Dodaj do ulubionych

USG u dziewicy

IP: 83.18.244.* 13.12.06, 15:31
Dostałam skierowanie na USG - TVS. Z tego co się orientuję jest to badanie przezpochwowe? Czy osoba, która nie podjeła jeszcze współżycia może miec wykonane to badanie tą metodą? I jeszcze jedno pytanko: czy ważny jest dzień cyklu w przypadku tego badania w celu dignostyki PCO?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: USG u dziewicy IP: *.range86-128.btcentralplus.com 13.12.06, 23:42
      Błona dziewicza nie mur chiński, jak mawiają niektórzy ginekolodzy, i robią usg
      przezpochwowe.
    • Gość: ania Re: USG u dziewicy IP: 83.18.244.* 17.12.06, 18:57
      qrcze mam stracha przed tym badaniem, co dla niektórych moze wydac się śmieszne sad
      Czy muszę informować lekarza, że nie współżyłam jeszcze???
      • mroofka7 Re: USG u dziewicy 17.12.06, 19:15
        Twoje obawy nie są śmieszne - to normalne, że się boisz, jeśli nie miałaś
        jeszcze takiego badania i nie wiesz jak ono wygląda. Lepiej powiedz lekarzowi,
        ze nie wspolżyjesz. Zwykle sonda przezpochwowa ma niewielką średnicę i można
        nią zbadac pacjentkę, która jest dziewicą. Jeśli jednak będzie to bolesne, to
        lekarz może też zrobic Ci USG przezbrzuszne.
      • Gość: ola Re: USG u dziewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:20
        Czy muszę informować lekarza, że nie współżyłam jeszcze???

jak go nie poinformujesz, to wsadzi sondę bez ceregieli
        wyobrażasz sobie konsekwencje?
        • Gość: ania Re: USG u dziewicy IP: 83.18.244.* 17.12.06, 19:26
          nie miałam jeszcze takiego badania, więc nie wiem jak wyglada, czy lekarz oglada wcześniej wejście do pochwy itp., dlatego pytałam. a myslę, że lekarz który daje skierowanie powinien wiedzieć czy badanie jest możliwe czy nie, ale niestety lekarz kierujacy mnie nie badał tylko dał skierowanie, nie mówiac nawet czy to przezbrzuszne czy przezpochwowe, dopiero z netu wyczytsałam ze tvs to przezpochwowe sad
          • Gość: ola Re: USG u dziewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 19:36
            technik USG to nie ginekolog, więc pochwy blizej oglądać nie musi
            a kto ci dał skierowanie? ginekolog? oni raczej badają pacjentki
            • Gość: ania Re: USG u dziewicy IP: 83.18.244.* 17.12.06, 20:10
              ginekolog w poradni przyszpitalnej, oni nie robią USG tylko wysyłają do pracowni

• Gość: ola Re: USG u dziewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 21:02
                nie wiem, po co idziesz do ginekologa i przy okazji się nie badasz
                • Gość: paula Re: USG u dziewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 22:44
                  Kurcze ja dwoje dzieci urodziłam, a jak mam badanie przez pochwę (chodzi mi o
                  usg) , to czuję tą sondę dokładnie. Nie jest taka malutka. Logiczne, że musisz
                  powiedzieć lekarzowi, że jeszcze nie współżyłaś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka