29.05.07, 18:55
Dziewczyny badajcie marker Ca125. Ja również chorowałam na endometriozę i
byłam pod stałą opieką ginekologa. Niestety mam nowotwór
jajnika.Systematyczne badania USG nic nie wykazały. Dopiero wyższy marker
zaniepokioł mojego lekarza,ale bylo juz za późno.To jest czarny scenariusz, u
Was pewnie będzie dobrze.Nie chcę Was straszyć tylko namawiam do robienia
badań.
Jeśli macie jakieś pytania to wiecej informacji jest na forum www.nowotwor.eu
Obserwuj wątek
    • almir123 Re: marker 29.05.07, 18:59
      A o ile miałaś podwyższony???
    • anetkaanetka1 Re: marker 29.05.07, 21:56
      ale jak sie bada ten marker? lekarz zleca? w jakich okolicznościach? bo ja ,
      mimo, że się leczę, nie miałam od lekarzy propozycji zrobienia takiego markera,
      czytam tylko o nim na forum...
    • olka981 Re: marker 30.05.07, 01:01
      o Boze ja sie wlasnie tego boje ja mam marker ca 125 sprawdzany co pol roku
      ile masz lat ?i czy mialas jakies objawy z tym ?napisz wiecej prosze
    • isza7 Re: marker 30.05.07, 07:43
      A w której fazie cyklu najlepiej robić badanie markera? Bo każdy mówi co innego i ja już jestem cała głupia.
    • almir123 Re: marker 30.05.07, 08:08
      A tak w ogóle to chciałam Ci powiedzieć, że bardzo Ci współczuję.
      • mariola19761 Re: marker 30.05.07, 09:39
        EWABLU napisz proszę ile miałas podwyższony ,bo mi też ciągle wychodzi wysoki.
    • olka981 Re: marker 30.05.07, 08:33
      obojetnie w jakiej fazie cyklu masz markewr ca 125 robiony
      • ancymon-22 Re: marker 30.05.07, 18:33
        witam,
        ja robiłam marker i wyszedł mi 104!!!! Rezonans magnetyczny wykazał jeden zrost
        endometrialny.Poza tym na macicy i na odbytnicy. Na rezonansie chyba widzą czy
        to nowotwór, prawda?
      • isza7 Re: marker 30.05.07, 21:53
        Ale piszą, że niektórym zdrowym kobietom marker ca125 w czasie @ wychodzi podwyższony, więc może w czasie @ lepiej nie robić?
    • olka981 Re: marker 31.05.07, 14:35
      ewablu odezwij sie jeszcze daj nam wiecej informacji !
      • coffeelover Re: marker 13.06.07, 19:51
        Hej :)jezeli o mnie chodzi to z markerami bylo tak... 42/norma do 35/ po 3
        miesiacach 100, po tygodniu nastepne badanie - 611 !!! ten ostatni marker
        wyszedl taki w czasie miesiaczki, lekarze oznajmili ze to nie ma znaczenia, ze
        nie ma mozliwosci bledu i takie tam... w tym tygodniu mam laparotomie i wszystko
        sie okaze, na razie wiadomo ze torbiel/guz 9x7 cm i dwie torbiele po 3 cm, moj
        przypadek swiadczy o tym ze wyniki markerow moga sie zmieniac w bardzo krotkim
        czasie i warto robic badania co jakis czas
        • frodolong Re: marker 20.06.07, 16:04
          j atez badam co miesiąc, trochę spadl po laparo, apotem znowu urósl. No nic
          zobaczymy. Napisz proszę jak wysoki był u ciebie??
          • antiope_1 Re: marker 20.06.07, 22:07
            hej dziewczyny ja juz jestem po operacji 10 dni moj marker mial 490 a guz 9,1
            na 9,7 cm. Dwa miesiace temu byl malutki ale niestety czlowiek zamiast zdrowiem
            to praca sie zajmuje. Teraz mam skutki. Nie jest najgorzej wycieli mi 1 jajnik
            a drugi pobudzili tak ze ma mi bok odpasc tak pracuje :). za miesiac pracujemy
            nad dzidziusiem czasem mysle ze to moze byl jakis znak ze to juz czas.....
            Pozdrawiam i całuje
            • almir123 Re: marker 21.06.07, 19:01
              Cześć Antiope_1. ja jestem po laparo już miesiąc ale mój lekarz kazał odczekać 3
              miesiące nim zaczniemy pracować nad dzidziusiem. Mam więc pytanko : czy u Ciebie
              była jakaś niestandardowa operacja że tak krótko musisz odczekać???
    • olka981 Re: marker 21.06.07, 11:54
      490 to wysoki a co to za rodzaj guza??ja mam malutkie 1cm i 2 cm niski ca125
      ale mimo wszystko boje sie raka
      • antiope_1 Re: marker 21.06.07, 17:04
        TO BYŁ GUZ CZEKOLADOWY ZA TYDZIEN MAM WYNIKI CHOC JESTEM SPOKOJNIEJSZA BO JUZ W
        CZASIE OPERACJI BADALI TEN GUZ I GDYBY BYLO COS NAPRAWDE PASKUDNEGO TO
        WYCIELIBY NIE TYLKO JAJNIK ALE I CALA MACICE WYROSTEK I CO BY BYLO TRZEBA
        KIEDY MASZ MIEC ZABIEG?? SADZE ZE TAKA MALA ZMIANA TO NIE POWINNO BYC BARDZO
        ZLE TRZYMAM KCIUKI. BUZIAKI
        • endo71 Re: marker 24.06.07, 15:45
          Dwa lata temu usunieto mi jajnik wraz z torbiela endometrialna. Przed operacja
          Ca 125 mialam 93 przy normie do 35. Jak odebralam wynik to dawali mi srodki na
          uspokojenie. Teraz mam torbiel endometrialna na drugim jajniku. Guz jest w
          miare maly kolo 3cm. Mam kolezanke chora na raka jajnika, wiec dodatkowo sie
          nakrecam, ze ten moj guz tez moze zezlosliwiec. Po przeczytaniu tego watku
          wsiadlam na swoja lekarke, ze mi nie sprawdza markera. Powiedziala, ze jak chce
          to moze mi dac skierowanie, ale to nic nie da. No bo tak, po pierwsze marker
          wyjdzie mi zapewne podwyzszony, na operacje i tak mnie nie wezma , bo guz jest
          maly , a jajnik juz tylko jeden, a ja nie mam dzieci, czyli w sumie bede tylko
          nakrecac sie wynikiem CA 125, a i tak nikt mnie nie pokroi, zeby to sprawdzic.
          Na dodatek komorki z jajnika moga mutowac w roznych kierunkach, czyli sa rozne
          rodzaje rakow jajnika. I niektorych z nich nie widac na USG, a przy niektorych
          marker CA 125 sie nie podnosi. Czyli mozna miec raka jajnika i wynik w normie.
          Porada mojej lekarki byla, zebym urodzila przynajmniej jedno dziecko, zanim
          mnie znow pokroja i skoaguluja jajnik czyli zniszcza mi reszte komorek
          jajowych. W srode zaczynam stymulacje do in vitro.
          • antiope_1 Re: marker 25.06.07, 21:57
            Hej Endo71

Dla mnie tez jest wyjscie albo ciąża albo silne hormony o dzialaniu
            przekwitania/ jeszcze jestem swieżo po operacji wiec mam miesiac przerwy a
            potem ostra praca o dzidziusia. Trzymam kciuki za ciebie daj znac jak idzie.
            Pozdrawiam.
            • marta19841 Re: marker 13.07.07, 16:02
              Hej! czy zawsze trzeba najperw usuwac torbiele a potem masz szanse zajsc w
              ciaze? czy zajscie w ciaze z tymi torbielami jest mozliwe? bo slyszalam ze one
              same zanikaja jezeli uda sie zajsc?!
              • efka1986 Re: marker 13.07.07, 18:09
                hej ja czytalam gdzies ze jedna z metoda pozbycia sie tego jest szybkie zajscie
                w ciaze i one same wtedy znikna
                • mariola19761 Re: marker 13.07.07, 18:49
                  Witajcie ! niedawno mialam 6cm torbiel ,wtedy lekarz zaproponował do wyboru
                  laparoskopie lub Zloadex . Wybrałam oczywiscie zastrzyki ,wzięłam ich 4 torbiel
                  wchłonęła się została tylko 8mm plamka widoczna na usg ,które robiłam 2
                  tygodnie temu . Polecam Zoladex ,moze na Was też tak zadziała.
                  • marta19841 Re: marker 13.07.07, 23:19
                    Ciesze sie ze Ci sie udało:) mi niestety lekarz nie zaproponowal zadnego
                    leczenia hormonalnego.. tylko od razu laparo.. strasznie sie boje ze podczas
                    laparo wytna mi caly jajnik:( ja mam 2 torbiele na lewym jajniku, jedna 55 a
                    druha 35mm.. termin laparo mam wyznaczony na 23 lipca, ale ide jeszcze do
                    jednego lekarza bo moze one zaproponuje mi leczenie hormonalne a nie od razu
                    operacje:/ nie rozumiem dlaczego wogole nie wspomniał mi o innych możliwościach
                    leczenia.. moze dlatego ze to specjalista od laparoskopi, jeden z najlepszych w
                    Polsce i dla niego taki zabieg to przyslowiowy "chleb powszedni" a przeciez
                    moze sa jakies inne rozwiazania... gdzie sie leczyłas? w jakim miescie?
                    pozdrawiam
                    • antiope_1 Re: marker 22.07.07, 16:43
                      Hej Marta!!
                      Ja mialam operacje w Piekarach Śl. mialam 9cm na 9 cm moze nie tak dokladnie
                      troszke wiecej taki grejfrucik, niestety tylko operacja wchodzila w gre. Przed
                      operacja uslyszalam oczywiscie ze gdyby cos bylo nie tak z wycinkiem to wytna
                      nie tylko jajniki ale i wyrostek oraz macice, wiec strach paniczny,ale esli ty
                      masz laparo to powinno byc lzej. Mozesz sprobowac jakis hormonow bo nie jest on
                      u ciebie taki wielki.
                      I niestety jesli to bedzie Endometrioza to wiesz ze odnawia sie ona srednio co
                      4 lata wiec tylko albo ciaza albo tabletki na przekwitanie.
                      Trzymam kciuki, idz na konsultacje.I daj znac
                      • megi39 Re: marker 22.07.07, 21:55
                        dziewczyny a jakie miałyscie objawy?w momencie powstawania torbieli? czy coś się
                        zmieniło jeśli chodzi o @ czy coś was bolało? bo ja miewam bóle i nie wiem czy
                        czasem nie powstaje cysta wiz. u gina mam pod koniec msc. a niebyłam ok. roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka