Dodaj do ulubionych

skad tyle ciąż?

28.06.04, 10:40
no wlasnie - jak w temacie....

czesto sie nad tym zastanawiam

Z czego wynikaja ciaze kobiet bioracych tabletki antykoncepcyjne? Czy
powodem ich "wpadek" jest nieregularne branie tabletek czy na przyklad ich
NIESKUTECZNOSC ?

Obserwuj wątek
    • elka.w Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 14:04
      Mi się wydaje, że jedno i drugie. Wymioty, biegunki, antybiotyki mogą obniżyć
      skuteczność i stąd mogą się brać wpadki. Pigułka, gdy jest prawidłowo stosowana
      zresztą daje 99% a nie 100% pewności. I moja siostra znalazła się właśnie w tym
      1%. Wiem, że pigułki brała zawsze regularnie, nie miała rewolucji żołądkowych,
      nie brała antybiotyków. Wiem o tym, bo mieszkałyśmy razem, pigułki brała o 8
      rano i zawsze ją pilnowałam smile A jednak mimo wszystko zaszła w ciążę...

Dlatego też ja wolę teraz używać prezerwatywy. Jeśli nic nie pęknie, nie
      przeniesiemy spermy na palcach do mojej pochwy to nie musze się martwić. A jak
      pęknie to przynajmniej wiem, że muszę lecieć po Postinor wink A na pigułkach nigdy
      bym nie wiedziała czy na pewno działa i co miesiąc bym się stresowała przed
      okresem... sad Przedtem bym się tym nie martwiła, bo myślałam, że wpadki na
      pigułach wynikają tylko z niewłaściwego ich stosowania, ale po wpadce siostry
      zmieniłam mój pogłąd...

Ela
      • joasia1 Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 18:29
        Podziwiam dziewczyny/kobiety stosujace gumki w stalym zwiazku
        dla mnie to srodek zabezpieczajacy przed chorobami
        - przy pierwszych stosunkach z nowym partnerem
        - stosowany przez panie najstarszego zawodu swiata
    • suzy2000 Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 18:51
      Pigułki dają 99,9% pewności, czyli nie jedna na 100 a na 1000 zachodzi w ciaze.
      Duzo zalezy od pigułek, jedne mają większość inne mniejsza skuteczność.
      Prezerwatywa na pewno daje duzo mniejszą skuteczność niz pigułki. Ważne jest
      to, zeby były odpowiednio dopasowane do organizmu kobiety. Ja biorę pigułki 5
      lat i jak na razie nie jestem w ciążysmile A dlaczego dziewczyny wpdają? Nie
      wiem, nie znam żadnej, która by wpadła naprawde biorąc regularnie pigułki, ale
      jest taka możliwość, 0,1% Zresztą jak na razie nie ma skuteczniejszego środka
      antykoncepcyjnego. A skoro tak się obawiasz ciąży stosuj i pigułki i
      prezerwatywy. A najlepiej zastanów się czy wogóle uprawiać sex, on zawsze
      wiąże się z możliwością zajścia w ciąze. I z kim go uprawiasz, skoro tak
      panicznie boisz się ciąży.
      • wredna_pasqda Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 20:36
        SUZY2000 nie wyciagaj takich wnioskow z tego co napisałam....
        i nie wciskaj noska w nie swoje sprawy

nie napisalam ze panicznie sie boje ciazy, w ogole nie napisalam ze sie jej
        boje....

ten post w ogole nie byl o mnie... trafilam dzis na to forum i pomyslalam,ze
        moze tu dowiem sie czegos wiecej bo moje 2 znajome twierdzace, ze regularnie
        brały tabletki zaszly w ciaze.. poza tym moja siostra tez zaszla w ciaze biorac
        tabletki....

aaa.. i jeszcze jedno.... od tego Z KIM UPRAWIAM SEKS to WARA.... nie Tobie
        mnie oceniac.....

• suzy2000 Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 21:30
          Nikogo nie oceniam i naprawde najmniej mnie interesuje z kim uprawiasz sex.
          Koleżanki, jak sama napisałaś TWIERDZĄ że brały regularnie. Póki sama nie
          bierzesz, nie masz pewności 100% ze ktoś je brał i nie miał problemów np.
          żołądkowych. No i bardzo ważne jest to, jakie pigułki się bierze. I nie można
          też zapomnieć o corocznym badaniu poziomu hormonów... Wiele moich znajomych
          bierze pigułki i jest OK. Zwłąszcza jedna, która była już trzy razy w ciąży,
          zaczęła brać Cilest-ten co ja i od 3 lat szczęśliwie nie jest w ciąży.
          Poprzednie dzieci pojawiały się w odstępach 11 miesięcznych przy stosowanium
          jak twierdzą prezerwatywsmile
          • wredna_pasqda Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 21:39
            no patrz.. a ja biore od 5 lat i sie nie chwale kazdemu.......

wyluzuj,co ?

• aga29wawa Re: skad tyle ciąż? 28.06.04, 23:29
        napisalas "Duzo zalezy od pigułek, jedne mają większość inne mniejsza
        skuteczność." czy moze ktos wie na ile jest skuteczny Harmonet???
        • suzy2000 Re: skad tyle ciąż? 29.06.04, 07:52
          Mi lekarz jakis czas temu zapisal właśnie Harmonet. Powiedział, ze właściwie
          niczym nie różni się od Cilestu. Brałam go krótko, bo przy drugim czy trzecim
          opakowaniu pojawiły się małe krwawienia między miesiączkowe. Wróciłam więc do
          Cilest i jest dobrze. Ale wiele zależy od organizmu kobiety. Dużo osób bierze
          Harmonet i chwali sobie. Na Forum są wypowiedzi kobiet, które biorą harmonet-są
          zadowolone i biorących np. Diane 35 - tam już są opinie różne. Podobno
          Harmonet, Cilest i Logest są uznawane za najlepsze pigułki antykoncepcyjne.
        • heather_morris Re: skad tyle ciąż? 29.06.04, 10:26
          Co za bzdura! Wszystkie pigulki sa wlasciwie jednakowo skuteczne! Podzial co do
          skutecznosci mozna jedynie pokazac wg skutecznosci tak:
          Jednofazowe dwuskladnikowe > minipigulki > pigulki dwu- i trojfazowe.

Jednofazowe dwuskladnikowe to wszystkie Logesty, Cilesty, Microgynony itp itd.

Nie ma pigulek bardziej skutecznych i mniej, lepszych i gorszych! Wszystkie sa
          takie same! Tylko sa jeszcze te bardziej popularne (czyli bardziej reklamowane)
          typu Logest, Harmonet, Cilest i mniej (cala reszta). I czasami zdarza sie, ze
          producet Logestu pusci falszywa plotke, ze np. Microgynon jest zly, aby wszyscy
          kupowali tylko Logest. To samo robia przedstawiciele handlowi odwiedzajacy
          waszych ginekologow...

Pozdrowionka
    • kijwmrowisko Re: skad tyle ciąż? 29.06.04, 01:05
      > Poprzednie dzieci pojawiały się w odstępach 11 miesięcznych przy stosowanium
      > jak twierdzą prezerwatywsmile
      No prosze, to te tez mozna stosowac niewlasciwie! My od 7 lat (czyli po
      urodzeniu drugiego dziecka) stosujemy wylacznie prezerwatywy i jakos
      w ciaze nie zachodze (a w obie ciaze zaszlismy baaardzo latwo, wiec nie
      mamy z tym problemow). Moze nie powinnam sie odzywac, bo ja nie zamierzam
      stosowac srodkow hormonalnych. Nie to, ze nie moge, ale nie chce zmieniac
      tego co dobrze dziala smile)). Poza tym jak czytam to i forum Zdrowie kobiety,
      to z pigulkami jest wiecej klopotow niz to warto.
      A! Mam znajomych, ktorzy zaszli w ciaze na pigulkach i z prezerwatywa.
      Ale oni to pewnie ci jedni na 1000000.
      • methinks Re: skad tyle ciąż? 29.06.04, 02:07
        Pewnie tak, ale to pewnie tez ci, ktorzy nosza stringi.
        Obsrane, dodam.
    • cordosa Re: skad tyle ciąż? 02.07.04, 22:24
      no ciekawe naprawdę. Myśle ze warto te przypadki uzmysłowic Akademii Medycznej,
      niech opracują wskazniki zawodności dla naszego kraju, bo tyle ciąz na
      pigułkach - wrecz niesamowite wink
      najsmieszniejsze jest to ze w otoczeniu jednej tylko forumowiczki aż 3 wpadki
      były!!! i na dodatek przy prawidłowo stosowanych pigułkach!! niesamowite...
      rozumiem, mieliście kamery w domu i w kiblu to juz bankowo
      mniejsza skutecznosc moze byc słabszych pigułek (logest, harmonet) ale nie z
      definicji ze sa gorsze (daje sie najmniejszą działającą dawkę) tylko dlatego,
      że juz przy jakichs problmach, sensacjach zoładkowych itp wchłonie sie mniej
      hormonow niz z pigułki silniejszej. Skutecznosc jest podana dla wszystkich
      dwuskładnikowych (bez podziału na słabe, mocne) 99,8%. Widzę ze nasz kraj, w
      samych przyadkach przytoczonych w internecie niezle zachwiał ten wskaznik
      Każdy bedzie sie zarzekał ze brał dobrze. Nikt nie bedzie tak głupi by sie
      przyznac do swojego błedu..łatweij zwalic na pigułkę ze nie zadziałała...

nawet antybiotyki od razu tak drastycznie nie zmniejszają skuteczności
      przykładem jestem ja (3x pigułki z antybiotykami) oraz to:
      1) przez dosc długi okres czasu byłam faszerowana butapirazolem (ktory osłabia
      działanie pigułek, zalecana jest dodatkowa antykoncepcja) - przepisane i
      pigułki i te czopki przez ginekoologa, która na moje pytanie o skutecznosc
      wydęła usta, wydała gwizd + "a gdzie tam!!!" - pytałam czy osłabia
      Dodam ze jak znalazłam to na ulotce byłam w niezłym szoku.ale na szczescie nic
      sie nie stało wtedy
      2) user1.mshri.on.ca/somani/EBM/jc0897f.htm
      oraz

www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?
      cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=9146531&dopt=Abstract
      • anula36 Re: skad tyle ciąż? 02.07.04, 22:33
        wybaczcie dziewczyny ale jak czytam to forum i pokrewne to sie nie dziwie ani
        troche,ze jest tyle ciaz na pigulkach i nie tylko. Na poczatku zapomnimy,potem
        sobei skrocimy ilosc pigulek,zeby miec wczesniej okres, nie wspominajac o
        dziewczynie ktora zapomniala w ktory dzien zaczyna opakowanie!!!.
        Biore tabletki od 10 lat i raz jedyny nie zazylam o czasie bo musialam nagle
        wyjechac a nie zdazylam do domu po listek. I dzieki temu spie spokojnie.
      • wredna_pasqda Re: skad tyle ciąż? 02.07.04, 23:02

cordosa!
        ales sie zapowietrzyla!!!!!!

wyluzuj

jesli potrafisz czytac to napisalam,ze one TWIERDZIŁY ZE BRALY STALE.......

napisałaś: "nawet antybiotyki od razu tak drastycznie nie zmniejszają
        skuteczności przykładem jestem ja " . a ja mam pytanko - masz 100% pewnosc ze
        plodna jestes? bo moze akurat nie?

ciezko Ci sie pewnie pogodzic z tym, ze wszystkich rozumow nie pozjadalas i ze
        najmadrzejsza nie jestes, ale wyobraz sobie ze prawda jest taka ze te osoby o
        ktorych pisałam dzieci posiadaja i ponoc tabsy brały regularnie. poza tym
        oblicz sobie prosze, o ile matme uczył Cie nauczyciel troche lepszy od Twojego
        nauczyciela polskiego (czytanie ze zrozumieniem?) , ile kobiet moze w Polsce
        zajsc w ciaze przy skutecznosci tabletek 999/1000......

poza tym - nie o tym mialo byc w tym watku.. jak nie wpadlas to sie ciesz i nie
        zasmiecaj tu miejsca swoimi pierdołami...
        • cordosa Re: skad tyle ciąż? 03.07.04, 15:10
          twierdzic każdy może że brał coś regularnie, a może jestes skłonna dać własną
          głowę za to?

Tak, jestem płodna i kompletnie zdrowa. Tylko szkoda ze takie palanciary jak ty
          od razu się wpieprzać muszą ze swoim zdaniem - co do zaśmiecania wątku -
          niekoniecznie tylko takie bezczelne krowy jak ty mają internet i może komuś się
          przyda to co napisałam (moje doświadczenia z pigułkami)
          >>o ile matme uczył Cie nauczyciel troche lepszy od Twojego<<< co miałas na
          mysli dziecinko? bo chyba pisać nie umiesz ze zrozumieniem a nawet zdania
          sklecić porządnie..skoro się idiotko czepiasz
          Nie jestem zadną propagatorką NPR ani przeciwniczką pigułek, jedynie chciałam
          napisać swoje doświadczenia, żeby komuś coś ew. pomogło jak mi kiedyś czytanie
          postów z różnymi przypadkami - wiesz, to uspokaja, i nie jest adresowane do
          kłótliwych niewyżytych bab

moich pierdoł jak się wyraziłas, nie czytaj, będe wdzięczna. Serio. I proszę
          nie komentuj moich postów, o ile zdołasz, nie czytaj
          • cordosa i jeszcze jedno.. 03.07.04, 15:13
            jak może znasz angielski poczytaj sobie te linki, zle się wkleiły ale z twoją
            mądrością pewnie sobie dasz radę

nienawidzę panikar i bezczelnych bab
            • anula36 Re: i jeszcze jedno.. 03.07.04, 16:56
              alescie sie zaperzyly laski,dobrze,ze to net i za czupryny nie mozna sie
              wziascsmile
              • cordosa Re: i jeszcze jedno.. 03.07.04, 17:11
                wyraznie widac kto pierwszy zaczął..są takie niestety osoby którą są w stanie
                dowalić sie do każdego zdania innego forumowicza, opieprzyć, zrównać z błotem.
                Ja nikogo nie prowokuję, nie zaczepiam, normalnie napisałam swoje mysli (nikomu
                nie uszczypując) a ta kretynka się dowaliła
                Jak mnie ktoś atakuje to reaguję (niestety jeszcze bo powinnam olać)bo szkoda
                oczu czasem na niektórych

A FORUM JEST PO TO ABY WYRAŻAC SWOJE ZDANIE.Niestety ostatnio można zauważyć
                tendencję do wsymiewywania i zrównywania z błotem ludzi. (również na grupach
                dyskusyjnych) JAK cI się nie podoba wredna paskudo to nie czytaj i nie oceniaj
                kto wiecej rozumów zeżarł. Bezczelna jestes i tyle! Tak swoją drogą to nick ci
                sie udał, jestes żałosna i beznadziejna
                • wredna_pasqda Re: i jeszcze jedno.. 03.07.04, 17:30
                  cordosa wybacz ale sie nie zastosuje do Twoich prosb i bede czytac Twoje
                  wypowiedzi i nawet na nie odpowiem....

napisalas cos o "tendencji do wsymiewywania i zrównywania z błotem ludzi"

przeczytaj sobie jeszcze raz MOJ i SWOJE posty i przemysl to...

podejrzewam,ze bede Ci musiala swojego nicka oddac bo chyba do Ciebie bardziej
                  pasuje...

nie powiedzialam zlego slowa o Tobie... zastanawialam sie tylko i postawilam
                  pytanie czy czytac ze zrozumieniem potrafisz bo najwidoczniej nie (???) skoro
                  nie zrozumialas tego co pisalam... jak widze nie rozumiesz tego i do tej pory..

moja droga okreslenie, ze ktos TWIERDZI ZE BRAL TABLETKI REGULARNIE nie
                  oznacza,ze ja daje glowe za to ze ktos bral tylko ze przytaczam jego słowa...
                  to sie nazywa chyba mowa pozornie zalezna albo cos takiego ....

wspołczuje Ci z calego swojego serca....

• tatamta Re: skad tyle ciąż? 03.07.04, 22:33
      proponuje żebyscie wymieniły się mailami i powyzywały per to per.
      • anula36 Re: skad tyle ciąż? 04.07.04, 02:15
        e tam mailami..na pojedynek ruszyc czaswink
        • kamila1234 Re: skad tyle ciąż? 23.07.04, 08:46
          dziewczyny czytam te wasze wypowiedzi i prawde mówiąc śmiać mi sie chce z tej
          laski która twierdzi ze niby jej znajomi zaszli w ciaze stosujac pigułki
          OCZYWISCIE TO BZDURA.stosujasc pigulki ABSOLUTNIE w ciaze nie zajdziecie ,no
          chyba ze macie czesto wymioty albo takie tam.....a ta kobietka która upiera sie
          przy swoim nachalnie tłumaczac ze jednak tabletki nie daja gwarancji na sex bez
          ciazy jest poprostu DEBILKĄ
          tabletki to 100% bezpieczeństwa a kolezanka powinna pojsc na obserwacje do
          lekarza psychiatry
          dziekuje i pozdrawiam...haha
          • anmanika Re: skad tyle ciąż? 23.07.04, 11:41
            Stosuje pigulke od ponad 20 lat, uprawiam seks regularnie, w ciaze zaszlam bez
            problemu jak tylko odstawilam pigulki wiec chyba jednak dzialaly. Nadmienie
            rowniez, ze gdy nie stosuje pigulek mam bardzo bolesne jajeczkowanie ktorego
            wogole nie ma przy pigulce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka