Dodaj do ulubionych

Parkiet dębowy

25.01.15, 22:27
Zastanawiam się co można zrobić z parkietem w moim nowym- starym domu. Jest ułożona mozaika dębowa ale kilka klepek odpadło i widzę, że pod spodem jest czarny klej Co z tym zrobić? Usunąć razem z mozaiką czy skuć i jakoś zeszlifować te deseczki? Z tego co czytałam to jest to szkodliwe dla zdrowia więc chciałabym się tego pozbyć ale trochę mi szkoda...
Obserwuj wątek
    • jarekparkiet Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 22:43
      Masz dwie możliwości. Możesz oczyścić i podkleić luźne element mozaiki, potem całość wycyklinować, zaszpachlować i polakierować. Druga możliwość polega na zerwaniu całej mozaiki, frezowaniu i naprawie posadzki, a następnie położeniu nowej podłogi. Druga wersja jest zdecydowanie droższa, ale tylko w ten sposób pozbędziesz się subitu(czarny klej).
      • mamamisiow Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:01
        W pierwszej chwili chciałam wszystko zerwać i położyć nową podłogę ale potem przyszło mi do głowy czy by się nie dało tego parkietu zerwać, oczyścić i przykleić jeszcze raz. Można tak? Czy to cholerstwo siedzi też w drewnie?
        • jarekparkiet Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:24
          Jest to kompletnie nieopłacalne, lepiej wykonać renowację istniejącej podłogi z punktowym podklejeniem.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:55
            Ale jeżeli to subit? to inaczewj go usunąć się nie da. Naprawa zawsze najtańsza a efekt bardzo dobry. B.Klimkiewicz.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:14
        Czarny klej to nie musi być subit. Mozaiki nie kleoło się na subit w czasach jego dominacji na rynku. Z innych materiałów królował Capon a on w połączeniu z subitem niszczył wszystko plamiąc rozcieńczoną smołą. B,Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:08
      Jak chcesz parkiet odnowić to trzeba uzupełnić brakujące elementy (podkleić je)następnie wycyklinować bezpyłowo. Kolejna operacją jest wymiana listeww na nowe z litego drewna np "40, czy 50". Po wycyklinowaniu i zmianie listew trzeba wykonać warstwę zabezpieczającą jak lakierowanie, olejowanie czy woskowanie. Można także zabarwić parkiet na jeden z kilku tysięcy dostępnych koorów. Użytkować można jak się utwardzi zabezpieczenie. Mozaika jest tanią i prostą w naprawie podłogą parkietową. Za małe piniądze jest trwałość i uroda drewnianego parkietu. B.Klimkiewicz.
      • mamamisiow Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:13
        Niestety w ten sposób nie pozbędę się subitu... Dlatego chciałabym zerwać wszystko, oczyścić i dopiero zastosować krok po kroku to co Pan opisał. Tylko czy to drewno będzie już wtedy bezpieczne czy może subit się wchłania i siedzi w parkiecie?
        • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:20
          A skąd Pani wie, że to subit? Jeżeli tak jest to nowa mozaika to około 40zł/m2 brutto. Nie ma sensu jej czyszczenie tylko wymiana. B.Klimkiewicz.
          • mamamisiow Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:31
            Wiem tylko, że ma czarny kolor :-) Można jakoś sprawdzić co to jest?
            Może mi Pan podać linka do takiej mozaiki, o której Pan mówi?
            Podłogę chciałam zostawić głównie ze względów sentymentalnych.
            • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 26.01.15, 00:05
              Sprawdzić prosto. Trzeba zeskrobać z mozaiki tak z 1/2 łyżeczki od herbaty tego kleju. Jeżeli to subit to w benzynie lakowej się rozpuszcza. Nito też daje radę go rozpuścić. Rozpuszcza go i masło. Jak klej to się nie rozpuści. Mozaikę w kilku miejscach można kupić od Zakładów Drzewnych Zadobrze do Firmy Dąbex. Asortyment to ponad 50 produktów. B.Klimkiewicz.
        • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 25.01.15, 23:49
          Czyszczenie mozaiki nasączonej subitem jest ekonomicznie i technicznie nieuzasadnione. To stara mozaika. Lepiej ją zerwać i wyrzucić. Trzeba jeszcze go (subit) z podłoża usunąć . B.Klimkiewicz.
          • mamamisiow Re: Parkiet dębowy 26.01.15, 11:22
            A czy wystarczy zerwać tą czarną warstwę z betonu? Jest to bardzo cienka warstwa, raczej sucha. Czy też trzeba zeszlifować beton na jakąś głebokość?
            • jarekparkiet Re: Parkiet dębowy 26.01.15, 11:46
              Należy zeszlifować całą posadzkę, aż do pozbycia się całego kleju. Zawsze po takim szlifowaniu posadzka wymaga napraw lub/i wzmocnienia przed położeniem nowej podłogi.
              • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 27.01.15, 00:42
                Jeżeli to nie jest subit to po co wyrywać sobie flaki? Oszacować co do podklejenia i szpachlowania Bona Mix@Fill Plus i naprawić. Ja bym pogłębił kolor Bona Prime Deep. Grosze kosztuje a super efekt. B.Klimkiewicz.
    • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 27.01.15, 01:03
      Trzeba sprawdzić czy to jest subit i potem podjąć decyzję. Na zapas nie należy niczego robić bo to mnoży koszty. B.Klimkiewicz.
      • mamamisiow Re: Parkiet dębowy 27.01.15, 09:50
        Ale jak ja mam to sprawdzić? Było już dwóch fachowców, młodych co prawda ale pojęcia nie mieli o czym mówię...
        • cyklina-klimkiewicz Re: Parkiet dębowy 28.01.15, 10:05
          Już napisałem. Zeskrobać z betonu i z tej mozaiki. Sprawdzić czy rozpuszcza go benyna lakowa, rozpuszczalnik nitro i np masło. Jak rozpuszcza to subit. B.Klimkiewicz.
          • piu_vivo Re: Parkiet dębowy 26.02.15, 01:52
            no niedokładnie

jak się rozpuszcza w benzynie lakowej to raczej jest lepik smołowy ropopochodny, do dziś używany na zewnątrz, np do izolacji tarasów, również rakotwórczy ale mniej niż subit

subit jest podobny do lepiku z wyglądu, oba jak zastygła smoła, ale się właśnie nie rozpuszcza (albo bardzo słabo) w benzynie
    • grzegorz-parkiet Re: Parkiet dębowy 19.10.15, 12:41
      Najbardziej ekonomicznie byłoby wycyklinować stary parkiet i np zaolejować. Myślę, że powinnaś zamknąć się w kwocie 50zł/m2. Natomiast jeżeli chcesz wymienić starą podłogę to polecam Ci parkiet warstwowy taki jak ten: parkiet.pl/podlogi-drewniane/30-finishparkiet-dab-natura.html
      Natomiast jeśli masz jakieś pytania odnośnie parkietu dębowego, czy ogólnie podłóg drewnianych to zapraszam na www.forum.parkiet.pl
    • bogdan_warszawa Re: Parkiet dębowy 13.11.15, 11:56
      Polecam
      marmostyl.pl - marmur warszawa
      art6.pl projektowanie wnętrz warszawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka