Dodaj do ulubionych

Zapytanie o płodność

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 12:42
Dziewczyny chciałam zasięgnąć waszego doświadczenia, staramy się z mężem o dziecko jednak z testów (kalkulatorów płodności) nie mogłam zajść w ciążę w niżej wymienionym terminie sad
Jakie jest wasze zdanie?

Ostatnia miesiączka:
28 wrzesień, czas trwania 3 dni
następna spodziewana 29-30 paźdiernik

Stosunek 22 październik.

Miesiączki mam regularnie co 30-32 dni.
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Zapytanie o płodność 25.10.10, 14:01
      Takie samo. Owulacją wypada na 12-16 dni PRZED kolejną miesiączką. Co w Twoim wypadku statystycznie wypada między 14 a 20 dniem cyklu. 22 października był 25 dzień, więc trochę za późno.
      • Gość: blurp Re: Zapytanie o płodność IP: *.jmdi.pl 25.10.10, 15:56
        późno, na przyszłość oprócz kalkulatorów - poczytaj sobiecoś na temat NPR, znajomość i obserwacja własnego ciała, cyklu, objawów płodności, bardzo ułatwiają sprawę.
        • Gość: skakanka Re: Zapytanie o płodność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 16:25
          No właśnie zmyliła mnie pewnie obserwacja śluzu sad myślałam że jeżeli jest gęsty śluz, jestem płodna sad
          No nic, poczekamy jeszcze.
          • Gość: blurp Re: Zapytanie o płodność IP: *.jmdi.pl 25.10.10, 16:34
            ma być jak białko jajka kurzego, ciągnący, ale oprócz tego badanie szyjki macicy i mierzenie temperatury możesz zacząć, nic nie stoi na przeszkodzie by zacząć się dokształcać w tym zakresie wink)
            • em.haa Re: Zapytanie o płodność 25.10.10, 16:56
              A wszystkie hormony masz w normie? Jesteś pewna że pęcherzyk pęka?
              Masz drożne jajowody?

Póki tego nie wiesz, wszystkie kalkulatory i obserwacje możesz sobie darować, bo tylko Cię to będzie frustrować.
              • Gość: skakanka Re: Zapytanie o płodność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 17:15
                em.haa napisała:

> A wszystkie hormony masz w normie? Jesteś pewna że pęcherzyk pęka?
                > Masz drożne jajowody?

O matko jakie trudne pytania zadajesz sad
                Nie wiem czy mam hormony w normie bo żadnych badań nie robiłam, czy pęcherzyk pęka, nie wiem sugerowałam się raczej obserwacją śluzu.
                Trzecie pytanie to już kosmos dla mnie wink
                • Gość: blurp Re: Zapytanie o płodność IP: *.jmdi.pl 25.10.10, 17:52
                  nie popadajmy w paranoję, kobieta współżyła w okres potencjalnie niepłodny i zastanawia się jakie prawdopodobieństwo zaciążenia. Statystycznie zdrowa para ma rok na starania, koleżanka dopiero zaczyna. Myślę, że na start dobrze jest poznać swój organiezm aby wogóle wiedzieć kiedy jest największa możliwość poczęcia potomka. Drożność jajowodów i całą resztę związaną z niemożnością zajścia w ciążę diagnozuje się po owym roku starań. Jakkolwiek hormony można zbadać, podobnie jak nosicielstwo aktywne cytomegalii i toxoplazmozy, poziom przeciwciał na różyczkę, cytologię itp ale badanie drożności to już raczej nie jest rutynowa czynność przy początkach starań o dziecko.
                  • em.haa Re: Zapytanie o płodność 25.10.10, 18:56
                    Dałam jej po prostu do zrozumienia, że jeśli na podstawie swoich obserwacji przez jakiś czas jej starania nic nie dadzą należy zgłębić temat.
                    Niestety w Polsce kobiety wolą płakać z powodu braku ciąży niż drążyć temat dlaczego tak jest.

Niemniej tu jednak koleżanka musi dokładnie nauczyć się obserwować swoje ciało.
                    • lidek0 Re: Zapytanie o płodność 25.10.10, 21:33
                      Popieram, obserwacja cyklu to jedno a przygotowani do ciąży do sprawa niezależna, często dobre przygotowwania skracają czas starań. Na początek zbadałabym hormony, pomonitorowała cykl, żeby wiedzić jak z tą owulacją, monitoring daje pewniejszą informację czy owulacja byłą czy nie. A prawdą, jest, że masa kobiet pisze posty jak to nie może mieć dziecka. Nie trzeba być lekarzem, żeby wiedzieć, że ciaża to na tyle poważne zmiany w organiźmie kobiety i całkowita zależność fasolki od stanu zdrowia mamy, że warto się przygotować.
                      • yula Re: Zapytanie o płodność 26.10.10, 02:34
                        Ja obserwowałam, wiedziałam kiedy są dni płodne, ale co z tego jak w pierwszą ciąże zaszłam wtedy gdy przestałam sie tym przejmować (chwilowo) i do tego w cyklu chyba 60 dniowym, po 2 latach starań. Zdarzały mi sie takie przed urodzeniem dziecka.
                        Autorka, mniej stresu, więcej zabawy w łóżku, stresować sie możesz zacząć (lekko ) jak po roku starań nic nie będzie
              • Gość: elaaainwee Re: Zapytanie o płodność IP: 178.217.140.* 25.10.10, 19:02
                " A wszystkie hormony masz w normie? Jesteś pewna że pęcherzyk pęka?
                > Masz drożne jajowody?
                >
                > Póki tego nie wiesz, wszystkie kalkulatory i obserwacje możesz sobie darować, b
                > o tylko Cię to będzie frustrować."

Nie popadajmy w paranoje. Ciężko sobie wyobrazić sytuacje kiedy wszystkie kobiety chcące dziecka po pierwszej próbie lecą do lekarza i robią monitoringi cyklu, sprawdzają drożność jajowodów (po co ?) itd
                Wpierw się stara o dziecka współżyjąc bardzo często albo w odpowiednie dni, prawidłowo oznaczone NAWET ROK.A dopiero potem w przypadku braku ciąży szuka się przyczyn itd.

Oczywiście nie oznacza to że pójście do lekarza przed nierozpoczęciem starań na wizytę kontrolną jest głupie, zrobienie podstawowych badań to tez nie pomysł z kosmosu ale monitoringi cyklu, sprawdzanie drożności jajowodów ?
                • em.haa Re: Zapytanie o płodność 25.10.10, 20:18
                  U mnie też wszystko było cacy... a ciąży brak... dopiero po monitoringu okazało się że pęcherzyk nie pękał...
                  No ale to tylko moje spostrzeżenia. Oby autorka wątku zaszła jak najszybciej smile
                  • babe007 Re: Zapytanie o płodność 25.10.10, 20:51
                    A mnie zastanawia, dlaczego ludzie starający się o dziecko tak rzadko się kochają (bo post brzmi tak, jakby to był jedyny stosunek w tym cyklu...)
    • Gość: Zośka Re: Zapytanie o płodność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.10, 22:30
      A ja uważam że możliwe jest wszystko, gdyż w obecnej ciąży na pewno zaszłam po 20 dniu cyklu, a uważa się że dni płodne to 11-17 dzień cyklu czy gdzieś tak...

Co do obserwacji śluzu i innych tego typu spraw... moje zdanie jest takie że właściwie to nic nie daje... przez rok starałam się z mężem o dzidziusia, po kilu miesiącach wpadłam w depresje, cudowałam wymyślałam... mierzyłam temperaturę, obserwowałam śluz, robiłam testy owulacyjne itd nic to jednak nie dawało.
      Udałam się do lekarza, przez trzy miesiące miałam monitoring jajeczka, sprawdziłam hormony i wszystko było ok.
      Lekarz stwierdził że jak na ten etap starań o dzidzie nie należy nic więcej robić... gdyż jakieś dokładniejsze badania robi się po roku systematycznych starań.
      Więc jak minęło 12 miesięcy umówiłam męża na badanie spermy a ja miałam termin sprawdzenia drożności jajowodów.
      Przestałam siebie obserować, mierzyć, liczyć i okazało się że właśnie w tym 12 miesiącu starań się udało.

Więc moja rada jest taka nie kalkuluj nie obliczaj, daj sobie czas i cierpliwie czekaj na upragnionego dzidziusia.
      Świrowanie, panikowanie i takie właśnie liczenie to najgorsze co może być.

Jak widzisz moj przypadek jest przykładem że czasami porostu trzeba troszeczkę poczekać.

Pozdrawiam
      • Gość: skakanka Re: Zapytanie o płodność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 12:28
        Dziękuję dziewczyny za wszystkie opinie smile
        Prawda jest taka że to nasze pierwsze starania o dzidziusia smile
        Świruję bo to moja pierwsza ciąża i strach przed nią trochę mnie paraliżuje sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka