Dodaj do ulubionych

jak leczyć PCO?

16.02.04, 21:40
Ostatnio mój lekarz stwierdził u mnie zespół policystycznych jajników czyli
PCO. Powiedział że mogę mieć problemy z zajsciem w ciążę. Zmartwiłam się tym
poniewaz razem z mężem bardzo chcielibyśmy miec dziecko. Podobno jest to
przypadłość którą trudno jest wyleczyć. jakby tego było mało to mam nadmierne
owłosienie na twarzy (okolice brody i nad górna wargą) a ostatnio nawet
zaczęły mi się pojawiać włoski wokół brodawek. Jestem tym wszystkim naprawde
załamana. Nie wiem za bardzo jak mam to leczyć i jak się do tego
ustosunkować. Błagam o jakies rady. Może ktoś sie już z czyms takim spotkał.
Prosiłabym o namiary jakichś dobrych lekarzy (na terenie województwa
śląskiego) u których mogłabym się leczyć. Wspomne tylko że od jakiegos czasu
staramy sie z mężem o dzidziusia ale niestety jak na razie nie bez skutku.
Boje się że przewidywanie tamtego lekarza sie sprawdza i nie będę mogła miec
dzieci.
Obserwuj wątek
    • wanilia33 Re: jak leczyć PCO? 17.02.04, 14:14
      Przede wszystkim musisz znaleźć dobrego lekarza, zrobić badania hormonow i
      monitoring owulacji. W zależości od tego jak wygląda u Ciebie sprawa owulacji
      (czy jest i jaka) podaje się różne leki. Najczęściej są to leki stymulujące
      wzrost pęcherzyków. Jeśli rzeczywiście masz PCO i nie masz wlasnej owulacji to
      bez leków nie zajdziesz w ciaże, dlatego konieczny jest monitoring. Polecam Ci
      forum dla osób starających się o dziecko www.mamo-tato.pl/phpbb2/
      A takze serwis mamo-tato.home.pl/index.php gdzie jest dużo iformacji a
      temat PCO
      A przede wszystkim nie trać nadziei! Bardzo dużo kobiet z PCO zachodzi w ciążę!
      Powodzenia.
      • bozenolek Re: jak leczyć PCO? 18.02.04, 00:03
        Bardzo dziękuję za te informacje na pewno skorzystam. Jeszcze nie mam wyników z
        badania hormonów, nawet nie wiem czy moje cykle są owulacyjne. Miałabym jeszcze
        wiolką prośbę czy mogłabyś mi poradzic jakichś dobrych lekarzy z terenu Bielska-
        Białej lub Cieszyna, do których mogłabym sie zwrócic z tą dolegliwością? Ja jak
        na razie mam ogromnego pecha do lekarzy nikt jak na razie nie potrafił mi tak
        konkretnie i fachowo pomóc i wytłumaczyć co mam z tym dalej robić. Byłabym
        wdzięczna za jakieś informacje na ten temat bo na razie się jeszcze w tym
        temacie tak dobrze nie orientuję a chciałabym właśnie trafic na dobrego lekarza
        lub kliniki która zajmowałaby się takimi rzeczami.

z góry dziekuję
        bozenolek
        • wanilia33 Re: jak leczyć PCO? 18.02.04, 10:26
          Niestety lekarzy z Bielska i Cieszyna nie znam bo jestem z Krakowa, ale radze
          Ci zapytać na forum mamo-tato i na forum www.nasz-bocian.pl Na tym drugim jest
          całe podforum "gdzie sie leczyć". Poszukaj tam. Jestem pewna że tam znajdziesz
          dużo informacji, bo na tym forum jest mnóstwo dziewczyn z podobnymi problemami.
          Pozdrawiam
          • eva7 Re: jak leczyć PCO? 11.04.04, 22:03
            Ja jestem z Krakowa i mam ( chyba- czekam na badania)
            ten sam problem. Znasz jakiegoś dobrego lekarza od PCO z Krakowa???
            Pozdrawiam
            Ewa
    • pco Re: jak leczyć PCO? 20.02.04, 00:28
      Bozenolek - nosek do gory , nie poddawac sie!!!!!

Ja tez mam pco... Tak jak napisala wanilia jak najpredzej zbadaj hormony i
      poszukaj DOBREGO (takiego co sie zna na rzeczy i nie bedzie na Tobie
      experymentowal wedlog swojego widzi-misie :-/ ) lekarza - najlepiej zapytaj o
      niego na forum www.nasz-bocian.home.pl/ i tam w podforum "Gdzie sie
      leczyc" jest naprawde wiele par z podobnym problemem i napewno ktos z tych
      okolic tez sie znajdzie.

CHormony w 2-3 dniu cyklu : LH, FSH , testosteron, prolaktyna (ta tez czesto
      jest powoden dlugich staran o maluszka)
      i w 21 dniu cyklu progesteron - ktory pozwoli stwierdzic czy w danym cyklu byla
      ovu czy nie...

Po tych wynikach lekarz powinien sie zorientowac w czyn problem i jakie podjac
      kroki.
      Najczesciej jest to monitoring cyklu (usg od 9dnia cyklu co 2gi dzien dla
      stwierdzenia czy na jajnikach rosna i pekaja pecherzyki). Jesli sa pecherzyki
      to moze wam doradzic w ktory dzien najlepiej sie przytulac dla pozytywnych
      rezultatow ;-))
      Jesli nie stwierdza sie pecherzykow w pierwszej kolejnosci podaje sie lek
      stymulujacy o nazwie clomyfin i eventualnie na pekniecie pecherzyka zastrzyk z
      hcg. Lek ten podaje sie przez kila mies jesli pojawiaja sie po nim pecherzyki
      to super!!! ( jesli nie to nie ma sensu go brac w dawce wiekszej niz 100mg
      dziennie i dluzej niz 3 mce - po prostu Twoj organizm juz i tak na ten lek nie
      zareaguje)
      Nastepne w kolejnosci lekow stymulujacych (przy braku reakcji na clo) sa
      gonadotropiny...

Leczenie samego pco nie jest wcale straszne (jestem tego najlepszym
      przykladem ;-))najwazniejsza jest DOKLADNA DIAGNOZA i DOBRY LEKARZ!!!

Pozdrawiam i trzymam kciuki aby Wam sie jak najpredzej udalo :o))))

pco.admin - w 21 tyg zdrowej ciazy :o)
      • pco Re: jak leczyć PCO? 20.02.04, 00:33
        Sprawsz ten link
        www.nasz-bocian.home.pl/modules.php?name=Forums&file=search&mode=results&sid=6ba9bcb4e4f6b95e2c90d85a1d78350a
        • bozenolek Re: jak leczyć PCO? 25.02.04, 22:38
          pco na pewno skorzystam z twoich rad, a tak na marginesie to GRATULUJĘ bo jak
          rozumiem to Tobie - a właściwie Wam się udało i jeseś w 21 tyg.;)Cieszę się że
          nie jest to jednak wyrok co potwierdz Twój przykład. Jestem ciekawa czy
          występuje u Ciebie hirsutyzm tzn. nadmierne owłosienie typu meskiego bo ja mam
          z tym spory problem. Jak pech to pech - chciałoby sie powiedziec. Nie dość że z
          jajnikami mam coś nie tak to jeszcze to - wąsik i wyrastające włoski na
          brodzie. Pytam o to ponieważ jestem ciekawa czy wszystkie dziewczyny które mają
          pco też borykaja się z takim "dyskomfortem". Ewentualnie proszę o rady jak
          sobie z tym przy okazji poradzić.
          • pco Re: jak leczyć PCO? 27.02.04, 23:11
            Tak jestem, w chwili obecnej, w 23tc :o)

Hirsutyzm zdiagnozowano u mnie ok 7 lat przed pco. Objawial sie podniesionym
            testosteronem i andro-cos tam, przy badaniach w czasie staran o dzidzie okazalo
            sie ze testost. jest w normie - sama nie wiem dzieki czemu?! Na wloski typu
            meskiego ponoc diane35 miala mi pomoc niestety nic nie dala :-( Na szczescie
            mam jasne wlosy i cere i nadazam z depilowaniem (penseta hehe) nielicznych ale
            jednak nienormalych wloskow.

Hirsutyzm niestety podobnie jak i nadwaga jest jednym z najczesciej
            wystepujacych objawow przy pco.
            • bozenolek Re: jak leczyć PCO? 03.03.04, 07:59
              Ja tez brałam przez 2 lata diane 35 i nic mi to nie pomogło. Wręcz odwrotnie!
              Po odstawieniu diane 35 nie mialam okresu przez 5 miesięcy i od tego czasu mam
              bardziej (tak mi sie wydaje) nieregularne okresy np. odstępy 2,3 czasami 4 m-cy.
              Niestety ja mam te włoski ciemne i są dość widoczne co jest bardzo uciążliwe i
              nie wiem jak sobie z tym radzić.

Właśnie zrobiłam badania (jesli chodzi o PCO) które zalecił mi lekarz i
              umówiłam się na wizytę. A tak na marginesie może się ktoś wypowiedzieć co sądzi
              o dr Paluchu z Cieszyna?
              • eduro Re: jak leczyć PCO? 11.06.04, 23:29
                Pytałas o lekarza na Śląsku. Ja juz przeszłam tam wielu :) lekarzy i pseudolekarzy. Teraz trafiłam do pana Radwańskiego, przyjmuje na ul.Raciborskiej w Katowicach (poradnia leczenia niepłodności) wziął mnie w obroty i to równo :) Dla mnie istotne jest tez to, że wszystkie badania mam tam robione na NFZ (normalnie wydałabym fortune). Ja go szczerze polecam, warto się nawet z nim skonsultowac-nic nie tracisz.
                Pozdrawiam ciepło ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka