Dodaj do ulubionych

Czy żyjesz w stylu 'glamour'?

07.04.03, 21:46
Nabyłam dziś nowy miesięcznik "Glamour" - skusiła mnie cena i Asia na
okładce. Jestem zawiedziona - nie czuję tego pisma. Nic nowego nie wymyślili,
a mogli chociaż nazwać po polsku. Konkurs pt. czy żyjesz w stylu glamour po
prostu mnie rozjuszył - czy to jest skierowane do Polek?! Na pewno nie kupię
już następnego numeru. WIdocznie nie jestem "glamorous".
Nie wiem, czy mam dziś taki nastrój, czy faktycznie mam trochę racji?
Jakie są Wasze opinie?
Pozdrawiam,
komośka
Obserwuj wątek
    • Gość: inka Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.BMJ.net.pl 07.04.03, 21:58
      zgadzam się z Tobą

ja kupiłam Glamour pierwszego dnia gdy się ukazał, pooglądałam i tyle... nie
      znalazłam tam nic co bym mnie zainteresowało, ot taka gazetka do
      przeglądnięcia, bo obrazków ci tam dostatek ale nic poza tym
      dobrze, że kosztował tylko 3,90 :))

ja w każdym razie więcej tej gazety nie kupię zrobiłam to pierwszy i ostatni raz
      • Gość: Trishna Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.acn.waw.pl 07.04.03, 22:11
        Też mi się nie spodobało. PO prostu NIC tam nie ma. A w ogóle to nie lubię
        tych małych formatów.
        • Gość: cindy Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.03, 22:39
          dziewczyny a jaka asia jest na okladce ?
          • Gość: inka Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.BMJ.net.pl 07.04.03, 23:31
            Joanna Brodzik

www.glamour.pl
    • Gość: angel Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.jerzmanowa.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 00:58
      mam kilka numerów niemieckojęzycznych , prócz obrazków jest również trochę
      ciekawej treści , może u nas następny numer będzie lepszy , nie kupiłam ,
      ale po Twojej wypowiedzi przeglądnę go by porównać.

Pozdrawiam

www.fashion.net.pl
    • kasia.lomanczyk kiszka... 08.04.03, 11:00
      Moim zdaniem pisemko jest tragiczne. Po pierwsze: ZERO tresci. Po drugie:
      artykuly (ktore po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie odnalezc pomiedzy
      reklamami) sa nieciekawe i nijak nie przystaja do polskich realiow. W ogole te
      teksty "czy jestes glamour", "co w tym roku jest glamour" - zenada.
      365 (sic!) drobiazgow ktore musisz miec tej wiosny - hehe!!! Pozostawie bez
      komentarza... A do tego wszystkiego jeszcze wymowa: GLAMUUR! Za kazdym razem
      jak to slysze, pekam ze smiechu.
      Odnosze wrazenie, ze to gazetka dla czytelniczek Chwili Dla Debila, ktore
      postanowily zostac kobietami "w stylu glamur" ;)
      Wiecej tego szajsu nie kupie.
      K. (anglistka)
      • Gość: inka Re: kiszka... IP: *.BMJ.net.pl 08.04.03, 12:13
        no właśnie jeszcze tam wymowa: GLAMUUR!jak to usłyszałam to nie wiedziałam xczy
        się śmiać czy płakać...
        • Gość: lo Re: kiszka... IP: *.acn.pl 08.04.03, 21:31
          Gość portalu: inka napisał(a):

> no właśnie jeszcze tam wymowa: GLAMUUR!jak to usłyszałam to nie wiedziałam
          xczy
          >
          > się śmiać czy płakać...

A dlaczego upieracie się, żeby to czytać z angielska? Przeczytajcie to z
          francuska i będzie OK. Tak jak l'amour.
    • komosia Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 11:03
      Wczoraj byłam trochę zmęczona i dziś widzę, że nie wysłowiłam się tak jak
      chciałam.
      Pisząc, że jestem zawiedziona tym miesięcznikiem miałam na myśli nie tylko mało
      odkrywczą zawartość, ale także fakt,że jego tytuł nie jest polski; poza tym ten
      konkurs - czy żyjesz w stylu glamour -, w którym nie podoba mi się, użycie
      anglojęzycznego słowa.
      Denerwuje mnie fakt, że czasopismo, które ma także szczytny cel informowania o
      ciekawostkach kulturalnych nie do końca chyba jest związane z kulturą polską, a
      przynajmniej nie z językiem polskim. Czepiam się?
      I tu właśnie jestem ciekawa Waszego zdania.

• Gość: A Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.pppool.de 08.04.03, 11:38
        Moim zdanie tytul i uzywanie niektorych angielskich wyrazen jest w tym
        przypadku w porzadku. Kto powiedzial, ze akurat oni maja na celu propagowanie
        kultury polskiej. Mysle, ze od tego sa inne pisma. Glamour nalezy do
        miedzynarodowej "rodziny", ktora jest rowniez w USA, Wloszech, Niemczech itd.
        Takie zarzuty moznaby postawic Cosmopolitan, Marie Claire i Newsweek. Jesli Cie
        to denerwuje to kupuj pisma o polskim tytule. Jest przeciez wybor. Ja samego
        pisma nie czytalam wiec nie wypowiadam sie o tresci. Pzdr.
      • Gość: konyo Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: 136.173.139.* 08.04.03, 12:18
        komosia napisała:

> Wczoraj byłam trochę zmęczona i dziś widzę, że nie wysłowiłam się tak jak
        > chciałam.
        > Pisząc, że jestem zawiedziona tym miesięcznikiem miałam na myśli nie tylko
        mało
        >
        > odkrywczą zawartość, ale także fakt,że jego tytuł nie jest polski; poza tym
        ten
        >
        > konkurs - czy żyjesz w stylu glamour -, w którym nie podoba mi się, użycie
        > anglojęzycznego słowa.
        > Denerwuje mnie fakt, że czasopismo, które ma także szczytny cel informowania
        o
        > ciekawostkach kulturalnych nie do końca chyba jest związane z kulturą polską,
        a
        >
        > przynajmniej nie z językiem polskim. Czepiam się?
        > I tu właśnie jestem ciekawa Waszego zdania.
        >
        Tak, KOsmosiu, czepiasz sie...
        I pisze to , abstrahujac calkowicie od tresci tego nieszczesnego "glamuuur",
        nie znam zawartosci pisma , moge sie co najwyzej domyslac jakie badziewie w
        srodku. Istnieja po prostu slowa - wytrychy, naladowane mocno trescia, budzace
        w odbiorcy skojarzenia. A ich odpowiedniki w innych jezykach juz takich reakcji
        nie budza. I tak jest z "glamour" (glamour : allure, , brilliance,
        fascination, glitter, lustre,) bo moje skojarzenia z tym slowem sa ciekawsze
        niz np ze slowem hmm, "Blask" ?(zaraz pomuyslalabym o brukowcu i ploteczkach z
        zycia gwiazd polsatu)...

pozdro ,
        konyo
        • komosia Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 12:24
          Gość portalu: konyo napisał(a):

> Tak, KOsmosiu, czepiasz sie...
          > I pisze to , abstrahujac calkowicie od tresci tego nieszczesnego "glamuuur",
          > nie znam zawartosci pisma , moge sie co najwyzej domyslac jakie badziewie w
          > srodku. Istnieja po prostu slowa - wytrychy, naladowane mocno trescia,
          budzace
          > w odbiorcy skojarzenia. A ich odpowiedniki w innych jezykach juz takich
          reakcji
          >
          > nie budza. I tak jest z "glamour" (glamour : allure, , brilliance,
          > fascination, glitter, lustre,) bo moje skojarzenia z tym slowem sa ciekawsze
          > niz np ze slowem hmm, "Blask" ?(zaraz pomuyslalabym o brukowcu i ploteczkach
          z
          > zycia gwiazd polsatu)...
          >
          > pozdro ,
          > konyo

Ok, widocznie ja nie mam skojarzeń z tym słowem. Wolałabym zamiennik polski i
          tyle.
          pzdr
        • Gość: brie Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 12:27
          A jakie czasopisma czytacie? Czy sa jakiekolwiek dla kobiet myslacych czy
          wszystkie z cyklu tych oglupiajacych? Chodzi mi o typowo pisma kobiece.
          • kasia.lomanczyk Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 12:40
            A wskaz mi jakies czasopismo dla kobiet, ktore nie jest oglupiajace? Pytam
            powaznie, bez odrobiny zlosliwosci. Ja na takie nie trafilam. Jesli w ogole
            takie jest, to b. chetnie poczytam, bo mi tego brakuje.
            • Gość: zabka Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: 63.150.245.* 08.04.03, 22:24
              Dla mnie NAJ NAJ NAJ pismem kobiecym w Polsce jest Twoj STyl. Mieszkam w
              Stanach i pracuje w wielkiej wydawniczej firmie, gdzie publikujemy bardzo znane
              kobiece magazyny, a jednak one w ogole nie moga sie rownac z naszym Stylem.
              Dzisiaj z rana gdy jechalam metrem do pracy to az specjalnie pojechalam na
              Greenpoint gdyz mialam nadzieje ze bedzie majowy numer. I byl!!! Spoznilam sie
              do pracy, ale Twoj Styl kupilam....
              Duzo ciekawych artykulow, malo zamerykanizowany ale ciagle na topie najnowszych
              nowinek ze swiata mody, kultury, kosmetykow.
              Naprawde nie ma lepszego.. :-))
              Pozdrawiam wszystkie dziewczyny!!!!
              Bozenka
          • komosia Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 12:50
            Mnie ostatnio bardzo podpasowała Pani. Jest trochę głupotek i ploteczek, ale
            przecież to lubimy, ale i mnóstwo artykułów o ciekawych ludziach - nie tylko o
            sławnych, pięknych czy bogatych.
            pzdr
            • bum4 Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 13:14
              Ja czytam "Pania" i uwazam ze jest swietna:) a tak poza tym to jeszcze "Samo
              zdrowie", tez fajne.
              Co do "Glamour"...kiszka straszna, kupilam i wiecej tego bledu nie popelnie. A
              co do wymowy, hihi, poszlam do kiosku i powiedzialam po angielsku, na co pani
              sie na mnie dziwnie popatrzyla, pozniej widze reklame i uslyszalam to"glamuuur"
              to sie poplakalam ze smiechu ;)

Pozdrawiam
              Ola
          • Gość: inka Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.BMJ.net.pl 08.04.03, 23:32
            ja czytam "Wysokie obcasy"
    • Gość: ani Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: 62.233.242.* 08.04.03, 14:42
      >> "Blask" ?(zaraz pomuyslalabym o brukowcu i ploteczkach z
      zycia gwiazd polsatu)...

No i Glamour to właśnie taka gazetka! Przejrzałam w Empiku, i na pewno już nie
      zajrzę. Nie lubię gazet, robionych wg przepisu: weź dużo kolorowych obrazków z
      droższymi rzeczami, sporo zdjęć bardziej znanych osób, do tego reklamy i jak
      już ktoś powiedział "0 treści", czyli zazwyczaj ograniczenie się do
      jednozdaniowych komentarzy do fotek, ewentualnie przepisanie 1/4 z atykułu z
      innej babskiej gazety sprzed kilku miesięcy...

pozdrawiam:)
      • Gość: brie Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.03, 15:08
        Ja bardzo lubie Wysokie Obcasy choc to tylko dodatek...
        Probowalam "czytac" Cosmopilitan...Chcial mi jesdak na wstepie wmowic, ze
        jestem obiektem sexu. Tylko i wylacznie! Nie dalam sie! Ha!
        • www.balbi.prv.pl Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 17:54
          Gość portalu: brie napisał(a):

> Ja bardzo lubie Wysokie Obcasy choc to tylko dodatek...
          > Probowalam "czytac" Cosmopilitan...Chcial mi jesdak na wstepie wmowic, ze
          > jestem obiektem sexu. Tylko i wylacznie! Nie dalam sie! Ha!

i masz racje, ja sie cholera daje :(( ale faktycznie, az razi mnie
          pojecie "cosmodziewczyna" brr... i cale te sterty porad jak byc super idealna
          kochanka, jak odzdzialac na szefa i jakich kosmetykow trzeba uzyc aby byc
          piekna i naj naj.. kurde, sama nie wiem po co czytam...!!
          • Gość: agul1 ja i aneksa w stylu glamour MLASK MLASK IP: *.pl / 192.168.1.* 08.04.03, 17:56
            tylko ja, nakładniejsza agul1 i anexxa zyjemy w tym stylu, smarowanie sie
            szisejdo, tipsy i japonki to podstawowe wyposazenie osoby w styliu GLAMÓR. i
            my takie jestesmy - mlask mlask
          • Gość: boba Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.pl / 192.168.1.* 08.04.03, 17:58
            zamiennik polksi słówka glamour To SŁAWA I CHWAŁA, wy kozy !!!! czytac
            iwaszkiewicza a nie GLAMÓR, mlask mlask
    • Gość: Trishna Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.acn.waw.pl 08.04.03, 18:38
      Nie czepiałabym się tak wymowy. Nie znam języka francuskiego, ale słowo
      GLAMOUR ewidentnie wyglada mi na pochodzące z tego języka. Skąd ma przeciętna
      Polka wiedzieć ze gazetka nie jest francuska? Mielismy jakiś czas temu pisemko
      VOTRE BEAUTE i wszyscy czytali po francusku. Dla mnie wymowa francuska słowa
      Glamour jest bliższa polskiej fonetyce i brzmi zdecydowanie lepiej niż
      angielska.
      • iwonka55 Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 08.04.03, 22:56
        przez 3 lata kupowalam "Zwierciadlo" i byla to gazeta ktora czytalam naprawde
        od deski do deski, byla madra, piekna, ciekawa, rozmowy z Eichelbergerem,
        felietony, wywiady, no wszystko, wszystko na najwyzszym poziomie. Jednak chyba
        rok czy jakos tak temu zmienilo sie wydawnictwo tej gazety i zupelnie zmienila
        swoj profil, niestety na gorsze. Teraz kupuje Twoj Styl i jestem bardzo
        zadowolona.
      • Gość: alienor Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.crowley.pl 09.04.03, 10:37
        Gazetka jest kiepska, ale zaskoczylyscie mnie tym, ze francuska wymowa was
        smieszy. Mnie smieszylaby raczej angielska.
        • Gość: ani Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: 62.233.242.* 09.04.03, 14:10
          A ja się zastanawiam czasem, dlaczego u nas nie ma takiego zwyczaju, żeby
          czytać (oczywiście jeśli się da) po naszemu, jak to robi się np. w Niemczech. I
          zamiast wymyślać, jak się czyta z angielska czy francuska glamour, dlaczego nie
          przeczytać [glamour] po prostu? tak jak dlaczego nie czytamy Daewoo jako
          [daewo], tylko [dełu];)?
          • Gość: inka Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.BMJ.net.pl 09.04.03, 14:23
            bo by mi to przez gardło nie przeszło :))
        • kasia.lomanczyk Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 11.04.03, 18:07
          Na przyklad dlatego, ze to polska wersja brytyjskiego czasopisma?
          Poza tym nie jestem taka pewna, czy to slowo w ogole istnieje w jez.
          francuskim. Mysle, ze pseudofrancuska wymowa glamuur powstala w wyniku
          prostego, ale niekoniecznie slusznego skojarzenia z amour.
          Kasia (anglistka z wyksztalcenia, lingwistka z zamilowania)
    • Gość: Alla Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.a2000.nl 09.04.03, 12:02
      Wyglada na to ze nasze forum to zdecydowanie niereprezentatywna grupa polskich
      kobiet!! Mnostwo tu glosow krytycznych, a tymczasem Glamour bije rekordy
      popularnosci. Sprzedaz bije wszelkie rekordy, sprzedano ok 300 000 egzamplarzy
      a planowano 180 000. Nie wierzycie? To przeczytajcie.

www.wirtualnemedia.pl/index1.php?act=4&id_artykulu=4073
      • Gość: ipsius Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.net.autocom.pl 09.04.03, 12:08
        Można się zastanowiać, czy te rekordy sprzedaży nie są powodowane niską,
        promocyjną ceną nowego czasopisma.Poczekajmy, co będzie, kiedy cena wzrośnie do
        poziomu cen "Elle" albo "Twojego Stylu"...
        • soraya1 Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 11.04.03, 10:57
          ja znalazlam tam wiele ciekawych i praktycznych porad, ktore powinnam
          zastosowac zeby sie lepiej poczuc i byc swiatowa kobieta i to pelna geba, a
          wiec powinnam:
          1.ozywic moj zwiazek z mezem i udac sie do weneckiego hotelu MONACO&GRAND
          CANAL, nie wiem czy wyrwe meza ze szponow pracy ale z calo pewnocia wyrwe mu
          kupe kasy z konta
          2.kupic sobie torebke firmy LV, tylko mam problem bo nie wiem gdzie w Warszawie
          mozna dostac takie cudo
          3.pociac swoje wszystkie kiecki jak nakricej sie da
          4.musze byc wyluzowana zklasa i isc do knajpy SENSE
          5.powinnam isc do psychologa, tak wynika z horoskopu, a moj mazjest wilkiem w
          owczej skorze (mam nadzieje, ze nie tego nie przeczyta bo jego wrazliwe serce
          nie wytrzyma )
          6.sprytnie brac urlopy w pracy, boze jak ja do tej pory robilam to
          beznadziejnie glupio :-(
          7.kupic sobie koniecznie nowe mieszkanie na kredyt...a co mam zrobic z tym
          naszym rozlozonym na 100 lat?
          8.dla meza zafundowac smoking, cygaro i elektryczna gitare...
          9.doskonalic umiejetnosc flirtowania..
          10.kupic okulary za 739 zlCHANEL oczywiscie

a Wy drogie Panie sie czepiacie, ze nie ma co czytac....

powiem tak "do dupy" i nie przeprosze za wyrazenie
          pozdrawiam
          • matyldakowalska Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 11.04.03, 11:08
            a ja chcilam kupic ta gazete....
            3/4 porad w gazetach jestpoprostu przedrukiem. bo czy zwykla polke stac na
            bielizne za 700 zeta? taka na "specjalny wieczor".... oczywiscie.... ;)
          • Gość: Eboniet Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: 195.193.202.* 11.04.03, 11:13
            Soraya - juz Cie lubie...

Ebo
          • kasia.lomanczyk Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 11.04.03, 18:09
            Zapomnialas o "365 drobiazgach, ktore musisz miec tej wiosny" ;)
            Ja juz zaczelam kompletowanie. Wyszlo mi, ze przy moich zarobkach tej wiosny
            zdaze skompletowac jakies - hm - 3 "drobiazgi" ;)
            • Gość: katrina Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 14:33
              kasia.lomanczyk napisała:

> Zapomnialas o "365 drobiazgach, ktore musisz miec tej wiosny" ;)
              > Ja juz zaczelam kompletowanie. Wyszlo mi, ze przy moich zarobkach tej wiosny
              > zdaze skompletowac jakies - hm - 3 "drobiazgi" ;)

no to jesteś fatalnie zacofana, brakuje Ci jeszcze 362 :)))))! Pamiętaj że
              MUSISZ je mieć!
              :))))))))))))))))
              Jak ja słyszę czy widzę że coś MUSZĘ mieć to od razu mi się tego odechciewa, za
              to nabieram ochoty na powiedzenie autorce tekstu paru słów powszechnie
              uważanych za wulgarne.

• komosia Do Soraya1 12.04.03, 09:20
            O dzięki Ci za wyciągnięcie wniosków!!! Ja widocznie jestem za głupia, żeby
            doszukać się czegoś pożytecznego w tym piśmie, ale jak widać można ;-)
            Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dużą dawkę humoru.
            Komosia
      • Gość: angel Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.jerzmanowa.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 14:08
        Taaaak , pytałam w kilku punktach , ale pismo wyprzedane.

Pozdr. angel

www.fashion.net.pl
    • kasia.lomanczyk Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 11.04.03, 18:11
      Drogie Panie,
      slownik onetu podaje, ze slowa glamour W OGOLE NIE MA w jezyku francuskim.
      Ciekawe zatem, skad ta wymowa?
      Glamuuuuuuuur ;)
    • lisette Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 12.04.03, 14:54
      Zycie w stylu Glamuuuuuur musi byc okropnie meczace. Ciagle tylko dieta,
      wydatki, sprawdzanie czy jest sie na topie i czegos sie tam nie przegapilo, czy
      nadarza sie za moda... Ufff Jestem na to zbyt leniwa.
      Ja tam wole oddac sie ulubionemu zajeciu ze szklanka ulubionej herbatki i miec
      to wszystko gdzies.
      Przeciez o to chodzi, zeby miec przyjemnosc w zyciu, a nie wieczne stresy...
      A Glamouuuuuuuur to stres z usmiechem na twarzy, pogon za wiatrem, za
      akceptacja... bez sensu.
      • matyldakowalska Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 12.04.03, 18:10
        no ba;)
      • Gość: Kora Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.04.03, 20:18
        Co do slowa - glamour - istnieje w jezyku francuskim i jest poprawnie
        akcentowane, nie ma sie wiec z czego smiac. Co do gazety - chlam dla
        bezmozgowcow, zbior nieciekawych fotek i paru jeszcze mniej ciekawych
        artykulow, swoja droga - niestety coraz wiecej jest takich gazet, chyba chca z
        nas inteligentnych Polek , zrobic lady , ktora co prawda nosi najmodniejsze
        (najdrozsze) tej wiosny buty, ale nie widzi sterczacej z nich slomy.
        Pozdrawiam.
        • soraya1 Re: Czy żyjesz w stylu 'glamour'? 14.04.03, 09:24
          drogie Panie, czy ktoraz z Was zwrocila uwage na date wydania pisma?
          moze to wszystko wyjasnia?
          a moze p.Grazyna Olbrych redaktor naczelna wezmie sobie do serca kilka naszych
          sugestii, przeciez pismo jest skierowane do nas "mlodych, nowoczesnych,
          pracujacych dziewczyn,".....a w dobie obecnej recesji jak na razie stac nas
          tylko na kupienie pisma za 3.90 zł...
    • Gość: Elisa Day ale to glupie.. IP: *.tele2.pl 16.04.03, 22:17
      moje pierwsze wrazenie: nastepna glupia gazeta! myslalam ze taka fajna bedzie a
      tu wiadomo - modelki 50 w pasie, makijaz tylko jak nowy wiosenny chyba astor..
      i jak tak nie wygladasz... to jestes beznadziejna... .
      ale co tu sie czepiac wymowy i slowa? mnie sie podoba. ladnie brzmi - glamur. a
      propos - jaka roznica miedzy ang. i franc. wymowa??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka