Dodaj do ulubionych

tampony a nadżerka

IP: 10.129.226.* / *.acn.pl 28.08.01, 10:28
Pani doktor, czy mając nadżerkę można stosować tampony?
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: tampony a nadżerka IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 22:37
      Nadżerkę można, a nawet trzeba wyleczyć. Ja swoją wyleczyłam ze 2 lata temu i
      do tej pory mam spokój. Jest nowa metoda leczenia jakimś płynem, nie wiem
      dokładnie jakim, ale bez wypalania, czy wymrażania i bez zwiazanego ze starymi
      metodami ubytku szyjki macicy. Zabiegi może nie należą do najprzyjemniejszych,
      ale da się wytrzymać. Może pani doktor wyjaśni bliżej sposób leczenia.
      • Gość: Ewa Re: tampony a nadżerka IP: *.acn.waw.pl 29.08.01, 09:50
        Izo, a gdzie się leczyłaś. Może w Warszawie? A może któraś z Was wie gdzie w
        Warszawie jest dobry lekarz leczący nadżerkę?
    • Gość: Mika Re: tampony a nadżerka IP: *.unregistered.formus.pl 29.08.01, 09:50
      Rok temu wyleczyłam nadżerkę ale nawet teraz kiedy nie zostało po niej śladu
      moja pani doktor poleciła mi raczej nie używać tamponów. Uważa, że zwiększają
      one ryzyko ponownego pojawienia się tego typu problemów. Żałuję, że nie mogę
      ich używać bo są niekiedy niezastąpione ale stosuje się do zaleceń sad
      • Gość: kafka Re: tampony a nadżerka IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 01.09.01, 00:02
        mam nadzerke od pigulek antykoncepc. i stosuje tampony smile)
        i dobrze mi z tym smile
        • monika.antepowicz Re: tampony a nadżerka 02.09.01, 21:12
          Takie leczenie jest leczeniem zachowawczym- polega na smarowaniu związkami
          chemicznymi, które mają własciwosci chemicznej koagulacji nabłonka - a wiec
          podobne, chociaz znacznie łagodniejsze niż wypalanie. Można stosowac Vagothyl.
          kwas octowy, kwas azotowy, azotan srebra lub preparat gotowy Solcogyn.
          Aplikacje powtarza się kilkakrotnie- tak więc wymaga to od pacjentki
          cierpliwosci i nie zawsze daje efekt. Ja osobiście preferuję ten sposób
          leczenia nadżerki umłodych kobiet, które nigdy nie rodziły. MA
          • Gość: M Re: tampony a nadżerka IP: *.unregistered.formus.pl 04.09.01, 13:31
            Pani Doktor, mam 27 lat i półtora roku temu miałam wypalaną nadżerkę jako że
            środki dopochwowe nie dały rezultatu. Czy w związku z tym moge mieć w
            przyszłości problemy z zajściem w ciążę?
            • monika.antepowicz Re: tampony a nadżerka 06.09.01, 22:16
              Raqczej nie, ale obecnie istnieje teoria , ze tensposób leczenia nadzerki
              powoduje zmniejszenie produkcji śluzu szyjkowego, ale nie jest to potwierdzane
              w żadnym badaniu.MA
    • monika.antepowicz Re: tampony a nadżerka 31.08.01, 00:37
      Nadzerka nie jest przeciwskazaniem do tamponów, natomiast stan zapalny- tak. no
      i nie powinno się używać tamponów w nocy, powinno się je zmieniac co 4 godziny
      i raczej nie stosowac zbyt dużych ( mogą powodowac urazy ścian pochwy)
      Co do leczenia nadzerki zabiegowego, to w Polsce panują dwie przeciwstawne
      opinie. Według specjalistów z w-skiego Instytutu Onkologii każda nadzerkę
      powinno się wypalac bądź wymrażac, natomiast wg. p. prof. Madeja, nie powinno
      się tegfo robisc, gdyz sprzyja powstawaniu endometriozy w sjcwe, w przyszłosci
      przenbycue tycgh zabiegów może utrudniac diagnostykę raka i moze utrudniac
      zajscie w ciążę. W Szwecji nadżerki, która powstała z powodu stosowania pigułek
      antykoncepcyjnych nie traktuje sie jako nadżerki i nie leczy się w ogóle.MA
    • Gość: Ala Re: tampony a nadżerka IP: *.rga.de 04.09.01, 14:11
      Pani doktor, Rok temu mialam leczona nadzerke Solcogylem, faktycznie zabieg byl
      powtorzony kilkakrotnie, ale okazal sie skuteczny.
      Mam 32 lata, nie rodzilam, od roku biore Mercilon, uzywam tamponow, a w
      przyszlym roku planujemy ciaze. Jak powinnam sie przygotowac, odstawic lek na 2-
      3 miesiace wczesniej, nie stosowac tamponow? Moj lekarz o tamponach nic nie
      wspominal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka