Dodaj do ulubionych

wlosy mieszane

13.06.03, 14:20
mam pewien problem.otoz mam suche i mieszane wlosy(tzn.jedne sie kreca inne
sa znowu proste).wielokrotnie scinalam wlosy,stosowalam rozne odzywki ale to
i tak nie pomagalo.moje wlosy wygladaja po prostu jak siano.co mam robic?????
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: wlosy mieszane 24.06.03, 14:16
      Serdecznie witam,
      Z tego co Pani pisze wydaje się, że ma Pani włosy lekko pofałdowane, lecz
      nadmierna utrata wilgoci sprzyja tzw. „wyprostowaniu się” i trudnościom z
      układaniem włosów. Znaczy to, że mamy do czynienia z problemem suchych włosów.
      Przyczyn tej suchości może być wiele i dużo o tym pisało się na tym Forum.
      Regularne comiesięczne ścinanie końcówek jest niezbędne ponieważ sprzyja to
      wzrostowi włosów oraz odświeża fryzurę. Stosowanie najlepszych odżywek, nawet
      regularne, nie wystarcza, a przy przesadnym stosowaniu może pogorszyć stan
      włosów ( na skutek ich „przekarmienia”). W zwalczaniu objawów suchości może
      pomóc tylko dobrze opracowany system kuracji, odpowiedni do każdego rodzaju
      włosów. Proponuję: 1. Uzbroić się w cierpliwość, gdyż cud nie wydarzy się od
      razu.
      2. Trzeba przemyśleć dotychczas stosowane metody pielęgnacji włosów i spróbować
      wychwycić w tym słabe punkty np. codzienne korzystanie z suszarki, częstego
      używania lokówek i prostownic, częstych zabiegów chemicznych (trwała,
      farbowanie), brutalnego rozczesywania wilgotnych włosów, korzystanie z wałków z
      rzepem. Jeżeli cokolwiek z tych rzeczy jest używane, należy tego zaniechać.
      3. Zainwestować w serie pielęgnacyjną do włosów suchych i zniszczonych
      (szampon, odżywka). Odżywkę początkowo radzę początkowo stosować po każdym
      myciu, a po uzyskaniu poprawy stanu włosów, wystarczy 2 razy w tygodniu.
      Kosmetyki przeznaczone do takiej kuracji zawierają nie tylko środki nawilżające
      ale i natłuszczające, odbudowujące zniszczoną keratynę włosa. Jest to ważne w
      osiągnięciu dobrych efektów.
      Życzę powodzenia
      Oksana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka