ooo7 05.01.07, 15:56 Jak w temacie. Mam okropny tragiczny cellulitis chyba 10 stopnia, na udach i pośladkach zaczyna mi sie na rękach, mimo że jestem szczupła. Żadne kremy nie działają. Idę na siłownie ale jak ćwiczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex_koz Re: Jakie ćwiczeia na siłowni na koszmarny cellul 05.01.07, 19:33 na twoim miejscu wybralabym basen. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczek22 To hormony 05.01.07, 19:43 Ćwicz na siłowni, bardzo dobrze, to pojędrnia mięśnie. Ale celulitis jest jest wynikiem kobiecej gospodarki hormonalnej. Nie chcę Cię rozczarować, ale może się okazać, że ani ćwiczenia siłowe (czyli budujące masę mięśniową i siłę), ani ćwiczenia aerobowe (czyli spalające tłuszcz, np. wspomniany przez moją przedmówczynię basen, czy też bieganie, aerobik) na celulitis niewiele pomogą. Będziesz mieć ładniejszą figurę i jędrniejsze ciało, od aerobów schudniesz, dzięki ruchowi będziesz się dobrze czuć, ale celulitis może pozostać. Jeśli Twój celulitis bardzo Ci przeszkadza, to idź do endokrynologa lub ginekologa-endokrynologa. Żadne masaże, ćwiczenia ani wcieranie kremów nie pomoże. Wiem co mówię, miałam różne przejścia z hormonami, endokrynologani i lekami hormonalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
vilijonkka Re: To hormony 06.01.07, 16:27 "może się okazać" daje nadzieję... a tak naprawdę to musimy cellulit zaakceptować, bo ewentualnie zapobiegać można, ale pozbycie się go jest niewykonalne. tak jak piszesz, asiaczek, ćwiczenia wysmuklą sylwetkę i to pomoże w zaakceptowaniu cellulitu. podobnie balsamy i masaże - porawią wygląd skóry. czynniki (ha, to nawet zabawne): - bycie kobietą - genetyczne - zaburzenia i zmiany hormonalne - stres - choroby - starzenie się organizmu, zanikanie włukien kolagenowych - pobudliwość ośrodka głodu w mózgu - mała aktywność fizyczna - nikotyna - alkohol - kofeina - ciasne ubrania - fast food - ostre przyprawy - sól - cukry - tłuszcze - i tak w nieskończoność... można sobie uprzykrzyć życie, a i tak mieć cellulit. przez lata byłam chuda, w typie victorii b. i miałam cellulit. nadeszły tzw. zmiany hormonalne i przytyłam 10kg. i dopiero teraz nabrałam ochoty do dbania o swoje ciało, ale przez rozpieszczanie go masażem, jogą i basenem, a nie drakońskimi dietami i obólnym umartwainiem. pozdrawiam :* Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczek22 Kofeina jest antycelulitisowa 07.01.07, 10:55 Oj, z tą listą czynników to nie tak. Bycie kobietą, predyspozycje genetyczne i zaburzenia hormonalne owszem. Bo chodzi właśnie o te hormony. My, kobiety mamy genetycznie zaprogramowany taki poziom różnych hormonów, że powoduje to celulitis. Jedne z nas mają silniejsze do tego predyspozycje wrodzone, inne słabsze. I na wrodzone prodyspozycje nie nie poradzimy. Prawdą jest też, że my kobiety podlegamy zmianom hormonalnym związanym z ciążą i starszym wiekiem. Wtedy też mamy większe predyspozycje do celulitisu. Ale dieta ma niewielki wpływ na celulitis. To co jest opisane w artykule, do którego link podajee vilijonkka to jest zdrowa, niskokaloryczna dieta, można przy niej schudnąć, ale tusza nie ma związku z celulitisem. Wiele szczupłych dziewczyn ma celulitis, a niejedna młoda pulchna ma gładzutką skórę. Aha, kofeina jest właśnie ANTYcelulitowa. Jest też składnikiem wielu kremów antycelulitisowych. Jedyne co można dla siebie zrobić, to nie przyjmować leków hormonalnych, które powodują celulitis (na niektóre dziewczyny tak działają np. określone tabletki antykoncepcyjne). Można też zrobic badanie endokrynologiczne i jeśli się okaże, że mamy zaburzenia, to warto się leczyć (to już nie tylko ze wzgedu na celulitis, ale też poważniejsze problemy, do jakich mogą prowadzić zaburzenia hormonalne). Inne sposoby mogą trochę pomóc, ale nie łudźmy się, że dużo. Nie wierzmy reklamom i nierzetelnym artykułom. Najlepiej spytać dobrego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
inecita Re: To hormony 16.01.07, 09:31 Ja mam chyba ten hormonalny problem i juz nie wiem co robic ! asiaczek, czy coś w końcu pomogło? Bo ja na razie wydaję kupę kasy na lekarza i leki a łydki mam potwornie grube, nieproporcjonalne, opuchnięte - odkłada mi sie tam woda, tluszcz i robi cellullit nawet tuż nad kostkami... Potwornosc jakas Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: Jakie ćwiczeia na siłowni na koszmarny cellul 06.01.07, 02:00 + www.obcasy.pl/cellulit/Cellulit_co_jesc._Dieta_antycellulitowa,1,195,212.html Odpowiedz Link Zgłoś
karo_devil Re: Jakie ćwiczeia na siłowni na koszmarny cellul 15.01.07, 19:56 cellulit czy cellulitis? jest "drobna" roznica pomiedzy tymi terminami. jezeli chodzi ci o cellulit to proponuje porzejsc sie do dermatologa, a jezeli cellulit, no to chyba jasne ze cwiczenia z uzyciem ud i posladkow. ja w domku codziennie klade sie na boku i 10 razy po 10serii robie "nozyce", czyli podnosze noge do gory i opuszczam na dol. mi pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś