Dodaj do ulubionych

arytmia serca?

10.04.06, 08:18
Ostatnio mierzyłam sobie ciśnienie aparatem, który jednocześnie "pika" w rytm
uderzeń serca mierzącego. Ciśnienie jest w normie, lecz zauważyłam jedną
niepokojącą rzecz: w ciągu minuty zdarzyły mi się dwa nierównomierne
uderzenia serca - piknięcia były lekko opóźnione. Nigdy nie miałam problemów
z sercem. Jestem młoda (26 lat), szczupła budowa ciała, nie zażywam żadnych
lekarstw. Czy jest to coś poważnego? Co powinnam zrobić? Czy takie coś mieści
się w granicach normy? Nie odczuwam bólów serca.
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: arytmia serca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 08:38
      A skad my możemy wiedzieć co i jak pika w aparatach, które zresztą nie zawsze
      wskazują prawidłowo? Jeśli coś cię niepokoi, to idź do kardiologa na EKG, albo
      używaj tego apartau regularnie i sprawdź, czy pikanie się powtarza.
      • kajaja2 Re: arytmia serca? 10.04.06, 08:45
        nic ci nie jest moglas sie zdenerwowac i dlatego ci poknelo inaczej.
        • pantarejka Re: arytmia serca? 10.04.06, 09:50
          Dzięki serdeczne za odpowiedź. Pewnie pójdę do lekarza na kontrolę - tak na
          wszelki wypadek. Może to skutek przesilenia wioesennego i lekkiego obniżenia
          stanu odpowrności? Pozdrawiam
          • Gość: ja Re: arytmia serca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 10:35
            tez mam 26 lat wszystkie wyniki w normie jestem wysportowana i mam arytmie bo
            ona nie ma wiele wspolnego z wymienionymi wyzej czynnikami wink
            • pantarejka Re: arytmia serca? 10.04.06, 19:38
              A z czym jest ona związana? Zakładam, że jak pokonam lekkie przeziębienie i
              pojem magnez, moje serce wróci do formy.
              • kajaja2 Re: arytmia serca? 11.04.06, 08:58
                potas magnez pomagaja lub wypij od czasu do czasu lampke czerwonego winka
              • adamari1 Re: arytmia serca? 11.04.06, 10:23
                arytmia moze byc zwiazana ze zbyt mala iloscia magnezu i potasu w organizmie lub
                przypadlosciami serducha typu wypadanie platka zastawki, ewentualnie z
                nadczynnoscia tarczycy.
                Jesli ten stan bedzie sie utrzymywal, przejdz sie do lekarza, zrob EKG (na
                ktorym pewnie nic nie wyjdzie), echo serca i zbadaj poziom hormonow tarczycy. A
                na poczatek bierz magnez+B6 lub jeszcze lepiej magnez+potas (Aspargin) i nie
                wpadaj od razu w panike smile Ja z tym zyje i ... jakos zyje wink
                • pantarejka Re: arytmia serca? 11.04.06, 10:36
                  Wczoraj miałam wrażenie, jakby ktoś trzymał w dłoniach moje serce (taki ucisk)
                  i przez to nie mogło ono swobodnie bić. Dziś czuję się lepiej (przeziębienie
                  minęło, lecz serce nadal jest lekko osłabione. Przejdę się do lekarza i
                  poproszę o skierowanie do kardiologa (polecono mi jakiegoś specjalistę).
                  Podobno zwykłe EKG nie zawsze jest miarodajne - stąd moja nadzieja, że
                  specjalista zrobi mi bardziej wszechstronne badania. Tymczasam wsuwam magnez, a
                  następnym razem kupię sobie magnez z potasem.
                  • adamari1 Re: arytmia serca? 11.04.06, 11:34
                    EKG czesto niczego nie wykazuje, bo albo nie trafisz z badaniem w moment, kiedy
                    serce wariuje, albo 'arytmia' jest zbyt lekka. Jesli to kwestia oslabienia po
                    chorobie, to moze warto pogadac z lekarzem, zrobic badania, lyknac
                    systematycznie witaminy i troche odpoczac?
                    Jezeli to natomiast kwestia platka zastawki, to wykryje ją raczej Echo serca.
                    Magnez wsuwaj, a przy okazji - czy to dzieje sie rowniez wtedy, gdy sie np.
                    zdenerwujesz?
                    • Gość: adamari1 Re: arytmia serca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 11:43
                      Ewentualnie mozna ponaciskac lekarza na zalozenie holtera - cos a la EKG, z
                      ktorym chodzisz przez 24 godziny i w ten sposob monitorowana jest praca serca
                      przez ten czas.
    • 76ania Re: arytmia serca? 11.04.06, 12:56
      Droga Pantarejko,
      arytmii absolutnie nie należy wnioskować po "piknięciach" ciśnieniomierza.
      Mogła Ci zadrżeć ręka i wówczas zaobserwowałaś nietypowy dźwięk. Patrz raczej
      na wskazania pulsu pamiętając o tym, że po wysiłku czy zdenerwowaniu puls
      rośnie. A najlepiej diagnostykę ewentualnej arytmii powierz lekarzowi
      kardiologowi.
      Ja miałam arytmię i objawiało się to tym, ze na przykład siedząc i nic nie
      robiąc czułam jakby serce mi miało wyrwać się z piersi.
      Tak więc moim zdaniem nie masz sie o co martwić.
      Pozdrowienia.
      • pantarejka Re: arytmia serca? 11.04.06, 13:17
        Byłam dziś u lekarza pierwszego kontaktu. Zrobiono mi EKG, które nic nie
        wykazało (jednym słowem - zdrowa). Mimo to podczas osłuchiwania mojego serca,
        pani doktor stwierdziła, że były dwa wypadnięcia z rytmu. Dostałam skierowanie
        do kardiologa. Mają mi zrobić badanie Holtera, które polega na tym, że
        monitoruje się rytm serca przez 24h, a następnie sprawdza, ile razy serce
        wypadło z rytmu. Podobno są normy, co do tego, ile razy serce może spowolnić u
        zdrowego człowieka. Poza tym Lekarka stwierdziła, że kobiety są bardziej
        narażone na arytmię, a mężczyźni na zawały. U kobiety wystarczą wahania
        hormonalne, infekcja, stres, zmiany klimatyczne i arytmia może się pojawić.
        Generalnie zapewniła mnie, że jutro nie zejdę z tego świata smile

Co do uczucia "wyrywania się serca z piersi", to mam je od wczoraj. Liczę, że
        skoro infekcja już zwalczona, serce wróci do normy. A dziś idę uprawiać sport -
        mam nadzieję, że przeżyję smile.
        • 76ania Re: arytmia serca? 11.04.06, 14:51
          To daj znać, jakie będą wyniki z Holtera. Powodzenia i dużo zdrowia!!!
          • pantarejka Re: arytmia serca? 11.04.06, 15:00
            Do kardiologa pójdę najpewniej dopiero po świętach. Czy mogę spytać, w jaki
            sposób Twoja arytmia została wyleczona? (Pisałaś: "miałam arytmię".)

Dzięki za życzenia smile Tobie również życzę zdrowia. Masz zdrowie - możesz
            właściwie wszystko smile
    • pantarejka Re: arytmia serca? 14.04.06, 13:24
      Dopiszę ciąg dalszy do mojej historii...
      Otóż infekcja, o której pisałam okazała się być dopiero w fazie rozwoju. Pełny
      rozkwit nastąpił dzień później. Leżałam sobie w łóżeczku i połykałam magnez.
      Oprócz tego poszłam dziś do kardiologa, który sprawdził mi echo serca...
      Okazało się, że wszystko jest w absolutnym pożądku, a niemiarowe bicie serca
      jest wynikiem braku magnezu. Lekarz polecił preparat MgB6 - jest bez
      ulepszaczy.
      Magnez łykam 4 dobę i odczuwam poprawę. Kardiolog zalecił brać 3 razy dziennie
      po 1 tabletce przez miesiąc, a potem już zawsze smile po jednej tabletce dziennie.
      Pozdrawiam i życzę wszystkim ZDROWYCH Świąt.
      • pantarejka porządek n/t 16.04.06, 12:42
    • kajaja2 Re: arytmia serca? 15.04.06, 21:55
      nawzajem wszystkiego dobrego z okzaji swiat wielkanocnych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka