Dodaj do ulubionych

CZY TO PRAWDOPODOBNE?

IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 11.10.04, 15:46
Dziewczyny, proszę o radę.
W ostatnią środę powinnam zacząć brać nastepny listek microgynonu. Zle go
jednak tolerowałam i postanowiłam oodstawić.
W niedzielę kochalismy się z mężem bez zabezpieczenia, bo od odstawiecnia
upłynęło zaledwie 3-4 dni. Rozumiem, że nie ma żadnej szansty na to, żebym
zaszła w ciażę/ Dobrze myślę???
Obserwuj wątek
    • the_kami Re: CZY TO PRAWDOPODOBNE? 11.10.04, 15:51
      Źle myślisz.
      Pigułki zabezpieczają w przerwie tylko pod warunkiem, że zostanie rozpoczęte
      nowe opakowanie. Jeśli się go nie zacznie - już 8-go dnia po odstawieniu może
      wystąpić owulacja. A plemniki mogą poczekać w drogach rodnych na jajeczko.
      • Gość: cytrusowa Re: CZY TO PRAWDOPODOBNE? IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 11.10.04, 16:03
        poważnie?
        Wiem, że po odstwieniu nie jestem zabezpiecozna, ale zawsze myślałam, że kilka
        dni po okresie jest bezpiecznych.
        Kurcze, czyli teraz mam sie strsować pewniesad aż do momentu dostania okresu
        • the_kami Re: CZY TO PRAWDOPODOBNE? 11.10.04, 22:36
          Gość portalu: cytrusowa napisał(a):

> poważnie?

Aha.

> Wiem, że po odstwieniu nie jestem zabezpiecozna, ale zawsze myślałam, że
          > kilka dni po okresie jest bezpiecznych.

Tak jak napisałam - po skończeniu opakowania pigułek jesteś zabezpieczona przez
          7 dni bez nich - ale pod warunkiem, że 8-go dnia zaczniesz kolejne opakowanie.
          Jeśli tego nie zrobisz - może dojść do owulacji. Przedłużanie przerwy - nawet o
          1, pozornie nic nie znaczący dzień to częsta przyczyna 'ciąż na tabletkach' i
          urban legends o nieskutecznych pigułkach.

> Kurcze, czyli teraz mam sie strsować pewniesad aż do momentu dostania okresu

Możesz spróbować zrobić test z krwi. Jeśli byłabyś w ciąży wykaże to wcześniej.
      • Gość: cytrusowa Re: CZY TO PRAWDOPODOBNE? IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 12.10.04, 11:51
        czyli dla pewnosci lepiej zrobić sobie test, tak? Ale muszę poczekać do dnia,
        kiedy powinnam dostać okres - nie wcześniej?
        • the_kami Re: CZY TO PRAWDOPODOBNE? 12.10.04, 15:55

> czyli dla pewnosci lepiej zrobić sobie test, tak? Ale muszę poczekać do dnia,
          > kiedy powinnam dostać okres - nie wcześniej?

Test z krwi w laboratorium możesz chyba zrobić po ok. tygodniu od potencjalnego
          zapłodnienia.
          • Gość: cytrusowa Re: CZY TO PRAWDOPODOBNE? IP: *.kolonia.lan / *.kolonianet.pl 12.10.04, 16:42
            a jak to się dokładnie nazywa? chodzi o to badanie. I pewnie cosik kosztuje -
            oświecisz mnie? proszę. I dziękuję
    • Gość: Ania INNE PYTANKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 16:21
      Nie chcę zakładac osobnego wątku więcsmile: czy po 8 dniach przyjmowania pigulek
      można już bez obaw o zajście w ciążę, nie używać żadnego innego srodka
      antykoncepcyjnego???
      • Gość: cytrusowa Re: INNE PYTANKO IP: *.chello.pl 11.10.04, 18:48
        ania, juz od pierwszego dnia przyjmowania pigulek jestes zabezpieczona.
        Oczywiscie wazne jest regularne przyjmowanie tych pigulek. Ale tak jak pisze-od
        poczatku jestes zabezpieczona.
        Pozdrawiam
        • the_kami Re: INNE PYTANKO 11.10.04, 22:38

[...]
          > Ale tak jak pisze-od poczatku jestes zabezpieczona.

Oczywiście pod warunkiem, że pigułki zaczęło się brać pierwszego dnia
          krwawienia. No i regularność, brak leków wchodzących w interakcje, i brak
          kłopotów żołądkowych.
          • Gość: Ania Re: INNE PYTANKO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 23:08
            dziękikiss
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka