Dodaj do ulubionych

Do ogrodniczek- mech

08.12.24, 16:09
Na trawniku, a w zasadzie murawie, bo roślinność to nie tylko trawa, ale i koniczyna, fiołki, stokrotki, głowienki itp.
Obecnie mech praktycznie wygrabiony, bo w zeszłym tygodniu był ostatni tegoroczny wywóz odpadów zielonych, więc się zmobilizowałam i grabilam resztę liści i przy okazji i mech.
Obiła mi się o uszy metoda antymchowa, czyli rozsypanie popiołu drzewnego.
Czasami palę w kozie brykietem dębowo - bukowym. Mam czysty popiół drzewny, bo palę tylko tym (nie śmieciami😈). I teraz zastanawiam się, kiedy ten popiół rozsypywać. Teraz na czystą murawę kawalkami, czy zbierać popiół i na wiosnę (całość na raz)
Obserwuj wątek
    • hasty Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 16:19
      Najlepiej wczesną wiosną, jak stopnieje śnieg (o ile w ogóle będzie).
    • alicia033 Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 16:22
      a dlaczego Ci mech przeszkadza?
      Polub i będzie po problemiesmile.
      • kochamruskieileniwe Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 16:26
        Generalnie to on mi w małych ilościach nie przeszkadza. Ale mam fragmenty, gdzie całkowicie wyparł trawę . Niestety w okolicy tego fragmentu jest brudzący krzew i czasami tam trzeba coś zagrabić. No i wtedy wygrabiam całe połacie mchu, zostawiając gołą ziemię.
        • alicia033 Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 19:59
          to są dwa oddzielne problemy - likwidacja mchu, brak trawy. Bo mech ją wypiera dlatego, że ona nie ma tam odpowiednich warunków. Więc to, że zlikwidujesz mech (w zasadzie to już go przecież likwidujesz grabiąc), nie znaczy, że po likwidacji mchu trawa będzie chciała tam rosnąć. Nie upieram sięsmile ale ja bym jeszcze przemyślała tę walkę z mchem, bo zamiast niego może wejść nie trawa a jakiś uporczywy chwast.
        • niezwykladziewczyna Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 20:09
          A ten krzew to w rośnie w trawie czy na rabacie?
          Jeżeli na rabacie, to zawsze można ją powiększyć do średnicy krzewu.
          • kochamruskieileniwe Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 22:45
            W zasadzie tam rabaty nie ma. Trawa dobrze rosła dopóki krzew się nie rozrósł. Został przycięty i trawa dostanie szansę. Ale akurat tam mech prowadzi nieustanna walkę z trawą.
            W innych miejscach mec toleruję, bo jednak trawa wygrywa - jest jej więcej niż mchu...

• pepsi.only Re: Do ogrodniczek- mech 09.12.24, 10:58
              Ale wiesz, poza tym że ten krzew ma górę, to ma również dół- czyli korzenie, a trawnik jest wymagający, znacznie bardziej wymagający niż krzew, bo płytko korzeni się. Do tego potrzebuje słońca, wody, składników pokarmowych (i intensywnego dbania, dzień po dniu) i nie będzie piękny i zielony, gdyż przegra konkurencję z krzewem. Nawet przyciętym krzewem.
              Ja jestem za tym, że tam gdzie trawnik, to trawnik, i w trawniku nie powinny rosnąć rośliny (no akceptuję 2-3 drzewa, jeśli ogród duży i bardzo duży tongue_out)
              Skoro jednak są rośliny w trawniku, zwłaszcza krzewy, to po pierwsze rozważam 2 opcje-
              * ograniczyć powierzchnię trawnika, wytyczam rabaty od nowa i pozwalam roślinom rosnąć w spokoju, na rabacie, nie w trawniku. I dbam intensywnie o trawnik (mniejszy trawnik- łatwej zadbać).
              *Albo przesadzam krzewy w inne miejsce, tam gdzie już rosną inne krzewy, żeby je zgrupować, a trawnik zostaje bez roślin, i w miejscu gdzie od początku był planowanym trawnikiem. I wtedy zaczynam walkę z mchem, i dbam, żeby faktycznie utrzymać go jako trawnik.
              • kochamruskieileniwe Re: Do ogrodniczek- mech 09.12.24, 11:10
                Przesadzenie krzewu nie wchodzi w grę. Za stary, ze duży.
                Tam juz rosła trawa i całkiem nieżle sobie radziła.
                Tam nie ma być wychuchanego trawnika, raczej murawa. Tak by sie dała wygrabić bez zdzierania do gołej ziemi. To nie jest, niestety taki mech kępkowy jak w lesie...
                Ma byc zielono i dawac sie wygrabiać smile
                • pepsi.only Re: Do ogrodniczek- mech 09.12.24, 15:28
                  Moze dlatego tak trawa rosła, bo krzew był młodszy?
    • berdebul Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 19:47
      Teraz, żeby nie wrócił jeśli zima będzie ciepła. Wiosna przed posianiem trawy. Na raz nie, bo zabijesz wszystko - popiół ma dosyć wysokie pH.
    • bei Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 20:15
      Alicia dobrze radzi, mechnik gdy trawa nie ma warunków jest na swoim miejscu. Liście wywiej dmuchawą albo zbierz kosiarką.
      • kochamruskieileniwe Re: Do ogrodniczek- mech 08.12.24, 22:47
        No nie... kosiarkaxtych ilości liści nie zbierze. Dmuchawy nie bardzo lubię. Lubię grabić 🙂
    • purchawka2020 Re: Do ogrodniczek- mech 09.12.24, 09:07
      Cała leśna działka rekreacyjna porosła mi mchem. Jest miękko, zielono i nie muszę kosić.
    • feldmarszalek.duda Re: Do ogrodniczek- mech 09.12.24, 10:30
      Grabiąc niszczysz mech - a jest to bardzo piękna roślina, niesamowity kolor, faktura, bardzo przyjemny do chodzenia boso. Tylko nie można przesuszać. Dlaczego go nie lubisz?
      • feldmarszalek.duda Re: Do ogrodniczek- mech 09.12.24, 10:32
        Chyba że grabisz wachlarzowatymi grabiami do liści, to tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka