Dodaj do ulubionych

kurtka puchowa-prać????

IP: *.radio.com.pl 16.09.02, 19:34
Kupiłam puchówke Diversa i co zobaczyłam na metce - prać, centre clean tumble
dry itp. Angielski znam, ale nie kumam o o chodzi. To znaczy, że mogę ją
uprać w zwykłym automacie? Oddać do pralni i upiorą? Czy lepiej dać na
chemiczne? Jest kremowa, cholera. Help!
Obserwuj wątek
    • dominika.s.t Re: kurtka puchowa-prać???? 16.09.02, 19:40
      ja mam biała i piorę w pralce, mniej więcej co tydzien, z dwoma piłkami tenisowymi, coby się pierze nie zbiło (to nie ja wymyśliłam:)
      • Gość: renia Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.radio.com.pl 16.09.02, 19:54
        Jak to z piłkami? A gdzie się je wsadza? To ciekawe. I naprawdę działa?
        • Gość: dominika Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 20:02
          wsadza się do pralki:)wiem, że to brzmi idiotycznie
          przy takim jasnym kolorze ważne, żeby nie były jaskrawozielone, bo moga
          pofarbować
          tłuką się w pralce niemiłosiernie, zwłaszcza przy wirowaniu, ale rzeczywiscie
          pierze jest duzo mniej zbite
          ten patent sprzedała mi pani w Zarze kiedy kupowałam rzeczoną kurtkę
          • Gość: renia Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.radio.com.pl 16.09.02, 20:05
            A ile tych piłek, na maxa? Kurcze ten patent wydaje się ryzykowny, ale moze
            warto... A jak piorą w pralni? Pewnie niedokładnie.
            • Gość: dominika Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.02, 20:12
              Jedna lub dwie; mnie też wydawało sie to ryzykowne, ale oddawanie kurtki do
              pralni co tydzień (biała) niezbyt mi się uśmiechało. W sumie bardziej niż o
              kurtkę bałam się o pralkę - ale póki co wszystko ok.
              Poza tym w pralni tez bywa różnie - wychodzą zacieki itp.
              Moze ktos jeszcze ma jakieś ciekawe pomysły?
              • kasiulek Re: kurtka puchowa-prać???? 16.09.02, 20:38
                Buuuuu... szkoda, ze tego wczesniej nie bylo... bo juz swoja kurtke w pralce
                wypralam - zadna pralnia mi jej nie chciala przyjac, bo jest napisane jak byk,
                ze prac w delikatnym programie na 30°... i teraz pierze sie pozbijalo... I
                troche czasu zajmie mi roztrzepanie go... A kurtka tak w ogole jest
                zeszloroczna z Zary.
      • Gość: Kasia Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 17.09.02, 00:05
        Tez slyszalam o tych pilkach! Tzn slyszalam o jednej, ale dwie to chyba jeszcze
        lepiej :)
    • kathtea Re: kurtka puchowa-prać???? 16.09.02, 22:11
      Ja tez mam białą i piorę w pralce z piłkami ( dwoma). A jak przeschnie to walę
      w nią trzepaczką taką wiklinową do dywanów na balkonie. I nosze ja już 3 sezon
      i jest ok :)))
      pozdr.
      k.
    • aneta-k Re: kurtka puchowa-prać???? 17.09.02, 01:45
      Dominika ma absolutna racje z tymi pilkami tenisowymi.Ja rowniez od dobrych
      paru lat tak robie.pozdr.
    • Gość: ladybug Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.bc.hsia.telus.net 17.09.02, 05:24
      Gość portalu: renia napisał(a):

> Kupiłam puchówke Diversa i co zobaczyłam na metce - prać, centre clean tumble
      > dry itp. Angielski znam, ale nie kumam o o chodzi. To znaczy, że mogę ją
      > uprać w zwykłym automacie? Oddać do pralni i upiorą? Czy lepiej dać na
      > chemiczne? Jest kremowa, cholera. Help!

Nie wiem nic o pilkach ale to mi wyglada na pranie ktore wykonuje sie w
      suszarce, kupuje sie specjalny worek ze srodkiem pioracym, wklada sie kurtke i
      ten srodek do tego worka i do suszarki i po klopocie. My mowimy na to pranie na
      sucho i dziala ( doskonale zastepuje czyszczenie chemiczne).Ale czy w Polsce
      dostepne to nie wiem? Pozd L
    • annika_vik Re: kurtka puchowa-prać???? 17.09.02, 12:38
      Ha! tak samo zrobiłam się w koło, kiedy 2 lata temu kupiłam kurtkę puchową w
      Cubusie. Kurtka jak dla mnie była droga (jakieś 3 stówki - tyle na ciuchy nie
      wydaję jednorazowo) i w momencie, kiedy nadszedł prania czas... okazało się, że
      nie można jej prać chemicznie! Nic gorszego, mówię wam. Znalezienie pralni,
      która puchową kurtkę upierze w wodzie to była mordęga. W końcu udało mi się
      znaleźć pralnię, gdzie ją wzięli "na moją odpowiedzialność" (chamstwo i to za
      35 zł!!!!). Mojej kurtce nic się nie stało (za wyjątkiem nieco zbitego pierza
      na plecach), ale w kurtce mojego ówczesnego porwali troki. I reklamacja na nic.
      Na szczęście mam pralkę z suszarką i od tego czasu uprawiam pranie własne.
      Uprzedzam, że jeżeli nie masz suszarki to pranie kurtki puchowej w domu równa
      się (no, nie zawsze, ale w 70 % przypadków) stracie kurtki. Do bębna wkładam
      piłeczki tenisowe w liczbie ok. 12 sztuk, zapakowane każda osobno w czarną
      skarpetkę. Na przepisie prania poleca się jeszcze włożenie do bębna tenisówek,
      ale nie mam takich :). Potem wkład dodatkowy wyjmuję i właczam suszarkę. Trwa
      to i trwa, a kurtka nie jest taka puchata jak być powinna.
      Jeżeli nie masz suszarki polecam użycie dmuchawy i kaloryfera. Pierzesz kurtkę
      i bardzo solidnie odwirowujesz. Następnie kładziesz na gorący kaloryfer i
      podstawiasz od dołu dmuchawę. Co pół godziny trzepiesz i szczypiesz kurtkę,
      żeby rozbić pierze. Chodzi o to, żeby kurtka wyschła jak najszybciej, inaczej
      pierze... zgnije. To się zdażyło mojej koleżance, która zostawiła kurtkę
      puchową po praniu po prostu do wyschnięcia.
      Jeżeli podczas suszenia nie będziesz szczypać kurtki, to wyschnie całkiem
      płaska.
      Powodzenia, ale już współczuję ci tej roboty.
      • dominika.s.t Re: kurtka puchowa-prać???? 17.09.02, 13:06
        Hmm.. ja tam mojej kurtki nie podszczypuję, schnie sobie sama, w mozliwie
        przewiewnym miejscu. Fakt, że po wyschnięciu pierze jest nieco zbite, ale przy
        pomocy trzepaczki czy innego podobnego kształtem narzedzia można ją spokojnie
        doprowadzić do stanu pierwotnego.
      • kathtea Re: kurtka puchowa-prać???? 17.09.02, 15:42
        12 piłek??????? Ja wkładam dwie.... To co Ty masz za pralkę,że Ci sie
        dwanaście piłek mieści??? Ja ledwo kurtkę mieszczę.
        pozdr.
        k.
        • Gość: renia Re: kurtka puchowa-prać???? IP: *.radio.com.pl 18.09.02, 11:01
          Przeczytałam i się załamałam. Pewnie zniszczę tę kurtkę, bo nie mam pralki z
          suszarką, a do pralni nie chcę dawać, bo piorą byle jak. Kurcze! Jeszcze tak
          zimno, że nie wyschnie, a nie mam czasu na sterczenie z suszarką i trzepanie.
          Ładnie się urządziłam! Apropos Diversa, ktoś był i widział co mają na jesien?
        • annika_vik Re: kurtka puchowa-prać???? 18.09.02, 17:27
          Pralkę mam normalną. Moja kurtka po zmoczeniu robi się jak cienka szmatka pi pi
          pi... NIGDY WIĘCEJ PUCHOWEJ KURTKI DO PRANIA W PRALCE!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka