Dodaj do ulubionych

Tetralysal przestał działać

02.08.06, 12:06
Już od dawna mam problemy z trądzikiem, sadziłam, że są one na tle
hormonalnym, gdyż trądzik wystąpił u mnie na początku ciąży. Lekarz przepisał
mi Cilest, ktory biore już 7 miesiecyi ktory mi nie pomógł. Poszłam do
dermatologa- Pani doktor przepisała mi Tetralysal 2 razy dziennie 14 dni, a
potem po jednej tabletce. Na twarz Izotrexin. Na początku było super -
poznikały mi pryszcze i przez jakiś czas nie wychodziły nowe,do czasy kiedy
dostałam okres - znowu na policzkach mam wielkie ropne bąble- czyli nawet
anybiotyki na mnie nie działają? To co jeszcze może mi pomóc? Może zmienić
tabletki anty?
Obserwuj wątek
    • sad_anna Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 14:17
      Zmienić dermatologa. Czy to nie przypadkiem dr Rudnicka Ci zaordynowała tę
      kurację?
    • fortuitous_girl Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 16:05
      Niekoniecznie to musi byc dr rudnicka:). Przedstawiciele medyczni bardzo lubia wpraszac sie w laski lekarzy, tak ze oni b chetnie przepisuja ten antybiotyk mimo, ze nie pomaga. Ja mialam brac, mimo ze na mnie nie dzialal. Pocalowalam dermatolog w ...
      Kupe kasy poszlo sie ...., bo wykupilam cala kuracje za jednym zamachem...
      Pomoglo - usmiejecie sie - > czesto poruszane na forum mydlo siarkowe.
      A figa nie pomoge lekarzowi w wyprawie do Chile;), chociaz tak drogimi giftami chyba juz nie sypia:). powodzenia zycze
      • nadja20 Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 16:19
        To nie doktor Rudnicka. Ja mam wrażenie, że u mnie problem tkwi w wewnątrz
        organizmu ,pryszcze wychodzą zwykle w połowie okresu i nie są to jakieś krostki
        tylko wielkie, bolące, ropne bąble. I takie coś mam teraz na twarzy od 2 dni i
        nie moge tego zwalczyć. I to powtarza sie co miesiac, po czym samo zanika. Ale
        zostają mi ślady i nie wygląda to zbyt ładnie. Jesli to sprawy hormonalne to
        gdzie isc? Boje sie, ze ginekolog znowu bedzie upieral sie przy Cilescie.
        • agata.anna Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 16:24
          aż się dziwię, że nie dostałaś Diane35, co też ginekolodzy wypisują jak
          landrynki, niestety...
          zmień ginekologa, najlepiej ginekolog - endokrynolog,lub po prostu
          endokrynolog, ale do tego drugiego trzeba mieć skierowanie od lekarza
          rodzinnego, domagaj się badań hormonalnych, jeżeli masz możliwości finansowe,
          powiedz, że sama za nie zapłacisz
          • nadja20 Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 17:00
            Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie trzeba bedzie zrobic te badania no i wybrac
            sie do endokrynologa. Mam takie pytanko - zrobie sobie te badania hormonalne
            odpłatnie, ale kiedy dokładnie iść?W której fazie cyklu? Potem już z wynikami
            poszłabym do endokrynologa.
            • nadja20 Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 17:05
              Czy jak bede szła na te badania to poprosic o zbadanie wszystkich hormonów. Tak
              czytam, ze jeden kosztuje w granicach od 30 do 60zl ,a cala seria.. w sumie
              cena nie gra roli, ale wole się na to psychiczne przygotowac
            • agata.anna Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 17:12
              najpierw idź do endokrynologa - albo ze skierowaniem od rodzinnego i wtedy
              pewnie będziesz musiała trochę poczekać, chociaż to zależy od miasta albo
              prywatnie (wtedy obejdzie się bez skierowania, tylko oczywiście trzeba zapłacić
              za wizytę, więc polecałabym ewentualnie zasięgnięcie informacji, który jest
              dobry, bo nie dość, że zapłacisz, to jeszcze sie może okazać konowałem)
              endokrynolog da Ci skierowanie na badania, określi, które hormony należy
              zbadać, od ilości przebadanych hormonów zależy cena tego badania
              z wynikami badań ponownie wizyta u endokrynologa i on powie, co i jak
              nie wiem, z jakiego jestes miasta, ale najlepiej szukaj ginekologa -
              endokrynologa, tacy sa najlepsi w leczeniu zaburzeń hormonalnych
              co do wizyty u endokrynologa (pierwszej0, to faza cyklu nie ma znaczenia, on Ci
              ewentualnie powie, w której fazie cyklu masz przeprowadzać badania
              mam nadzieję, że pomogłam :)
    • gruszenka76 Re: Tetralysal przestał działać 02.08.06, 17:30
      Hej Nadja,
      Ja mam ten sam problem, 30 lat, tradzik mlodzienczy, ktory znikal tylko, kiedy
      bralam tabletki anty, ktorych zwyczajnie brac juz nie chce. Ja mam tzw tradzik
      grudkowy, ale podobnie jak Ty wysypuje mnie bablami ropnymi w okolicach dolnej
      szczeki i kosci policzkowych, fuj. Dostalam najpier Differin, ktory dosc ladnie
      pomagal, ale moja dermatolog byla niezadowolona i wypisala mi kuracje
      Tetralysalem wlasnie. Chce ja zaczac we wrzesniu bo boje sie brac antybiotyki w
      upal.
      Ale do rzeczy: moja kosmetyczka w Polsce poradzila mi Quinoderm Cream, dostepny
      niestety tylko w UK (gdzie mieszkam). Kupilam go przez net, wersje 10%
      (mocniejsza) i myslalam, ze mi twarz wypali, wiec stosowalam tylko na plecy i
      mimo, ze dzialal rewelacyjnie i tak dostalam po nim uczulenia, malo tego
      odbarwil mi posciel (ostrzegaja w ulotce, ale ja nie doczytalam) Krem ma w
      skladzie benzoyl perioxide (kwas) i siarke. Wiec kupilam sobie jego wersje dla
      cery wrazliwej (5%)oraz zel do mycia twarzy. Jak narazie pomaga rewelacyjnie i
      nie uczula. Dodam, ze nie wolno tego stosowac wraz z innymi specyfikami na
      tradzik, wiec odstawilam Differin i trzeba dobrze nawilzac buzie.
      Nie wiem, moze masz kogos w UK, albo poszperaj na necie w jakies aptece
      wysylkowej, moze tez wysylaja za granice? Krem nie jest drogi, za 50g
      zaplacilam cos ok £4. Oczywiscie, zrob tez badania, bo krem goi tylko objawy
      zewnetrzne. Pozdrawiam i zycze powodzenia.
    • wiosna2205 Nie bierz tego świństwa!!! 02.08.06, 21:34
      Mówię to z doświadczenia! Tez brałam i na marne. co z tego że przez jakiś czas
      było dobrze jak potem już nie działały. Poza tym tetralizal baaaardzo szkodi na
      wątrobę!
      Ja mam już problemy od kilkunastu lat. Z wiekiem jest coraz lepiej. Zrób badania
      hormonalne bo może masz jakiegoś hormonu za dużo i wtedy powinno się dostosować
      leczenie. A tetralizal nie pomaga na hormony bo to lek dermatologiczny.Mi lekarz
      dał Diane35. Z wiadomych względów podziękowałam. Moze po prostu regularny
      peeleng pomoże i maszeczka?
      Pozdrawiam:)
      • nadja20 Re: Nie bierz tego świństwa!!! 03.08.06, 08:25
        Dzieki za odpowiedzi! Macie racje, pójde do endokrynologa. Co do pryszczy, a
        raczej bąbli, to one wychodzą na początku okresu i same znikają po ok 5-6
        dniach. I jak już są to nie ma rady. Przez prawie 20 miesiecy przerobilam
        zielone glinki, ziemie wulkaniczne, mnostwo masci i ostatnio anybiotyki typu
        Izotrexin.Do dermatologa i tak będe musiała chodzić, bo mam sporo blizn.
        Zastanawiałam się nad mikrodermabrazją, ale aby ją zrobic nie można mieć
        ropnych zmian na skorze, a mi czesto takie wychodzą.
        • nadja20 Re: Nie bierz tego świństwa!!! 03.08.06, 08:34
          Ja mówiłam lekarce o ciąży i hormonach, a ona stwierdziła, że "łojotak trzeba
          zwalczyć od środka", to jest lekarka z prywatnej kliniki, wiec myslałam, ze wie
          co mówi. Ale pójde do endokrynologa, musze się wreszcie pozbyć tego świństwa
          • clio111 Re: Nie bierz tego świństwa!!! 08.08.06, 14:13
            cześć nadia:)należę do tej grupy osób, którym pai dermatolog serwowała
            tetralysal przez 2, do teg same drogie apteczne kosmetyki i efekt
            żaden:(,zrobiłam antybiogram /zlecony przez laryngologa z innych powodów/i
            okazało sie że cały ten czas szpikowałam sie antybiotykiem który w moim
            przypadku w ogóle nie działa.zmieniłam dermatologa, u następnego z góry
            powiedziałam ze żadnych prochów nie chce i...jest efekt.dostałam płyn do
            przecierania twarzy,który b mi pomógł,maseczke i kilka db rad,zalecila mi tez
            oczyszczanie twarzy.ja jestem z krakowa,polecam derm-medic na zwierzynieckiej
    • fogelka Re: Tetralysal przestał działać 08.08.06, 15:49
      Tak widzę, że to szerszy problem. U mnie też trądzik 29 lat i po kuracji
      terratizalem + Zineryt miejscowo na twarz + drogie apteczne kosmetyki. Drogo
      było, pomogło na jakiś czas, lekarz rekomendujący kurację z zasobów Medicover.
      Zastanawiam się co dalej. Też mam nasilenie objawów w połowie cyklu, a co
      najgorsze zostają mi sine drobne blizny. Boję się że jak pójdę z tym do
      endokrynologa to mnie wyśmieje, że z powodu pryszczy chcę sie leczyć.
      • agata.anna Re: Tetralysal przestał działać 08.08.06, 16:03
        żaden normalny endokrynolog Cię nie wyśmieje, minęły czasy, kiedy twierdzono,
        że to przechodzi z wiekiem
        oczywiście jest jeszcze kwestia trafienia do naprawdę dobrego specjalisty,
        najlepiej ginekolog - endokrynolog
    • malinowymis Re: Tetralysal przestał działać 20.08.06, 15:20
      wiekszosc osob jak widze dawkowanie tetralysal mialy takie ze przez pierwsze 2 tygodnie 2 tabletki na dobe a pozniej jedna, a moja dermatolog przepisala mi 3 tabletki przez pierwsze 2 tygodnie pozniej przez kolejne 2 tygodnie diwe tabletki na dobe i dopiero po tych 4 tygodniach 1 tabletke na dobe. I minimum 3 miesiace stosowania kuracji.
      Dlaczego prawie kazdy ma dawke 2 na dobe na poczatku kuracji a ja 3 ? czy moze zmniejszycsobie sama dawke bo dermatolog przesadzil ? nie mam strasznego tradziku a co czytam kazdy ma mniejsza dawke. :/
      Dodatkowa mam przepisany krem skinoren. Krem stosuje okolo 5 dni antybiotyk od wczoraj widze zdecydowana poprawe. Juz po samym skinorenie. Prawie nic nie wychodzi :)
      • malinowymis Re: Tetralysal przestał działać 20.08.06, 15:50
        dodatkowo przepisala mi nystatyne ale zadnego Lakcid ani nic w tym rodzaju czy jednak powinnam brac cos takiego>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka