Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

24.08.12, 15:24
Witam,

wybieram się do lekarza. W 3 dc zrobiłam badania, oto wyniki:

TSH=3,08 uIU/ml (norma 0,27-4,2)
FT3=3,45 pg/dl (norma 2,57-4,43)
FT4=1,36 ng/dl (norma 0,93-1,7)
LH= 5,96 mIU/ml (norma 2,4-12,6)
FSH= 7,07 mIU/ml (norma 3,5-12,5)
E= 60,96 pg/ml (norma 12,5-166,0)
PRL= 23,42 ng/ml (norma 6-29,9),
PROG=0,624 (norma 0,2-1,5)
anty-TPO= 6,970 IU/ml (norma do 5,610)
stosunek LH/FSH to 0,84 czyli ok.
Mam pytanie odnośnie tarczycy: czy narażenie długotrwały stres (około miesiąca)mógł zmienić poziom hormonów tarczycowych i PRL?
Dziękuje za odp.
Obserwuj wątek
    • malpkap Re: interpretacja wyników 24.08.12, 15:35
      Poziom prolaktyny jak najbardziej może być podwyższony przez stres, tarczycowe raczej nie. Na pewno za wysokie TSH (jak na starania o dziecko) i anty-TPO.
      Prolaktyna może być podwyższona własnie z powodu tarczycy.Warto by było jeszcze oznaczyć progesteron 7 dni po owulacji i wtedy od razu powtórzyć prolaktynę. Jesli progesteron będzie powyżej 15, pozwoli to przypuszczać, że prolaktyna mimo, że trochę zawyżona, nie blokuje Ci owulacji.
      Na pewno konsultacja endokrynologa (nie ginekologa, bo oni na tarczycy się średnio znają) bardzo wskazana, bo nawet jeśli uda Ci się zajść w ciążę, to możesz ją stracić...
      Prolaktynę warto oznaczyć ok. 3 razy, bo jednorazowy wynik o niczym nie świadczy (u mnie np. w ciągu 10 dni wyniki różniły się 0 18 ng/ml. Choć u Ciebie wszystko wskazuje na to, ze tarczyca "winna".
      • trusia29 Re: interpretacja wyników 24.08.12, 15:46
        Na pewno konsultacja endokrynologa (nie ginekologa, bo oni na tarczycy się śred
        > nio znają) bardzo wskazana, bo nawet jeśli uda Ci się zajść w ciążę, to możesz
        > ją stracić...

Co za bzdury! Dlaczego miałaby stracić ciążę???
        Dziewczyna ma dobre wyniki, tsh należy zignorować. Od lat choruję na niedoczynność tarczycy - poważny lekarz nie bierze pod uwagę tsh i nie tsh leczy, a poziomy hormonów FT3 i FT4, ważne jest FT 3 i FT4 - a to jest troszkę za niskie jak na starania o ciążę i stad może być również prolaktyna w górnej granicy normy.
        Moje wyniki zwykle są podobne (ze względu na niedoczynność- po euthyroxie), a nawet prolaktyna lubi skakać na wyższe poziomy, zaszłam w ciążę bez problemu, ciąża książkowa, urodziłam zdrowe dziecko. W szpitalu leżałam z dziewczyną również z niedoczynnością, miała wyniki znacznie gorsze ode mnie i od tych tu przedstawionych - urodziła drugie zdrowe dziecko.
        Po co głupio straszyć dziewczynę????
        • malpkap Re: interpretacja wyników 24.08.12, 15:57
          A gdzie ja napisałam, ze leczy się samo tsh? Napisałam, że warto skonsultować (anty TPO tez nie są w normie, więc nie tylko tsh jest za wysokie). Zajście w ciążę to dopiero połowa sukcesu i z tego trzeba sobie zdawać sprawę.
          Ja nigdzie nie napisałam, że kobieta z problemami z tarczycą nie może urodzić zdrowego dziecka, ale uważam, że w takiej sytuacji dobrze być pod kontrolą endokrynologa, a każdy robi jak uważa.
          • trusia29 Re: interpretacja wyników 24.08.12, 21:02
            anty TPO są niewiele ponad normę, to jest częste zjawisko przy niedoczynności, nawet takiej subklinicznej (ja mam większe kilkakrotnie). Przy hashimoto przeciwciała idą w tysiące często. Owszem powinna iść do endokrynologa, ale po co dziewczynę od razu straszyć poronieniem?
            • malpkap Re: interpretacja wyników 25.08.12, 16:16
              trusia29 napisała:

> ale po co dziewczynę od razu straszyć poronieniem?

Nikogo w ciązy nie straszę poronieniem, ale skoro ktoś przed ciążą ma wyniki badań, które mogą (podkreślam mogą) wskazywać na pewne odchylenia od normy, to myślę, że warto skonsultować z dobrym endokrynologiem przed zajściem w ciążę.
              Miałam wątpliwą przyjemność kilkakrotnie leżeć na patologii ciąży, myślę, że lepiej dmuchać na zimne...
      • paszczila Re: interpretacja wyników 24.08.12, 20:56
        a i jeszcze jedno czy przy subklinicznej niedoczynnosci tarczycy moge byc chuda?mam co prawda sucha kore ale choruje na AZS od wielu lat, a innych objawow nie mam
        • trusia29 Re: interpretacja wyników 24.08.12, 21:05
          Można, zależy ile się je. Ja nigdy nie byłam i nie jestem gruba, owszem, przytyłam przy niedoczynności kilka kilo, ale od razu po wyrównaniu hormonów straciłam ten nadmiar. A wyniki były znacznie gorsze.
    • kobietaznadmorza Re: interpretacja wyników 24.08.12, 15:37
      Na prolaktynę stres ma wpływ, ale na tsh to już nie, mam bardzo zbliżony wynik tsh do Twojego i łykam euthyrox w dawce 37.
      • trusia29 Re: interpretacja wyników 24.08.12, 15:53
        Za to hormony tarczycy mają wpływ na prolaktynę - niskie ft4 powoduje wzrost prolaktyny.

Nie zaszkodzi iść do endokrynologa i wprowadzić małą dawkę euthyroxu, wyniki są w normach ale każdy organizm reaguje inaczej, istnieje tez pojęcie subklinicznej niedoczynności tarczycy (przy takich wynikach można to wziąć pod uwagę).

Tylko 37 to duża dawka jak na takie wyniki w mojej ocenie. Mam niedoczynność od lat, zaczynałam od dawki 25 przy tsh 10 i ft4 nieznacznie poniżej normy - wystarczyło żeby unormować wyniki i utrzymać przez wiele miesięcy (dawka rosła stopniowo w przeciągu wielu lat i zawsze na podstawie wyników była dobierana) Trzeba pamiętać, ze wprowadzenie się w nadczynność też nie jest dobre. Ale niech się lepiej wypowie lekarz.
        • paszczila Re: interpretacja wyników 24.08.12, 20:55
          dziekuje dziewczyny za interpretację.
          akurat anty-TPO na tak niskim (powyżej normy) poziomie to sie nie przejmuje bo takie niskie wyniki są dość nieswoiste i wystepuja tez w innych schorzeniach a akurat przy autoimm tarczycy sa znacznie podwyzszone.
          No właśnie zastanawiałam sie nad prolaktyna po MTC zeby sobie zrobic w 21 dc razem z powtorka TSH ft3 ft4 i Prog, ale chyba pojde wczesniej do lekarza, z tym ze z ginekologami endykronologami to chyba nie tak łatwo. jestem z okolic Katowice -Tychy-może znacie kogoś godnego polecenia?
        • paszczila Re: interpretacja wyników 24.08.12, 21:00
          trusia29 napisała:

niskie ft4 powoduje wzrost prolaktyny.

al;e ja mam wynik ft3 i ft4 w polowie normy, wiec razcej nie niskie, jedynie TSH w górnej granicy..
          • trusia29 Re: interpretacja wyników 24.08.12, 21:15
            FT 4 i FT3 - to są hormony tarczycy.
            Niskie ft4 i ft3 powodują wzrost tsh (hormonu tyreotropowego) i odwrotnie. Leczy się to tak samo - podanie euthyroxu powoduje wzrost ft 4 i ft3 i jednoczesny spadek tsh.

Twoje wyniki są w normie, ale tak jak pisałam - czasem organizm indywidualnie reaguje, ma swoje normy, stąd mowa o subklinicznej niedoczynności tarczycy, nie dającej potwierdzenia w badaniach, ale dającej objawy typowe dla niedoczynności (których jak teraz doczytałam - nie masz).
            Powtórz sobie badania za miesiąc a potem zastanów eis nad endokrynologiem, teraz to on Cie po prostu zbędzie.

Prolaktyna też wielka nie jest, sprawdź sobie progesteron ok. 22 dnia cyklu. Jak będzie odpowiednio wysoki to sobie odpuść - oznaczać to będzie ze masz owulację.

A dlaczego Ty robisz te badania? Masz jakieś problemy z poczęciem?
            • paszczila Re: interpretacja wyników 24.08.12, 21:18
              no staramy sie z meżem od pół roku i nic...to sobie zrobiłam bo mam taką możliwość..
            • kropiatka Re: interpretacja wyników 24.08.12, 22:12
              >stąd mowa o subklinicznej niedoczynności tarczycy, nie
              dającej potwierdzenia w badaniach, ale dającej objawy typowe dla niedoczynności<
              to jest dokladnie na odwrot trusia, w subklinicznej niedoczynnosci tarczycy NIE ma typowych objawow niedoczynnosci bo hormony tarczycy sa w normie. Mozna ja wywnioskowac z podwyszonego TSH (czyli z badan). Oznacza to, ze tarczyca potrzebuje wiekszej stymulacji niz normalnie ale ciagle jakos wyrabia. Az do momentu ze przestanie i wtedy hormony tarczycy ulegaja obnizeniu i mamy postac kliniczna niedoczynnosci. Problem w tym ze u mlodych kobiet powodem tego ze tarczyca nie wyrabia jest czesto choroba Hashimoto, ktora rozpoznaje sie miedzy innymi po obecnosci przeciwcial przeciwtarczycowych. Te przeciwciala powoli niszcza tarczyce ale tez stymuluja uklad immunologiczny co moze doprowadzic do wczesnych i pozniejszych poronien. To wlasnie obecnosc przeciwcial jest glownym czynnikiem ryzyka w ciazy (potwierdzonym w wielu badaniach, raczej nie ma tu watpliwosci) i jesli przeciwciala sa podwyzszone to trzeba to koniecznie skonsultowac z lekarzem. Dlatego nie ignorowalabym tego wyniku. O ile euthyrox wplywa na obnizenie TSH to nie ma on wplywu na przeciwciala.
    • rutkam Re: interpretacja wyników 25.08.12, 17:25
      A ja mam pytanie do dziewczyn, które z tych badań mogę zrobić w ramach NFZ, jak dostanę skierowanie od rodzinnego, bo na wizytę u ginekologa w ramach NFZ nie mam szans się dostać, więc zostaje wizyta prywatna, a wiadomo że wtedy będę musiała zrobić te badania odpłatnie, więc pewnie rodzinny mógłby mnie skierować przynajmniej na część, chociaż sama już nie wiem bo to chyba indywidualne podejście danego lekarza, w tamtym tygodniu byłam u internisty i mówię że może należałoby zrobić TSH bo mam dolegliwości bólowe w klatce piersiowej, a ona na to : nie ma takiej potrzeby przecież niedawno pani miałasad (niedawno znaczy w marcu). A chodzi mi o te badania TSH
      FT3
      FT4
      LH
      FSH
      E
      PRL
      PROG
      anty-TPO
      • malpkap Re: interpretacja wyników 25.08.12, 18:43
        Jedyne z tych badań, na które skierował mnie rodzinny to TSH, FT3 i FT4 parę lat temu, ale tylko dlatego, że moja mama od lat się leczy na tarczycę.
        Jak robiłaś w marcu, to marne szanse, bo nawet na morfologię nie chcą dawać częściej niż raz na rok.
        Choć mój mąż np. bez problemu dostaje skierowanie na lipogram co 3 miesiące (ale tylko dlatego, że ma genetycznie podwyższony LDL)
        • paszczila Re: interpretacja wyników 26.08.12, 09:59
          a może ktos dobrego ginekologa-endokrynologa w okolicach Katowice- Tychy poleci. Nie chce żeby mnie od razu zbyto bo mam wyniki hormonów tarczycowych w granicach normy..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka