kasia.jun 25.05.06, 18:34 wiem, troche głupie, ale mam problem z chodzeniem w szpilkach;d bo chodze jak kaczka. dziś się dowiedziałam, że nie wolno zginać nóg w kolanach-huhu i trzeba iść po jakiejś linii-noga przed noge. coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: scots Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.chello.pl 25.05.06, 18:39 a wytłumacz mi-jak można chodzić bez zginania nóg w kolanach?-cchcesz wyglądać, jak sparaliżowana? noga przed noge- to dla zaawansowanych amatorek szpilek. Popróbuj wprzed lustrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.aster.pl 25.05.06, 18:39 > coś jeszcze? Nic, teraz już tylko ćwiczyć i ćwiczyć. I za wcześnie na ulicy się nie pokazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.jun Re: jak się chodzi w szpilkach? 25.05.06, 18:59 tzn koleżanki mi mówiły, że jak sie gina, to tak całe ciało śmiesznie podskakuje i że trzeba mieć po prostu sztywne kolana-nie umiem sobie tego wyobrazić. ale racja-trzeba ćwiczyć-ide poćwiczyć;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 19:09 jak to nie zginac nog w kolanach??? to jest mozliwe??? gdyby mnie ktos pchal albo ciagnal to owszem, ale sama????? :) nie sluchaj kolezanek :) Odpowiedz Link Zgłoś
marripossa Re: jak się chodzi w szpilkach? 25.05.06, 19:29 Z tym zginaniem w kolanach to chyba chodzi o to, żeby nie chodzić na ugiętych nogach w kolanach, bo to rzeczywiście prześmiesznie wygląda. A niektóre (te które nie umieją chodzić w szpilkach) tak wlaśnie chodzą: na ugiętych nogach w kolanach. Aż żalość bierze. Trzeba chodzić normalnie, tak jak się chodzi w każdych innych butach. Może trochę ostrożniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.dsl.club-internet.fr 25.05.06, 19:37 niebezpieczenstwo polega na tym, ze jesk sie zgina nogi w kolanach, to jednoczesnie wypina sie pupe niczym Masaj na polowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.jun Re: jak się chodzi w szpilkach? 25.05.06, 19:42 o własnie chodziło im o te uginanie;d;d;d kurcze szpile to sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: jak się chodzi w szpilkach? 25.05.06, 19:44 wrzuć w google "how to wear high heels". powinno ci wyskoczyć kilka poradników (ze wskazówkami jak się nauczyć - serio) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.jun Re: jak się chodzi w szpilkach? 25.05.06, 20:25 a przetłumaczysz mi??:D First practice just standing in high heels. In front of a full length mirror, stand for a while, then turn slightly to each side. Not only will you be able to check your posture and profile, but the act of merely standing in high heels will help remove some of your apprehension, and let you get accustomed to the added height of the heel. Take a few steps in your high heels. If possible, do this at first on a hard floor (not too slick), or in a room with low carpeting, as really thick or padded carpeting can throw off your balance. As you walk in high heels, remember to keep your legs straight and as close together as possible. With each step, point your feet as straight in front of you as you can. Start off with slow, determined steps at first, being extra conscientious of each step. As you build confidence and experience walking in high heels, it will become much more natural. Continue walking back and forth across the room, turning different directions, and stopping without wobbling on your high heels. Once you're comfortable with this, try the same thing on different floor surfaces, and remember to start off slowly with each one. When it comes to actually walking comfortably, practice, practice, practice. If you haven't ever worn high heels, or you are already comfortable in high heels, this sounds silly. But trust me, the first time you put them on, you'll see what I mean. Wearing high heels is a totally different walking experience, and if you take it for granted, you'll not only end up with sore feet, but possibly an injury. And, if you have a bad experience first time out, you'll be doomed to flats forever. As you grow more confident in your abilities to walk, turn, and do all the other things you might need to do in high heels, you can move up to the height of shoe you'll be wearing on the day or night of your event - but remember to start slowly with each bit of added height. Jumping from two inch heels to four inch heels probably will not be quite as disorienting as your first step in any high heels, but it still will require patience and practice. When wearing high heels on a staircase, always use the rail if it is available, or at least be close enough to a rail that you can reach it if you need to. When climbing steps, your entire shoe heel and sole should land firmly at once on each step. If you know you'll be slow dancing in your high heels, you should practice side- to-side stepping, as well as turning slowing in your high heels before actually hitting the dance floor. Tips: If high heels are not your thing, or if this is the first time you'll be walking a lot in high heels, you may want to consider "working your way up" to the heel height you'd like to be wearing. Start with a lower heel than the high heels you'll be wearing on the day or evening of the event, and practice walking in them first, using the above steps as you work your way up through to higher heels. Consider starting out with a chunkier high heel, as opposed to a stiletto. If the high heels you'll eventually be walking in have a thinner heel, you can at least adjust first to the "added height" element before adding balance to the equation. If possible try to limit the number of obstacles in the first high heels you'll be wearing - for example, a pair of high heels with rounded toes will probably be more comfortable than pointy-toed shoes, and you can concentrate more on walking gracefully in high heels if your toes aren't being pinched together. Try at first to avoid backless, or extremely flimsy high heels. Opting for a pump, or a sandal with an ankle strap will add support for your ankles, and will definitely help in your attempt to walk in high heels. Fast dancing in high heels can be extremely dangerous, and should be avoided. But don't think it's okay to simply throw off your shoes and head barefoot onto the dance floor. This can be equally or more dangerous if you were to step on broken glass, or have someone else's spiked heel come down squarely on the top of your foot. If you have a chance to remove high heels before dancing, do! When clubbing, opt for a lower heeled shoe that you can dance safely in - or go to the club, and don't dance. Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 12:25 kasia.jun napisała: > a przetłumaczysz mi??:D a jaką proponujesz stawkę za stronę tłumaczenia? hmm? Odpowiedz Link Zgłoś
n_itka Re: jak się chodzi w szpilkach? 25.05.06, 22:42 ja tez nie umiem chodzic wiec nie chodze :P ale fakt ugiete nogi w kolanach caly czas wygladaja okropnie, i musisz uwazac zeby nie stawac za mocno na piety, ale bardziej na cala stope i zauwazylam, ze jak ruszasz biodrami to jakos lepiej to idzie, ale w kazdym razie im dluzej chodzisz tym lepiej, wiec praktyka czyni mistrza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onte Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 23:23 ja też nie umiem - ale mam inny problem; jak to jest wąski obcas, to się boję że skręcę sobie kostkę, bo mi jakoś nogi na boki się kolebią;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sharia Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 13:46 Ja zawsze balam sie chodzic na obcasach, az do studniowki, malo rozsadnie kupilam buty z 10 centymetrowym obcasem i okazalo sie ze sobie radze, cala szczesliwa kupilam nastepne buty na wysokim obcasie, niestety w nich juz sobie dobrze nei radzilam, to wszystko zalezy od butow ostatnio kupilam sobie buty tez na 10 cm obcasie i do tego bardzo waskim i sa to jedne z najwygodniejszych moich butow, dodam tylko ze mam okropne problemy ze stawami skokowymi i czesto jeden ruch i kostka skrecona, ale w tych butach nic takiego sie nie dzieje i moge w nich przetanczyc cala noc, pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:49 ja właśnie chodzę po domu w szplikach i sie uczę :) to wcale nie jest takie łatwe, jak by sie mogło wydawać. Życzę Ci wytrwałości, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.dsl.club-internet.fr 26.05.06, 11:11 w szpilkach chodza : Claudia Schiffer - jak kaleka Ines de la Fressange - jak wyluzowana marionetka (kolana zgiete, nogi patyki kazda w inna strone) Kate Moss - nie do zakatologowania, horror, po prostu horror ! I co z tego wynika ? Ano, to, ze te szpilkowe beztalencia wniosly cos nowego i ich sposob chodzenia zaczal byc nasladowany. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.jun Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 12:22 wiecie co? podoba mi się w programie "chce być piękna" ten etap, w którym taka kobieta uczy inne kobiety jak mają chodzić (w szpilach i bez), jaką mają miec postawe itd. chciałabym na taki kurs pójść:d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeni Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.lodz.msk.pl 26.05.06, 18:45 Dziewczyny, chodzenie w szpilkach nie jest w ogole trudne. Ja sie nauczylam kilka lat temu podczas krotkiego romansu z agencja modelek. Nogi faktycznie w kolanach nie moga byc ugiete, pupa i biodra do tylu (nie do przodu!!)i kurcze, nie jest latwo to wytlumaczyc piszac, ale z grubsza powiedzialabym ze wychodzimy z biodra. tzn. krok inicjuje ruch biodra a nie samej nogi. To chyba strasznie niejasno wyszlo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.jun Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 19:43 dlaczego-ja sobie to wyobrażam tak, że po prostu w efekcie nogi się kołyszą na biodrach ;d tak jak modelki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zołza Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.skranetcan.pl 26.05.06, 20:04 Sorry, jak dla mnie jesteście nienormalne. Albo umiesz chodzisz w szpilkach, albo nie. I to bez względu na ich wysokość. Ja chodzę od wielu lat i tarzam się ze śmiechu na widok umalowanych lalek, które próbują i za nic im nie wychodzi. Albo się to ma z natury, albo nie. Ćwiczcie, ale i tak nie pomoże. Powodzenia,starceńcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:04 Ale niektórzy trafnie dopieroją sobie pseudonimy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
nanana17 Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 22:05 moglabys sie wreszcie zamknac zolzo, naprawde niewiem po co tacy ludzie wchodza na takie strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 21:53 Każda może się nauczyć chodzic w szpilkach. Ja tez kiedyś myślałm ze to zadanie nie dla mnie. A jednak. Cwiczenia - oczywiście, po prostu trzeba chodzić i wychodzić swoje aż rozciągną się odpowiednie mięśnie i ścięgna, a stawy przyzwyczają. W takiej pozycji stoopy inaczej rozkłada się cieżar i mięśnie nóg pracują inaczej niż na płaskim obcasie. nogi musza się do tego przyzwyczajić po prostu. Dziewczyny naja rację - starać się prostowac nogi i nie chodzic cały czas na ugiętych - samo wyjdzie z czasem. Stawiając stopę (zaczynając od pięty) starać się lokowac ciężar ciała na śródstopiu, mocno obciągnąc stopę w dół - noga sama się wyprostuje. Zadbac o dobre buty. namęczyłam się trochę i myślałam ze wogóle zrezygnuję ze szpilek, gdy okazało się że miałąm po prostu nie dopasowany but. źle podpierały stopę i dlatego tak mnie męczyły. Pomierzyć trochę modeli z różnych firm, to powinno się wyczuć różnicę, miękkośc buta i dopasowanie do stopy. Dobrze dobrana szpilka pomimo 10 cm obcasa może być super wygodna. Jeśli chodzi o grubosć obcasa - te cienkie dla dziewczyn z prawidłową, prostą budową stawu w kostce - nie ma problemu z równowagą. W moim przypadku mam nieco skrzywione do wewnątrz pięty i musze nosic buty z nieco szerszym obcaem , który zapobiega kiwaniu sie na boki, jak równiez z zabudowaną piętą. życze powodzenia :) po prostu chodź ile sie da. I już. Do pracy / szkoły itd. Troche się pomęczysz, troche pochodzisz jak kaczuszka i potem bedzie ok :))) Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 22:04 ja uwielbiam koturny i napoczatku bylo ciezko ale dlatego bo niebylam przyzwyczajona do takiego ulozenia stopy ale po jakims czasie sie przyzwyczailam i sa to moje ulubione buty.zaczelabym natwoim miejscu od koturn albo od takich sandalkow na szerszym obcasie bo latwiej sie chodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.dsl.club-internet.fr 26.05.06, 22:16 Oto slowo, na ktore czekalam : KOTURNY ! Koturny, a nie jakies szpilki, dziewczyny! kto dzis chodzi w szpilkach ? no kto ?! (oprocz zolzy, oczywiscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: jak się chodzi w szpilkach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 22:39 szpilki szpilkom nie rowne :) mozlwe, ze probujesz w nie najlepiej wyprofilowanych z tym zginaniem kolan chodzi o to, ze czlowiek podswiadomie chce obnizyc srodek ciezkosci i w efekcie nawet w momencie, kiedy przenosi ciezar ciala nad stopa (druga chwilowo w powietrzu) dotykajaca podloza noga jest zgieta, choc nie powinna (zauwaz,ze na plaskich wlasnie wtedy nie jest) Odpowiedz Link Zgłoś
madfashion Re: jak się chodzi w szpilkach? 26.05.06, 23:04 A ja pamietam taki głupi tekst z jakiegoś czasopisma. coś w tym stylu: Nie umiesz chodzić na szpilkach? Na palcach pzrecież potrafisz chodzić! Chodzenie w szpilkach to dokładnie to samo :) hihi Gdyby rzeczywiscie było tak łatwo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś