beautifulflowers 22.08.10, 19:36 Czy jeżeli na ścianach będę mieć tynk cementowy-wapienny to konieczne jest robienie gładzi czy mogę już położyć kolor??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek-Dortmund Re: Gładź IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.10, 22:25 Jak ci odpowiada struktura to mozesz malowac, jesli nie to czeka cie szpachlowanie. przewaznie sie szpachluje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beautifulflowers Re: Gładź IP: 83.1.119.* 22.08.10, 23:03 Jakie koszty wiążą się ze szpachlowaniem?? Czy jest to bardzo drogie?? Odpowiedz Link Zgłoś
budujesz-kupujesz.pl Re: Gładź 23.08.10, 10:01 koszty finansowe nie sa duże, ale za to pracy i czasu potrzeba mnóstwo Odpowiedz Link Zgłoś
piegoosek Re: Gładź 24.08.10, 00:32 pewnie, ze mozesz zostawic, jesli lubisz :) jak dla mnie, to albo za malo w takiej fakturze charakteru, albo zbyt rustykalnie ;) ja wlasnie jestem po tynkach w domu i nie pomalowalabym na gotowo teraz, osobiscie lubie gladz... Odpowiedz Link Zgłoś
grobur Re: Gładź 25.08.10, 12:33 Możesz śmiało zagruntować i pomalować, jeżeli faktura która jest na ścianie Ci odpowiada. Gładzi użyj wtedy jak będziesz chciał mieć gładkie ściany bez chropowatości jakie zostają po tynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SR71 Re: Gładź IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.08.10, 17:46 Pewnie się narażę, ale niech tam .. :)) Gips, a także gładzie gipsowe są materiałami higroskopijnymi, tzn. pobierają wilgoć z powietrza do stanu nasycenia. Przy tym są nieprzepuszczalne dla powietrza. Dużo się mówi i pisze o "oddychaniu" ścian. Słowo >atmungsactiv< na wiadrze z farbą podnosi jej cenę o parę złotych. Nikt nie bierze pod uwagę, że gips stanowi barierę dla właściwej wentylacji ścian i sufitów. Jeśli masz tynki wapienne, które nie spełniają Twoich oczekiwań estetycznych, możesz je "poprawić" gładzią wapienną. Dobry fachowiec wyprowadzi idealną, równą strukturę, a przy tym odpada szlifowanie i bajzel z tym związany. Odpowiedz Link Zgłoś