Dodaj do ulubionych

ropiejące dziurki po kolczykach

IP: 213.241.38.* 05.03.03, 23:46
Czy któraś z Was ma ten sam problem? Chodzi o to, że po założeniu kolczyków
wokół zapięcia zbiera się mnóstwo ropy, która zasycha i tworzy bakteryjna
skorupkę. Przemywanie spirytusem nic nie daje. Uszy przekułam już bardzo
dawno (ok 6 lat temu), ale od tej pory zawsze nosząc kolczyki ma ten problem.
Może ma to związek z tym że mam uczulenie na nikiel (dlatego muszę nosić
specjalny antyalergiczny zegarek i czasem pojawia mi się uczulenie od
metalowych wykończeń w jeansach). Czy w srebrnej biżuterii też jest nikiel
(jakaś domieszka?)? Zaznaczam, ze jak ostatnio założyłam dawno nie noszony
łańcuszek srebrny, to zaczęła mnie bardzo swędzieć szyja (oczywiście
zrezygnowałam z noszenia go). Czy są jakieś leki na tą przypadłość? Bardzo
liczę na Wasze rady.
Obserwuj wątek
    • iks_laska Re: ropiejące dziurki po kolczykach 06.03.03, 08:15
      ja mam uszy przekłute już 11 lat, a tez mam ten problem ;( radzę sobie w ten
      sposób, że najdalej co drugi dzień wyjmuję kolczyki i przemywam je oraz uszy
      spirytusem. co ciekawsze zrobiło mi sie tak dopiero od paru lat, wczesniej
      mogłam nosić kolczyki praktycznie bez przerwy. dlaczego tak się dzieje i co
      zrobić aby to zmienić? też bardzo mnie to interesuje.
      • Gość: raszefka Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: OSET:* / 192.168.0.* 06.03.03, 08:41
        No to mnie, dziewczyny, zmartwiłyście :( Przekłułam uszy jakiś miesiąc temu (po
        raz drugi, po 15 latach) i wreszcie udało mi się zwalczyć sączenie z ucha,
        spirytusem właśnie. A to może wrócić i trwać latami?
    • Gość: justy Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.03, 09:08
      Możesz mieć alergię jeszcze na jakiś metal lub w kolczykach jest nikiel (w
      srebrze są zawsze jakieś domieszki). Zmień kolczyki.
    • Gość: requiem Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: 62.233.249.* 06.03.03, 11:28
      Wizyta u dermatologia i alergologa wydaje sie niezbedna - a doraznie proponuje
      zastosowac Australian Tea Tree Oil (do kupienia w aptece), ktory wykazuje silne
      wlasciwosci bakteriobojcze i regeneracyjne.
    • Gość: requiem Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: 62.233.249.* 06.03.03, 11:29
      Wizyta u dermatologia i alergologa wydaje sie niezbedna - a doraznie proponuje
      zastosowac Australian Tea Tree Oil (do kupienia w aptece), ktory wykazuje silne
      wlasciwosci bakteriobojcze i regeneracyjne.
    • Gość: Karolka Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: 213.17.249.* 06.03.03, 11:54
      Chociaż nic takiego mi się teraz nie dzieje, to pamiętam, że zaraz po
      przekłuciu też był taki problem. Wtedy mama przemywała mi uszy wodą z szarym
      mydłem (tego mydła dość sporo, można nawet namydlić wilgotny wacik). Szybciutko
      można pozbyć się tego zapalenia. Nie mam jednak pomysłu co dalej. Spróbuj może
      nosić złoto. A jak Ci się ono nie podoba, to jest też białe złoto, które
      wygląda zupełnie jak srebro, a może będzie dla Ciebie mniej szkodliwe.
    • Gość: nenne Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: *.icpnet.pl 06.03.03, 12:03
      jeżeli od 6 lat ropieją ci uszy to doprawdy nie rozumiem jak możesz nosić
      kolczyki.
      Ja noszę kilka kolczyków w dolnych płątakch uszu, ale kiedyś przekłułam sobie
      ucho w górnej częśći i nie chciało się zagoić przez miesiąc czy więcej -
      wyjęlam kolczyk i pozwoliłam dziurce zarosnąć.
      • Gość: Maja Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: 213.241.38.* 06.03.03, 12:09
        Ależ ja oczywiście kolczyków nie noszę! Właśnie ze względu na ten problem.
        Ładnie bym wyglądała z kawałkami ropy spadającymi na ubranie ;-) Chciałam się
        tylko dowiedzieć czy są na to jakieś skuteczne sposoby, bo ostatnio spodobały
        mi się kolczyki Dreamlife z avonu, ale podejrzewam że jest to niezła tandeta,
        więc chciałbym się zawczasu zabezpieczyć przed tą przykrą dolegliwością.
        • Gość: mk Re: ropiejące dziurki po kolczykach IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 14:44
          ja mogę nosić tylko złoto - od innych też ropieją mi uszy - nie używam nic do
          przemywania zwłaszcza spirytusu po prostu ni noszę innych kolczyków jak złote
          (choć chciałabym czasami ubrać inne) dodam że od sztucznej biżuterii mam nawet
          uczulenia na szyi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka