Dodaj do ulubionych

ocieplenie wewnętrzne

04.10.10, 13:12
Muszę coś zrobić z dociepleniem ścian w mieszkaniu,które jest b.zimne.Ściana niezbyt gruba,od strony północno -zachodniej,stare budownictwo,dom zabytkowy i docieplenie od zewnątrz nie wchodzi w rachubę.Wyczytałam ,że można docieplić ,niedrogo,płytami styropianowymi Climapor firmy Rauhfaser.Czy ma ktoś doświadczenie,zakładał u siebie,czy nie wystąpił grzyb.Proszę o radę.Płyty są 4 i 7 milimetrowe,na to dodatkowo specjalną tapetę styropianową.Mieszkanie ogrzewam co gazowe i pójdę z torbami po tej zimie jak coś nie zrobię.Płytami chcę obłożyć tylko 2 ściany.
Obserwuj wątek
    • virot Re: ocieplenie wewnętrzne 04.10.10, 14:56
      Ja bym to zrobił trochę z innej beczki. Postawiłbym konstrukcje pod płyty G-K, w profile wełna mineralna. Fakt, że zwiększysz szerokość ściany o jakieś 10 cm.
      • Gość: cromwell Re: ocieplenie wewnętrzne IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 15:02
        macie blade pojecie o izolacji scian od wenatrz wiec prosze sie nie wypowiadac
        wracajac do meritum
        kolezanka spamuje nie w styropianie sila
        lecz w jego umiejetnej instalacji
        czego zapomniala napomknac
        jezeli nie spamujesz
        zapytaj producenta ww super wyrobow co z punktem rosy na scianie
        inaczej bedziesz kosic podgrzybki na scianie

pzdr.
        • annandale Re: ocieplenie wewnętrzne 04.10.10, 15:51
          Pytam właśnie dlatego o doświadczenie innych.Wiem,że nie można docieplać wewnątrz bo istnieje zagrożenie powstania grzyba,ale firma reklamuje,że nie ma takiej możliwości w co trudno jest mi uwierzyć.Dalej czekam na posty,może komuś się ta metoda sprawdziła,a zimno tuż tuż.
          • Gość: cromwell Re: ocieplenie wewnętrzne IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 16:18
            watpie czy otrzymasz odpowiedz
            ostanio na forum wieje
            nikt powazny nie odpisuje
            ale ci odpowiem
            zakladam ze stara kamienica to przynajmniej pol metra ceglanego muru
            zeby taki mur oceplic trzeba przyjac warstwe styropianu 10 cm
            /wg rozp min infra z kwietnie 2002/
            problem w ocieplaniu od srodka tkwi w punkcie rosy
            to taki punkt gdzie dochodzi do skraplania pary wodnej
            ocieplajac od zewnatrz punkt rosy jet przesuniety w wartwe izolacyjna
            mowiac konkretniej w jej czesc zwarta
            bez pustki powietrznej
            i na tym polega istota izolacji
            zeby punkt rosy nie byl blisko granicy tej pustki
            lecz w materiale /tak budowlabym czy izolujacym/
            w przeciwnym przypadku w punktach zawierajacych powietrze dojdie do wykraplania pary wodnej
            co jest powodem do powstawania grzyba
            i wracamy do meritum
            isttota izolacji od srodka zawiera sie w jednym b waznym twierdzeniu
            izolujac od srodka nie mozna dopuscic do powstania szczelin powietrza
            inaczej zagrzybienie sciany jest prawdobodobne w stosunku jak 10:9
            i tu kolega reklamujacy sie nie popisal
            styropian jak kazdy inny
            no moze ma jakies specyficzne wlasciwosci
            ale jakie
            tego nie objasnil
            dlatego nadal wazna jest grubosc warstwy i sposob jejeklejenia
            powiem ci w sekrecie
            kleilem rozne izolacje
            tego bym sie nie podjal
            zbyt wiele komplikacji zeby pozniej odpowiadac za to glowa

metoda jest bezpieczna pod wzgledem reklamacji
            grzyb wylezie po kilku latach
            z pewnoscia nie po 2
            i tu jest podstawowy haczyk

pzdr.
            • Gość: cromwell suplement IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 16:26
              bo zapomnialem
              jest jeszcze druga dosc istotna wada izolacji od srodka
              to pozbawinie scian bezwladnosci cieplnej
              mowiac prosciej
              kiedy nie grzejesz masz zimno
              w upalne dni powietrze w pomieszczeniach nagrzewa sie szybko od szyb w oknach
              do dupy z takim wynalazkiem

pzdr.
              • Gość: seiw83 Re: suplement IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 21:22
                dlatego nie nalezy uzywac ani styropianu ani welny tylko droze materialy, jak chocby pianka pir dwustronie powlekana, z zastosowaniem szczliny wnetylacyjne, po przyklejeniu czegokolwiek do sciany predzej czy pozniej pojawi sie grzyb ze wzgledu na zmainy tem i zmiane miejscaskraplania sie wody.styropian i welna sa latwo nasiakliwe i jakiekowiek odcinanie ich od powietrza jest nie wskazane.
                • Gość: lolek Re: suplement IP: 77.223.207.* 09.10.10, 00:38
                  ... dobre: styropian łatwo nasiąkliwy hehe. Wyciągnij z wody styropian co tam nawet miesiąc leżał i wyduś z niego choć kilka kropel wody, to normalnie ci zgrzewkę browara postawię. Tak plotą ludziska ta tych forach, a inni te głupoty czytają i traktują poważnie.
                • katarzyna.s.ki Re: suplement 10.11.10, 22:46
                  >styropian i welna sa latwo nasiakliwe

Podstawową cechą styropianu oprócz właściwości termoizolacyjnych jest nieprzepuszczalność dla wody.
          • Gość: michal Re: ocieplenie wewnętrzne IP: *.icpnet.pl 02.12.10, 20:34
            witam ja mieszkam w sterej kamienicy i mieszkanie mam ocieplone styropianem 5cm i jest dobrze.. poprostu zeskrobalem sciany przykleilem styropian na to siatka klej i poszpachlowalem gipsem juz mam tak6 lat i sie nic nie dzieje
    • katarzyna.s.ki Re: ocieplenie wewnętrzne 10.11.10, 23:00
      Ściany północno-zachodnie są najbardziej narażone na utratę ciepła (północ jest najkrócej oświetlana przez słońce w ciągu dnia, zachód narażony na działanie wiatru). Izolacja termiczna tej ściany pozwoli na uzyskanie lepszego komfortu cieplnego w mieszkaniu. Jeśli nie można docieplić ściany od zewnątrz, dopuszcza się docieplenie od strony wewnętrznej, ale tylko po sprawdzeniu warunków cieplno-wilgotnościowych w danej przegrodzie. W programie obliczeniowym (np. KI-Humidity firmy Knauf nsulation, BuildDesk) należy podać dokładnie rodzaj i grubości warstw składających się na daną przegrodę. Program na podstawie wyliczeń określi m. in. wartość czynnika temperaturowego Frsi oraz czy istnieje ryzyko kondensacji pary wodnej między warstwami przegrody i czy ewentualny kondensat wyparuje całkowicie w miesiącach letnich. Jeśli tak, można zastosować ocieplenie wewnętrzne.
    • Gość: inzynier najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 23:18
      absolutnie nie stosować dodanych przez udzielających się przede mną "pseudo-fachowców" rad. Jest możliwość wykonania ocieplenia od wewnątrz... dobrym rozwiązaniem jest pogrubienie przegrody tj muru zwiększając jego opór cieplny np. przez przyklejenie grubych płyt cementowo-wiórowych, system ytonga do ocieplania od wewnątrz i tego typu inne sposoby.

Użycie styropianu tak jak tu "fachowcy" bez jakiejkolwiek podstawowej wiedzy szkolnej doradzają spowoduje hodowlę grzyba domowego, albo na tynku wewnętrznym (najlepiej jak jeszcze sobie KG zamontujesz...) albo na styku styropian ściana...

Zaproś jakiegoś projektanta - zobaczy jak wygląda obiekt... to będzie wiedział co można z nim zrobić i przede wszystkim jak NIE ZASZKODZIĆ
      • tomek-dortmund Re: najlepsze co możesz zrobić to... 11.11.10, 00:30
        Jest jeden sposob ktory stosuje jesli naprawde nie ma mozliwosci izolacji od zewnatrz, na ten system daje 5 lat gwarancji. Otoz stosuje plyty klimatyczne, czyli calcium-silikat-plyty. Przykleja je sie na grzebien i potem po gruntowaniu cala powierzchnie szpachluje specjalna szpachla producenta wtapiajac siatke. Najlepiej nie tapetowac tylko paroprzepuszczalna farba malowac. OK, struktura jest lekko chropowata, taki urok toskanskiego tynku, ale nie jest tragicznie.
        Ten system zastosowalem przy ostatnim projekcie gdy balkon zostal zaadaptowany do czesci ogrzewanej mieszkania i elementy balkonu jak filary nosne i scianki pod oknami stanowily mostki cieplne no i w zimie poprzez roznice temperatur grozily by skraplaniem sie wody,a zarazem grzybem.
        • tomek-dortmund Re: najlepsze co możesz zrobić to... 11.11.10, 00:46
          Widze ze w Polsce temat nie znany, na tej stronce ponizej izoluja tymi plytami kominki, ale sa tez napewno normalnej grubosci 20-30-50mm do kupienia. Technologia nie jest tania ale dziala.
          www.silca.pl/
          • Gość: cromwell Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 11.11.10, 09:57
            wszystko pieknie tomku
            mam tylko jedno ale
            producenci tych wynalazkow skwapliwie przemilczaja istotny szczegol
            jak grubosc przegrody
            wspomniane plyty
            podobnie jak ytong maja wspolczynnik 0.1
            przyjmimy srednia dla styropianu 0.04
            wiec ocieplenie plyta czy ytongiem grubosci 5 cm ma sie tak jak ocieplenie styropianem o grubosci 2 cm

a teraz odwrotnie
            sciana z cegly o grubosci pol metra
            zeby zejsc ze wspolczynnikiem dla przegrody do 0.3
            trzeba 10 cm styropianu albo 25 cm ytonga czy twojego wynalazku
            przeciez to sie kupy nie trzyma;)

pzdr.
            • Gość: Marek Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: 109.243.44.* 25.11.10, 01:26
              Z pełnym szacunkiem ale niestety kiedy zawsze trzeba ruszać głową gdy się rozwiązuje trudniejsze tematy.

Ja 3 lata temu miałem podobny problem ze ścianą w pomieszczeniu kuchennym - o stale dosyć dużej wilgotności powietrza przez gotowanie.
              Też kombinowałem czy może styropian czy może wełna. Styropian wybiłem sobie szybko z głowy bo to tak jak bym zamykał pomieszczenie w plastykowej puszce która wogóle nie oddycha.
              Wełna odpadła też z konkurencji bo wiem że ona ciągnie wilgoć jak szmata.

Zastosowałem takie rozwiązanie:
              Warstwa płyt izolacyjnych krzemiano wapiennych takich jak pisał ktoś już wcześniej , które kupiłem w sklepie internetowym a na to (a właściwie przed to) postawiłem ściankę z pełnej cegły.
              Płyty są grubości 3 cm a cegła... jak to cegła :)

Całość ładnie otynkowałem i pomalowałem zwykłą paroprzepuszczalną farbą.
              Dzięki temu już przez 2 zimy nie mam szronu na ścianie, i nie dusze się w pomieszczeniu bo ściana "oddycha".
              Nawet w ciągu zeszłorocznej zimy nie było wody na ścianie bo ta moja warstwa izolacyjna mogła nadmiar pochłaniac a w cieplejszych dniach czy godzinach skutecznie oddawać do otoczenia.
              Z tego co wiem to płyty krzemowo-wapienne mają tez jeden duży plus - kwasowość PH 10 co czyni je podłożem nieprzyjaznym dla grzybka.

Mam nadzieję że moje przemyślenia się przydadzą i nie piszcie mi nawiedzeni inżynierowie czy fachowcy teoretyczni, że to się nie da i że "coś tam" bo to działa i tyle.

Poza tym mam uczulenie na inżynierów, magistrów i różnych innych doktorów którzy strasznie się mądrzą "że coś się nie da" nie dając dojść do głosu doświadczeniu praktycznemu.
              Sam mam jakiś tam tytuł, którego tu nie przytoczę ale w mojej branży ludzie, którzy znają wzory matematyczne nie koniecznie wzbudzają respekt.
              Respekt wzbudzaja ci którzy je piszą.

Pozdrawiam
              Marek
              • Gość: cromwell Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 25.11.10, 12:47
                wszystko pieknie
                tylko ocieplenie nalezy traktowac jako inwestycje
                chodzi o zmniejszenie kosztow ogrzewania
                nie pozbycie sie kultur bakterii ze sciany
                nazwijmy rzecz po imieniu
                sadzac po przegrodzie jedynie ogaciles sciane
                nie ociepliles

pzdr.
                • Gość: Marek Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: 188.33.153.* 26.11.10, 19:56
                  Ogaciłem? No to mam problem z tym wyrazem :)
                  Nie ogaciłem tylko rozwiązałem problem szronienia , skraplania wody i grzybka. Przez dodanie cienkiej izolacji i cegły (która też w sumie stanowi barierę cieplną) "podniosłem" lekko temperaturę powierzchni ściany i to jest dla mnie wystarczające.

Ściana ma raptem pare metrów kwadratowych i nie stwarza dużego problemu utraty ciepła tylko wcześniej stwarzała zagrożenie zdrowotne z powodów potencjalnego grzyba i estetycznie to też by nie wyglądało.

A teraz co tez ważne mam chłodną ścianę w pomieszczeniu w lecie.
                  • Gość: cromwell Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 26.11.10, 20:12

> A teraz co tez ważne mam chłodną ścianę w pomieszczeniu w lecie.

i szacun

policz tylko koszty cegly i plyt
                    policz naklady w stosunku do efektow patrzac przez pryzmat izolacji styropianem

pzdr.
                    • Gość: mamira Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.10, 21:03
                      Mam nadzieje,ze dostane na tym forum sensowna odpowiedz.A mianowicie,latem zauwazylam,ze sasiad latem wyklada swoje sciany styropianem,w tym sciane dzialowa,ktora graniczy z moim pokojem.Od wrzesnia do 1 grudnia nie bylo mnie,wiec nie zwracalam uwagi.Ale teraz jak przyjechalam stwierdzilam,ze ta sciana graniczaca z sasiadem,zrobila sie bardzo zimna.Co mam zrobic? czy tez oblozyc od swojej strony styropianem??
                      • Gość: KZ Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: 213.192.88.* 03.12.10, 08:52
                        ogrzewać swoje mieszkanie to się ściana ociepli :-)
                      • Gość: sekju Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.victor.pl 08.12.10, 10:18
                        Haha;-) Widocznie sąsiad zorientował się, że nie ogrzewasz albo ogrzewasz słabo swoje mieszkanie, bo wystarczy Ci ciepło płynące przez tę ścianę od sąsiada i sobie ocieplił;-)
                        • jezderkusie123 Re: najlepsze co możesz zrobić to... 08.12.10, 13:42
                          witam :) ja mam podobny problem, moje mieszkanie jest w starej kamienicy i w tak zwanej defiladzie.ostatni pokój ma 3 ściany zewnętrzne,najgorsza ta północna ok. 10 lat temu wyłożyliśmy je styropianem a na to k-g. I od paru lat pleśń na ścianach, szczególnie tam gdzie są mostki (jakieśtam :P)widać wszystkie wkrety bo zardzewiały, widac gdzie kończą się bloczki styropianu itd. Niestety nie znam się na budowlance ale spróbujemy jeszcze raz w tym roku. Nie możemy liczyć na ocieplenie od zewnatrz wiec ...a co mi tam. Wyczytałam,że nikt nie poleca, nie bierze odpowiedzialności ale można spróbować, więc tak: stawia się rusztowanie 2 cm od ściany zewn. w to wełna , potem folia paroizolacyjna alum.szczelnie położona i potem płyty k-g. My załozymy jeszcze dodatkowy nawiewnik na okno i wentylator w ścianę żeby dmuchał powietrze z pokoju gdzie jest piec kaflowy. Jeden mam dylemat, mianowicie między ściana zewn. a ścianką z wełny jest tylko powietrze a ściana odizolowana będzie przemarzac, chyba tak? to ta wełna nie będzie ciągnęła tej wilgoci? nic o tym nie piszą i nie umiem znaleść odpowiedzi. Może szanowny Cromwell się skusi i odpowie ale bardzo proszę tak żebym zrozumiała ( czyli powoli i prosto) :)acha, acha następna wada tego pomysłu to mniejszy pokój ale jak już napisałam co mi tam, musze coś zrobić bo zimno i wilgotno.Zdaję sobie równiez sprawę ,że stan obecny to również wina niedogrzania .
                          • Gość: cromwell Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.12.10, 15:44
                            problem to masz przede wszystkim z wentylacja i ogrzewaniem
                            zacznij solidnie grzac i wietrzyc
                            a problem zniknie
                            pomysl z welna jest tak samo do bani jak ze styropianem
                            moze nawet gorszy

grzej i wietrz
                            usun grzyba z plyt wymien zardzewiale wkrety
                            nowe szpachluj gipsem szpachlowym uniflotem albo vario
                            jezeli masz tylko gladz wkrety trzeba pomalowac farba antykorozyjna

pzdr.
                            • labadine Re: najlepsze co możesz zrobić to... 08.12.10, 19:51
                              Cromwell ma pelna racje,dzisiaj wlasnie w telewizji francuskiej bylo to omawiane-lepiej wlozyc pieniadze w troche drozsze ogrzewanie i wentylacje anizeli bawic sie w szkodliwe dla budynku i wlasnego zdrowia inwestycje ktore tak i tak nie zalatwia problemu.
                          • Gość: Aga Re: najlepsze co możesz zrobić to... IP: *.unitymediagroup.de 12.01.14, 22:13
                            Najlepiej zamuw sobie eksperta -doradzi, oszacuje i wtedy zacznij cos robic,ja mialam ogromnego grzyba ! Najpierw go skulismy Potem szpachel i Jak wyschlo to Calcium plyty ! Masakra Effekt murowany! Nic nie powruci i w dodatku o 50 proz, koszty sie zmniejszyly
    • zenon_a Re: ocieplenie wewnętrzne 28.03.11, 13:16
      pod linkiem można znaleźć informacje o cechach poszczególnych materiałów termoizolacjyjnych do ocieplania ścian
      www.izolacje.com.pl/artykul/id59,materialy-termoizolacyjne-w-pigulce
    • Gość: track Re: ocieplenie wewnętrzne IP: 93.154.154.* 10.06.13, 15:17
      najlepiej ocieplać wełną mineralną, chociaż ocieplenie wewnętrzne i tak jest bardzo ryzykowane, bo nierzadko prowadzi do wilgoci, a nie masz możliwości ocieplenia ścian od zewnątrz?
    • Gość: Edek Re: ocieplenie wewnętrzne IP: *.ip.netia.com.pl 19.06.13, 16:10
      Polecam poradnik dotyczący ociepleń domu

A tutaj link do ociepleń od wewnątrz MULTIPOR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka