Gość: Nika akceptacja :) IP: 62.233.228.* 22.07.03, 07:54 Właśnie wróciłam znad morza i jestem w wyjątkowo dobrym nastroju, a to dlatego, że odkryłam, że moje rozstępy są o wiele mniej widoczne na opalonej skórze. Jestem brązowiutka i rozstępów prawie wcale nie widać, w tym roku pierwszy raz od dwóch lat naprawde zaakceptowałam swoje ciało... A ponad to utwierdziłam się w przekonaniu, że rozstępy to coś zupełnie normalnego i powszechnego... Obsesyjnie obserwowałam kobiety na plaży i widziałam wiele dziewczyn o podobnych problemach, które zupełnie się nimi nie przejmowały. To mnie strasznie podbudowało, naprawde zaczęłam traktować rozstepy jako coś naturalnego - po prostu ma je gdzieś tam prawie każdy. A na dodatek mają je także mężczyźni - na pupach, udach a nawet plecach... Więc od dzisiaj akceptuję moje rozstępy i częściej się opalam, bo one wcale nie prześwitują białością a raczej zlewają się z brązowym odcieniem skóry. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki! Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdka.z.nieba Re: akceptacja :) 22.07.03, 12:16 a ja mam odwrotnie-jak sie opale je jeszcze bardziej widac!:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D:D:D:D Re: akceptacja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.03, 10:51 Na rozstepy nic nie poradzimy moje drogie panie :). MUSIMY je zaakceptowac. Proponuje ujedrnic cialko cwiczeniami, pozbyc sie w ten sposob cellulitu a zonaczycie, ze poprawi sie wam humor :D. Aha, jeszcze jedno : na cellulit cwiczenia, biegi, rower!!!!!!! Diety i kremy tylko jako wspomaganie :). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: akceptacja :) IP: 62.233.228.* 24.07.03, 11:22 a wiesz może jak masować miejsca dotkniete rozstępami? czy są specjalne do tego urządenia czy wystarczy zwykła szczotka czy gąbka? i jak masować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolka Re: akceptacja :) IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 11:28 sport też należy uprawiać z umiarem; w ubiegłym roku miałam fantastyczne lato, w końcu dużo czasu dla siebie, dużo czasu na sport, w tym jazdę rowerem, nie wydaje mi się, abym przesadziła, ale nie wiedziałam, że moja skóra jest w słabej kondycji (przez niedobory hormonalne)i po pewnym czasie na udach pojawiło się mnóstwo rozstepów Gość portalu: :D:D:D:D napisał(a): > Na rozstepy nic nie poradzimy moje drogie panie :). MUSIMY je zaakceptowac. > Proponuje ujedrnic cialko cwiczeniami, pozbyc sie w ten sposob cellulitu a > zonaczycie, ze poprawi sie wam humor :D. Aha, jeszcze jedno : na cellulit > cwiczenia, biegi, rower!!!!!!! Diety i kremy tylko jako wspomaganie :). > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiolka Re: rozstępy IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 09:39 może kotoś ma jeszcze jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magducha Re: rozstępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 23:11 Mam ich pełno.Testowałam dużo kremów róznych firm i za najlepsze uważam Koncentrat na rozstępy firmy Elancyl-80zł starczył mi na 2 miesiace a naprawdę mam spore tereny do smarowania i jeszcze jeden podobno najlepszy w Europie to Triffadiane firmy Dermservice zamówiłam z netu i mam go prawie 3 miesiące.Co prawda stosuje oszczędnie raz dziennie ale po tych 3 miesiącach zamiast wklęsłych szram na ciele mam niewielkie kreski niektóre wciągnęly sie prawie calkiem.Na początku sie wkurzalam bo nie widzialam efektów ale po 3,4 tyg juz je widać.polecam.jest tlusty i ciezko go rozsmarować ale warto bo to masz przy okazji.mam zamiar wybrac sie na Beautytek.Jak pomoze dam znac.Pozdrawiam.Ten triffadiane kosztuje 99 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Candyfloss Re: rozstępy IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 26.07.03, 11:17 znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie przepis jednej z czytelniczek:odrobinę dziecięcej oliwki wlać do miseczki,dodać kilka kropli olejku rozmarynowego,intensywnie masować skóre wcierając przy tym specyfik,powtarzać przynajmniej trzy razy w tygodniu.autorka tej recepty zapewnia,że efekty zauważyła już po kilku tygodniach,ale jak jest naprawdę to nie wiem,musicie spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Candyfloss Re: rozstępy IP: *.stalowa-wola.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 15:02 Gość portalu: Miska napisał(a): > a w jaki sposób masować? sądze,że wykonując normalnie okrężne ruchy dłonią,tylko nie mogą być zbyt delikatne ,raczej mocniejsze;jeżeli masz problem z naczynkami, to w ogóle nie polecam zbyt mocnych masaży,chyba,że u specjalisty,który się zna, :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kenny Re: rozstępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 15:41 Znają może Panie adres salonu, lub kliniki, usuwającej rozstępy - w Rzeszowie? Odpowiedz Link Zgłoś
ewulka_zielonooka Re: rozstępy 05.09.03, 13:51 Gość portalu: Kenny napisał(a): > Znają może Panie adres salonu, lub kliniki, usuwającej rozstępy - w Rzeszowie? Zapytaj w "Parisette" w hotelu prezydenckim. fajne dziewczyny tam pracują, jak one Ci nie pomoga to może pokierują dalej..... Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <..> tygrysek IP: *.4web.pl 05.08.03, 09:13 Wiecie, że faceci nazywają rozstępy tygryskiem... nawet ładnie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozstepiczka Re: tygrysek IP: w3cache:* / 10.3.3.* 06.08.03, 16:59 mam pozstepy na biodrach, posladkach. Stosuje jak na razie krem przeciw rozstepom firmy Tanita (fitness). Kupilam go w prawdzie niedrogo, bo za 14 zl. w hipermarkecie Tesco, ale widze poprawe. Rozstepy zrobily sie bielsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liz Re: tygrysek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 00:44 no własnie. Jak jest z reakcjami facetów na rozstępy? Mam z nimi spore problemi (z reszta i z jednym, i z drugim hehhe)Mam rozstępy nawet na piersiach. Bardzo się ich wstydzę. Czy spotkałyście się z jakąś niemiłą reakcją lub komentarzem faceta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: six Re: rozstępy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.03, 23:25 Proszę, powiedzcie jak reaguja faceci na widok rozstępów? W końcu to poważny defekt urody, którzego na pierwszy rzut oka :):) nie widać, dopiero pozniej... Czy spotkałyście sie z jakimi s niemiłymi ralacjcmi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malia Re: rozstępy IP: *.pl 12.08.03, 12:48 faceci z ktorymi do tej pory sie spotykalam nawet nie zauwazali moich roztepow,az ich im sama nie pokazalalam( a mam ich troche na udach posladkach,lydkach i biuscie - tych szczerze nienawidze :(), dla mojego obecnego faceta to tez zaden problem, mowi ,ze liczy mu sie ksztalt mojej pupy :))) i piersi:D ; nigdy nie spotkalam sie z niemila uwaga na ten temat,ale tez nie daje nikomu powodu zeby mogl to zrobic, staram sie nosic ciuszki tak zeby odslanialy co trzeba i maskowaly to czego sie wstydze:) Ps. faceci chyba predzej zauwazaja celulit niz rozstepy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana rów Re: rozstępy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 23:29 a reszta z Was jakie ma z tym przejścia? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: rozstępy IP: *.4web.pl 20.08.03, 16:14 po prostu są i trzeba nauczyc sie z nimi życ smutne ale prawdziwe a faceci i tak nie wiedzą co to jest wiedzą tylko ci co sami je mają;) Odpowiedz Link Zgłoś
pieg1 Re: rozstępy 22.08.03, 08:27 Kochane roztępowiczki!!!Wczoraj kupiłam sobie nowy wynalazek firmy Lierac-PHYTOSTATIL.Jest to rzecz pioruńsko droga bo kosztuje aż 130zl. W pudełeczku jest 20 szklanych ampułek na 20 dni.Podobno efekty juz widac po 20 dniach.Obiecuje,że po skończeniu kuracji odezwę się do Was zdać relację.Może jest dla nas wszystkich choćby mała nadzieja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirka Re: rozstępy IP: *.4web.pl 22.08.03, 11:08 gdzie można dostać ten specyfik? w aptekach? czy to dziala na rozstępy czy im tylko zapobiega? koniecznie napisz o efektach!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 Re: rozstępy 01.09.03, 14:36 zuzylam chyba 4 opakowania, pomoglo ale bez rewelacji, poprawila sie kondycja skory, rozstepy troche sie zwezily ale nie zanikly. pieg1 napisała: > Kochane roztępowiczki!!!Wczoraj kupiłam sobie nowy > wynalazek firmy Lierac-PHYTOSTATIL.Jest to rzecz > pioruńsko droga bo kosztuje aż 130zl. W pudełeczku jest > 20 szklanych ampułek na 20 dni.Podobno efekty juz widac > po 20 dniach.Obiecuje,że po skończeniu kuracji odezwę się > do Was zdać relację.Może jest dla nas wszystkich choćby > mała nadzieja??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: rozstępy IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 13:20 Witam, ja tez jestem raczej szczupła, dbam o siebie (sport, masaże, balsamy) ale zrobił się ze mnie tygrysek... Dla mnie jest to o tyle kłopotliwe, że dotknęło także łydki, a ja kocham sukienki...Do niedawna byłam gotowa wydać każde pieniadze na zabieg laserem, ale po przeczytaniu tych opinii...Sama nie wiem. aha, mój chlopak poznal mnie kiedy juz byłam prążkowana i... niczego nie zauważył!! Oboje mamy niemały temperament i czasami przychodzi nam ochota kochać się w ciągu dnia, ale dla mnie to juz nie problem. Kiedys zaczynałam marudzic, pokazałam mu moje smuteczki a on.. rozesmial sie i zaczal mnie calować jak szalony. jeszcze jedna sprawa - celulit u kolezanki na plazy od razu od odrzucil, wiec jest cos we wczesniejszych wypowiedziach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: rozstępy IP: *.4web.pl 25.08.03, 17:33 Ja też mam rozstępy na łydkach a też lubie sukienki, ale teraz wybieram odpowiednią długość tak żeby do połowy łydki była, a do krótkich rajstopy kabaretki - różne kolory, jakoś trzeba sobie radzić:) a mój facet też uwielbia moją pupke i mówi że ja nie mam żadnych problemów a kiedyś też bałam sie kochać w dzień - no bo to światło dzienne wszystko uwydatnia:(((( ale jego podnieca mój pupalek a nie moje prążki wiec jestem spokojna już tak sie nie martwie ważne żeby ciało było prężne to skóra zupełnie inaczej wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: rozstępy 30.08.03, 17:54 a jak wyglądają u ciebie te rozstępy/ czy są na całej powierzchni nóg, czy widać je bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: rozstępy IP: *.chello.pl 02.09.03, 10:33 Jeśli oprócz rozstępów szybko utyłyście, macie zaokrągląną i czerwoną twarz i gruby kark, to może to być objaw choroby Cushinga (guzek w przysadce mzgowej lub nadnerczach). U mnie podejrzewano cos takiego. Warto to sprawdzić u endokrynologa, podobno łatwo się operuje i wszystkie objawy szybko znikają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kati Re: rozstępy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 13:07 Uff, na szczęście żadna taka choroba mi nie grozi. Straszna sprawa to musi być. A te koszmarne rozstępy mam nie tylko na łydkach (pośladki, uda, nawet okolice kolan!!) ale na łydkach są najtrudniejsze do ukrycia i przez to sprawiają mi najwięcej problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: rozstępy IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:02 czytałam, że skuteczne są kosmetyki Tołpy, maseczka borowinowa i balsam ultrawygładzający. trudno je dostać, więc najlepiej kontaktować się z producentem: www.torf.pl cena ok. 25 i 35 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: rozstępy IP: 2.4.STABLE* / *.4web.pl 17.09.03, 14:26 ale jak mozna sie skontaktować z producentem??//// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: rozstępy IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 10:01 na tej stronie, która podałam, jest adres www.torf.pl może i numery telefonów też. warto wstapić do klubu przyjaciół tołpoterapii, to wtedy ma się zniżki na te produkty przy sprzedaży wysyłkowej. balsam plus maseczka ok. 54 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 Re: rozstępy - forum?? 03.11.03, 11:53 Co sie stalo z forum na temat rozstepow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: rozstępy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.12.03, 19:24 Nie wiecie, czy Triffadiane można kupic w aptekach lub drogeriach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: rozstępy IP: *.4web.pl 01.11.03, 21:20 a co myslicie o kremie z firmy mustelle? Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 Re: rozstępy 22.11.03, 11:08 Mustela (www.mustela.com) proponuje dwa preparaty: 1)Strech Marks Intensive Action - pomocny przy starych rozstępach 2)Strech Marks Double Action - zapobiegawczo oraz na świeże rozstępy. Jeszcze nie używałam, ale zamierzam wypróbować pierwszy preparat. Obecnie stosuję Triffadiane (CS Dermatologie; do nabycia na str. www.bio- med.pl). Jestem zadowolona, skóra wygląda lepiej, ale zdaję sobie sprawę z tego,że rozstępy już nie znikną. Nakładam też maskę borowinową - wyszczuplająca na celulit i rozstępy (www.torf.pl), oraz zieloną glinkę Argiletz (www.argiletz.com) i spirulinę (algi). Więcej informacji na temat moich doświadczeń następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: rozstępy IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 08.12.03, 13:30 ile kosztuje Mustella, a ile Triffadiane i na ile starczają? piszcie, co stosujecie i jakie są efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 Re: rozstępy 20.12.03, 09:02 Triffadiane, w zależności od powierzchni jaką chcecie smarować, starcza nawet na miesiąc, ten preparat jest bardzo wydajny. W sklepie internetowym www.sklep.bio-med.pl kosztuje 98 zł (przesyłaka 10 zł), natomiast widziałam raz w aptece za ponadt 130 zł!! Odpowiedz Link Zgłoś
margol28 Re: rozstępy 20.01.04, 16:47 Dopiero zaczęłam czytać forum. Borykam się z problemem rozstępów już 4 lata (po ciąży) i miałam do tej pory straszne kompleksy z tego powodu. Ostatnio sporo schudłam ale nawet to mnie nie cieszy, bo pozostał brzydki pomarszczony brzuch. To co tutaj przeczytałam bardzo mi pomogło. Nie miałam pojęcia, że tyle kobiet ma taki sam problem. Ariete, Twoje uwagi są super. Czekam na więcej. I za Twoją poradą na pewno spróbuję Triffadiane i preparaty Tołpy. A propos - czy oni przysyłają katalog produktów do domu, czy produkty należy zamawiać telefonicznie, bo nie widziałam na stronie www żadnej informacji... Być może coś przeoczyłam. Pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze tu zajrzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: rozstępy IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 15.03.04, 16:44 margol, jak się zarejestrujesz w klubie przyjaciół tołpoterapii, to dostaniesz do domu zestaw ulotek, formularz do zamówień i próbkę jakiegoś produktu :) ale sprawdź na ich stronie, bo ja jednak znalazłam sklep w mnie w mieście. można zamawiać przez formularz (odsyłasz pocztą lub faksem) albo telefonicznie, min. kwota zamówienia to 80 zł, masz 5% zniżki. ja kupiłam w sklepie, bo maska i krem kosztują jakieś 64 zł. jednak okazało się, że maska jest mało wydajna i musiałam dokupić drugą, więc spokojnie mogłabym zamówić wysyłkowo. jestem już po 3-tygodniowej kuracji. krem stosuje się 2 razy dziennie, bardzo przyjemny w użyciu, starczył mi tak na 3 tyg. z małym hakiem. maska wygląda jak błoto, mało przyjemnie, stosuje się co 2-3 dzień, zawija folią spożywczą i pod kocyk na 30- 40 min. jedno opakowanie maski starczyło mi na 5 razy, więc w ciągu 3 tyg. zużyłam 2 opakowania. nie zauważyłam wyszczuplenia, cellulit może troszkę się wygładził, ale rozstępy moim zdaniem znacznie się spłyciły. tyle, że oczywiście nie u każdego mogą być te same rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vilandra Re: rozstępy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.03, 23:03 Dziewczyny, ciągle tu piszecie, że kremy nic nie dają. Dają , dają!!!:))Mam 14 lat, w lipcu pojawiły mi się na tyłku rozstępy. Zmiast rozpaczać, wzięłam się za siebie. Dostałam od siostry Anti Stretch Mark Vichy, a po 2 miesiacach smarowania te paskudy wyrażnie zblakły i zmniejszyły się. Nie jest to super spektakularny efekt, ale jest. Chyba już od tego kremu nic nie wyciągnę:))I tak jest dobrze:) Ale po co się przejmujemy tak rozstępami? To nie koniec świata, kilka kresek (no dobra, może trochę więcej:)) na tyłku. Nie ma kobiet idealnych, a wg statystyk ok. 80% kobiet ma rozstepy i ok 90% cellulitis(u Europejek ta liczba sięga 95%). Więc nie załamujmy się, naprawdę nie ma po co. Po prostu polubmy swoje ciało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: rozstępy IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.12.03, 15:04 ja dostalam rozstepow na biuscie juz w podstawowce, w wakacje urosl mi biust o 2 numery, a przytyc nie przytylam, co ja moglam w tak krotkim czasie zrobic!??? zadne kremy nie dzialaja, jednak warto stosowac ujedrniajace, bo zawsze lepiej to wtglada + silownia. ja stosuje kremy nawet 3 razy dziennie! ale niestety nawet operacyjnie nie da sie usunac rozstepow...szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medysia Re: rozstępy IP: *.itpp.pl 20.01.04, 17:22 dziewczyny, u mnie pojawiły się liczne rozstępy na tyłku i udachjuz w wieku dojrzewania, więc kiedy zaszłam w ciążę, natychmiast zaczęłam się smarować, zeby chociaz brzuch uratować.I wiecie , co? na brzuchu nie mam ani jednego!!A dziecko duże było- przeszło 4 kg. Stosowałam krem polskiej firmy Norel.Jedyna wada- nieciekawy zapach Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 Re: rozstępy 13.03.04, 10:04 Obecnie zaczęłam stosować Mustelę - Strech Marks Intensive Action, preparat na stare rozstępy - za jakiś czas podzielę się z Wami informacjami jak to działa. Czy któraś z Was stosowała Rilastil www.ganassini.pl(są trzy preparaty: krem, żel i ampułki)? Ciekawa jestem jak działa. Do nabycia w aptekach. Z rozstępami "walczę" dość intensywnie od ok. 1,5 roku i kondycja skóry faktycznie się poprawiła. Potrzeba jednak dużo czasu i cierpliwości na efekty, najlepiej preparaty stosować rano i wieczorem i dobrze lecz delikatnie je wmasować. Co mogę jeszcze poradzić? Pilnujcie wagi, gwałtowne tycie lub chudnięcie to prawdopodobieństwo powstania rozstępów. Jeżeli coś się dzieje z Waszą wagą i nie wiecie dlaczego, radzę badania hormonalne (ja mam pco i stąd mam problemy z wagą, potem efektem domina pojawiłay się rozstępy..., niestety o moich kłopotach ze zdrowiem dowiedziałam się zbyt późno i jestem "mądra po szkodzie") Uprawiajcie sport, jeżeli jednak nie robicie tego regularnie, to radzę krok po kroku, żadnych drastycznych wysiłków, bo to zaowocuje kolejnymi rozstępami. Dieta też jest ważna, oprócz standardowych przkazań dotyczących zdrowego odżywiania, czyli dużo ważyw i owoców, potrawy gotowane, z tłuszczów najlepiej oliwa z oliwek,jogurty,dużo błonnika,płyny, jak najmniej słodyczy, polecam: - produkty bogate w krzem: herbatka ze skrzypu polnego, preparaty witaminowe ze skrzypem, suszone figi, kaszę jaglaną, wodę mineralną Nałęczowianka,... - produkty pogate w cynk, witamiany A C E (witamina E jest niezwykle ważna), selen, m.in. ryby morskie i owoce morza, spirulina (algi w proszku, www.bio- active.pl), owoce takie jak awokado, kiwi, banany, bakalie (rodzynki, śliwki suszone, migdały, orzechy)... - produkty bogate w fitoestrogeny lub substancje wpływające na produkcję estrogenów (te kobiece hormony przecież mają duże znaczenie dla młodości i kondycji skóry): kozie mleko, mleko kobyle, soja i jej przetwory, granaty,... Jest bardzo fajna książka o systemie hormonalnym (w tym jak się odżywiać, dbać o siebie, jest też rozdział o rozstępach), pt.:"Kobieta szczęśliwa i ponętna " wydana przez Klub Dla Ciebie www.kdc.pl. Niestety, z tego co mi wiadomo, nakład się wyczerpał, ale pewnie można liczyć na wznowienie, sprawdźcie. Taka dieta na pewno wpłynie bardzo pozytywnie na kondycję skóry i przedłuży młodość, warunkiem jest oczywiście długotrwałe jej stosowanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 rozstępy 14.03.04, 14:41 Obecnie zaczęłam stosować Mustelę - Strech Marks Intensive Action, preparat na stare rozstępy - za jakiś czas podzielę się z Wami informacjami jak to działa. Czy któraś z Was stosowała Rilastil www.ganassini.pl(są trzy preparaty: krem, żel i ampułki)? Ciekawa jestem jak działa. Do nabycia w aptekach. Z rozstępami "walczę" dość intensywnie od ok. 1,5 roku i kondycja skóry faktycznie się poprawiła. Potrzeba jednak dużo czasu i cierpliwości na efekty, najlepiej preparaty stosować rano i wieczorem i dobrze lecz delikatnie je wmasować. Co mogę jeszcze poradzić? Pilnujcie wagi, gwałtowne tycie lub chudnięcie to prawdopodobieństwo powstania rozstępów. Jeżeli coś się dzieje z Waszą wagą i nie wiecie dlaczego, radzę badania hormonalne (ja mam pco i stąd mam problemy z wagą, potem efektem domina pojawiły się rozstępy..., niestety o moich kłopotach ze zdrowiem dowiedziałam się zbyt późno i jestem "mądra po szkodzie") Uprawiajcie sport, jeżeli jednak nie robicie tego regularnie, to radzę krok po kroku, żadnych drastycznych wysiłków, bo to zaowocuje kolejnymi rozstępami. Dieta też jest ważna, oprócz standardowych przykazań dotyczących zdrowego odżywiania, czyli dużo warzyw i owoców, potrawy gotowane, z tłuszczów najlepiej oliwa z oliwek,jogurty,dużo błonnika,płyny, jak najmniej słodyczy, polecam: - produkty bogate w krzem: herbatka ze skrzypu polnego, preparaty witaminowe ze skrzypem, suszone figi, kaszę jaglaną, wodę mineralną Nałęczowianka,... - produkty pogate w cynk, witamiany A C E (witamina E jest niezwykle ważna), selen, m.in. ryby morskie i owoce morza, spirulina (algi w proszku, www.bio- active.pl), owoce takie jak awokado, kiwi, banany, bakalie (rodzynki, śliwki suszone, migdały, orzechy)... - produkty bogate w fitoestrogeny lub substancje wpływające na produkcję estrogenów (te kobiece hormony przecież mają duże znaczenie dla młodości i kondycji skóry): kozie mleko, mleko kobyle, soja i jej przetwory, granaty,... Jest bardzo fajna książka o systemie hormonalnym (w tym jak się odżywiać, dbać o siebie, jest też rozdział o rozstępach), pt.:"Kobieta szczęśliwa i ponętna " wydana przez Klub Dla Ciebie www.kdc.pl. Niestety, z tego co mi wiadomo, nakład się wyczerpał, ale pewnie można liczyć na wznowienie, sprawdźcie. Taka dieta na pewno wpłynie bardzo pozytywnie na kondycję skóry i przedłuży młodość, warunkiem jest oczywiście długotrwałe jej stosowanie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
margol28 Re: rozstępy 15.03.04, 11:02 Ariete. A czy myślałaś o operacji plastycznej, np. brzucha? Ja też od jakiegos czasu testuje różne preparaty, dużo schudlam, skora z rozstepami wyglada troche lepiej, jednak... Mysle, ze brzuch wymaga korekty chirurgicznej, mam tam po prostu za dużo skóry... Czy słyszałaś może o zabiegu, który pomógłby zniwelować rozstępy, trochę o tym czytałam na stronach www i chyba żaden zabieg nie daje 100% gwarancji. Interesowałaś się może tematem. I w ogóle wyrazy uznania - bardzo lubię Twoje porady, proszę o więcej. Jeżeli masz ochotę: margol28@gazeta.pl. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paputerek Re: rozstępy 15.03.04, 16:58 chodzi ci o złuszczanie kwasami miejsc z rozstępami? czy o czyms innym, wszystkie brzuchy które widziałam po odsysaniu miały jakieś blizenki podskórne które dla mnie wygladały właśnie jak rozstępy. Ale może się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
margol28 Re: rozstępy 17.03.04, 10:29 Nie wiem sama jakie są najlepsze metody likwidowania dużych rozstępów na brzuchu albo udach. Akurat nie potrzebuję odsysania, moze tylko zlikwidowanie nadmiaru skóry, nie wiem. Masz jakies doświadczenie, jezeli chodzi o operacje plastyczne? Moglabys mi polecic jakies gabinety w Warszawie, gdzie moglabym zasiegnąc konsultacji? Dzięki za odzew! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ariete75 Re: rozstępy 22.05.04, 09:59 Hej! Przepraszam, że piszę dopiero teraz. Nie myślałam o operacji, nie mam rozstepów ciążowych tylko rozstępy wynikające ze zmian wagi i intensywnej jazdy na rowerze, a wszystko przez zaburzenia hormonalne. Nadal stosuję Mustelę na stare rozstępy, maski z algi - spirulina i dietę bogatą w witaminy i minerały, o której pisałam wcześniej, malutkimi kroczkami jest lepiej (zabliźnianie się rozstępów to na pewno też kwestia upływu czasu. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: rozstępy IP: *.4web.pl 22.05.04, 12:22 co to za maska z alg, gdzie ją dostać i ile kosztuje, i jak wygląda Twoja dieta? czy rozstępy faktycznie znikają, tzn nie widać tak wyraźnie buałych pasków? Odpowiedz Link Zgłoś
margol28 Re: rozstępy 24.05.04, 11:17 Witaj. Ja mam rozstępy po ciąży. Skóra na brzuchu jak bibuła sięga powyżej pępka. Bez jakiejś operacji chyba się nie obędzie, ale jeszcze z tym poczekam. Gdzie kupujesz te algi? A co z preparatem Triffadiane? Warto go kupić? Zauważyłaś efekty widoczne po zużyciu jednego opakowania? Stosowałaś może Elancyl na stare rozstępy? Czy myślisz, że peeling może zaszkodzić skórze z rozstępami, czy odwrotnie? Sorki za taki nawał pytań... Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: rozstępy 20.05.04, 11:35 ostatnio b. popularna jest maść z mocznikiem robiona na zamówienie w aptece, na receptę kosztuje 5 zł, bez - 10. zawiera 40% mocznik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: rozstępy IP: *.4web.pl 20.05.04, 13:45 ale jak o nią poprosić czy to lekarza czy aptekarke? ma to swoją określoną nazwę, jak się o to pytać?? Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: rozstępy 20.05.04, 14:11 prosić o maść o następującym składzie: Urea 40,0 Lekobaza ad 200,00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: rozstępy IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 22.05.04, 13:22 a czy krem norel jest skuteczny ? Odpowiedz Link Zgłoś
melaroza Re: rozstępy 14.06.04, 13:53 ja mam bardzo duze rozstępy po ciazy - tylko na brzuchu ale ponad pepek i tak jak margol uważam, ze mam za duzo skóry. Nie bardzo wiem co stosować na brzuch, bo teraz ponownie jestem w ciąży (po 8- miesięcznej przerwie od urodzenia dziecka) i chyba nie mogę nic używać a na kremy na rozstępy dla kobiet wciązy to już za późno. Lekarz ginekolog powiedział że nic nie da się zrobic i na ujędrnienie skóry moze pomóc jedynie vit.C. Czy mozę ktoś ma podobny problem (kolejna ciaza i juz istniejace rozstępy). Proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś