Dodaj do ulubionych

polip w macicy

02.07.05, 21:28
Czy ktoras z Was wie,jaka jest przyczyna powstawania polipoew w macicy????
Na ostatnim badaniu usg gin odkryl u mnie polip 1,2 cm.
Z tabletek lykalam tylko witaminy i betakaroten, czy to moglo wplynac? Od
czasu badania odstawilam wszelkie witaminki, moze cos poskutkuje? Sama nie
wiem? Czy to moze byc od tego?
Obserwuj wątek
    • daniasyn Re: polip w macicy 03.07.05, 10:16
    • cesaria2 Re: polip w macicy 03.07.05, 17:42
      Ja juz 3 razy mialam usuwany polip macicy, a ciagle sie niestety odradza. Jak
      mi lekarz powiedzial moga byc rozne przyczyny powstawania polipow, m.in. jakies
      zaburzenia hormonalne. Usuniecie polipa to bulka z maslem - albo lyzeczkowanie,
      albo histeroskopia, szybie zabiegi, po ktorych w dwie godziny juz jestes na
      nogach. Nie ma powodow do obawy, trzymaj sie.
      • aniaostapiuk do Cesarii 03.07.05, 19:22
        dzieki za podtrzymaie na duchu, wiesz troche mnie to zwalilo z nog!Przyszlam na
        kontrole, bo juz jakis czas mnie nie bylo. Nastawialam sie przede wszystkim na
        cytologie, chociaz zrobilam od razu kolposkopie i bylo ok. A tu jeszcze to!!!
        Mozesz mi powiedziec cos o histeroskopii? Czym rozni sie od lyzeczkowania?
        Aha, co ty na przyjmownaie progesteronu na wysuszenie polipa, bo tak tez gin
        powiedzial?
        Pozdrawiam
        • cesaria2 Re: do Cesarii 03.07.05, 22:27
          Nie moge sie wypowiadac na temat przyjmowania progesteronu na wysuszenie
          polipa, bo ja nie mialam takiej kuracji.Jezeli chodzi o histeroskopie, to jest
          to zabieg w krotkim znieczuleniu ogolnym, trwa ok. 20-30 min.Lekarz wprowadza
          kamere do macicy i ma b.dokladny obraz polipa.Jest to bezpieczniejsze od
          lyzeczkowania, bo lyzeczkowanie jest robione w ciemno, bez kamery i w zwiazku z
          tym jest wieksze ryzyko, ze nie wytnie sie calego polipa, albo wrecz odwrotnie -
          przebije sciane macicy.Ale to jest margines i mysle, ze nie powinnas sie
          przejmowac. Ja mialam ostatnia histeroskopie w Invikcie w Gdansku, tam jest
          wspaniala opieka lekarska i rewelacyjne wyposazenie. Jednak jezeli lekarz
          proponuje Ci leki - sprobuj, moze okaza sie skuteczne.Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka