Dodaj do ulubionych

Dziewczyny uważajcie na tablety!

07.04.06, 16:27
Ku przestrodze! Biorę Diane a miałam jajeczkowanie! Byłam u lekarza, najpierw
mnie wyśmiał a potem się zdziwił. Teraz czekam na okres ma przyjśc za 3 dni,,
trzęsę gaciami jak nie wiem. Dzisiaj robiłam test. Ale zapomniałam, że przed
datą spodziewanej miesiączki trzeba robić z pierwszego siku. Wykazał, ze nie
jestem. Ja i tak panikuję, wiem, że niepotrzebnie bo lekarz zapewnił mnie, że
zajść nie powinnam (stosunek na 4 dni przed jajeczkowaniem, zbyt cienka
śluzówka macicy) ale brzuch mnie boli okrutnie.
Pocieszcie jakoś. Drugiego testu nie zrobię za Chiny Ludowe, już nigdy - to
nie na moje słabe nerwy.
I uważajcie na tablety, jak widać nic nie zabezpiecza na 100 procent.
Obserwuj wątek
    • blou1 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 16:33
      Ja po dianie35 czułam się fatalnie, mdłości jak w ciąży. Przez przypadek
      trafiłam nie do mojego lekarza i pani doktor zrugała mnie bardzo, bo te
      tabletki nie są przeznaczone dla kobiet w moim wieku, ok3
      0 tki. Mają podobno końską dawkę hormonów.
      • liwia2004 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 16:57
        A ja raczej byłam z nich zadowolona teraz skończyłam czwarte opakowanie.
        Faktycznie miewałam mdłości ale tylko przy tym nieszczęsnym czwartym.. Ja też
        jestem koło trzydziestki nie wiedziałam, że nie wolno w tym wieku diane. No
        patrz końska dawka hormonów a do jajeczkowania doszło. Chyba napiszę do "Nie do
        wiary"
    • marghe_72 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 17:05
      I uważajcie na tablety, jak widać nic nie zabezpiecza na 100 procent.

otóz to.
      NIC nie zabezpiecza w 100%
      • dzoaann Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 17:06
        Tylko szklanka wody...zamiastsmile
      • iwoniaw No jak to nic? 07.04.06, 17:07
        A słynna metoda "szklanka wody zamiast"? wink
        • nchyb Re: No jak to nic? 07.04.06, 18:13
          też nie zawsze zabezpiecza. W końcu były już niepokalane poczęcia... smile
          • iwoniaw Biorąc pod uwagę ich ilość 07.04.06, 23:14
            ...to chyba mieszczą się w granicach błędu pomiaru wink
    • iwoniaw Bo Diane nie są dla antykoncepcji!!! 07.04.06, 17:06
      one _mogą_ mieć takie działanie _uboczne_ (i przeważnie mają)- normalnie tymi
      tabletkami się leczy różnego rodzaju zaburzenia, ale przepisywać je zdrowej
      osobie jako antykoncepcyjne to niefrasobliwość lekarza. Niektórzy ginekolodzy
      tak robią, bo jako właśnie nie-antykoncepcja, ale leczenie tabletki te są
      częściowo refundowane, ale to jest skrajna nieodpowiedzialność!
      • shady27 Re: Bo Diane nie są dla antykoncepcji!!! 07.04.06, 18:12
        dokaldnie.....kazda osoba ktora brala Diane z moich znajomych zaszla w ciaze
    • shady27 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 18:11
      a czy dano Ci te Diane jako antykoncepcje???? chyba jakis niedouczony ten lekarz....bo juz od wielu lat nie jest przepisywana jako antykoncepcja tylko jako srodek na tradzik...DIANE NIE JEST SRODKIEM ANTYKONCEPCYJNYM, moze miec dzialanie antykoncepcyjne ale nie musi....taki sam, efekt jak stosowanie kalendarzyka
      • vibe-b Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 18:19
        shady27 napisała:

> a czy dano Ci te Diane jako antykoncepcje???? chyba jakis niedouczony ten
        lekar
        > z....bo juz od wielu lat nie jest przepisywana jako antykoncepcja tylko jako
        sr
        > odek na tradzik...DIANE NIE JEST SRODKIEM ANTYKONCEPCYJNYM, moze miec
        dzialanie
        > antykoncepcyjne ale nie musi....taki sam, efekt jak stosowanie kalendarzyka

Diana dziala jak kalendarzyk? Co za bzdura.
        Natomiast co do zapisu na ulotce, iz Diane nie jest srodkiem antykoncepcyjnym:
        indagowalam kiedys mojego lekarza, wyjasnil, iz ten zapis umiescil producent ze
        wzgledu na to, iz kwalifikacja do takiej czy innej grupy wplywa jakos na sposob
        finansowania czy jakies dotacje, dokladnie nie pamietam, ale sie rozchodzilo o
        kase.

Natomiast Diane posiada wieksze stezenie hormonow niz niektore popularne
        pigulki antykoncepcyjne (i m.in . dlatego nie powoinno sie stosowac dluzej niz
        pol roku)
        • shady27 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 19:34
          jezuuu nie napisalam ze tak samo dziala tylko ze jest tak samo skuteczna.....
    • vibe-b Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 18:16
      A skad wiesz, ze mialas jajeczkowanie?
    • jusytka Ciąża urojona ... 07.04.06, 18:37
      Już dawno z moją przyjaciółka doszłysmy do wniosku, że jest coś takiego jak
      ciąża urojona. Im więcej się o ewentualnej ciąży myśli tym więcej
      charakterystycznych objawów u siebie obserwujemy wink
      • liwia2004 diane 07.04.06, 19:32
        Wiem, bo w 12 dniu poczułam kłucie w lewym jajniku. 16 lat nie mam i swój
        organizm znam. Podyrdałam natychmiast do gina. Przekonywał, ze mi się zdaje -
        ja, że proszę o usg. Płacę - wymagam! Noi zrobił i zobaczył 20mm pęcheżyk
        graffa na tymże jajniku. Powiedział, że pierwszy raz widzi taki numer - aż
        zdjęcie zrobił. Pęchezyk wcale nie musiał pęknąć - równie dobrze mógł się
        wchłonąć - jego ewentualne uwolnienie przewidział na za 2 dni. Tak też się
        chyba stało - miałam jak to przy owulacji płodny śluz i wielką chrapkę na męża
        (ze strachu jednak nie skorzystałam). Ot i cała historia. Lekarz mówił, że
        diane zabezpiecza w niemal 100 procentach, a miałam je przepisane na trądzik.
        Odstawiam. Wolę trądzik niż drugiego małego dziabąga do kolekcji! jeśli teraz
        dostanę okres (Panie Boże spraw to!) do zapodaję sobie wkładkę. (i szklankę
        wody zamiast). Teraz już schiza ciązowa nigdy mnie nie opuści. Ale ja jak nikt
        nie mogę sobie pozwolić na drugie dziecko. Mąż właśnie w Hongkongu i tak przez
        250 dni w roku. A najbliższa rodzina 300 km stąd. Pomocy z nikąd. Ech mówię Wam.
        Kończąc moje opowieści z zielonego lasu dodam tylko, że wspomniany gin przyznał
        się na koniec, że miał pacjentkę, która zaciążyła przy podwiązanych jajowodach.
        Licho nie śpi.
        • vibe-b Re: diane 07.04.06, 19:54
          liwia2004 napisała:

> Wiem, bo w 12 dniu poczułam kłucie w lewym jajniku. 16 lat nie mam i swój
          > organizm znam. Podyrdałam natychmiast do gina. Przekonywał, ze mi się zdaje -
          > ja, że proszę o usg. Płacę - wymagam! Noi zrobił i zobaczył 20mm pęcheżyk
          > graffa na tymże jajniku. Powiedział, że pierwszy raz widzi taki numer - aż

----------------------------------------------
          Tia...
          mnie zas ginekolog przekonywal, ze bedac w ciazy mialam owulacje.

Ot i cała historia. Lekarz mówił, że
          > diane zabezpiecza w niemal 100 procentach,
          -----------------------------------------------
          Zgadza sie. Zadne tabletki antykonccepcyjne nie zabezpieczaja w 100 %. Ani
          prezerwatywa, ani spirala. Co w tym niecodziennego?

a miałam je przepisane na trądzik.
          > Odstawiam. Wolę trądzik niż drugiego małego dziabąga do kolekcji! jeśli teraz
          > dostanę okres (Panie Boże spraw to!) do zapodaję sobie wkładkę.

---------------------------
          Z deszczu pod rynne. Zawodnosc wkladek to 5 % (zas zaw. tabletek to niecaly 1%)

(i szklankę
          > wody zamiast). Teraz już schiza ciązowa nigdy mnie nie opuści. Ale ja jak
          nikt
          > nie mogę sobie pozwolić na drugie dziecko. Mąż właśnie w Hongkongu i tak
          przez
          > 250 dni w roku. A najbliższa rodzina 300 km stąd. Pomocy z nikąd. Ech mówię
          Wam
          > .
          > Kończąc moje opowieści z zielonego lasu dodam tylko, że wspomniany gin
          przyznał
          >
          > się na koniec, że miał pacjentkę, która zaciążyła przy podwiązanych
          jajowodach.
          -----------------------

To tez zadna nowosc. Po 5% przecietych jajowodow kobiety zachodza w ciaze.
          Jajowod moze sie samoistnie zrosnac.
          • bella41 Re: diane 07.04.06, 20:14
            jak maz w honkongu, to po co ci piguly, czy wkladka, na dorazny sex najlepsze
            sa prezerwatywy i zdrowia nie psuja
            ja bralam diane ok.5 lat, skuteczna byla , chociaz z zalodkiem nie zawsze bylo
            ok, ale najgorsze, jakie bralam sa jasmin, ble-czulam sie tragicznie, choc
            zaladek raczej ok
            • liwia2004 Re: diane 07.04.06, 21:14
              Mój stary prezerwatyw niecierpi, kombinuje zawsze jak tu by bez to już dla
              świętego spokoju jadłam te tablety, do tego początkowo pomagały na parszywy
              trądzik, który zaatakował mnie po zakończeniu karmienia. Wszystkiego już chyba
              na niego próbowałam. Szkoda gadać.
              A wiesz Vibe, że mój kumpel jest jednym z bliźniąt i jego siora jest starsza od
              niego o 2 tyg? Podobno jak się rodzili miała już zielone wody płodowe, bo
              jakimś cudem doszło do jajeczkowania i rodzice zwyczajnie dorobili jej brata.
              Wierzyć mi się nie chciało, ale po co by ktoś takie historie zmyślał?
              • vibe-b Re: diane 07.04.06, 21:20
                liwia2004 napisała:

> A wiesz Vibe, że mój kumpel jest jednym z bliźniąt i jego siora jest starsza
                od
                >
                > niego o 2 tyg? Podobno jak się rodzili miała już zielone wody płodowe, bo
                > jakimś cudem doszło do jajeczkowania i rodzice zwyczajnie dorobili jej brata.
                > Wierzyć mi się nie chciało, ale po co by ktoś takie historie zmyślał?

Tak? A w jaki sposob ustalono 2 tygodniowa roznice wieku? Tylko prosze, nie
                mow, ze na podstawie rozmiaru/ wagi, bo to kiepski argument. Zadne bliznieta
                nie rozwijaja sie w jednakowym tempie, nawet przy bliznietach dwujajowych
                wystepuja roznice.
                Kochana, wrzuc sobie haslo w net, i gwarantuje Ci, nie znajdziesz ani jednego
                wairygodnego doniesienia o takim przypadku jak piszesz.
                • vibe-b Errata. 07.04.06, 21:21
                  poprawka, wkradl sie czeski blad

chcialam napisac "nawet przy bliznietach JEDNOjajowych" wystepuja roznice w
                  wadze.
                  • liwia2004 Re: Errata. 07.04.06, 21:23
                    To na jakiej podstawie gin Ci wmawiał, że jajeczkujesz w trakcie ciąży?
                    • vibe-b Re: Errata. 07.04.06, 21:36
                      liwia2004 napisała:

> To na jakiej podstawie gin Ci wmawiał, że jajeczkujesz w trakcie ciąży?

Bo pacan byl i tyle. Tygodnie mu sie nie zgadzaly wiec sobie dorobil teorie.
                      Tak naprawde w ciazy nie bylam (jeszcze) kiedy on widzial dojrzewajace jajo. Ja
                      je tez zreszta widzialam.
                    • a.lenard Re: Errata. 07.04.06, 21:37
                      co do tych blizniąt to ja to gdzieś już czytałam. Babka zaszła w ciążę drugą
                      bedąc już w jednej ciąży. Ale okres pomiędzy blizniakami był wiekszy. Ustalili
                      to tak, ze na pierwszym USG był jeden płód a na drugim dwa. Jeden wiekszy i
                      jeden mniejszy. Nie wiem jak to możliwe, też mi się nie chciało wierzyć :0
                      • a.lenard Re: Errata. 07.04.06, 21:39
                        ale podobno w trakcie ciąży mozesz mieć jajeczkowanie, tak samo jak możesz mieć
                        okres w ciązy będac
                        • vibe-b Re: Errata. 07.04.06, 21:41
                          a.lenard napisała:

> ale podobno w trakcie ciąży mozesz mieć jajeczkowanie, tak samo jak możesz
                          mieć
                          >
                          > okres w ciązy będac

Tak jest. Jestes w 4 miesiacu ciazy, jajeczkujesz, wspolzyjesz i zachodzisz
                          ponownie w ciaze. Rodzisz dizeci jedno 9 miesieczne a drugie 5 miesieczne. No
                          rewelka. Gdzie o tym pisali? W Gali?
                        • emilia_a Re: Errata. 08.04.06, 15:36
                          > ale podobno w trakcie ciąży mozesz mieć jajeczkowanie, tak samo jak możesz
                          mieć
                          >
                          > okres w ciązy będac

Polecam poczytać:
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14906&w=20178405&v=2&s=0
        • Gość: sp Re: diane IP: *.gdynia.mm.pl 09.04.06, 18:39
          Ja jestem pacjentką ,która miała taki sam objaw przy Hormonet ( czy jak to się
          zwie). Wykryta owulacja przez przypadek.
          Chodzę do 2wóch ginekologów , jednego nam miejscu, GL. Po receptę , i w stanach
          alarmowych, do 2giego jeżdżę do innego miasta , ( 1h drogi ) ,ale warto, mam do
          niej zaufanie i zawsze robi USG. No i właśnie mówię ,ze zaczęłam brać 2gie
          opakowanie H , bo po novinette było słabe libido .. no i ona robi USG , a
          ona „Jajeczko uwolnione”, no dosłownie ścięło mnie . dobrze ,ze po nich
          strasznie źle się czułam i nic nie było.

Teraz mam od października 2005r wkładkę (miedziankę),jestem zadowolona ,ale
          schizmy dalej mniemam ,chodź już mniejsze ,bo potrafię mimo wszystko unika dni
          płodnych ( obserwacja).
    • anik801 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! 07.04.06, 21:41
      Leżałam na oddziale z dziewczyną,która pomimo brania tabletek zaszła.Brała
      regularnie i przez kilka lat się udawało(ma już kilkuletnią córkę).Trzeba
      pamiętać,że żadna metoda nie jest w 100%pewna.Czasem tak się zdarza.
    • Gość: maalza Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! IP: *.crowley.pl 10.04.06, 11:33
      Wiecie, włos na głowie się jezy jak czytam te bzdury, ktore tu wypisujecie.
      Owulacja w trakcie brania tabletek - pewnie, ze sie zdarza, i Ameryki żadna z
      was nie odkryła. Gdyby tak kazda bioraca pigułki kobieta badala sie na usg
      codziennie przez rok sporo owulacji moznaby sie doliczyc, ale to o ciazy nie
      swiadczy.
      Przy pierwszym miesiacuy brania Diane tez mialam owulacje, bo akurat bylam na
      usg w celu zbadania PCOS. Pani ginekolog wcale sie nie zdziwila widząc
      owulację, ale owulacja wcale nie swiadczy o tym, ze Liwia mozgla zajsc w ciazę!
      tabletki wykazuja dzialanie na 3 elementy: jajniki, blone sluzową macicy oraz
      sluz szyjkowy. Byla owulacja, ale jajeczko nie zagnieździ sie, bo nie ma na
      czym, blona w macicy jest nierozwinięta. Poza tym jest gwarancja na 99%, ze
      pleminiki nie przebiją się nawet przez gęsty śluz w szyjce macicy, więc co tu
      mówic o zaplodnieniu.
      Nie panikujcie kobiety!!!!
      • Gość: agusia_1988 Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 14:29
        ja bralam diane przez 9 miesiecy, oprocz spadku libida nic mi nie bylo.teraz
        biore yasmin, i nie zrezygnuje z pigulek,chocby sie palilo,nie bylyby juz
        dostepne(polecialabym nawet na ksiezyc po nie) mialabym bardzo zle wyniki, bo
        gumka to koszmar, spirali nie zalozo mnie, a platry sa drogie, widoczne i boje
        sie ze moga sie odkleic.

to chyba nieswiadomosc poplaca, bo ja sie nie znam na naturalnosci kobiety
        (owulacje,sluz plodny czy nie plodny itp), moze ja mialam(owulacje), ale nic z
        tego nie wiedzialam.chociaz czytalam o niby sluzach plodnych w trakcie brania
        pigulek(panie pisaly), ale nie wierze ze moglabym zajsc w ciaze.
        • Gość: maalza Re: Dziewczyny uważajcie na tablety! IP: *.crowley.pl 10.04.06, 16:18
          Oj, inaczej będziesz spiewac gdy wylądujesz z guzem wątroby, rakiem czy innym
          paskudztwem, czego oczywiście Ci nie życze.
          Przestrzegam tylko przed takim ślepym zarzekaniem sie, że hormony syntetyczne
          to dar niebios...

Co do sluzu płodnego w trakcie brania tabletek - nie mozna sie na nim opierać.
          Koniec i .
    • olik35 Re: czytaj ulotki a nie narzekaj 10.04.06, 18:22
      Jakbys dobrze czytala dolaczona ulotke, to bys zwrocila uwage, ze nie pisza, iz
      gwarantuja ci 100% zabezpieczenie`przed zajsciem w ciaze. Zawsze jakis maly
      procent prawdopodobienstwa istnieje, ale i tak przy tabletkach jest on chyba
      najnizszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka