Dodaj do ulubionych

Potliwe dlonie...

28.03.07, 15:46
Witam,
byc moze ktos sie juz z tym spotkal i jakos to rozwiazal... Mam wzmozona
potliwosc dloni, lepkie rece jak to niektorzy mowia. Ostatnio zaczelo mnie to
mocniej wkurzac wiec szukam jakichs rozwiazan - moze ktoras z Was moglaby mi
cos podpowiedziec? Jakies skuteczne srodki, kosmetyki, itd. Niby da sie zyc,
ale swiat nie lubi ludzi z takimi rekoma, jakkolwiek mialoby to swiadczyc o
samym czlowieku ;). Bede bardzo zobowiazany za jakies rady,
pozdrawiam,
Maniek
Obserwuj wątek
    • jowita-25 Re: Potliwe dlonie... 29.03.07, 13:57
      Witam, mam ten sam problem:) Robi sie coraz cieplej więc niedługo będzie
      jeszcze gorzej:(
      Powodem może być stres albo jakaś choroba (zrób sobie badana na cukier,
      tarczycę, hormony) słyszałam kiedyś coś a chorobie hiperhydroza (zapytaj
      lekarza)poproś moze rowniez o skierowanie do endokrynologa.
      Jeśli nie jest to wynikiem żadnej choroby czy tego typu dolegliwości, mam kilka
      rad (ale najpierw naprawdę przejdź się do lekarza, bo może nie będziesz musiał
      z tych rad korzystać:))

1.Zasypywanie talkiem itp oczywiście nie takim kredowym, abys nie miał białych
      dłoni jak piekarz:)
      2. Przecieraj rece kwasem borowym - na zamowienie robiony w aptece - z
      dodatkiem innych specyfików.
      3. Na potliwe dłonie idealna będzie szałwia. Wystarczy, ze codziennie wypijesz
      herbatkę z szałwi. Dodatkowo można moczyć ręce w naparze z tego zioła.
      4. Do mycia polecam mydlo ALEP.
      5. Może spróbuj zmienić dietę.
      6. Polecam to co stosujesz pod pachy, czyli antyperspirant.
      Najlepsze:
      - Vichy w kulce - nie ma zapachu, nie pozostawia śladów i szybko schnie. Nie
      wysusza skóry i pomaga zminimalizować potliwość do minimum.
      - Etiaxil
      - Antidral
      Te dwa ostatnie to silne specyfiki zalecane osobom mającym kłopoty z nadmierną
      potliwością (stosuje sie je raz na jakiś czas, skóra po nich nieco piecze, więc
      jeśli masz wrażliwą polecam ci wersję sensitive).
      Ja do tej pory sporadycznie używam Etiaxil, jest naprawde rewelacyjny. Zarówno
      Etiaxil jak i Antidral kupisz w aptece, Antidral chyba jest tańszy, a działanie
      mają identyczne.
      Napisz jak sobie poradzisz z tą cholerną uciążliwością.
      Pozdrawiam

• nikitka78 Re: Potliwe dlonie... 29.03.07, 14:47
        Jowita, powiedz proszę co to za "kwas borowy z dodatkiem specyfików" jak go
        zamówić, tzn jeśli rzucę hasło: kwas borowy to farmaceuta będzie wiedział o co
        mi chodzi?
        • jowita-25 Re: Potliwe dlonie... 29.03.07, 15:16
          Najlepiej powiedz w aptece do czego potrzebujesz tego kwasu, na ogół kupuje się
          go gdy pocą się stopy (wsypuje się go do butów i skarpetek, jest bardzo
          skuteczny, może mieć postać talku lub taki nieco grubszy jak sól, nie wiem czy
          wystepuje w postaci kremów czy płynów). Najlepiej dowiedz się dokładnie w
          aptece, bo sam kwas możesz kupic od razu ale wiem, że przygotowują specjalne
          mieszanki tego kwasu właśnie do potliwych dłoni.
      • maniek_ok Re: Potliwe dlonie... 29.03.07, 17:13
        :), nie spodziewalem sie zadnej odpowiedzi a tu prosze - niespodzianka :).
        Szczerze mowiac u mnie problem jest "dziwny", chory raczej na nic nie jestem,
        przynajmniej dotychczasowe badania niczego nie wykazywaly, a dwukrotnie
        zwracalem na to uwage lekarzom przy badaniach lekarskich w pracy. Dwukrotnie
        dostawalem odpowiedz podobna do wzruszenia ramion: mozna z tym zyc, wiec... Mi
        tez jakos zle nie jest, tyle ze przykro mi sie robi jak ludzie to zauwazaja, bo
        to od razu niedobrze sie kojarzy. Z jednym z tych mocnych antyperspirantow juz
        probowalem, nie pomaga jakos specjalnie a na dodatek latwo sobie zrobic "kuku".
        Mi raz sie udalo: po posmarowaniu rak potarlem sobie oczy - oczywiscie dlonie
        juz wyschly. Dzien w plecy, bo na oczy prawie nie widzialem, a do momentu jak
        sie polapalem ze pocierajac bolace oczy wzmagam tylko przyczyne bolu praktycznie
        nie widzialem juz monitora.
        Ziolka takze probowalem, ale raz ze ich stosowanie nie jest do konca
        bezpieczne, a dwa ze niewiele pomagalo :). Popatrze jeszcze za tym kwasem
        borowym, ale czuje ze to jest takze hardcore ;).
        Diete mam bardzo smaczna :)- schabowe, gyrosiki, kebabiki :). Tu nic sie nie da
        zmienic :)
        Moim problemem jest to ze nie mam zadnych innych metod :) a te ktore znam sa
        nieskuteczne "na codzien", to raczej srodki do stosowania "od czasu do
        czasu".Ale sprobuje z tym mydlem, bo o tym nigdy nie slyszalem.
        Wielkie dzieki za odpisanie,
        pozdrawiam ze slonecznego Mainz,
        Maniek
    • jowita-25 Re: Potliwe dlonie... 29.03.07, 14:05
      Jeszcze taka jedna podpowiedź:) Jeśli badania niczego nie wykażą i zdecydujesz
      się na kupno np.Etiaxilu mam dobra radę.
      W związku z jego wysoką ceną: 12,5ml pod pachy kosztuje ok 50zł (wystarczy na 3-
      4 miesiące), polecam zakup wersji do stop i do rąk - też kosztuje 50zł, ale
      jest 100ml, więc wystarczy na jeszcze dłużej :) Skład jest ten sam, jak w tym
      pod pachy, wiec nie ma obaw, ze cos sie stanie (podpowiedzial mi to pewien
      farmaceuta). Logicznym jest, ze stopy i dlonie maja wieksza powierzchnie niz
      pachy, wiec w tej wersji jest wiecej. Kup niebieski, tj. dla skory wrazliwej,
      bo jest to bardzo silny preparat i uzywaj tylko troszeczke, zeby nie podraznic
      skory.
      Życzę powodzenia w walce z potem:)
      Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka