Dodaj do ulubionych

Zakaz używania kremów do twarzy...

15.02.07, 13:51
Witam. Mam pytanie natury dermatologiczno-kosmetycznej.

Od wielu lat mam problemy z cerą. Po kolejnej kuracji cera mi sięznacznie
poprawiła. Jednka moja pani dermatolog powiedziała, że warunkiem utrzymania
osiągniętych efektów jest całkowite zrezygnowanie z kremów, fluidów i
wszytskiego co zatyka pory. Do tej pory odstawiłam mazidła i cera mi się
poprawiła, ale myśłałam, że rezygnacja z kosmetyków jest tymczasowa.

Dodam, że mam cerę mieszaną, a nawet tłustawą. POdobno taka cera nie
motrzebuje żadnych kremów, bo nawet te matujące kremy zatykają pory, co
powoduje zwiększanie łojtoku, a to znów wypryski, zatykanie porów i inne
problemy skórne.

Co o tym sądzicie?
Ciężko mi zrezygnować z kremów i ograniczyć się jedynie do żeli
oczyszczających i toników.
Obserwuj wątek
    • omniabulgari Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 13:57
      mam cere meiszana i juz dawno zauwazylam ze matujace tylko szkodza ale nei
      wyobrazam sobie by nie uzywac kremu nawilzajacego, moj mi porow nei zatyka.
      Moze ten "zakaz" to sie tyczy Twojej skory twarzy bo nei chce mi sie wierzyc ze
      to bylo by wskazane dla kazdej koiety z mieszana cera.
      • agnieszkaw17 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 15:04
        Ja chodzę do jednego z najlepszych dermatologów w W-wie. Pierwsze co
        powiedział - odstawić kremy do twarzy. Używając nawilżającego kremu oduczasz ją
        zdolnosci do nawilżania. Po odstawieniu kremu ta zdolność powraca. Jedyne co
        używam to dziecięcej wazeliny zimą i jest ok.
        • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 16:29
          Czyli co? lepsze dla skory jest nieuzywanie kremow?
          • purecharm Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 18:14
            Z tym odzwyczajeniem skory od nawilzania to sie zgadzam.Nie kremuje sie codziennie i mam normalna skore na twarzy. Czasami jednak kupie sobie jakis kremik i uzywam codziennie. Po odstawieniu kremu mam skore sucha jak wior. Duzo dziewczyn mysli, ze im wiecej kosmetykow stosuja tym lepiej, ale wcale tak nie jest. Kremowanie sie dwa razy dziennie+maseczki nawilzajace w tygodniu to juz za duzo.
            • goldie_locks Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 18:21
              Nie uzywanie kremow to moze sie i sprawdza jak sie ma 17 lat, ale niestety z
              biegiem czasu odwodniona skora zamienia sie w skore pomarszczona. A juz wogole
              nie wyobrazam sobie chodzenia bez filtrow w lecie. Duzo kremow faktycznie moze
              zatykac pory i wcale nie latwo jest wybrac odpowiedni, ale dobre kremy moim
              zdaniem moga tylko pomoc.
              • purecharm Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 18:29
                Ja w lecie tez obowiazkowo stosuje filtry codziennie i musze przyznac, ze na ten czas pogarsza mi sie troche cera. Jak odstawiam, to sie polepsza.
                • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 18:35
                  Jak nie stosuje zadnych kremow choc jeden dzien to sciaga mi twarz.
                  Jak bylam nastolatka i nie bylo mnie stac na kremy-mialam tak sucha skore, ze
                  az szortka i czerwona. Kiedy zaczelam stsowac kremy-skora wyladniala.
                  • purecharm Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 18:38
                    Nikt nie mowi, ze kremy sa be, bo trzeba je uzywac, tylko czasami mozna przesadzic:) Mnie przestala sie sciagac skora, jak zaczelam myc twarz woda mineralna. A jakich kremikow Ty uzywasz?
                    • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 18:47
                      Roznych ( w ostatnich latach), nie ma sensu wymieniac, bo zajeloby mi to duzo
                      czasu :)
                      • stolarenka Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 13:04
                        Dzięki za tyle odpowiedzi :)

No cóż, miałam nadzieje, że moja Pani dermatolg się myliła i że nie jest to
                        zbyt popularna metoda, ale po ilości i treści waszych posótw widzę, że lepiej
                        sie zastosować do tej rady...

Co do makijażu, doktor radziła stosować pudry sypkie, prasowane, ewentualnie
                        kompakty - ale w żadnym wypadku nie stosować fluidów, no chyba że na wujątkowe
                        okazje...

Ale też sięzastanawiam, jak to będzie w lecie z tymi filtrami...
                        • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 14:08
                          Ale jak to w koncu z tymi sypkimi jest? na sucha twarz nakladac pedzlem?? :)
    • zettrzy Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 19:28
      sadze ze pani dermatolog ma racje - sama stosuje taka "kuracje" jak mi wylezie
      na brodzie jakis pryszcz, dziala w 200%
      kremy, nawet nawilzajace, nie sa absolutnym, bezwarunkowym dobrodziejstwem, bo
      przeciez nie sa obojetne dla cery i cera moze ich po prostu nie akceptowac

jak musisz czyms sie traktowac uzywaj tonikow - te rozne wody pomaranczowe i
      rozane dzialaja jak krem nawilzajacy, oczyszczaja skore i nie zatykaja porow
      • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 19:36
        Mozesz podac konkretny przyklad takiej wody? najlepiej z nazwa firmy, ze o
        linku nie wspomne ;)
        • zettrzy Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 01:51
          konkretnie, Lorenzo Villoresi albo Kiehls, ale niestety nie mam linkow, mam za
          to butelki z zawartoscia w lazience ;)
          • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 12:48
            I co? Uzywasz tego zamiast kremu do twarzy? :)
            Nigdy o czyms takim nie slyszalam, ciekawe. jesli to wystarczyloby za
            nawilzenie to w sumie....czemu nie? ;)
            • zettrzy Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 16:40
              > I co? Uzywasz tego zamiast kremu do twarzy? :)

w lecie w ogole nie uzywam kremow do twarzy, z jedynym wyjatkiem kremow na
              opalenizne, ale tez tylko wtedy kiedy mnie slonce zlapie (Jurlique Calendula C
              moge polecic jako krem na po opalaniu); po prostu, kiedy jest bardzo goraco i
              twarz sie poci natychmiast po wyjsciu z domu, krem moze tylko zaszkodzic

toniki i wody kwiatowe jak najbardziej wystarczaja do nawilzenia, przeciez to
              klasyczne kosmetyki pielegnacyjne kobiet Wloch i Hiszpanii, uzywam ich od lat
    • sylwiq1 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 21:22
      No w takim razie przed nakładaniem pudru mam się nie smarować żadnym kremem?
      Jakoś sobie tego nie wyobrażam.Przecież ta skóra będzie sucha i jak ma się na
      niej utrzymać jaki kolwiek makijaż? To może polecicie jakiś delikatny krem
      właśnie do cery tłustej-trądzikowej godny używania?
      • omniabulgari Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 15.02.07, 21:29
        niezly jest vichy do skory odwodnionej thermal fix 1. Bardz leciutki i dobrze
        dziala, nawilza a przy tym zero blyszczenia, nie zatyka porow. Ogolnei uzywam
        chanel hydramax, ale po wyprobowaniu wielu probek vichy dalam mu szanse i jak
        narazie jestem zadowolona. Mam cere meiszana ktora raczej mi problemow nei
        sprawia i napenwo nei zrezygnuje z kremu.
        • marghot Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 08:33
          próbowałam zastosować się do odstawienia kremów, po przeczytaniu o takowych
          zaleceniach dermatologicznych. Niestety juz rano dnia następnego skór zaczęła
          się luszczyć pomiędzy brwiami i wyglądała jak pergamin.
          Mam cerę raczje mieszaną, wrażliwą i skłonną do odwodnienia
      • justa_79 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 09:48
        no jak nie wolno używać kremów, to makijażu tym bardziej. a jeśli ktoś nie
        używa kremów, bo rzekomo szkodzą, za to używa podkładu czy pudru, to nie widzę
        w tym żadnego sensu... odwrotnie to jeszcze rozumiem.
        • littlefrog Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 11:21
          można używać pudrów sypkich, ewentualnie prasowanych - one nie namieszają na
          naszej buzi ;)
          sama za radą dermatologa już od kilku lat stosuję zasadę nieużywania kremów i w
          końcu pozbyłam się trądziku, zatkanych porów i różnych nierówności. fakt, że
          pierwsze dni były cięzkie a ja przerażona wizją nie kremowania się niczym ale
          już po tygodniu skóra zaczęła doskonale radzić sobie sama i zmieniła się nie do
          poznania na lepsze :) fakt, że na dzień pod puder używam odrobinę kremu na
          miejsca gdzie skóra jest sucha (mam mieszaną,więc czoło i brodę zawsze omijam).
          stosuję tez krem pod oczy, bo tam trądzik mi raczej nie grozi a skórę mam
          delikatną ;) niestety cerę wysusza mi bardzo woda, więc jak zdarzy się że skóra
          jest ściągnieta to ratuję ją odrobiną kremu nivea albo właśnie wazeliną :) ale
          to tylko raz na jakiś czas.
          • ismeria Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 11:40
            ja mam podobny problem, nieuzywam zadnych kremow ale od stosowania benzackne
            moja skora jest w kiepskim stanie, przydal by sie krem nailzajacy, zastanawialm
            sie nad kremem ktory dobrze sie wchlania takie chyba nie zaszkodza?
            • littlefrog Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 12:30
              mój dermatolog kazał mi w takich sytuacjach ratować się kremem Nivea albo
              wazeliną, oczywiście w rozsądnych ilościach :)
              • ismeria Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 12:40
                nivea zatyka mi pory a wazelina jest tlusta a jaj mam tlusta cere wiec odpada
          • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 12:52
            littlefrog napisała:

> można używać pudrów sypkich, ewentualnie prasowanych - one nie namieszają na
            > naszej buzi ;)

Az mi sie wierzyc nie nchce :)
            Kiedys nalozylam sam puder prasowany na twarz i sciagnelo mi skore.
            Po fluidzie nigdy mi sie to nie zdarzylo.
            • ismeria Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 12:53
              pudry odpadaja szczegolnie prasowane gdyz one zawieraja wiecej tluszczu [ w
              koncu jakos trzeba je sprasowac;p]
              • littlefrog Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 12:58
                mylisz puder prasowany z kompaktem, który rzeczywiście sklejony jest tłuszczem i
                ma taką "śliską" konsystencję. puder prasowany to zwykły suchy puder sypki tylko
                że sprasowany na kamień, bez żadnego tłuszczu.
                • ismeria Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 13:07
                  :) zwracam honor
                • indianprincess Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 13:11
                  Kiedy miałam 16 - 22 lat moja cera nie akceptowała żadnego kremu - wystarczyło
                  parę dni używania kremu i juz byłam cała w pryszczach, dermatolog też stanowczo
                  zabronił jakichkolwiek mazideł. Teraz mam 25 lat, problemy z trądzikiem minęły,
                  cera mieszana i powoli zaczyna domagać się jakiegoś nawilżacza. Kremy matujące
                  się nie sprawdzają bo matują na 2 godz. a potem buzia świcie się bardziej niż
                  gdybym się niczym nie posmarowała. Używam codziennie kremu pod oczy a co drugi
                  dzień lekkiego kremu nawilżającego na twarz, dwa razy w tygodniu peeling,
                  żadnych maseczek, podkłady tylko na większe wyjścia (na codzień puder sypki) i
                  jest ok, buzia wygląda świeżo i zdrowo.
                  • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 13:37
                    Hmmmm...
                    A jakby tak uzywac tylko kremu na noc?

ps. I nakladasz ten sypki puder na sucha skore, bez kremu, pedzlem?? :)
                  • ismeria Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 14:23
                    jakiego uzywasz kremu?
    • lemon55 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 14:50
      Ale chodzi Wam wyłącznie o tłustą skórę? Bo ja mam raczej suchą i wrażliwą.
      • ismeria Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 16.02.07, 14:58
        w moim przypadku no raczej tlusta...
      • sztuka_konwersacji Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 17.02.07, 07:24
        lemon55 napisała:

> Ale chodzi Wam wyłącznie o tłustą skórę? Bo ja mam raczej suchą i wrażliwą.

Ja mam mieszana...
        Ale tez nic z tego watku nie rozumiem :D
        • venus22 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 17.02.07, 10:48
          bardzo mloda cera moze obejsc sie bez kremow ale juz kolo 20stki nie bardzo,

caly trick polega na tym aby dobrac sobie krem co nie zawsze jest latwo.
          wiem z wlasnego doswiadczenia ze czasem kosmetyki do cery tlustej jeszcze
          bardziej ja natluszczaja, wysuszaja i powoduja "wysypy" a krem do cery suchej
          moze okazac sie zadziwiajaco dobry.

na szczescie sa probki.

Venus
          • lemon55 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 17.02.07, 11:16
            No właśnie, ja używam bardzo lekkiego kremu nawilżającego. Nie mam żadnych wyprysków. A krem sprawia,że moja skóra wygląda naprawdę ładnie i promiennie.
            • buraczek86 Pytanie do zettrzy !! 17.02.07, 13:42
              gdzie kupujesz te wody i ile kosztuja ?
              • wieslawa-siemiankowska Re: Pytanie do zettrzy !! 17.02.07, 16:21
                Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie nieużywania jakichkolwiek kremów do twarzy-
                nawet po przetraciu twarzy tonikiem, czuję jak mi się ściąga, więc bez dobrego
                nawilżacza się nie obejdzie. Ciekawe jak wyglądałaby moja cera bez używania
                kremów- zapewne pełna zmarszczek i wysuszona na wiór. Lubię kremy z prostym
                składem, uzywam serii dla cery wrażliwej Erisu ( na dzień nawilżający z wit C,
                an noc przeciwzmarszczkowo- kojący),mam bardzo dobrą cerę, oczywiście uzywam
                też podkładów- a historie o ich szkodliwości uważam za mit i bzdury.
              • lemon55 Re: Pytanie do zettrzy !! 19.02.07, 10:53
                sklep.cosmetic.pl/product_info.php/cPath/74_86/products_id/209
                • sztuka_konwersacji Re: Pytanie do zettrzy !! 19.02.07, 11:29
                  czyli jest to dodatek do czegos, nie zastepuje niczego sam w sobie.

A woda termalna w sprayu?
                  • lemon55 woda termalna 19.02.07, 11:35
                    bio-med.pl/ev_woda.html
                    • sztuka_konwersacji Re: woda termalna 19.02.07, 11:46
                      Z tego wynika, ze predzej woda termalna niz rozana..
                      • lemon55 Re: woda termalna 19.02.07, 12:56
                        Ja używam toniku do cery wrażliwej Nivea, do tego kremu nawilżającego do cery wrażliwej AA i kremu pod oczy Nivea.
                  • zettrzy Re: Pytanie do zettrzy !! 21.02.07, 01:09

> A woda termalna w sprayu?

woda termalna w sprayu sluzy w letni goracy dzien do ochlodzenia twarzy i
                    okolic, poza tym nie ma specjalnego efektu - rownie dobrze mozna sie spryskac
                    woda kranowa
                • zettrzy Re: Pytanie do zettrzy !! 21.02.07, 01:07
                  tak, to cos takiego
                  bardzo przyjemne, oczyszcza cere, nawilza i daje uczucie swiezosci
                  jedna uwaga: te wody nie sa sobie rowne, zawieraja rozne skladniki, wiec trzeba
                  przeczytac etykietke aby wybrac wlasciwa
                  ja np. omijam rozne wody dla cery tradzikowej, bo one bardzo obsuszaja, ale
                  wody dla cery normalnej sa super duper
    • branwen7 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 20.02.07, 13:26
      Ja tez jestem ciekawa gdzie mozna by kupic te wody:)

Ja uzywam od niedawna kremu La Roche-Posay i jestem jak narazie zadowolona, bo
      cera jest ladna, ale i tak omijam strefe T, ktora swieci mi sie niesamowice, ale
      do tej pory balam sie uzywac jakichkolwiek pudrow. Jednakze po tym co tu
      przeczytalam zastanawiam sie nad tym pudrem w kamieniu, moze ma ktos jakies
      preferencje co do firmy.
      • ansie1 Re: Zakaz używania kremów do twarzy... 20.02.07, 17:05
        Cerze tłustej i mieszanej wysuszenie nie grozi o ile nie używa się maści i
        innych specyfików przeciwtrądzikowych. Tak więc nie ma potrzeby obciążania
        skóry dodatkowymi kremami, bo zazwyczaj nie wychodzi jej to na dobre. Wiem to
        po sobie. Też mam cerę tłustą i odkąd przestałam się czymkolwiek smarować,
        nawet tonikiem to skóra mi się polepszyła. Zaraz po umyciu, owszem mam uczucie
        ściągania ale mija to po ok. pół godzinie bo skóra zaczyna sie samodzielnie
        natłuszczać. Później co jakiś czas przy pomocy chusteczki higienicznej matowię
        buzię i jest ok. Radzę zastosować się do zaleceń lekarza. Z resztą po co masz
        ryzykować i psuć sobie wyleczoną skórę tylko dlatego, że inni się smarują
        kremami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka