Dodaj do ulubionych

Tabletki antykoncepcyjne Sylvie?

27.05.09, 21:07
Dziewczyny czy stosowałyście już może tabletki antykoncepcyjne Sylvie? Zostały mi one przepisane przez ginekologa. Z ulotki przeczytałam o tym, iż posiadają one niewielką dawkę hormonów, aczkolwiek jak z ich stosowaniem było u Was? Miałyście jakieś niepożądane skutki uboczne, czy też nie? Oczywiście wiem, że każda reaguje inaczej, aczkolwiek ewentualne skutki uboczne to już swego rodzaju ostrzeżenie :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: yetisia Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 192.168.123.* / 192.168.123.* 28.05.09, 14:58
      :-*Niestety, mają skutki uboczne...Odradzam.
      • Gość: georgia Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.09, 09:35
        To że u ciebie tabsy dały jakie skuki uboczne nie znaczy że ystąpią u wszystkich
        dyletantko jedna, odradzam słuchać yetisia jest niedoinformowana a na antykoncepcji
        zna się jak słoń na porcelanie. Przy okazji biorę je od miesiąca i u mnie wszystko ok.
        • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 10:41
          Dokładnie uboczne skutki brania tabletek anty to sprawa bardzo indywidualna.
          Mając receptę na harmonet można w aptece poprosić o tańszy zamiennik sylvie,
          które kosztuja prawie o połowe mniej a skład maja identyczny...więc po co
          przepłacać.
          • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 17:29
            Biorę od paru miesięcy Sylvie20 o których toczy się ta dyskusja i jestem bardzo
            zadowolona. U mnie nie występują żadne efekty uboczne, w ogóle zauważyła, że
            ginekolodzy coraz częściej zapisują Sylvie.
          • Gość: Grzes Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.146.83.49.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.08.10, 22:02
            cze słuchaj jestem chlopakiem ktorego dziewczyna wlasnie zamierza brac tabletki
            antykoncepcyjne wczesniej nie mialem stycznosci z czyms takim ani tez ona wiec
            mam pytnie jesli podczas stosunku zrobie to do srodka to tabletki w 100%
            zapobiegna ciazy jesli bedzie brala je regularnie???
            • Gość: nina Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 90.156.11.* 27.11.10, 19:36
              jeśli Twoja dziewczyna rzuci fajki, nie będzie wymiotowac do 4h od wzięcia tabletek (niezależnie od powodu), nie będzie ich brała o różnych porach dnia i nocy, i nie będzie równocześnie brac antybiotyków (! częste wpadki) to będzie ok. Główne zasady:
              1 brac o tej samej godzinie (nie słuchaj blondynek,które twierdzą, ze biorą kiedy chcą, te prędzej czy później wpadaja, lub sa tak marudne, że facet ich nie chce brac)
              2 zabezpieczac sie gumka w każdym miesiącu brania antybiotyku (np. na angine), antybiotyki nautralizują większosc pigułek
              3 rzucic palenie(grozi udarami, już zanotowano 28 latki z udarami, skala wieku idzie w dół)
              4 nie wymiotowac (bo nim tabletka się wchłonie, zostanie wyrzucona z organizmu), to samo dotyczy silnych biegunek
            • Gość: nina Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 90.156.11.* 27.11.10, 19:40
              A i nie chronią w 100% tylko w 97 chyba...czy jakoś tak. Też bywa, że grubsze; panie powinny brac silniejsze tabletki niż te szczupłe, ale ginekolodzy mało kiedy to zalecają. Polecają ulubioną firmę :) ale są najbezpieczniejszym środkiem antykon. I jak się dobrze je bierze, powinno byc ok. Chyba, że ma dużo złych objawów, to należy zmienic. Ja pierwszy raz miałam różne objawy 15 dni, ale przetrzymałam. Każdy kolejny miesiąc był już bez zarzutu. Powodzenia ;)
              Ps. mogą jej piersi podrosnąc, jak Cie to pocieszy xD
              • emiliagres Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 31.03.11, 14:15
                Moja koleżanka na powiększenie piersi stosuje od jakiegoś czasu tabletki BUST-UP i nie tylko ona widzi, że faktycznie działają. Pierwsze efekty zauważyłam u niej już po dwóch tygodniach, ale stosować ma zamiar przez kilka miesięcy. Plusem jest to, że można te tabletki stosować razem z antykoncepcyjnymi i nie wywołują one tycia. Myślę, że warto spróbować, aby pozbyć się kompleksów bez zabiegów, operacji i nie pożądanych efektów.
          • endziii Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 24.08.10, 12:18
            Cześć. Czy aby brać tabletki antykoncepcyjne...jest jakiś przedział wiekowy?
            Czy każda nastolatka być może w wieku i od 15 lat może swobodnie je zażywać,bez żadnych sk.ubocznych?.:-)
            • Gość: nina Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 90.156.11.* 27.11.10, 19:52
              Im wcześniej zaczynasz brac tabletki, tym szybciej zaczynasz karmic swoją wątrobę chemią i zmieniac swoją biologiczną normę. Zwiększasz krzepliwość krwii, dokonujesz zmiany proporcji hormonów itp. Każda tabletka ma skutki uboczne, dlatego jest niepisana zasada zalecania ich od wieku współżycia do pierwszego porodu, a po urodzeniu ginekolodzy proponują spiralki (mniejsze chociaż też obciążające). Nikt Ci tego nie zabroni, dobrze, że myślisz o bezpieczeństwie. Ale jeśli zaczniesz brac w wieku 15 lat, a planujesz dziecko w wieku 25, to 10 lat będziesz poddana ich skutkom. Jeśli naprawde się na nie decydujesz, wpierw rzuc palenie (jeśli palisz), bo to też zwiększa krzepliwośc krwi, co powoduje w przyszłości straszne choroby. Wbrew pozorom odnotowano już w Polsce przypaki kobiet w wieku 28 lat, dotkniętych udarem. Wina: długoletnia antykoncepjca i palenie+dieta i skłonności genetyczne. Decyduj z rozwagą. Powodzenia. Inne moje wskazówki też masz na tej stronie.
              Ps. nie słuchaj, jak ktoś Ci będzie pieprzył, że teraz są bezpieczniejsze tabletki i się nie choruje. to pic na wode głupich panienek, co dyskutują w gronie innych panienek, co usłyszały to od swoich koleżanek :) lub 50letniej pani ginekolog
        • Gość: Karolina Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 89.231.218.* 10.08.10, 16:49
          A nie schudla Pani biorąc tebletki Sylvia 20 bardzo prosze o odpowiedz
    • Gość: lilka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.stacje.agora.pl 29.05.09, 14:10
      tabletki anty, cokolwiek by napisali w ulotce, zawsze mają jakieś działanie na
      organizm, które czasem wychodzi dopiero po latach... Ja czułam się świetnie przy
      Diane, potem dostałam harmonet. Tabletki odstawiłam ponad dwa lata temu i od
      tamtej pory nie mogę zajść w ciąże. Głównym skutkiem w moim przypadku jest
      zablokowanie receptorów wytwarzających hormony, które były blokowane przez
      tabletki, żeby nie zajść w ciążę. A teraz mój organizm nie może samoistnie
      oczyścić sie z tego świństwa i klops.

Tak więc radzę rozważyć wszystkie za i przeciw długoterminowo.
      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 30.05.09, 01:18
        No własnie jestem żywym dowodem na to, że czasami przyjmowane przez kilka lat tabletki mogą zaszkodzić. Mnie nie zaszkodziły niemożnością zajścia w ciąże po ich odstawieniu (w sumie pomimo tego, że mam 25 lat na chwilę obecną nie myślę o dziecku), ale w znaczący sposób wpłynęły na problemy z nadciśnieniem. Nie jestem otyła, serducho mam zdrowe, nigdy nie miałam problemów z nadciśnieniem, aż do stycznia tego roku.
        Tabletki Yasmin odstawiłam, Harmonetu nigdy nie zażywałam (no bo ponoć te Sylvie to jego odpowiednik). Oczywistym jest fakt, że piguły działają na każdego inaczej, aczkolwiek przypuśćmy, że jeżeli na 100 osób 30 z nich będzie miało różne skutki uboczne, to można stwierdzić, że z tabletkami jest coś "nie tak". Dlatego też pytałam o Wasze doświadczenia z Sylvie :-S
    • Gość: Gracja Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.tktelekom.pl 30.05.09, 15:36
      To dość niebezpieczne zadawać takie pytania na forum, na którym średnia wieku to
      12 lat :-)
      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 01.06.09, 23:51
        Wydaje mi się, że akurat ten temat poruszyly osoby i tym samym uczestniczyly w dyskusji, które mają raczej powyżej 12 lat :-) No, ale tak czy owak zawsze jest ta iskierka nadzieji, że forum "okupują" również osoby pełnoletnie :-)
        Co do tych tabletek Sylvie to przeszukałam jakieś kilkadziesiąt for internetowych w poszukiwaniu bardziej sprecyzowanych odpowiedzi dotyczących Sylvie. Ja tam mam nadzieję, że w końcu będę miała przyjemność wymienić się z kimś zdaniami o tych pigułach.
        A niepełnoletni niech się uczą i czytają, jak ważną rzeczą jest zabezpieczanie się przed niechcianą ciążą. W końcu każdego dnia w Polsce "dzieci rodzą dzieci" - i wg mnie to jest duży problem, gdyż oświata i rodzice kładą praktycznie ŻADEN nacisk na edukacje seksualną dziecka :-(
        • mika Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 02.06.09, 10:00
          kwestia nieistniejącej edukacji seksualnej to jedno, a skutki każdej
          antykoncepcji - to drugie. Tabletki hormonalne dość mocno ingerują w organizm
          kobiety. Częstym skutkiem ich stosowania są zaburzenia naturalnej gospodarki
          hormonalnej. Wiele kobiet przez wiele miesięcy a czasem lat narzeka na
          utrzymujący się spadek libido, (co pojawia sie już w trakcie przyjmowania
          terapii hormonalnej), suchość pochwy czy rozregulowanie miesiączkowania. Owszem,
          tabletki są wygodne, a nawet bardzo. Więc ciężko osądzić co lepsze. A Polak
          mądry po szkodzie ;)
          • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 04.06.09, 21:05
            Mika... trudno nie zgodzić się z Twoim stwierdzeniem. Ja jednak jestem ZA tabletkami antykoncepcyjnymi/hormonalnymi, gdyż są one najskuteczniejszym zabezpieczeniem. No.....w sumie w moim wieku, to już nawet nie tyle chodzi o zabezpieczenie, co o brak skutków ubocznych. W nowoczesnych pigułach jest niewielka dawka hormonów, dlatego spadek libido dotyczy naprawdę niewielu kobiet. Oczywiście przepisywane są również te zawierające ich KOŃSKIE DAWKI, które moim zdaniem powinny być całkowicie wyeliminowane i zastąpione tymi mniej inwazyjnymi.
            Właśnie Sylvie, czy też Yasminelle neleżą do tych z mniejszą zawartością hormonów, a więc mogą być stosowane przez młode osóbki (oczywiście po uprzedniej wizycie u ginekologa :-P).
          • Gość: bebe Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.aster.pl 04.07.09, 10:49
            Z tego co wiem to Sylvie nie powodują spadku libido - to ich wielka zaleta!
            • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 07.07.09, 02:15
              A że tak bezwstydnie zapytam - czy to wiesz od kogoś? Czy też sama jest stosujesz i zauważyłaś, że Twoje libido jest niezmienione? :-D Sorka za takie pytanie, ale dla mnie jest ono niezwykle ważne, gdyż nie wyobrażam sobie, aby libido spadło do przysłowiowego zera :sciana:
              Jeżeli stosujesz Sylvie, to jak długo? Nie spowodowały u Ciebie żadnych skutków ubocznych?
              • Gość: Alicja Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.mironet.pl 09.07.09, 02:47
                hej!
                ja zaczęłam brać te tabletki, biorę je dokładnie od dzisiaj xD
                tak jak pan doktor kazał w 1 dniu okresu i przez 21 dni ;P
                czy może ktoś z was wie czy potem będę miała problemy z zajściem w ciążę??
                pyt nr 2 to kiedy prezerwatywa będzie zbędna??
                pozdrawiam ALA
                • Gość: justynka21 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 78.8.76.* 30.07.09, 20:04
                  jestes zabezpieczona juz od pierwszej tabletki.pzdr
              • Gość: bebe Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.aster.pl 11.07.09, 12:46
                Tak stosuję je dopiero od dwóch miesięcy i po 1 - nie zauważyłam spadku libido a
                po 2 - to podkreślał lekarz przepisując mi je :-) Jeśli chodzi o skutki uboczne
                to może trochę zatrzymuje wodę mój organizm ale piję sobie herbatkę zieloną bądź
                pokrzywę i jest OK.
                • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 14.07.09, 01:37
                  Trochę mnie przeraziło, to zatrzymywanie wody w organiźmie. Ja z natury nie wyglądam jak patyk, aczkolwiek gruba też nie jestem, no ale mam tendencje do tycia. Zatrzymywanie wody w organiźmie, to sytuacja, w której wyglądała bym jak beczka =O
                  Pomaga Ci ta herbata zielona? Ile pijadz dziennie wody niegazowanej, albo w ogóle jakichkolwiek płynów?
          • Gość: gosia Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.10, 15:27
            witajcie czytam wasze opinie na temat tabletek antykoncepcyjnych i też mam
            pytanko jestem kobietą po 30 mam już wszystkie dzieci inie chcę mieć już więcej
            czy ten lek jest skutecznym jaką daje gwarancje że nie zajdę w ciążę proszę o
            odpowiedz pozdrawiam
    • Gość: vivien Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.olsztyn.mm.pl 19.07.09, 23:48
      Biore Sylvie 20 i jestem z nich baaardzo zadowolona. Nie wywołują one u mnie żadnych
      skutków ubocznych. Spadku libido też nie. Zauważyłam nawet że od kiedy je biorę mam
      większą ochote na seks :) No i bardzo poprawiła mi się po tych pigułkach cera a nawet
      straciłam troche wagi. No ale każda z nas inaczej reaguje na różne pigułki. Jeśli ja czuje
      się po nich świetnie, to wcale nie znaczy że u innej dziewczyny będą też tak działały. Ale
      moja przyjaciółka także bierze Sylvie i też poprawiła jej się cera i waga ciut poszła w dół.
      Przyjaciółce powiększyły się też troche piersi. A, i jeszcze duży plus tych pigułek to cena.
      Ja płace za nie niecałe 17 zł :)
      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 21.07.09, 16:30
        U mnie z kolei Sylvie nie spowodowały żadnego spadku wagi, ani zwiększonej ochoty na seks - nie poprawiły też wyglądu skóry.
        Zażywam je, ale nie odczuwam żadnych zmian, tzn. nic nie zmieniło się ani na korzyść, ani na niekorzyść. Jednym z plusów zażywania tabletek anty jest zaprzestanie wypadania włosów, a co za tym idzie stają się one gęste. Nie mniej jednak nie wiem czy wiecie, ale po odstawieniu jakichkolwiek pigułek ten stan rzeczy zostanie "postawiony do góry nogami" i włosy mogą zacząć wypadać garściami i nie będzie to oznaczać, że łysiejemy, aczkolwiek spadek estrogenów da o sobie znać :-/ Miałam tak już raz, a wy też macie przykre doświadczenia po odstawieniu tabletek anty?
        • Gość: palis Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.09, 01:16
          witam mam do ciebie kilka pytań poniewaz o 11 dni biorem sylvie .. Sa to moje
          pierwsze tabletki antykoncepcyjne i chodz mam 20 lat mało wiem o tabletkach
          poniewaz wczesniej mnie to nie interesowało.. i chciałam zapytacczy jesli
          wziełam tabletke w pierwszym dniu okresu to od kiedy jestem zabezpieczona?? i
          czy to ze do dzis czyli 11 dzien wystepuja minimalne krwawienia oznacza ze
          tabletki mnie nie zabezpieczaja? a ogolnie to jestem zadowolna poniewaz
          powiekszyły mi sie piersi które mam małe.. ale traz ładne okrąglutkie..D:
      • Gość: Edyta Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.09, 17:30
        Jestem przy drugim opakowaniu sylvie 20. To sa moje pierwsze tabletki. Przy pierwszym
        opakowaniu mialam sporo skutków ubocznych, pierwsze kilka dni mdlosci, zawroty
        glowy, potem plamilam przez 2 tyg. Ale po 3 tyg brania wszystkie te nieprzyjemne skutki
        minely. Co do reszty, to pomimo sporego apetytu schudlam 2 kg ;p, cera jest niezla,
        piersi są krągle. Libido troche spadło, ale wczesniej bylo zbyt duze i troche meczące;p
        teraz jest ok ;p Ogolnie teraz nie mam totalnie zadnych skutków ubocznych i czuje sie
        swietnie. Polecam ;p
        • Gość: angela Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.11, 17:32
          ja dopiero nieglugo zaczne brac te tabletki , w ulotce jest napisane ze po tyg . mozna wspolzyc... to prawda? czy lepiej poczekac troche dluzej?
    • Gość: karolciaaaa Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.stk.vectranet.pl 14.10.09, 15:39
      za pare dni zaczynam brac te pigułki i mam nadzieje ze nie bedzie zadnych ubocznych skutkow!!!
      • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.09, 17:35
        karolciaaa napisz jak się czujesz po Sylvie? Ja też zaczęłam je brać jakoś w
        lipcu i na razie jest ok.
        • Gość: loka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.tktelekom.pl 15.01.10, 19:20
          hej dziewczyny. lekarz zapisał mi dziś sylvie i powiem szczerze że po dokładnym
          przestudiowaniu ulotki jetem przerażona. w dodatku zapisał mi je na uregulowanie
          okresu a w ulotce nie ma nic na ten temat. wcześniej stosowałam różne tabletki i
          wszystko byłoby ok gdyby nie uderzały totalnie w moją psychikę i nie powodowały
          depresji. większość waszych opinii o tych anty było pozytywnych i to mnie trochę
          uspokaja, ale mój organizm potrafi przyciągnąć to co złe.
          • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 19:03
            Skoro ginekolog przepisał Ci Sylvie na uregulowanie okresu, to chyba wiedział co
            robi więc nie martw się na zapas. To że Twój organizm źle reagował na inne
            pigułki wcale nie oznacza że na te też źle zareaguje. Sylvie20 zawierają
            niewielką ilość hormonów czyli jest mniejsza możliwość wystąpienia
            nieprzyjemnych skutków ubocznych.
            • planistka pigułeczki 17.02.10, 21:14
              Tak naprawdę to jakbysmy brały tylko te leki które nie mają skutków ubocznych to
              skończyłoby się tylko na wstrzemięźliwości seksualnej :-). Każdy lek nie tylko
              antykoncepcyjny ma gigantyczną ulotkę z miliardem :-) skutków ubocznych.Ja np.
              ostatnio przyjmowałam antybiotyk który w skutkach ubocznych podawał nawet śmierć -
              masakra. Niestety firmy farmaceutyczne wten sposób zabezpieczaja się przed
              ewentualnymi procesami :-) a tak naprawdę to te skutki uboczne występuja bardzo
              sporadycznie i zależą od indywidualnych predyspozycji. A wracając do tematu to ja sylvie
              stosuje juz dobre pół roku i zero jakichkolwiek dolegliwości - dobre samopoczucie,
              fantastyczny nastrój i brak wpływu na wagę - cały czas 50 kilo i nai grama więcej :-)
              • blondyneczka83 Re: pigułeczki 28.02.10, 15:47
                No ja to bym chciała ważyć 50 kg, ale jest to chyba a'wykonalne. Nie dość, że mierzę 173 cm wzrostu, to jeszcze jestem grubej kości :-D Przy 50 kg wyglądałabym jak żywy trup :-D

A co do Sylvie, to rzeczywiście są one bardzo dobre. Mają małą dawkę hormonów i to zasługuje na bardzo wielki plus.
                • Gość: wrześnianka Re: pigułeczki IP: 109.243.231.* 29.03.10, 14:21
                  Ja ważę 48 kilo, ale przy wzroście 158cm :-), ale i tak mam kompleksy ponieważ moje
                  obie szwagierki ważą jeszcze mniej przy tym samym wzroście. Dlatego tak bardzo dbam
                  żeby nie utyć. Każde pigułki odżucam jeżeli widzę że zaczynam tyć - tak niestety było
                  kiedy przyjmowałam rigevidon. Widać to nie były tabletki dla mnie. Teraz też stosuję
                  sylvie20 i jak narazie waga jest ok. Podoba mi sie równiez ich cena - taka bardzo ,
                  bardzo chudziutka :-)
                  • Gość: klepsydra Re: pigułeczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.10, 13:54
                    W dzisiejszych czasach coraz rzadziej tyje się po pigułkach,zwłaszcza po tych
                    nowej generacji. Ale jak źle są dobrane to zdarza się, że człowiek przytyje. Ja
                    też przy doborze pigułek najbardziej się bałam że przytyję, tez biorę sylvie20 i
                    na całe szczęście na razie nie mam takiego problemu.
                    • blondyneczka83 :P 30.03.10, 16:54
                      Ja bym tam nie panikowała odnośnie tycia, bo prędzej czy później i tak kobieta przytyje... jak tak patrze wokół, to kobiety, którym stuknęła trzydziestka tyją :) nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy po prostu ja mam takie znajome :)

Ale przedmówczyni ma racje, teraz rzadko się tyje po tabletkach antykoncepcyjnych, jest to wręcz mało prawdopodobne, a nawet jeśli przybędzie te 3-4 kg, to zrzucić je nie jest wielkim problemem - wystarczy jakiś orbitrek, albo zwykły rower, ewentualnie więcej seksu i po zbędnych kilogramach :D
    • tortilla54 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 03.02.10, 10:43
      mi wczoraj gin tez je przepisal. to beda moje 1 tabletki anty. mam je wziac za
      rowne 2 tyg w 5 dzien cyklu.
      napisze jak odczuje jakies zmiany.pozdrawiam.

ps. wiele pozytywnych opinii slyszałam na ich temat
      • weronika.82 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 05.02.10, 17:49
        ja wręcz przeciwnie, nie polecam
      • Gość: kasiulka85 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 80.50.134.* 05.02.10, 20:03
        ja też będę je brała 1 raz tabletki i tez te Sylvie 20 ale nie wiem jak i kiedy mam je wziąść
        może ty mi pomożesz\???:-)
        • Gość: Miniaturka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 193.59.137.* 11.02.10, 21:05
          Pierwsza tabletke bierzesz w pierwszym dniu okresu, zażywasz je 21 dni- potem
          przerwa na 7 dni i od nowa.
          Myśle że nie ma ani komu polecać ani odradzać- każdy organizm jest inny. I każdy
          decyduje za siebie.
          • Gość: maja Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 20:49
            Tu nie o polecanie chodzi ale prawo pacjenta do wyboru leku, który de facto ma
            taki sam skład a z różnych powodów różne ceny.
            Wałkowane tu Sylvie20 ma taki sam skład jak Harmonet a cenę o wiele niższą. I
            jak człowiek jest uświadomiony to pójdzie do apteki z receptą na harmonet i
            poprosi o Sylvie20, aby zaoszczędzić.
            Ludzie nie wiedzą, że mogą w aptece pytać o tańsze odpowiedniki leków nie tylko
            pigułek antykoncepcyjnych. Dlatego często nabijamy kasę zagranicznym koncernom,
            mimo że polskijest tańsze a tak samo skuteczne.
            • Gość: ..... Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.mielec.mm.pl 12.05.10, 11:23
              Wlasnie skonczylam brac opakowanie tabletek a okresu nie widac nie wiem co sie
              dzieje
              • Gość: Kasiulla Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 16:06
                no własnie ja mam to samo ... :-( i nie wiem co sie dzieje :(
                • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 17.05.10, 22:27
                  moze tak reaguje nasz organizm na hormony albo po prostu nie odpowiadaja nam te
                  tabletki...sama juz nie wiem:-/i niby mialy zniknac po nich pryszcze a mam ich
                  teraz tyle jak nigdy dotad buu...:-(
        • Gość: martynkaa Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.olsztyn.mm.pl 09.06.10, 18:53
          wlasnie skonczylam brac pierwsze opakowaanie sylvie 20 i czuje sie dobrze
          faktycznie powiekszyly mi sie piersi i wzmogla ochota na seks:-P niestety moj
          chlopak mowi ze zawieraja mniej hormonow i dzieki temu mozna latwiej wpasc czy
          to prawda poradzcie pozdrawiam:-D
          • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 09.06.10, 22:25
            a ja po pierwszym opakowaniu przytylam 2,5 kg ]:-> i nie zbyt mam ochote na
            seks:/
    • Gość: isolda79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.vpk.pl 22.04.10, 12:14
      tableteczki są ok :-) a i cena cię zadowoli, nie całe 2 dyszki, skutków ubocznych brak, no
      może ciut piers mi urosły, ale tego do skutków ubocznych nie zaliczam :-)
      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 22.04.10, 21:29
        Mnie dzięki Bogu piersi po sylvie nie urosły, a dla mnie byłby to koszmar, bo nie dość, że mam 75 DD, to jakbym miała większe to chyba zwisałyby mi do pępka :-D
        Poza tym to same superlatywy, zresztą biorę je już tak długi okres czasu, że mój organizm się do nich całkowicie przyzwyczaił :-)
        • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 12:49
          No widzisz jak nas Bozia nierówno obdarza, zamiast Twojego DD i mojego B nie
          mogłybyśmy mieć po jednym biuście duże C ;)
          Jak widać Sylvie bardzo różnie wpływają na nasze biusty niektórym piersi rosną, a czytałam
          że i zmniejszyć się mogą ale to chyba baardzo rzadko.
          • Gość: isolda79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 94.254.246.* 26.04.10, 09:51
            Też bym chciała żeby sylvie wybiły mój biust do rozmiaru C, narazie się cieszę tym co
            mam :-) skromne B. Ale i tak bym nie zamieniła tableteczek na żadne inne :-)
            • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 27.04.10, 13:35
              Ja tam się dziewczynki chętnie z Wami podzielę, bo zapewniam, że biust DD wcale nie ejst taki fajny :-( Rozumiem pełne C, bo wtedy piersi wyglądają fajnie, ale DD to już niestety jest ciężar i piersi tracą swoją sprężystość. Poza tym nie wyobrażam sobie w lecie wyjść bez stanika, bo raczej fajnie by to nie wyglądało. Dodam, że stosuje dobrej jakości kremy do biustu, 2 razy w tygodniu fittness, a i tak nie wyglądają one tak jakbym tego chciała. Wy za to możecie chodzić nawet topless bez żadnego wstydu :-)

No, ale wracając do tematu, to jak juz tabletki antykoncepcyjne wpływają na biust, to raczej go powiększają, a nie pomniejszają. No chyba, że takowe opracowali, to aj chcę znac ich nazwę i to natychmiast :-D Sylvie to tabsy nowej generacji i ryzyko wystąpienia skutków ubocznych jest stosunkowo niewielkie ;-)
              • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.10, 21:05
                Bo ludzie mają takie trochę archaiczne podejście do tabletek antykoncepcyjnych. A pigułki
                nowej generacji w porównaniu z tymi sprzed 20 lat to zupełnie inna bajka. A skutki uboczne
                opisane w ulotce...owszem są opisane co nie świadczy o tym, że muszą wystąpić. Ale
                pokażcie mi leki, gdzie w ulotce nie ma całej litanii skutków ubocznych.
                • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 28.04.10, 16:55
                  No z 20 lat temu to piguły rzeczywiście były niebezpieczne. Pamiętam jak mojej ciotce pojawiły się wąsy i ogromne włosy na nogach :-D Poza tym przybieranie na wadze i inne "rewelacje" były na porządku dziennym :-D

Teraz to już jest light i pigułki można przyjmowac bez obaw - oczywiści wcześniej są, a przynajmniej powinny być robione badania. Mnie na całe szczęście sylvie spasowały, aczkolwiek wszystkich do jednego worka wrzucić nie można :-P
                  • Gość: Biszkoptka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.10, 16:55
                    W pigułkach moim zdaniem jest najważniejsze dopasowanie do danego organizmu,
                    danej pacjentki. Porządny lekarz zanim przepisze pigułki powinien zrobić
                    badania, po skutkach ubocznych, jeśli za długo trwają, przepisać inne. Ale
                    rzadko kto to robi, mnie np. przeraża branie pigułek bez kontroli latami,
                    kupowanie z niepewnego źródła itp. I - sorry :) pytanie na forach o rzeczy
                    podstawowe, np. od którego dnia cyklu brać. Jak już to zapytajcie się
                    specjalisty! Jak sie tak boicie gina, zapytajcie w necie np. na doz.pl tam jest
                    lekarz pod mejlem dyżurny
                    • Gość: Oluniaaa09 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.man.olsztyn.pl 12.05.10, 07:58
                      hej...

niestety biorę tabletki od miesiąca, napoczątku myślałam że są super, ponieważ
                      nie miałam apetytu na słodycze, jednak po kilku tabletkach zauważułam że moje
                      libido spadło.. bardzo... miałam wrażenie że puchnie mi brzuch, humorki miałam
                      straszne mogłam cały czas płakać... i piersi urosły o jeden rozmiar, sa twarde i
                      bolące, zapisałam sie na wizyte u ginekologa ale dopiero pod koniec miesiąca,
                      więc narazie zmieniłam godzine brania na wieczorna aby humorki były w nocy...=O
                      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 19.05.10, 19:18
                        Niestety, nie pociesze Cię, bo takie skoki nastrojów, spadki i wzrosty libido, czy też krwawienia mogą występować do 3 miesięcy i powie ci to każdy ginekolog. O ile objawy nie są silne, to nawet przy umówionej wizycie domyślam się, że ginekolog powie, aby spróbować przeczekać ten "kryzys". Być może są to twoje pierwsze tabsy i dlatego jesteś tak przewrażliwiona. Pamiętaj, że organizm musi się przyzwyczaić do nowej dawki hormonów.
                        • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 12:05
                          Ale dokładnie tak jak pisze blondyneczka, Początki są ciężkie w końcu jest to ingerencja w
                          naszą gospodarkę hormonalną, która jest tak jakby centrum dowodzenia, więc różne
                          dziwne rzeczy mogą się dziać. Jeśli dasz radę to przeczekaj chociaż do końca drugiego
                          opakowania, no a jeśli faktycznie tak źle się czujesz że nie możesz normalnie funkcjonować
                          to idź do lekarza.
                          • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 24.05.10, 17:59
                            ja to bym nawet przeczekała do konca trzeciego opakowania, no chyba, że skutki oboczne są tak silne, że uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Wiele młodych osób przechodzi ciężkie chwile z tabletkami anty, ale to nie powód aby się poddawać :)
                            • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 25.05.10, 22:27
                              Powiem Wam,ze juz skonczylo mi sie plamienie ;-) wrocil mi apetyt nawet troche
                              za bardzo hehe ale nie jest zle :-D
                              • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 26.05.10, 15:30
                                No widzisz, a tak się martwiłaś :)))
                                Takie "rewelacje" zaraz na początku przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych są całkiem naturalne i nie jest ważne czy są to sylvie czy też np. yaz czy yasminelle. Organizm musi się po prostu przyzwyczaić, a to wymaga czasu :)
                  • Gość: pinka79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 188.33.47.* 12.05.10, 19:07
                    Szkoda że moja teściówka nie wie że wszystko się zmienia. Wciąż mnie krytykuje że
                    biorę tabletki i że napewno w przyszłości nie będę mieć dzieci. I właśnie taka niewiedza
                    powoduje że starsi zamiast nam pomagać to tylko szkodzą. Bo napewno taka osoba nie
                    uświadomi swojego dziecka i nie doradzi czy nie wybierze się do ginekologa ze swoją
                    dorastającą córką. A warto bo dzisiejsze tabletki mają minimum hormonów a maksimum
                    skuteczności, przecież nie chcemy żeby w naszym społeczeństwie roiło się od
                    nastoletnich matek. Ja napewno nie pzrestanę brać sylvie - wąsika nie mam, ale poczucie
                    bezpieczeństwa i owszem
                    • Gość: Oluniaaa09 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.man.olsztyn.pl 13.05.10, 08:11
                      :-Oja myślę nad tą zmianą ale tyle czytam o tych tabletkach i zastanawia mnie to czy np
                      jak zmienie na inne nie okażą się dużo gorsze....
                • Gość: pinka79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.vpk.pl 14.05.10, 11:15
                  Moja szwagierka ostatnio wyczytałam w jakieś ulotce leku że jednym ze skutków
                  ubocznych może byc nawet śmierć. Masakra, a lekarze przepisuja. Wiekszośc nie ma
                  żadnych objawów, ale napisac trzeba bo takie sa przepisy farmaceutyczne. Każde
                  tabletki antykoncepcyjne mają rozpiską na dwie strony, a ja po np. sylvie czuje się
                  rewelacyjnie i chyba nie ja jedna co widać po forum :-)
                  • Gość: Anusia Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 20:46
                    Właśnie muszą tak pisać bo jakby ktoś ich zaskarżył to muszą się wykazać, ze
                    informowali o wszystkim
                    Ja jak mam pytania jakieś co do leków pisze sobie mejla do lekarza na stronie
                    doz.pl, zawsze odpowiadają
                    • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 16.05.10, 12:29
                      Ja wlasnie zaczelam przyjmowac Sylvie i powiem Wam,ze zle po nich sie czuje :-/
                      mam strasznie humorki,brak apetytu i poranne nudnosci...koszmar:-/a i ciagle
                      krwawie:-( ale to moze dlatego ze dopiero zaczelam je brac i jeszcze organizm
                      sie nie przyzwyczail.mam nadzieje,ze to sie zmieni:-)
                      • Gość: Oluniaaa09 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.man.olsztyn.pl 18.05.10, 16:27
                        :-OAnitka.... wiesz masz takie objawy jak ja na początku, ale po kilku dniach było juz
                        lepiej...;)
                        • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 18.05.10, 18:41
                          No mam nadzieje,ze minie:-) chociaz u mnie juz trwa to ponad dwa tyg i
                          zapomnialam dodac ze mam przy tym jeszcze bol w dole brzucha:-(
                          • Gość: oluniaaa09 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.man.olsztyn.pl 19.05.10, 14:21

dwa tygodnie to tyle co u mnie moze... brzuch mnie nie bolał, lecz jak zrobilam ta
                            przerwe 7 dniową tak jak trzeba ciągle leci mi kre-podobno to nie miesiączka.. i to jest
                            normalne ale strasznie uciązliwe ponieważ jest bardzo obfita.. mam nadzieje ze tak nie
                            bedzie znowu jak za kolejne 21 odstawie tabletki....
    • Gość: kaja Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 17.05.10, 23:26
      Ja stosuję plastry.

www.twojekaprysy.pl
      • Gość: Sylvie20 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.krosno.vectranet.pl 31.05.10, 11:35
        Reakcja organizmu na tabletki antykoncepcyjne to sprawa INDYWIDUALNA każdy
        reaguje inaczej jedni prawie wcale nie odczuwają skutków ubocznych a inni wręcz
        przeciwnie dlatego NIE NALEŻY polecać ani odradzać tabletek każda z nas jeśli
        decyduje się na antykoncepcje hormonalną musi się sama na sobie przekonać jak
        zareaguje. Pozdrawiam
        • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 07.06.10, 19:20
          Dziewczyny normalnie korzystacie z solarium i opalacie sie na sloncu?bo mi
          pielegniarka powiedziala,zeby nie chodzic na solarium i lepiej unikac sloncabo
          zostaja plamy na skorze ktore niestety pozniej nie schodza;/
          • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 11.06.10, 13:41
            yyyyyy a czemu by się nie móc opalać? Jakby każda stosująca antykoncepcje hormonalną dziewczyna miała rezygnować ze słońca czy z solarium przez piguły, to na plażach i w solariach nie było by nikogo, a jest wprost przeciwnie.
            Druga sprawa, to ochrona przed promieniami UV, ale to chyba wiesz :-)
            • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 13.06.10, 19:26
              wlasnie tak tez pomyslalam :-P ale mam kolezanke ktore tez bierze sylvie i
              chodzila na solarium i rzeczywiscie ma plamy i to jeszcze jakie :sciana:
              • Gość: izkaa Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.tvk.torun.pl 14.06.10, 23:17
                Ja biore syvie około pół roku i na początku też nie miałam skutków ubocznych,
                wręcz przeciwnie . Schudłam cera mi sie poprawiła i wszysko było okk . Do czasu
                . Po dłuższym stosowaniu przybyło mi jakieś 3-4 kilo a cere mam fatalną .
                Dlatego teraz zastanawiam sie czy z nich nie zrezygnować . :-?
                • anitka191 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 16.06.10, 18:44
                  Ja wykupilam 3 opakowania od razu i teraz szkoda mi ich nie zuzyc:-/ a juz po
                  pierwszym opakowaniu przytylam 2,5 kg :sciana: a poprawy w cerze nie mam
                  zadnej...
                  • Gość: izkaa Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.tvk.torun.pl 17.06.10, 00:15
                    a .... no i do tego jeszcze dochodzą humorki .. mój chłopak powoli ma mnie dość
                    czasami tak sie zachowuje. ogólnie to są moje pierwsze tabletki ... wiec nie
                    wiem czy to normalne i czy po innych nie będzie tak samo . :-|
                  • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.10, 12:06
                    Anitka, ale pigułki odstawia się dopiero gdy po 3 czy 4 opakowaniu źle się czujesz, poczekaj
                    jeszcze trochę.
                    izka może faktycznie nie jest to wina sylvie, tylko po prostu Twój organizm tak reaguje na
                    hormony, bo jednak takie pigułki wywołują rewolucję w naszej gospodarce hormonalnej.
                    Ale dziewczyny najlepiej jak pójdziecie do lekarza. Lub można porady lekarskie znaleźć też
                    w necie, ja radziłam się fajnego doktora na forum miastokobiet.net. Ten doktor faktycznie
                    na bieżąco udziela rad, a nie tylko nazywa się, że ekspert jest na forum.
                    • Gość: słowaczka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 94.254.241.* 21.06.10, 20:41
                      Tez bym jeszcze nie rezygnowała z tabletek. Ja sylvie 20 biorę 4 miesiące i powiem ci że
                      początki wcale nie były kolorowe. Organizm jednak się przyzwyczaił i teraz mogę się
                      cieszyć z uroków bycia młoda mężatką :-) Waga ok, libido nawet lekko podwyższone,
                      cera bez pryszczy no i facet z którym można testowac skuteczność tableteczek :-)
                  • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 23.06.10, 09:30
                    Weź to pod uwagę, że takie anomalia czy efekty uboczne mogą występować nawet do 3-4 miesięcy. Do tego czasu nie masz się czym martwić, bo na 95% wszystko się ustabilizuje. Jeżeli przytyłaś 2.5 kg, to pójdź kilka razy na fittness czy basen a nadmiar kg zrzucisz. Czy to sylvie czy to inne tabletki antykoncepcyjne wymagają przystosowania organizmu - nikt nic na to nie poradzi.
                    • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 20:41
                      Jeśli chodzi o wagę to popieram Blondyneczkę, bo jeśli się tylko tyle przytyje to
                      niekoniecznie musi to być przez pigułkę, ale oczywiście najłatwiej jest zrzucić winę na
                      haromony. Ja rozumiem jak ktoś w miesiąc z 5 kg przybierze, to faktycznie jest coś nie halo.
                      Ale 2 kg to niekoniecznie przez pigułki. Ruszamy się dziewczynki!!! Ruch to zdrowie!
                      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 25.06.10, 13:19
                        Najlepiej zwalić na pigułki, a nie na swój styl życia haha Swoją drogą ja kiedyś też przytyłam kilka kilogramów na początku stosowania antykoncepcji, ale to się wszystko ładnie później unormowało i te nadliczbowe kilogramy po prostu zniknęły.
                        Niemniej w przypadku sylvie20 nie miałam takich problemów.
    • Gość: słowaczka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 109.243.152.* 25.06.10, 19:20
      Ja stosuję sylvie20 już 4 miesiące i musze powiedziec że sa to pierwsze tabletki po
      których nie miałam żadnych sensacji :-) Bo kiedy brałam rigevidon to czułam się tak jaby
      czołg po mnie przejechał , a znów logest fatalnie wpływał na moją cerę no i samopoczucie
      bo cenę miał porażającą. Teraz wogóle nie czuję żebym brała jakieś tabletki :-) Skutków
      ubocznych brak, cera ok no i waga taka że nie wstydze się bikini :-) No i cenka
      niziuteńka :-)
      • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 28.06.10, 12:17
        Fakt, logest ostatnio podrożał. Koleżanka go stosuje i za opakowanie płaci prawie 40 zł =O Tutaj już nawet nei chodzi o jakość, którą fakt faktem sylvie mają bardzo dobrą, ale o cenę. Kupując naraz 3 opakowania płacę niecałe 60 zł, a za logest czy harmonet trzeba wydać 120zł - różnica duża. Dodam, że ginekolog zawsze mi przepisuje recepte na 3 opakowania, które wykupuje za jednym razem.
        • Gość: dora Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.range86-159.btcentralplus.com 21.07.10, 17:52
          a czytalas chociaz ulotke sylvie? biore je od 11 miesiecy i czuje ze cos jest
          nie tak niby czuje sie dobrze ale tu chodzi o cialo,nogi dretwieja no i czasami
          rece,na poczatku nie czytalam ulotnki ale jak zaczelo cos dziac sie nie tak to
          ja przeczytalam i troche sie przerazilam.libido jest ok nie ma zadnego spadku
          takze luz ale tak czy siak tabletki nie sa dobre dla organizmu i dla naszego
          stanu zdrowia ja osobiscie bym nie brala zadnych,zaczelam je brac ze wzgledu na
          cere fakt faktem poprawila sie no ale jakim kosztem ksztalt ciala tez sie
          zmienia robi sie bardziej kragly po stosowaniu tabletek plusy sa tego ze jestes
          zabezpieczona przed ciaza i to wszystko
          • Gość: isolda79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 109.243.141.* 23.08.10, 09:08
            Dziwię sie tobie że jako totalna przeciwniczka tabletek antykoncepcyjnych własnie nimi
            leczysz niedoskonałości swojej cery. Jest tyle inncyh sposobów. Opisujesz pigułki jako
            coś co tylko i wyłącznie szkodzi :-) I tu sie nie zgodzę. Biorę tabletki ( obecnie sylvie) nie
            od dziś. Przetestowałam ich sporo i jedyne skutki uboczne jakie zauważyłam to był fakt
            że bywały te bardzo, bardzo drogie (właśnie dlatego teraz na dłużej zaprzyjaźniłam się z
            sylvie ) :-) Libido u mnie wysokie ale to mnie wcale nie dziwi bo i facet w łóżku
            seksowny :-) Waga również ok, ale też dbam o to by przynajmniej raz dziennie wybrac
            się z pieskiem na spacer:-)
          • Gość: Kordianka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.10, 11:24
            Doro, nie masz racji. Po pierwsze jeżeli po 11 miesiącach stosowania sylvie odczuwasz skutki niepożądane, to dlaczego nie zrezygnujesz z ich stosowania? Czemu tego nie zgłosisz lekarzowi? Nie rozumiem twojego postępowania ani trochę. Wszelakie reakcje niepożądane powinny ustąpić do 3 miesięcy, po tym czasie trzeba o tym alarmować lekarza!!!

Po drugie tabletki antykoncepcyjne mają szereg innych zadań aniżeli antykoncepcja. Niwelują dolegliwości bólowe związane z miesiączką, chronią przed powstawaniem gruczolakowłókniaków w piersiach (to guzki), które tworzą się z niewłasciwej pracy hormonów, skracają czas trwania okresu, a te o silniejszym składzie hormonalnym leczą zawet zaawansowany trądzik i łojotok, a tym samym regulują pracę hormonów. Myślę, że zalet doustnej antykoncepcji hormonalnej jest cała masa. A skutki uboczne? Cóż też biorę sylvie i mam się dobrze, a skutki uboczne mogą być nawet po przedawkowaniu tiaminy C, tak, więc nie pisz głupot i nie mierz wszystkich swoją miarą. :-P
    • Gość: gość Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 10:24
      Może i tak jest a może to nie prawda. Za to prawdą jest to, że możesz wygrać
      3000 zł w wakacyjnym konkursie eBOK gdzie warunkiem uczestnictwa jest jedynie
      odpowiedź na dwa pytania. Więcej informacji znajdziesz na www.energa.pl/konkurs
    • Gość: kawusia79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 188.33.22.* 26.08.10, 14:21
      Czesto boimy się ze biorąc pigułki kompletnie stracimy ochotę na seks. Nieprawda -
      jestem tego żywym dowodem :-) Ja biorąc sylvie nawet powiem ci zauważyłam delikatny
      wzrost mojego dośc uśpionego ostatnio libido. Dziewczyny może warto zamiast
      zastanawiać się czy to wina tabletek wprowadzić troszkę urozmaicenia w swoje życie
      seksualne Może jakiś plener albo seksowna bielizna
      • Gość: Kaczka dziwaczka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 14:57
        Jestem za planerem hahahaha Chociaż teraz już chłodno i raczej mokro jest, no chyba, że jakaś leśniczówka :-D :-D :-D
        A tak całkiem na poważnie, to jeżeli po pigułach spada libido, co zdarza się bardzo rzadko, to może warto rozejrzeć się za innymi pigułami. Takie rzeczy trzeba zgłaszać ginekologowi, bo przecież on prorokiem nie jest i nie ma pojęcia czy tabletki ci służą w "tych sprawach" czy też nie.
        Ja stosuję akurat sylvie30 ze względu także na moją przetłuszczająca się skórę i nie narzekam na żadne skutki uboczne.
        • Gość: kawusia79 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 109.243.115.* 18.09.10, 21:27
          Teraz to sama nabrałam ochoty na taką lesniczwkę : napalone w kominku, skóra
          niedzwiedzia no a na niej ja w seksownej bieliźnie no i mój mężuś. No i przede wszystkim
          nie muszę wysyłać go na rowerze w poszukiwaniu stacji beznynowej bo mam sylvie i
          prezerwatywy nam nie potrzebne :-)
          • Gość: Poranek kojota Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 22.09.10, 17:28
            A czy Ty przypadkiem nie opisujesz scenki z Poranku Kojota? :-D Jeśli nic mi się nie pomyliło, to tam ta dziewczyna w okularach potrąciła młodego Stuhra :-D

Swoją drogą przypomniała mi się ta scenka z filmu z guźcem - dziką świnią z Afryki buahahahaha :-D

Bez pigułek antykoncepcyjnych świat byłby gorszy :-D
            • Gość: kawusia Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 109.243.161.* 22.09.10, 20:43
              Teraz jak czytam to faktycznie masz rację była taka scenka w poranku kojota :-) Widać
              koleżanka nie brała sylvie :-)
              • Gość: Porankus kojotus Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 28.09.10, 15:06
                nie dość, że tamta laska nie brała sylvie, ani żadnych innych tabletek antykoncepcyjnych, to jeszcze dodatkowo w pobliżu nie było żadnego sklepu, gdzie można by kupić gumki..... no i co zrobić w takich momentach jak się człowiekowi chce, a nie może??? haha :-D
    • Gość: kalinka255 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.10, 16:04
      Sylvie stosuję już blisko od roku czasu. Przez jakieś 1-2 miesiące zdarzały się jakieś skąpe plamienia - poza tym nie było żadnych skutków ubocznych. Gospodarka mojego organizmu się wyregulowała i czuje się dobrze, nie mam huśtawek nastroju, libido w normie, cera ładna.... w sumie same superlatywy :-)
    • Gość: aquila Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: 94.254.183.* 26.10.10, 18:24
      Ja od jakiegoś czasu zaczęłam stosować sylvie30 bo potrzebuję wyregulować pracę
      swoich gruczołów łojowych. Mam duże szanse że w końcu moja twarz nie będzie się
      świecić, jak nie powiem co :-)
      • Gość: Ryśka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 27.10.10, 16:41
        No sylvie "trzydziestki" regulację pracy gruczołów łojowych mogą Ci zapewnić, jednak od siebie pragnę uprzedzić, że poprawa najprawdopodobniej będzie widoczna dopiero po ok. 2-3 miesiącach, nie wcześniej.
        Niestety, regulacja hormonów nie trwa krótko..... a szkoda:-)
        • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.10, 18:37
          No tak bo zanim hormon w tabletce ureguluje nasze hormony, potem one zaczną regulować
          wszelkie niedociągnięcia związane z wcześniejszą złą gospodarką hormonalną to potrzeba
          czasu.
          Ale warto czekać, bo w większości przypadków hormonalne terapie bardzo poprawiają stan
          naszej cery.
          Kiedyś brało się syndi35 na trądzik, teraz jak widać wystarcza sylvie30 które o te 5
          jednostek ale mają mniejszą zawartość hormonu a są tak samo skuteczne.
          • Gość: pigułka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 23.11.10, 16:50
            Czy to stwierdzenie "jednostek" jest uzasadnione? Chodzi mi o fakt, czy liczby przy nazwach tabletek antykoncepcyjnych coś oznaczają? Hmm nie uważam się za osobę głupią, ale nigdy nie zwracałam na to najmniejszej uwagi, nie dopytywałam. Te liczby sygnalizują nam "stężenie" hormonów w danym środku?
            Oświećcie nieoświeconą :-)
            • Gość: klepsydra Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.10, 20:12
              Te liczby oznaczają ilość hormonów tzn. wagę. W sylvie 20 liczba oznacza 20 mikrogramów etynyloestradiolu, natomiast w sylvie30 liczba oznacza 30 mikrogramów etynyloestradiolu;-)
              • Gość: pigulka Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.182.97.162.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.11.10, 11:51
                Bardzo dziękuję Ci za wyjaśnienie - w końcu człowiek uczy się całe życie :)
                Swoją drogą czytałam ostatnio, że po regularnym stosowaniu antykoncepcji hormonalnej przez okres 3-4 lat, ryzyko wystąpienia raka jajników, endometrium czy trzonu macicy maleje o około 60-70%, czyli bardzo, ale to bardzo dużo.
                Ja w każdym bądź razie nie przestane stosowac sylvie, no, chyba, że będę chciała zajść w ciąże, co też w najbliższym czasie mi raczej nie grozi :D
              • Gość: nieobeznana Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.10, 11:28
                A napisz prosze co ma wpływ na decyzję lekarza ginekologa o rozpoczęciu stosowania sylvie20 lub mocniejszych sylvie30? Czy trzeba wykonać jakieś badania, czy wystarcza sam wywiad i zwykłe badanie na fotelu ginekologicznym?
                • Gość: badanko Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.11, 11:23
                  Musi być zwykłe badanie ginekologiczne, morfologia, płytki krwi, krzepliwość krwi, próby wątrobowe, a gdy w rodzinie np. mama choruje na tarczyce, to i badania hormonów. Żaden ginekolog nie przepisuje piguł na chybił trafił. Przed ich doborem pyta się jeszcze o bolesność miesiączek, czas ich trwania, regularność etc.
          • blondyneczka83 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 31.07.11, 17:07
            Ja mam już za sobą ponad 2 lata brania sylvie. Wcześnie też przechodziłam przez inne tabletki, m.in. przez Diane35, które wyleczyły mi trądzik i łojotok.
            Teraz mam gładką cerę i stosuję kremy nawilżające ze średniej półki cenowej a nie tak jak kiedyś - kremy matujące robione przez farmaceutów na receptę od dermatologa, na które wydawałam fortunę :/
    • tina47 Re: Tabletki antykoncepcyjne Sylvie? 29.05.11, 13:28
      hej, ostatnio byłam u ginekologa po tabletki atykoncepcyjne . przepisał mi wlanie sylvie . po przecztaniu tej ulotki gałki o mało mi z orbit nie wyszly ... czy wy macie chociaż połowe tych objawów które sa tam napisane ? jakie sa najczęstsze skutki uboczne ?? i czy was lekarz tez tylko wypytał o wszystko ? ja nie zostalam przebadana i nie wiem czy mam się z tego cieszyć czy się tym niepokoic ... prosilabym o rzetelna odpowiedz . pozdrawiam ;D
      • blondyneczka83 sylvie20 04.10.11, 14:02

Uspokój się i nie panikuj, bo takie ulotki mają każde tabletki antykoncepcyjne, w tym sylvie. Te wszystkie opisane możliwe skutki uboczne są po to, aby w razie wystąpienia któregokolwiek producent leku czuł się bezpiecznie, żeby go po prostu ktoś do sądu nie podał :)
        Jednak nie beirz tego wszystkiego do siebie, bo duże prawdopodobieństwo, że żaden z nich nie wystąpi u ciebie, a jak już jakiś wystąpi to minie przy pierwszych 3-4 opakowaniach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka