Dodaj do ulubionych

filtry-pyt techniczne

04.06.07, 18:02
kupilam filtry do twarzy LRP faktor 20, ale..jak je stosowac?na krem na
dzien?czy ten juz pominac?a co z pudrem?chcialabym nakladac bronzer na dzien,
ale czy te filtry dzialaja caly dzien bez koniecznosci poprawek? czy stosujac
filtry nalezy zapomniec o kolorowce i wygladac jak wygladac?:)mam cere raczej
problematyczna, ale nietragiczna-troche pzrebarwien, rozszerzone naczynka i
pory minimalnie.
Obserwuj wątek
    • schaetzchen Re: filtry-pyt techniczne 04.06.07, 18:35
      1. filtr możesz stosować sam, nie ma potrzeby smarowania się kremem "pod spód" - chyba, że odczuwasz taką potrzebę. Bardzo dobrze jest pod spód położyć coś antyoksydacyjnego - np. serum z wit. C.
      2. filtra trzeba nakładać dużo, tzn 2,5 ml na twarz i szyję - i to jest bardzo ważne, bo inaczej nie działa on w stopniu deklarowanym przez producenta. Niestety nie jest to zależnośc liniowa - połowa tej ilości da Ci ochronę nie 10 SPF, a dużo mniejszą (nie pamiętam jak to jest dla SPF 20, ale dla 50 połowa nałożonego filtra to faktor bodaj 7)
      3. skoro masz filtr LRP to zawiera on parsol - czyli filtr który destabilizują niektóre składniki kolorówki - i o tym musisz pamiętac dobierając puder, podkład itp. Lista "bezpiecznych" kosmetyków kolorowych jest tutaj:
      www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115134
      4. ja na filtr stosuję mieszankę translucide l'oreal (sypki) i pudru jedwabnego hauschki (biały puder sypki - translucide jest dla mnie za ciemny, więc go tak rozjaśniam) - i na ogół nie mam potrzeby poprawek w ciągu dnia. No, chyba że jest potworny upał ;)
      5. produkowane dzisiaj kremy z filtrami sa fotostabilne - czyli zakładając, że z twarzy nie spłyną pod wpływem potu, gorąca, albo ich nie zetrzesz, albo nie zdestabilizujesz kolorówką - działają cały dzień. Praktycznie (dla mnie) oznacza to tyle, że kiedy "normalnie funkcjonuję" w mieście - bez atrakcji typu basen, rower, joga - wtedy nie poprawiam filtra. Co innego kiedy np. jeżdżę na rowerze - wtedy staram się filtr dokładać.
      • ewuchaklucha Re: filtry-pyt techniczne 04.06.07, 19:16
        dziekuje tobie serdecznie! bardzo mnie poratowalas! tylko jak mam odmierzyc te
        2,5ml?:) puder bronzujacy, ktory stosuje to mozaika dla blondynek gurlein,
        musze zapytac moderatora na priv:)jeszcze raz pieknie dziekuje!
        • schaetzchen Re: filtry-pyt techniczne 04.06.07, 19:29
          Użyj strzykawki, albo łyżeczki takiej do odmierzania syropu - poproś w aptece. Jak już się nauczysz ile to jest, to będziesz odmierzać "na oko" ;)
          • justice13 Re: filtry-pyt techniczne 09.06.07, 23:23
            Dziewczyny, ale 2,5 ml to strasznie dużo !!!
            • justy1 Re: filtry-pyt techniczne 10.06.07, 07:52
              tak, to dużo. trudno tyle nałożyć, nawet jak się człowiek stara. ale nie jest
              to niemożliwe.
              ale właśnie dla takiej ilości (tzn. 2mg na cm2) jest mierzony SPF dla
              kosmetyków. gdy nałożysz połowę tej ilości, to otrzymasz spf ok.6.
              a przecież tyle osób cienko smaruje się "wysokim faktorem" spf15 czy nawet
              spf50 i sądząc, że są chronieni, smażą się cały dzień...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka