Dodaj do ulubionych

Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne?

21.12.03, 19:36
Biorę pigułki od ponad 8 lat (dokładnie 8 i 3 m-ce) i niedawno przypomniałam
sobie, że moja pierwsza pani ginekolog, tj. ta, u której zaczęłam brać
pigułki, wspominała coś, ze po 6-7 latach należy zrobić przerwę.
Od tamtej pory przeprowadziłam się, zmieniałam ginekologów i do każdego
zawsze przychodziłam tylko po receptę i w pośpiechu zawsze zapominam o to
zapytać.
Teraz też - byłam u ginekologa w zeszłym tygodniu i oczywiście zapomniałam, a
następną wizytę mam za 3 miesiące i pewnie też zapomnę... sad

Czy ktoś się orientuje czy jest jakaś reguła, ze powinno się co kilka lat
robić przerwy? A jeśli tak, to jak długie - miesiąc czy kilka miesięcy?
Biorę Trinordiol.

v.
Obserwuj wątek
    • kroliczkowa Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 21.12.03, 20:56
      slowa mojego ginekologa "nigdy,chyba,ze chcesz zajsc w ciaze to wtedy zrob
      przerwe,dzisiejsze srodki hormonalne zawieraja tak male dawki hormonow ze nie
      zaklocaja metabolizmu kobiet"
      • viga Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 22.12.03, 16:44
        Z tego, co pamiętam, argumentacja pani ginekolog dotyczyła nie dawek hormonów
        (bo te rzeczywiście są małe w dzisiejszych czasach), tylko tego, ze podczas
        brania pigułek komórki jajowe zamiast wydostawać się z jajników, magazynują się
        tam, więc co 6-7 lat powinno się jak gdyby dać im możliwość "wydostania się na
        wolność", co pewnie przynosi jakąś "ulgę" jajnikom.
        Ale kiedy zmieniałam ginekologa, to ten nowy zapytał mnie jak długo już biorę
        pigułki, powiedziałam ile lat i nie powiedział nic w stylu: "No, to za rok-dwa
        robimy przerwę", więc widocznie nie jest to jakaś żelazna reguła.

Czyli, z tego co rozumiem, można brać pigułki nawet przez 20-30 lat i nie ma to
        żadnego zaburzającego wpływu na organizm?
        • aniaop Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 22.12.03, 16:57
          Mi lekarz powiedzial, ze pigulki mozna brac az do menopauzy z przerwami na
          kolejne, zaplanowane ciaze. Ja bralam 4,5 roku, mialam 3 letnia przerwe-
          zaciazanie, ciaza, okres laktacji i od lata znow jestem na pigulkach. a przerwe
          nastepna zrobie, jak zapragne miec drugie dziecko.
          • viga Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 23.12.03, 00:24
            Czyli, według Twojego lekarza, jeśli W OGÓLE nie planuje się mieć dzieci, to
            można brać pigułki non stop (bez przerw) aż do menopauzy?
    • goggle Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 22.12.03, 12:51
      mój ginekolog mówił, że "dzisiaj uważa się, iż przerwa nie jest konieczna
      [przerwa w stosowaniu tabletek] ale ja wolę dmuchać na zimne i uważam że
      powinnosię ją robić co 2 lata"
      ja zrobiłam,
      bez żadnego kłopotu
      żadnych problemów
      tylko trzeba bardziej uważać, jeżeli chodzi o seks
      • viga Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 22.12.03, 16:49
        A jak długą robiłaś ta przerwę? Jeden cykl czy dłużej?
        • goggle Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 23.12.03, 09:25
          jeden cykl.
          gdy skończyło sie opakowanie, poczekałam na drugi w kolejności okres, czyli
          jeden cykl
          u mnie cykl przedłużył sie wtedy około 4-6 dni
          ale mojej koleżance przedłużył się do trzech miesięcy - nie należy się wtedy
          tym przejmować, po prostu poczekać
          nie powyskakiwały mi żadne pryszcze (niektóre dziewczyny się boją tego po
          odstawieniu pigułek), nie zaczęły mi wypadać włosy, nie czułam się źle
          słowem - nie sprawdziły się żadne czarne mity, a ja miałam spokój sumienia że
          chucham na zimne smile
    • zyg_zak ........................... 23.12.03, 10:56
      ja uważam,ze wszystkie pigułki w jakims stopniu maja też
      i negatywny wpływ na organizm, brałam rok cilest,miałam 3 miesiące przerwy
      wróciłam do niego,od razu powrót depresji,mysli samobójcze
      do tego wtórna grzybica,odstawiłam ten syf w połowie cyklu
      juz nie mówię o zaniku libido
      liczę jeszcze na dobry dobór innych pigułek.....
    • monika.antepowicz Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 24.12.03, 22:36
      Jesli przyjmuje sie pigułki przed ciaza to nie powinien ten okres przekraczac
      10 lat. osobiście uwazam,że w zalezności od wieku, planów macierzyńskich
      samopoczucia- należy wyjaśnić pacjentce możliwosci i konsekwencje postępowania
      pozostawiajac jej decyzje- Ale dlka mnie graniczny jest okres 10 lat- wydaje mi
      sie że nad łuzszym, stosowaniem powinno sie zastanowic, bo na przykład moze
      wtedy wzrastac ryzyko zachorowania na raka sutka
      • viga Do Pani Moniki Antepowicz 26.12.03, 23:51
        Korzystając z Pani obecności na forum chciałam przy okazji zapytać, czy jeśli
        nie planuje się w ogóle ciąży, to po tych 10 latach stosowania pigułek, jaka
        m/w powinna być przerwa, żeby organizm wrócił do "stanu wyjściowego", tj. by
        ryzyko zachorowania na raka sutka było takie samo, jak przed rozpoczęciem tego
        wieloletniego stosowania pigułek?
        Czy powinien to być okres kilku miesięcy czy raczej 1,5-2 lata (tj. przerwa
        taka, jaka w przybliżeniu byłaby w przypadku ciąży i okresu karmienia)?
        Wiem, że jest to sprawa indywidualna, ale może są jakieś generalne sugestie?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
        viga
      • bubster Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 29.12.03, 10:19
        Pani Doktor!
        Czy 10 lat oznacza, że można brać pigułki 10 lat bez przerwy i wtedy zrobić
        przerwę, czy oznacza, że suma okresów brania pigułek w ciągu całego życia nie
        powinna przekraczać 10 lat?
        I ile powinna trwać przerwa?
        Z góry dziękuję za odpowiedź.
        • mm_mm Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 02.01.04, 02:36
          No wlasnie, jak to jest? Biore pigulki juz ponad 12 lat i czy to oznacza, ze po
          planowanej niedlugo przerwie na dzidziusia nie powinnam wracac do brania
          pigulek, bo okres ich przyjmowania przekroczyl sugerowany okres 10 lat? Czy
          moze po ciazy organizm sie regeneruje i okres brania pigulek nalicza sie od
          zera?
    • femalespirit Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 28.12.03, 13:48
      Niektorzy lekarze twierdza, ze nie trzeba robic przerw, ale faktem jest, ze
      jeszcze nigdy w historii kobiety nie braly pigulek tak dlugo i od tak mlodego
      wieku. Nie wiadomo wiec, jakie to moze miec skutki. Ja bralam pigulke 10 lat -
      lecze sie teraz z powodu nieplodnosci. I niestety prawie wszystkie moje
      kolezanki, ktore maja problemy braly bardzo dlugo pigulke. Po jej odstawieniu
      czeka sie nieraz kilka miesiecy na miesiaczke, a bywa, ze wracaja miesiaczki,
      ale bez owulacji - organizm raz sie zatrzymal i nie rusza. Przy dlugotrwalym
      braniu pigulek bardzo wzrasta cholesterol i prolaktyna - hormon, ktory czesto
      powoduje nieplodnosc. Zmierz sobie na wszelki wypadek. To, ze dzisiaj nie
      planujesz w ogole miec dzieci, nie znaczy, ze to sie nie zmieni. Ja dwa lata
      temu jeszcze w ogole o tym nie myslalam, a jestem po 30. Po co potem zalowac? W
      koncu to niewielki wysilek odstawic na 2-3 miesiace i pomierzyc sobie hormony,
      by sprawdzic, czy wszystko ok i owulacja wraca. I brac dalej, jesli
      potrzebujesz i chcesz, ale ze spokojna glowa.
    • Gość: Karola Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.14, 08:49
      Piszecie jak długo można brać tabletki? Ja brałam 8 lat bez przerwy tylko teraz zrobiłam sobie przerwę na 2 miesiące i wracam znowu do brania tabletek ponieważ jak brałam to byłam spokojna i uprawiałam z mężem sex na maksa a teraz był tylko stres czy nie zajdę w ciążę.Mam już 3 ukochanych urwisów więc więcej dzieci nie planuję mam nadzieję że tabletki szybko zaczną działać i będziemy mogli uprawiać sex z mężem tak jak poprzednio bez obaw.Brałam Microgynon 21 i byłam zadowolona z tych tabletek.
      • lidek0 Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 23.04.14, 20:46
        jak wygrzebałaś wątek sprzed 11 lat? i jak lekarz dobierał Ci te tabletki? w przerwie robisz jakiekolwiek badania?
    • chaiwa1980 Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 21.08.15, 13:21
      Jeśli są dobrze dobrane tabletki antykoncepcyjne to można stosować pigułki tak długo, jak
      będzie kobieta potrzebować skutecznej antykoncepcji. Przerwy w stosowaniu tabletek w celu ?oczyszczenia organizmu? czy ?odpoczynku? nie są konieczne.
      • lidek0 Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 22.08.15, 09:36
        Uważasz, że sztuczna dawka hormonów podawana przez lata nie ma żadnego wpływu na organizm: hormony, pracę wątroby, krzepliwość? Dla mnie ta przerwa potrzeba jest właśnie do tego, żeby organizm odpoczął, jest to czas na badania kontrolne.
        • chaiwa1980 Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 27.08.15, 12:21
          lidek0 napisała:

> Uważasz, że sztuczna dawka hormonów podawana przez lata nie ma żadnego wpływu n
          > a organizm: hormony, pracę wątroby, krzepliwość? Dla mnie ta przerwa potrzeba j
          > est właśnie do tego, żeby organizm odpoczął, jest to czas na badania kontrolne.

Podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej nie trzeba robić żadnych dłuższych przerw ani badań poza rutynowymi. Tylko lekarz prowadzący, który ma możliwość przeprowadzenia niezbędnych badań może stwierdzić czy są przeciwwskazania do kontynuowania przyjmowania hormonów czy nie. Antykoncepcja hormonalna, z założenia, jest metodą odwracalną, to znaczy po jej odstawieniu zarówno płodność jak i wszelkie zmiany w organizmie nią spowodowane powracają do poziomu jaki był zanim rozpoczęto łykać tabletki. Jeżeli jednak kobieta zachoruje to przyjmowane w celach antykoncepcyjnych hormony mogą nasilić lub przyśpieszyć rozwój choroby. Dlatego też konieczne są badania lekarskie. Należy jednak zaznaczyć, że wszystkich następstw stosowania antykoncepcji przewidzieć się nie da.

• Gość: rose Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? IP: *.sierpc.vectranet.pl 11.01.16, 21:51
      Hej, ja biorę tabletki ponad 10lat, nie mam kłopotów ze zdrowiem, mam 36lat,robię kontrolne badania i co najważniejsze tabletki pomogły mi na okropną tłustą cerę, na efekty czekałam ok.3mies.- DIANE 35. Teraz biorę BELARA. Czasem boli mnie głowa i mam zawroty, ale nie wiem czy to akurat od tabletek?Są dobre i złe strony w stosowaniu antykoncepcji, no cóż tak jest ze wszystkimi środkami.
      • lidek0 Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? 12.01.16, 20:41
        Tylko pewnie po ich odstawieniu problemy z cerą powróciłyby i to jeszcze większe więc antyki to nie rozwiązania na cerę, poza tym bóle głowy czy zawroty to częsty efekt brania antyków. A jakie badania kontrolne robisz? Na jakiej podstawie miałaś dobierane antyki?
        Ja mimo wszystko skłaniałbym się ku przerwom ok 3 miesięcy, nie ma jeszcze dowodów na to jakie skutki przynosi ich branie tak długo.
        • Gość: elon Re: Jak długo można brać pigułki antykoncepcyjne? IP: *.jmdi.pl 30.08.16, 01:48
          Ale wiadomo, że wszystko trzeba konsultować z lekarzem. Jeśli się cokolwiek dzieje, jesli zauważymy, że nasz organizm reaguje inaczej niż powinien, trzeba koniecznie informować o tym ginekologa. Przecież to hormony, ogromna ingerencja w nasz organizm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka