Dodaj do ulubionych

Kto mi powie co oznaczają moje wyniki?

IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 10:15
Potrzebuję porady odnośnie wyników badań. Naczytałam się o bezpłodności i mam
stracha! Badałam jakiś czas temu testosteron i mam 2,41 nmol/L. Brałam po tym
wyniku Dizne 35. Boje się niepłodności bo mam jdłuższe cykle, 33 dni. Ale
regularne. Do tego w trakci pigułek robiłam badania o takich wynikach (podaję
trzy wyniki za 3 ostatnie lata) :
ZBC: 6,2 K/ul------4,6 K/ul-----7,9 K/ul
RBC: 4,45 M/ul-----4,6 M/ul-----4,17 M/ul
HGB: 14,9 g/dl-----11,9 g/dl----13,7 g/dl
HCT: 43,2 %--------35,8 %-------41,7 %
MCV: 97. fL--------100. fL------95. fL
MCH: 33,5 pg-------32,9 pg------31,6 pg
MCHC: 34,5 g/dl----32,9 g/dl----32,2 g/dl
PLT: 273. K/dl-----258 K/dl-----219 K/dl

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Proszę o poradę bo mam 29 lat a dziecko
chcę mieć dopiero za dwa lata i może muszę na coś zwrócić uwagę już teraz?
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Kto mi powie co oznaczają moje wyniki? 05.07.05, 10:17
      jezu nie rozpoznaje co zostało zbadane-to sa wyniki hormonów? co to za skróty?
      • Gość: Wystraszona Re: Kto mi powie co oznaczają moje wyniki? IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 10:23
        Właśnie tego nie wiem! A byłam na forum dotyczącym niepłodności i strasznie się
        przeraziłam. O co trzeba już teraz spytać swojego gin żeby wiedzieć że potem
        nie będzie większych problemów? Ja wiem że nigdy nie wiadomo ale może można się
        przygotować i uniknąć tego bólu i czekania!
        • monia515 Re: Kto mi powie co oznaczają moje wyniki? 05.07.05, 10:38
          Jak dla mnie to morfologia krwi ...
          Teraz są takie dziwne oznaczenia,
          • monia515 Re: Kto mi powie co oznaczają moje wyniki? 05.07.05, 10:45
            WBC- leukocyty- norma 4,8-10,8
            RBC- erytrocyty - norma dla kobiet 4,7-6,1
            HGB- hemoglobina- norma dla kobiet 12-16
            HCT- hematokryt- norma dla kobiet 37 -47
            MCT- objetość krwinki czerwonej- norma dla kobiet 81-99
            MCH- zawartość hemoglobiny w krwince - norma 27-31
            MCHC- stężenie hemoglobiny- norma 33-37
            PLT- trombocyty- norma 130-400
            Napisałam bez jednostek,ale zaraz spojrze na Twoje wyniki i porównam.
            Morfologia ma się tak sobie do płodności..
            • monia515 Re: Kto mi powie co oznaczają moje wyniki? 05.07.05, 10:52
              Posprawdzałam- wszystko jest w normie.
              Aha, dlaczego podejrzewasz u siebie niepłodność? Przecież nawet nie próbowałaś
              zajść. Skoro planujesz ciążę za dwa lata, to na razie nie panikuj. Badania
              podstawowe (morfologia krwo, mocz, OB, cytologia+ wizyty u ginekologa) rób co
              jakiś czas- każdy powinien je robić- i się nie martw na zapas.
        • invicta1 Re: Kto mi powie co oznaczają moje wyniki? 05.07.05, 10:41
          Gość portalu: Wystraszona napisał(a):

> Właśnie tego nie wiem! A byłam na forum dotyczącym niepłodności i strasznie się
          >
          > przeraziłam

nie przerażaj się!smile my jesteśmy z "niepłodności" i zyjemysmile
          • Gość: Wystraszona;-) Trzymam za Was kciuki! IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 10:56
            Bardzo często cytam Wasze forum. Trzymam kciuki i modlę się żeby ta upragniona
            chwila nadeszła! Co do gin to chodzę regularnie. Ale pogadam z nią o swoich
            obawach. Boję się że za bardzo zwlekam z decyzją o dziecku. Ale nie jestem
            jeszcze gotowa. Za rok planuję wyjść za mąż. Potem pewnie dzidziuśwink
            Co do wyników to odetchnęłam. A te pozostałe zrobię na pewno. Tylko jak byście
            miały normy pozostałych wyników to będę wdzięczna.Będę wiedziała na co mam
            zwrócić szczególną uwagę.
            • Gość: Eystraszona ;-) Moje wyniki IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 11:04
              To pierwsze to faktycznie WBC wink Widzę że jest ok. Patrzę teraz tylko na
              ostatnie wyniki bo stare już są nieaktualne a nie leczyłam się na nic ostatnio
              więc są ważne te najnowsze wink Mam strasznie mało tych erytrocytów! I to przez
              3 lata tak mam. z hemoglobinką też kruchutko. HCT też niskie, zwłaszcza rok
              temu! To MCTi MCV to chyba to samo. Mam wysokie.Nawet mi podkreślili ten wynik
              100.fL !MCH też mam za wysokie! I jak tu się nie martwić wink
            • monia515 Re: Trzymam za Was kciuki! 05.07.05, 11:07
              To my nie dziękujemy przezornie.
              Co do wieku, to ja mam 36 lat i zero dzieci (ale się staram), mam natomiast
              wiele koleżanek, które rodziły po 30-tce i wszystko było w najlepszym porządku.
              Co do pozostałych badań, to na badaniu ogólnym moczu- będziesz miała normy, OB-
              12 mm po godzinie, Cytologia- to chyba wiadomo- I lub II grupa jest ok. Jak
              zaczniesz się starać, idź do gin- on Ci powie na co zwrócić uwagę.
              POWODZENIA.
              • Gość: Dzięki! Re: Trzymam za Was kciuki! IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 11:11
                Wiecie co?! Moja koleżanka z pracy urodziła pierwszego dzidziusia jak skończyła
                38 lat i jest szczęśliwa jak nikt na świecie! A ma adpotowane dziecko (rok
                temu). Jak sobie odpuścili starania to zaczęła bardzo chorować. Bolało ją to i
                owo, wymiotowała, dostała opuchlizny na nogach... potem na brzuszku... potem
                jakieś bóle i ... Jagódka ma rok! Śmieje się że to była wpadka i ona za to nie
                bierze odpowiedzialności wink Życzę Wam żeby Was spotkała taka wpadka, najlepiej
                ejszcze w te wakacje! A co! Bzuiaki! A ja zapytam lekarza co i jak. Pewnie
                kiedyś będę krzyczała ze szczęścia na forum! A Wy mi pogratulujecie ale zaraz
                zwiejecie bo "maleństwo mnie woła" lub "maluszek jest głodny, muszę już
                uciekać"! Będzie dobrze! Pa
              • monia515 Re: Trzymam za Was kciuki! 05.07.05, 11:15
                No co Ty? Przecież wszystko masz w normie. MCV- to średnia objętość krwinki-
                norma 99; a MCV to zawartość hemoglobiny w krwince- norma do 31- Ty masz górną
                granicę.
                Nie patrz na wyniki sprzed lat, bo są już nieważne. A poziom składników krwi
                zawsze się waha- to normalne- raz masz tego więcej, a innego mniej i odwrotnie.
                Ale ogólnie można powiedzieć, że wyniki masz dobre.
                Pokaż wynik lekarzowi- na pewno potwierdzi to co napisałam.
                Zreszta ja tez jestem z branżysmile
                • Gość: Znów ja ;-) Dziękuję! IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 11:17
                  Wiesz, jak się człowiek naczyta o problemah to sam sobie ich wyszukuje. Ale już
                  mi lżej. Chyba o to chodziło. Jestem teraz spokojna. Dziękuje za pomoc!
            • cesaria2 Re: Trzymam za Was kciuki! 05.07.05, 11:17
              Same wyniki o niczym jeszcze nie swiadcza.Nie chce Cie martwic, ale mozna miec
              idealne wyniki morfologii i miec problemy z zajsciem w ciążę. Przyczyny
              bezplodnosci sa bardzo rozne; brak owulacji czy sprawy immunologiczne nie wyjda
              podczas badania krwi. Mam nadzieje, ze u Ciebie jest wszystko OK, ale pisze to
              po, bys nie opierala sie jedynie na podstawowych badaniach. Pozdrawiam
              • Gość: ponownie ja ;-) Re: Trzymam za Was kciuki! IP: *.toya.net.pl 05.07.05, 11:18
                Będę o tym pamiętała. Mam nadzieję że wszystko będzie ok i jeszcze będę się
                kiedyś śmiała ze swojego stracha wink
    • aga55jaga A tak na przyszłość polecam 05.07.05, 20:45

www.laboratorium.swinoujscie.pl/normy.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka