31.03.09, 17:08
w ostatnim czasie, schudłam zaledwie 3 kg i na posladkach, udach i łydkach
(zwłaszcza na łydkach) zrobiły mi sie rozstępy :( jak się ich pozbyć ? i co
zrobić by nie powstawały nowe. zdziwiłam się, że przez taką małą różnicę w
kilogramach zrobiły się rozstepy, przecież 3 kg to wcale nie jest tak dużo :(
a poza tym mam zamiar do wakacji schudnąć jescze 3-4 kg i nie wiem co zrobić
by nowe nie powstawały. pomózcie
Obserwuj wątek
    • filona.may Re: rozstępy 31.03.09, 17:26
      Hm, dziwne, że od chudnięcia robią Ci się rozstępy. Może były wcześniej, tylko
      teraz zaczęłaś się uważniej przyglądać swoim nogom.

Skutecznie zapobiegać tak naprawdę się nie da. Można co prawda stosować w tym
      celu kremy, nawilżać i natłuszczać skórę. Poszukaj informacji na tym forum i na
      forum "Ciąża i poród".
      A rzeczywistości jednak i te stosujące mazidła, i te nie stosujące, czasem
      dostają rozstępów, a czasem nie. Wiec to bardziej kwestia osobistych
      predyspozycji. Ale nawilżać i natłuszczać nie zaszkodzi.

Zlikwidować się nie da. Z czasem zbledną. Można też próbować działać, by były
      mniej widoczne za pomocą różnych zabiegów, podobnych do zabiegów na blizny. Np.
      wielokrotne zabiegi laserami frakcyjnymi. Oczywiście jeśli kogoś stać, bo na tak
      dużą powierzchnię koszt jest ogromny.
    • gory_szalenstwa Re: rozstępy 18.05.09, 18:31
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=93542582&a=95472043
      W dużym stopniu możesz przeciwdziałać tworzeniu się rozstępów. Dostosowując dietę do swojego indywidualnego pokarmowego profilu immunologicznego, nie dopuszczając do przewlekłego stanu zapalnego, zapobiegamy mikrouszkodzeniom fibroblastów.
      Powinniśmy unikać, w miarę możliwości, częstych wahań wagi i "cudownych" diet, które w rezultacie dają tylko efekt jo-jo. Bardzo ważna jest odpowiednia dieta, zapewniająca wystarczające dawki witamin oraz mikroelementów, zwłaszcza cynku i krzemu. Można także pomyśleć o uzupełnieniu diety suplementami. Na własną rękę najbezpieczniej jest zażywać tylko gotowe preparaty multiwitaminowe uzupełnione minerałami.
      Jeśli tylko zauważymy pierwsze oznaki powstawania rozstępów lub też znajdujemy się w sytuacjach sprzyjających ich tworzeniu, chodzi tu zwłaszcza o okres ciąży, dojrzewania warto regularnie masować ciało stosując oliwki, olejki, balsamy lub jeden z dostępnych kremów przeciw rozstępom. Prawda jest taka, że rodzaj kremu nie jest tak istotny jak sam masaż skóry. Krem jest tylko czynnikiem wspomagającym.

Początkowo rozstępy wyglądają jak różowe lub fioletowe pręgi, z czasem jednak przybierają kolor perłowy lub białawy. Zwykle też nieco się zmniejszają. Trudno, niestety, całkowicie usunąć te nieestetyczne zmiany. Można je zmniejszyć, rozjaśnić i sprawić, by przybrały kolor otaczającego je naskórka. Wtedy staną się niemal niewidoczne (struktura skóry w tym miejscu będzie jednak inna). Kiedy rozstępy są jeszcze świeże, poddaj je terapii „kremowej” i sięgnij po specjalne kosmetyki przeznaczone do walki z już istniejącymi bliznami. Wiele z tych preparatów jednocześnie zapobiega powstawaniu kolejnych zmian. Mają one głównie działanie rozjaśniające, wygładzające i pobudzające powstawanie włókien kolagenu oraz elastyny. Preparaty te zawierają zwykle ekstrakty z dyni, bambusa czy alg morskich. Najlepsze rezultaty osiągniesz, wmasowując je w skórę codziennie przez kilka minut, rano i wieczorem. Jasne rozstępy, w drugiej fazie „rozwoju”, oprócz smarowania kremami wymagają profesjonalnej kuracji dermatologicznej i kosmetycznej. Taka terapia jest jednak dość długa i kosztowna. Zwykle potrzeba kilku, czasem kilkunastu zabiegów, aby blizny przestały być widoczne. Potem należy wykonywać tzw. zabiegi przypominające, które podtrzymają efekty kuracji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka