Dodaj do ulubionych

Blada cera

18.04.07, 14:08
Jakie są domowe, skuteczne sposoby na rozjaśnienie cery, nie tylko twarzy,
ale też na całym ciele? Znacie jakieś? Słyszałam o różnych: ogórku, cytrynie,
wodzie utlenionej z mąką, soku z kiszonej kapusty, a nawet o piciu octu ;)
czy są skuteczne (zwłaszcza ten ocet :))? Chciałabym mieć tak jasną cerę, jak
tylko jest to możliwe. Najlepiej śnieżnobiałą.
Obserwuj wątek
    • hermina5 Re: Blada cera 18.04.07, 14:44
      Wiesz, z taką skórą tzreba sie urodzić i sa z nią ogromne kłopoty. Przynajmniej
      w moim wypadku :)))Jest bardzo cienka, delikatna, sucha, ma tendensję do
      pąkania naczynek krwionosnych i rumienienia sie przy wyzszej temperaturze, gdy
      przy takiej jak dziś jest biała jak kreda - ciągle trzeba ja nawilzać,
      natłuszczać, łagodzić podraznienia (bo nie wszystko znosi dobrze w
      kosmetykach ) i kazde przejscie po słońcu funduje zaczerwienienie, które dlugo
      nie bązowieje - w sumie nic fajnego:)))

Zamaist katowania sie kapustą, które moze ci niezle podraznić skórę - sugeruję
      sobie kupić bardzo jasny podkład lub puder - jasne oraz białe odcienie ma
      Shiseido, Bell, Inglot, Manhattan
      • hermina5 Re: Blada cera 18.04.07, 15:08
        Dodam jeszcze , z e Bioderma ma taki bloker +50 , który daje efekt białego
        ekranu na twarzy nawet u mnie, a jestem niezłym bladziakiem.
    • silverwitch Re: Blada cera 18.04.07, 14:47
      O matko z ojcem! Po tysiącu dyskusjach o samoopalaczach i solariach, nagle taki
      problem ;) Jasna cera to głownie kwestia genów. Jedyne co można zrobić to
      unikać słońca, unikać słońca i jeszcze unikać słońca. Smarować się
      najmocniejszymi filtrami, przemykać od cienia do cienia a najlepiej w ogóle nie
      opuszczać domu przed zmrokiem (sądząc po nicku nie będzie z tym problemu ;)).
      Ogórki i inne cytryny mają pomagać na przebarwienia typu ciemniejsze plamy i
      piegi ale efektu specjalnego nigdy nie zauważyłam. Są też różne rozjaśniające
      kremy, ale mało o nich wiem, bo sama mam cerę tak bladą, że rozjaśnianie jej
      mija sie z celem. Picie octu absolutnie odradzam. Radzę za to uzbroić się w
      komplet smarowideł typu białe fluidy, pudry, rozświetlacze i inne wynalazki.
      Polecam też ciemną farbę na włosy, robi znakomity kontrast. Pozdrawiam :)
      • kate-gun Re: Blada cera 18.04.07, 15:20
        a mnie cieszy taki watek, widze wreszcie jakies przelamanie tendencji. moze to
        poczatek konca krolowania wygladu a'la skwarka.

do autorki - geny to jedno, ale istnieja ponoc kremy rozjasniajace, popytaj
        moze w lepszych aptekach, albo u kosmetyczki.

nie musisz unikac slonca jak ognia i przemykac od cienia do cienia, bo latem to
        niemozliwe. wystarczy bloker na twarz, a i na pustyni sie nie opalisz.
        • justa_79 Re: Blada cera 18.04.07, 16:00
          nie ma preparatu, który w 100% blokuje promienie UV, dlatego nazwy "bloker" już
          się nie używa. nałożenie zbyt cienkiej warstwy preparatu, nie powtarzanie jego
          aplikacji, nałożenie makijażu, dotykanie twarzy itp. itd. - wszystko to osłabia
          ochronę, więc istnieje szansa, że się opali ;) używam kremu z SPF 50, a po 4
          godz. na słońcu zauważyłam u siebie zaczątki piegów ;)
          • kate-gun Re: Blada cera 18.04.07, 21:28
            oj, ja kiedys uzywalam SPF 100 i to byl bloker z prawdziwego zdarzenia, dla
            sportowcow. dzialal nawet w warunkach b.wilgotnego powietrza, ale nie wiem czy
            w Polsce jest dostepny
    • justa_79 Re: Blada cera 18.04.07, 15:18
      od picia octu to możesz mieć co najwyżej siną skórę... po śmierci ;)
      kremy z wysokimi filtrami UV, jasny, kryjący podkład, biały puder lub skrobia
      kukurydziana.
      • evil_woman666 Re: Blada cera 18.04.07, 16:09
        Moge ci oddac troche mojego "trupka" :P bo jestem bladziutka jak topielec i
        nawet na slonce nie moge wychodzic bo zaraz wyskakuje mi jakis trad (czyt.
        krosty) na plecach brzuchu i udach :/ Uwielbiam latem wychodzic w krotkich
        szortach i skapej bluzce i wygladac jak przezroczysta :P
    • sjena1 Re: Blada cera 18.04.07, 16:14
      po aplikacji wysokiego filtru zrobi się taka ale raczej na krótko choć na
      wizazu piszą ze te z iwostinu powodują bladość na długo,
      kuracja kwasami bardzo ładnie rozjaśnia
      • feralcat Re: Blada cera 18.04.07, 17:13
        potwierdzam czarne wlosy zrobia z ciebie umarlaka. Poczytaj moze o geishach one
        malowaly twarz an bialo.
    • zettrzy Re: Blada cera 18.04.07, 22:47
      sa kremy rozjasniajace skore i naprawde dzialaja, dzieki nim pozbylam sie
      opalenizny na ramionach; firmy Neutrogena i Nivea maja wiele takich kremow, do
      calego ciala i na okreslone czesci, np. do rąk
      • praksala Re: Blada cera 18.04.07, 23:02
        Mogłabys podaćć nazwy tych produktów z nivei i Neutrogeny?
        • gocha500 Re: Blada cera 18.04.07, 23:14
          oj chcesz miec blada cere??kurka naprawde same z nia problemy ani fluidu ani
          pudru fajnego dostac nie mozna no i ten niezdrowy wyglad!!!!aaa jeszcze moja
          blada cera przy jakim kolowiek wysilku czy goracu jest czerwona jak burak!!!!
          noi sucha jak pieprz!!!masakra.

a jesli chcesz rozjasnic skore to dodawaj sobie do kremow badz balsamow sok z
          cytryny no i unikaj slonca!!!
    • summer01 Re: Blada cera 19.04.07, 10:22
      o w końcu wątek dla mnie;)
      Tez jestem blada a chcialabym miec bielszą cere. w te wakacje ani troche nie
      chce sie opalać. W zeszłym roku jeszcze mi się to podobało teraz juz ani troche.
      Slyszalam ze juvit c rozjasnia skóre. Macie z tym moze doswiadczenie?
    • ja-vampirka Re: Blada cera 19.04.07, 15:24
      Miałam już czarne włosy, ale chciałabym wrócić do mojego średniego blondu,
      ponieważ podoba mi się połączenie ich koloru z jasną skórą i ciemnymi ustami.
      Zeszłego lata dużo przebywałam na świeżym powietrzu nie używając kremów z
      filtrem. W tym roku postanawiam to zmienić, ale chciałabym też usunąć aktualną
      opaleniznę. Również słyszałam o witaminie C i nie wiem na ile to skuteczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka