Dodaj do ulubionych

obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazliwych

26.04.07, 13:54
zrobil mi sie pecherz na piecie - niby nic strasznego, ale zamiast "wody"
wydobywa sie z niego zolta spieniona ropa. Oczywiscie boli i zadne buty nie
pasuja...
Pecherz zawsze przebijam sterylna igla, nigdy nie zrywam skory i zawsze sie
ladnie goi. Z reguly na drugi dzien po wieczornej "operacji" moge zalozyc
kazde buty.
A tu tym razem niespodzianka.
Jak pomoc szybko i najlepiej domowymi sposobami?
Obserwuj wątek
    • littlefrog Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 14:03
      pęcherzy nigdy nie powinno się przebijać, teraz już wiesz dlaczego. one stanowią
      naturalny opartunek dla uszkodzonej skóry, przebijając narażasz ranę na
      zakażenie i teraz chyba tylko lekarz Ci pomoże.
      • mikams75 Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 14:17
        wlasnie jak nie przebijalam to bylo zawsze gorzej tzn. pecherz bolal, od ucisku
        buta skora wokolo sie naciagala i calosc robila sie goraco-obolala, czerwona.
        Przy przebiciu woda sobie wyplywa, calosc sie ladnie osusza a skora z pecherza
        zostaje wlasnie dla opatrunku.
        I zawsze wlasnie tak bylo, a dzisiaj, hmmm... nie strasz mnie! wiem ze zawsze
        musi byc ten pierwszy raz, aaa :-((
        • paulina.galli Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 27.04.07, 07:35
          Widocznie jednak zapaprałaś ta igła (albo pod opatrunek dostał sie jakis brud )
          Ja bym nie kombinowała po swojemu tylko udala sie do lekarza (sama zalatwilam
          sie tak z paznokciem u nogi ktory wrastal - leczylam domowymi sposobami i
          skonczylo sie na calkowitym usunieciu pazura u chirurga :(
          A jak bym poleciala od razu to tylko lekkie przyciecie by bylo i nie musialabym
          przez ponad pol roku nosic opatrunku na palcu coby nie straszyc ludzi "pieknym"
          paluchem u nogi :(

Tak wiec - ja stanowczo polecam gabinet lekarski
          Na pewno jednak nie zaszkodzi wymoczenie stopy w goracej wodzie (nawet 2-3 razy
          dziennie przez pare dni)
    • hermina5 Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 14:08
      Jako własciciel niegdyś zaserwowanych sobie w górach potwornych otarć
      podchodzących ropą , polecam sposób sensowny i dziąłający - przede wszystkim
      nie wyciskać i nei zasuszać - odpadaja wszelkie wody utlenione i spirytusy.
      Noge moczy się przez godzię, albo dłuzej w ciepłej wodzie z SZARYM mydłem ,
      następnie psika sie na uszkodzenie pianka panthenol - co powtarza sie
      kilkakrotnie - kolejnego dnia na to opatrunek i mozna wyjsc.
      • mikams75 Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 14:20
        dobrze wiedziec, wlasnie sie zastanawialam czy nie polac woda utleniona...
        a masc z jodyna? napisane na opakowaniu, ze na wszystkie otarcia, rany itp. sie
        nadaje.
        • z_zawodu_z_zamilowania Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 15:45
          ymocz porzadnie noge w letniej wodzie z mydlinami, polej na koncu woda
          utleniona(nie spirytusem!) i przyluz przewiewna gaze jak musisz chodzic a jak
          nie to niech ranka oddycha bez niczego :)
          • z_zawodu_z_zamilowania Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 15:47
            aa i woda ultneiona nie wysuszy tylko zdezynfekuje (spirytus wysusza)
            • z_zawodu_z_zamilowania Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 15:48
              sorry za literowke, przyłóż mialo byc
              • socotra maść ichtiolową 26.04.07, 15:57
                Ona szybko wyciagnie z rany treść ropną. Grubą warstewkę nałóż, po kilku
                godzinach powtórz (tak kilka razy w ciagu dnia) - na wierz przyklej gazę i
                jakąs ciemną skarpetę, której ewnetualnie nie byloby zal :)
                Powodzenia
    • matysia_k Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 26.04.07, 18:17
      Cos musi prowokowac nawracacjący stan ropny.Moze masz ciało obce? nalezy
      ewakuowac tresc ropną, koniecznie.Ale koniecznie zakładaj jałowe opatrunki,
      ichtiol bardzo dobry.W aptece kup jałowe gaziki.
    • plasynka a moze to nie pęcherz?? 26.04.07, 23:23

Przede wszystkim, polecam wizytę u dermatologa...

Jeśli to pęcherz bolący przy ucisku, okrągły i twardy, to mozę to być taz.
      brodawczak... Coś w rodzaju grzybicy, ale spowodowanej chyba wirusem, o ile
      dobrze pamiętam... Złapałam to kiedyś na basenie... Zaczyna się od białej
      plamki, której średnica sie stopniowo powiększa. Miałam wypalane ciekłym
      azotem, co potwornie boli, ale okazuje się, że maści i lakiery na kurzajki też
      fajnie to wymrożą - ale to już trzeba mieć wprawę z 'operacją' :)

Powodzenia!!
    • mikams75 Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 27.04.07, 13:30
      dzieki dziewczyny za rady!
      wymoczylam porzadnie, nie odmowilam sobie "przyjemnosci" i powyciskalam troche
      zawartosc, przeplukalam kilkukrotnie woda utleniona, wysmarowalam mascia z jodyna.
      Tylko to mialam w domu a do apteki bym nie doszla.
      Te zabiegi powtorzylam kilkukrotnie, na noc zalozylam opatrunek i dzisiaj jest
      duzo, duzo lepiej. Ranka wyschla, nic juz nie cieknie, przestalo byc gorace.
      W klapkach nie draznie tego miejsca wiec powinno sie szybciej zagoic.
      • paulina.galli Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 27.04.07, 20:47
        To fajnie (ale mozesz jeszcze pomoczyc ze 2-3 sni)
        :)
        a na przyszlosc mozna zakupic takie wkladki miekkie do butow
        moze sprawia ze wiecej takich przygod miec nie bedziesz :)
        • mikams75 Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 28.04.07, 18:20
          buty byly niby miekkie, skorzane ale sporo w nich chodzilam bez skarpetek i to
          byl blad.
          A czy te wkladki sa tez skuteczne na gola stope?
    • agni71 Re: obrzydliwy pecherz na piecie - nie dla wrazli 28.04.07, 23:29
      Jakby jednak nie bylo poprawy, to idż do lekarza. Ja sie kiedyś tak załatwiłam
      i pierwsze co, to lekarz mi kazał zrobic zastrzyk przeciwtężcowy. Pamietam
      też, że miałam delikatnie te ropę usuwać (tak, zeby skóry zbytnio nie naruszyć
      i robić okłady z riwanolu. Pomogło.

aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka