22.01.12, 19:41
witam mam pytanie mam budynek gospodarczy o wymiarach 10.5m x 6,5m w ktorym strop jest drewniany. w srodku sa dwa słupy, a wiec do rzeczy chce zrobic tam strop teriva i pytanie brzmi czy musze tez robic jakis podciag albo slupy? czy teriva wytrzyma na takiej powierzchni??
Obserwuj wątek
    • yyyy_ja Re: strop 23.01.12, 19:14
      bez problemu wytrzyma, ale czy jest sens robić terive??
      płyta żelbetowa będzie grubości 18 do 20 cm i koszt samej płyty bez szalunku to wydatek rzędu 4 tys. a teriva to około 7 tys.
      no i płyta, to płyta, kwestia żyrandolu nie jest problemem a przy terivie zależy w którym miejscu wywiercisz otwór...

no ale to jest tylko moje skromne zdanie,
      Pozdrawiam
      • Gość: cromwell Re: strop IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 23.01.12, 19:31
        nie chodzi tylko o cene i zyrandol
        strop powyzej 6m to dodatkowe wzmocnienia od podpor i rygli
        na wiencach konczac
        jak to sie ma do istniejacych scian nosnych odpowiedz zna tylko konstruktor po uprzedniej inwentaryzacji obiektu
        gosciu pyta czy jest mozliwosc
        widac nie ma pojeciach o stropach gestozebrowych
        lepiej dla niego jak zleci projekt i napisze wniosek o pozwolenie na budowe do starostwa
        • yyyy_ja Re: strop 24.01.12, 12:44
          masz rację, że projekt i nadzór odpowiedniej osoby to najtańsze rozwiązanie, biorąc pod uwagę konsekwencje przeróbki...

Podrzuć linka do Twojego bloga, bo mi uleciał wraz z formatem.
          Pozdrawiam
          • Gość: cromwell Re: strop IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 24.01.12, 16:24
            bloga nigdy nie prowadzilem
            czasem gosci na forum podszywajacy sie pode mnie
            ale to nie ja

wracajac do meritum
            cos mi mowi ze budynek ma byc garazem/dlatego smierdza gosciowi slupy/
            duzo taniej bedzie sieknac podciagi pod istniejacy strop
            ale tu tez potrzebny bedzie projekt
            po drugie pasi wsatwic drzwi garazowe
            po trzecie zmiana uzytkownia obiektu tez wymaga pozwolenia
            jednym slowem jak sie nie obrocisz i tak masz z tylu
          • Gość: Kitek Re: strop IP: *.elk.mm.pl 19.03.14, 10:05
            No, akurat jeśli chodzi o zmiany w stropie, kiedy budynek jest już dokończony to można naprawdę zaliczyć bardzo dużą wtopę. Sam miałem problem ze stropem u siebie, ale na szczęście obyło się bez jakiś wielkich kosztów. Co do blogów MG Projekt prowadzi bardzo ciekawego bloga odnośnie budownictwa, można poszukać przez google, dużo wycen i porównań materiałów ostatnio nawet coś o stropach czytałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka