Dodaj do ulubionych

Podloga merbau

05.10.11, 22:07
Witajcie.
kupuje mieszkanie z podlogą merbau. Jest na nim trochę zarysowań, mąż twiedzi przeciwnie, ze sporo. w kazdym razie mam dwa pytania:
- czy do cyklinowania wziac firme, ktora kładła te podłogę i sporo liczy (65 za m) , czy faceta, ktory twierdzi ze sie zna i wykona robote za pół ceny?

- no i jeśli sie zdecyduję na cyklinowanie, wybrać lakier czy olej?

P.S. Mamy w domu trzylatka , ktory uwielbia bawic sie samochodami wszelakiego rodzaju, klockami etc - czy podloga to wytrzyma?

Będę wdzięczna za rady!
Obserwuj wątek
    • novinka1 Re: Podloga merbau 05.10.11, 22:14
      I jeszcze jedno - moze macie sprawdzoną firmę parkieciarską, która ma doświadczenie z merbauem i jest godna polecenia?
      Najlepiej w Warszawie....
    • cyklina-klimkiewicz Re: Podloga merbau 06.10.11, 08:11
      Co należy zrobić z ta podłogą zależy od tego co na niej jest, oraz od stanu faktycznego. To czy jest ona lakierowana czy olejowana wymusza sposób konserwacji w czasie użytkowania, bo każdy rodzaj zabezpieczenia wymaga sprzątania i konserwacji. Jeżeli jest to podłoga lakierowana lakierami Bona, to jest technologia , która pozwala na odnowienie powierzchni bez je cyklinowania z użyciem Bona Prep + 2 warstwy nowego lakieru nawierzchniowego, bo te lakiery można odnawiać i po np 6 latach z bardzo dobrym skutkiem. Natomiast ile co kosztuje i co się komu opłaca, to już inna sprawa. Myślę jednak,ze gdy weźmiesz kajecik , zrobisz pionową linię i porównasz oferty, wypiszesz dokładnie czynności do wykonania i potrzebne materiały , to różnica może nie być 2 krotna , ale będzie to 10-18%. Do lakierowania podłogi potrzebne są materiały, przeważnie litr na 10m2 . Podkładowy to 1 warstwa + nawierzchniowy 3 warstwy. Razem 0,4 l/m2. Przy cenie lakieru 65zł to da 26zł, doliczyć trzeba wałek czy aplikator i inne drobiazgi, no i samo cyklinowanie czy lakierowanie. To 35 złotych to cena nierealna, nie pokrywa kosztów roboty i materiałów. Ofert trzeba porównać szczegółowo. Inną kwestią jest, czy trzeba podłogę cyklinować czy tylko odnowić jej powierzchnię. To zależy od stanu podłogi i jej oceny. B.Klimkiewicz.
      • novinka1 Re: Podloga merbau 06.10.11, 09:50
        Witam!
        Wlasnie liczyłam na Pańską odpowiedz. Podłoga wg mojej oceny bardzo zniszczona nie jest. jedno głębsze zarysowanie w korytarzu, prawdopodobnie od hulajnogi dziecka. W sypialni (osobiscie nie widziałam, tylko moj mąż), ślady prawdopodobnie od obcasów. W pozostałych pokojach ryski pochodzące ze zwykłego użytkowania. Moze w pokoju dziecinnym nieco większe, ale wg mnie do przeżycia.

Firma, która kładła parkiet ma wypisane jako produkty wykorzystywane lakiery Berger-Seidle, Blanchon, LOBA i SLC.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy jeśli podloga byla lakierowana, to po cyklinowaniu mozna nałozyć zamiast lakieru olej? Czy raczej nie?

Mieszkanie oglądalismy z facetem , który zajmuje sie remontowaniem mieszkań, on namawiał do cyklinowania. Ja jednak mam wątpliwości ze względu na mojego trzyletniego syna, który jeszcze przez kilka lat może "doprawić" podłogę.

Aha, podłoga ma jakieś 5-6 lat.

Pytanie - czy przy cyklinowaniu należy usuwać wszystkie meble z mieszkania? Może głupie pytanie, ale np. gdybysmy się zdecydowali na cyklinowanie za parę lat, to np pod łóżkiem nie dałoby rady wycyklinować podłogi...
        • cyklina-klimkiewicz Re: Podloga merbau 06.10.11, 11:16
          Podłoga po kilkuletnim użytkowaniu ma prawo mieć ślady, zarysowania. Jak jest mechanicznie uszkodzona w kilku miejscach i powierzchnia lakieru nie wygląda dobrze, to lepiej wycyklinować. Po cyklinowaniu można zastosować każdy rodzaj zabezpieczenia, zarówno olej jak i wosk, czy lakier. Każdą podłogę którą się użytkuje można uszkodzić, ale każdą się konserwuje , to oznacza,że powierzchnie drewna poddaje się renowacji. To,że wspomniana Firma używa wymienionych produktów nie oznacza,że używa ich wszystkich jednocześnie do każdej pracy. Przy porównywaniu ofert trzeba porównać to co jest robione i czym, bo ma to wpływ na cenę.Do wykonania remontu podłogi należy z niej zestawić wszystkie meble, bo slalom między meblami nie służy wykonaniu pracy, a lakierowanie tylko fragmentów, będzie miało wpływ na wygląd. Najlepiej zestawić meble z podłogi a wstawić po wyschnięciu i utwardzeniu się lakieru czy oleju.Powiedzieć można tylko ,że cena cyklinowania , uzupełniania szczelin między elementami podłogi fillerem, polerowania, lakierowania do skutku podkładem +3 razy lakierem nawierzchniowym to 30zł za robotę + materiały. To raczej ta kwota 65 zł, jest właściwa za kompletną renowacje z materiałami. B.Klimkiewicz.
    • Gość: Barts Re: Podloga merbau IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.11, 21:28
      Ja na pewno w przypadku dziecka zdecydował bym się na podłogę olejowano. Na pewno będzie mniej widać wszelkiego rodzaju zarysowania a dodatkowo jeśli pojawią się jakieś różnego rodzaju zadry będzie można szybko zaolejować zadrapania. Trzeba zwrócić jednak uwagę na to, że olejowana podłoga nie ma zamkniętych porów. Jest to minus ponieważ w przypadku wylania np. soku porzeczkowego na podłogę i pozostawienia go na dłużej na podłodze spowoduje powstanie plamy trudnej do usunięcia. polecam zapoznać sie z artykulem www.epodloga.pl/porady.php?artykul=jak_prawidlowo_olejowac_podloge zawsze można patrzeć potem fachowcą na ręce.;)))) pozdrawiam
    • Gość: T.W. Re: Podloga merbau IP: *.tktelekom.pl 06.10.11, 21:37
      Zbierz jak najwięcej informacji na temat olejowania czy lakierowania i zachowaj je do czasu kiedy Ci dziecko podrośnie.
      Przy świeżo wykończonej podłodze będziesz starała się dbać o zachowanie jej nieskazitelnego wyglądu. To wszystko kosztem ograniczenia swobody z użytkowania tej samej podłogi przez Twojego dzieciaka.
      Wybierz co jest dla Ciebie ważniejsze. Pozdrawiam.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podloga merbau 07.10.11, 07:53
        Zniszczoną podłogę trzeba odnowić, a wiedza o zastosowanych materiałach potrzebna jest do świadomego sposobu użytkowania. Pomocna jest też przy wyborze podłogi, jej zabezpieczeniu i bezstresowym użytkowaniu.Co się wybierze ,to się użytkuje i ma. Jedne wyroby są lepsze inne trudniejsze w użytkowaniu, ale każdą podłogę trzeba utrzymywać w dobrym stanie i sprzątać. Nic samo z siebie nie jest bez konserwacji.. Samo się nie utrzymuje w czystości.Ktoś to musi zrobić. B.Klimkiewicz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka