Dodaj do ulubionych

Jaki najlepszy piec do domu 160 m ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 09:00
Rodzice chcą wymienić piec, obecnie mają węglowy i zimą ogrzewają z niego
wodę, jednak nie jest najlepszy. Wiem, że ogrzewanie gazowe daje dobre
efekty, jednak jest drogie. Czy znacie może dobre piece, węglowe i inne oraz
jeśli można ceny i koszt ogrzewania ? Najbardziej interesują mnie inne niż
gazowe.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ant777 Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 22.06.04, 12:25
      Najlepiej gdybyś zajrzał do miesięcznika Instalator Polski, który raz na jakiś
      czas robi zestawienia kotłów. Może jakaś biblioteka prenumeruje te czasopismo?
      Jak ci bardzo zależy, to za kilka dni mogę czegoś poszukać.
      • Gość: Mario Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 14:29
        Spróbuję się rozejrzyć. Przeglądałam ofertę sklepów, jest dużo nowości, które
        jednak nie wiem jak sprawdzają się w praktyce. Jak nie sprawi Ci kłopotu to
        chętnie skorzystam z twojej pomocy.
        Dzięki.
        • ant777 Instalator Polski 1/2004 25.06.04, 08:49
          Gość portalu: Mario napisał(a):

> Spróbuję się rozejrzyć. Przeglądałam ofertę sklepów, jest dużo nowości, które
          > jednak nie wiem jak sprawdzają się w praktyce. Jak nie sprawi Ci kłopotu to
          > chętnie skorzystam z twojej pomocy.
          > Dzięki.

W Instalatorze Polskim 1/2004 jest przegląd ponad 20. kotłów. Jest tego kilka
          stron i jeśli chcesz to mogę ci wysłać ksero zwykłą pocztą. Jeśli się nie
          boisz, to możesz mi na ant777@gazeta.pl podać adres, gdzie miałbym wysłać takie
          zestawienie.
          Rzucę może z tego zestawienia kilka kotłów.

-firma BUD-KOT Polska, moc: 27 kW, paliwo: miał, sprawność: 82-85%, załadunek
          raz na 24 h, masa: 405 kg, automatyka: Sigma, cena netto: 3266zł,

-firma DAKON Czechy i w skrócie: 24kW, węgiel, drewno, 82%, 8-10h, 215kg,
          automatyka podstawowa, 2659zł

-FONDERIE SIME Włochy: do 40kW, drewno, węgiel, koks, brykiety, olej, gaz; 80%-
          wegiel,koks, 70%-drewno; węgiel-7-13h, koks-6-12h, drewno 2-6h, 175-350kg,
          automatyka: mechaniczny regulator temperatury, cena 2550-4085zł

-Spółdzielnia Metalowo-Odlewnicza OGNIWO Polska: 8-36kW, węgiel kamienny, 73-
          80%, 8-12h, 175-350kg, automatyka: regulator cieczowy, 943-2668zł

-ZGM Zębiec Polska: 23 kW, miał, zastępcze: węgiel kamienny, drewno; ok. 76%,
          10-30h, 282 kg, automatyka: regulator temperatury, wentylator nadmuchu, 2310zł
    • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 18:54
      na węgiel niby najtaniej??? teoretycznie tak tylko że ok35% ciepła idzie z
      dymem , weszliśmy do Unii cena węgla idzie w górę - podaj ile wydajecie na
      sezon na opał .Są różne rozwiązania ,drewno tzw. pellets, groszek miał i inne.
      mam klientów -mieszkają w Zakopanem -sezon grzewczy 8 m-cy opalali budynki
      koksem i węglem .Zamienili na gazowe lub olejowe i twierdzą że przy oleju
      koszty są ciut większe niż poprzednio ale nie muszą ciągle szufkować do pieca ,
      z pieca itd.przy gazie z odpowiednim sterowaniem taniej niż przed wymianą .
      Warunek instalacja musi być zrobiona porządnie ,i wyposażona w odpowiednie
      sterowanie.Ato kosztuje.
      pozdrawiam monter.
      • Gość: Mario Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 09:37
        Wydajemy na ogrzewanie tak ok. 1600 zł. Masz racje to szuflowanie moich
        rodziców zaczyna dobijać, dlatego chcą w tym roku przed zimą wymienić, wieku
        nie ubywa. Najlepiej byłoby gdyby był to piec, w którym nie konieczne byłoby
        tak częste dokładanie. Instalacja grzewcza, rurki na miedziane i kaloryfery
        zostały już wymienione, dodatkowo dom ocieplony, pozostał jeszcze wybór pieca.
        Pozdrawiam.
        • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:10
          ja proponowałbym kocioł gazowy jeśli gaz jest w budynku , jeśli nie kocioł na
          zrębki dzrewne -tzw. pelets załadunek raz na 7 dni niskie koszty , paliwo mozna
          przywieżc w bagażniku osobówki,daje się sterować-koszty inwestycji -duże .
          koszty eksploatacji niskie i wygląda iz nie będą w najblizszym czasie rosły
          • Gość: Mario Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:53
            Pelets - jak wysokie byłyby koszty inwestycji ? Rozumiem, że chodzi o zakup
            specjalnego pieca. Ile w przybliżeniu kosztowałoby ogrzewanie w okresie
            grzewczym?
            • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:00
              jesli chodzi o kotły znajdż w internecie www.kostrzewa
              nie podajesz bliższych danych dotyczących budynku ale z moich obserwacji wynika
              że dla starego budynku z nowymi szczelnymi oknami PRZY PODANEJ KUBATURZE
              POWINNO CIĘ TO KOSZTOWAĆ NIE WIĘCEJ NIZ DOTYCHCZAS.
              Jedenzaładunek do takiego kotła to ok 200 kg i wystarcza na ok. tydzień
              tona kosztuje 400 zł.Oprócz tego w niektórych z tych urzadzeń można palić
              drewnem lub węglem ztym że bez automatycznego zasypu.
              Przy kotle gazowym z automatyką miesięczny rachunek również nie powinien
              przekroczyć 400 zł.
              cz
    • pracer Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 23.06.04, 11:38
      Ja mam ten sam problem - do ogrzania 150 m2 - na razie jestem zdecydowany na
      kocioł gazowy niedźwiedz 17 KW dwufukcyjny ze zbiornikiem 90 l - tzw kompletna
      kotłownia. Cena tego jest znośna. Do tego zastanawiam sie nad drozszymi
      urzadzeniami tego typu np. Vaillant atmoVIT Combi VKC INT 254/1-5 - 120, lub
      Junkers Cerasmart Modul ZBS 3-16 MA (ZBS 7-22 MA), lub Veissmann Vitodens 222,
      lub Ferolli Tantaqua E (ten jest tańszy). Generalnie ceny tych urządzeń wahają
      się od 5 do 14 tys brutto.
      Cały czas się zastanawiam, więc ciekawią mnie Wasze opinie o tym sprzęcie.

pozdrawiam
      Jacek
      • pracer Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 23.06.04, 11:39
        Ten kocioł Niedźwiedz jest firmy Saurnier Duval...
      • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:51
        Ale namieszałeś .Pewnie prezesi niektórych z firm kotlarskich obrazili by się
        na umieszczenie ich w jednej linijce z innymi firmami , z duzych brakuje
        jeszcze Buderusa.
        Moje postrzeganie kotłów jest nieco inne .Na rynku znajdują się różne
        urządzenia i wielu producentów .Generalnie sprawność wszystkich urządzeń
        grzewczych to ok. 90% bloki zaworów gazowych wykonje dwóch producentów w
        europie,pozostały osprzęt wykonuje kilka firm i zaopatruje wszystkich wytwórców
        kotłów .Dla potrzeb budownictawa jednorodzinnego Unia przesiadła się juz jakiś
        czas temu na kotły kondensacyjne o bardzo wysokiej sprawności .My JESZCZE NIE .
        Generalnie w ofercie prawie wszystkich producentów daje się zauważyć tendencję
        do budowy urządzeń tanich -bez wyrafinowanej techniki ,urządzeń z ciekawszym
        sterowaniem i lepszym palnikiem ,oraz urządzeń z najwyższej półki -kotły
        kondensacyjne.Za markowy znaczek lub kolor płaci się więcej niż za firmę mniej
        znaną .Generalnie mniej znana firma za te same pieniądze oferuje bardziej
        zaawansowany technicznie kocioł.
        po pierwsze -kupuj urządzenie w firmie która trudni się instalacją i serwisem
        danego urządzenia.
        po drugie nie kupuj nowinek a zwłaszcza firm nie znanych .
        po trzecie do budynku jednorodzinnego kupuj kocioł z modulacją palnika.
        i dobrym steowniem.Dla mnie dobra marka to ta która dba o klienta .Przy zakupie
        pamiętaj że za to co kupujesz będziesz płacił co miesiąc koszty eksploatacji
        więc może warto zapłacić więcej przy zakupie a mniej za eksploatację.
        Wszystkie wymienione przez Ciebie marki są znane . Z moich dowiadczeń
        serwisowych spokojnie mogę polecić Vaillanta ,Viessmanna , Buderusa a z niższej
        półki
        Aristona .
        Z kotłów kondensacyjnych na uwagę zasługuje De Dietrih MADE BY Remeha,
        Niezła jest Beretta.
        Mam propozycję znajdż firmę która trudni się kompleksową obsługą i poproś o
        zaprponowanie jakiegoć kompleksowego rozwiązania , póżniej wybierz się na
        przegląd rynku.
        • pracer Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 23.06.04, 20:25
          A co myślisz o Junkersie Cerasmart Modul ZBS 3-16 MA ?
        • pracer Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 23.06.04, 20:40
          Albo o Vaillant VSC ecoCOMPACT ?
    • Gość: Roman Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.04, 16:59
      handluję piecami c.o. produkcji greckiej na węgiel, drewno, trociny, koks
      sprawność 96% 5 lat gwarancji i serwis bezpłatny
      Informacje: Roman; email: office@poleltherm.com
      • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:54
        może to spirytus???
        • Gość: marek Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.chello.pl 24.06.04, 01:40
          Czy niedzwiedz saunier `Duvall 24 czy 27 kW to kociol kondensacyjny/ Na czym polga roznica??
          • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 14:13
            kocioł o który pytasz to kocioł atmosferycznu żeliwny o stałej mocy i
            teoretycznej sprawności podawanej w dokumentach ok 90%.
            atmosferyczny tzn. taki w którym powietrze do spalanie pobierane jest
            bezpośrednio z otoczenia w którym kocioł się znajduje . Jesli chodzi o
            konstrukcję samego pieca to jest to konstrukcja bardzo stara bez fajerwerków
            ale ponieważ polakom żeliwo kojarzy się z duzą wytrzymałością i
            długowiecznościa , więc chętnie te konstrukcje były kupowane.
            Pozostała częsc kotła skonstruowana poprawnie i nie wymaga dużej wiedzy od
            instalatora .Wg . mnie aby układ spełniał wszystkie warunki nowoczesnej
            instalacji ,szczególnie przy piecu ze stałą mocą ,powinien być wyposażony w
            zawór mieszający ze sterowaniem pogodowym .
            Różnica między kotłem kondensacyjnym a kotłem z palnikiem atmosferycznym
            żeliwnym dla uzytkownika przejawia sie przede wszystkim w sprawności -w
            kondensatach sprawność teoretyczna dochodzi do 108 %. i kotły kondensacyjne
            mają na ogół modulację palnika - mozna się spodziewac róznicy w zużyciu gazu ok
            20%.
            Kondensat wydziela dużą ilość skroplin.
            • Gość: marek Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.chello.pl 25.06.04, 01:26
              Wciaz nie rozumiem co dokladnie oznacza "kociol kondensacyjny". O ile taki kociol jest drozszy od
              saunier Duvall'a (niedzwiedzia 24 kW)?
              Co dodatkowo musze wybudowac aby zamontowac kociol kondensacyjny? Gdzie i co sie skrapla?
              Wreszcie ile rocznie zaoszczedze monujac kociol kondensacyjny? Nadmienie, ze jestem o krok od
              kupienia "Niedzwiedzia" (ok. 4 800 zl) do ogrzewania dobrze izolowanego domu (3 kondygnacje, razem
              okolo 300 m kw.).
              Dzieki za info.
              • pracer Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 25.06.04, 09:51
                Z informacji , ktore posiadam wynika, ze kocioł kondensacyjny jest o ok. 15%
                wydajniejszy, czyli co miesiąc płacisz mniej o 15%. Różnica w cenie pomiędzy
                tymi kotłami jest duza - kocioł kondensacyjny Vaillant kosztuje ok 11500 pln
                brutto. Jednak przy comiesiecznych rachunkach 400 zl 15% to jest ok 60 zl.
                Roznica w cenie zwraca sie po kilkunastu latach. Ja biore kredyt i nie wiem czy
                bardziej nie oplaca mi sie wlasnie takie rozwiazanie.

pozdr
                Jacek
              • Gość: monter Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 10:22
                szkoda tu tłumaczyć dokładnie wszystko od strony technicznej ale
                kocioł kondensacyjny to kocioł który wykorzystuje -w uproszczeniu -odzysk
                ciepła ze spalin , w efekcie temperatura spalin jest bardzo niska ,równa lub
                nieco wyzsza od temperatury wody powracającej z układu CO do kotła .temperatura
                spalin pzryzachowaniu normy obowiazującej przy projektowaniu dla inst.CO nie
                będzie przekraczała 60*C , w piecu atmosferycznym jest to ok 95-110 *C
                widać z tego że sprawność kondensacyjnego kotła jest większa ale , pzry
                temperaturach spalin poniżej 60*C następuje intensywne wydzielanie sie pary
                wodnej zawartej w spalinach /punkt rosy dla gazu z. ok 55*C/
                Zpowyższego widać iż im miższa temperatura wody powracającej z układu tym
                wyższa sprawność urządzenia .jednak z uwagi na konstrukcję kotła -palnik
                wentylatorowy sprawność takich urzadzeń nie spada poniżej 96%.
                Modulacja płomienia daje jeszcze dodatkowy efekt w stosunku do kotła
                pracującego ze stałą mocą /atmosferycznego /Jeżeli poprosisz kogos o
                zaprojektowanie układu dobrego na kotle o którym piszesz z automatyką i zaworem
                mieszającym to okaze sie że róznica w cenie między kondensatem np. Ariston a
                Twoim niedzwiedziem nie będzie większa niż 20 % .Spodziewany efekt w
                oszczędnosciach będzie rzędu 20 %
                pozdr.
      • busstop Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? 24.06.04, 08:34
        kolego, jaka jest temperatura spalin w tych twoich piecykach? jaka jest
        zawartość częsci palnych w żużlu? jaka jest strata do otoczenia
        (promieniowania)? z czego wykonane są kotły? jaka jest char. sprawności w
        zakresie obciążeń?

bo "brzydko pachnie" mi te 96%. spokojnie bym to raczej obniżył (przy małych
        kotłach rusztowych) o jakieś 10%. nie rób ludzi "w balona"
        • Gość: Mario Re: Jaki najlepszy piec do domu 160 m ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 09:15
          Popsuł mi się ostaatnio piecyk gazowy stary, który nagrzewał ciepłą wodę. Więc
          teraz zastanawiam się czy nie kupić pieca gazowego (jednak), który byłby dwu
          funkcyjny ogrzewałby odrazu wodę. Może znacie dobry piec gazowy, ile kosztuje i
          cenę grzania w okresie grzewczym ? Piec kupić muszę, a chętnie skorzystam z
          doświaczeń innych osób. I dziękuję za pomoc, bo trochę mi się rozjaśniło w
          głowie.

Pozdrawiam Mariola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka