Gość: SPHINX IP: *.waw.pl 18.04.04, 11:52 spraw za ile mozna kupic fabrycznie nowy telefon bez "promocji". welectronics.com/gsm1.shtml to daje poglad na zlodziejstwo operatow! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gale Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? 18.04.04, 13:08 Zlodziejstwo operatorow? O czym Ty mowisz?! Czy operator zabrania Ci kupic telefon w Ameryce, na bazarze czy w Azji? Czy wiesz jak dziala rynek? Znasz takie pojecia jak popyt, podaz, cena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 14:08 gale napisał: > Zlodziejstwo operatorow? O czym Ty mowisz?! Czy operator zabrania Ci kupic > telefon w Ameryce, na bazarze czy w Azji? > > Czy wiesz jak dziala rynek? Znasz takie pojecia jak popyt, podaz, cena? Nie muszę na bazarze - na Heathrow w stoisku vodafone kupiłem Nokię 3100 bez simlocka za 68 funtów, i wiem że nie kradziona. w erze ten sam telefon bez aktywcji jest za 1600 peelenów. kto tu kogo chce zrobić w bambuko? a może vodafone dokłada do telefonów sprzedawanych bez żadnych zobowiązań? wytłumacz, bo widzę że świetnie rozumiesz działanie rynku. zresztą o jakim popycie mówimy w przypadku telefonów bez aktywacji kupowanych od polskich operatorów? tego przecież NIKT nie kupuje po tych cenach, bo te ceny nie mają nic wspólnego z równowagą popyt-podaż, chodzi tylko o wmówienie klientowi, że oszczędza fortunę podpisując cyrograf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sphinx Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? IP: *.waw.pl 18.04.04, 14:11 placze operatorow, ze tak wysoko dotuja telefony to oszustwo. wyrodukowanie telefonu w azji kosztuje okolo $30. potwierdzilem u osob w srodku idei, ze np. siemens c55 kosztuje firme okolo 150 PLN. i kto tu oszukuje? OPERATORZY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgregor Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 18.04.04, 15:00 Cena sprowadzenia wyswietlacza (nowego!) do Nokii 6610: 30 zł Cena jaka mi krzykneli w serwisie za wymiane: 350-450 zl. NO COMMENT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.04, 01:24 za klawiaturkę do c45 cfaniaczek w serwisie siemensa w łodzi chciał 120zł, w komisie zarobili mi to za 15 Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? 18.04.04, 18:54 Tylko nie ma tu nokii 7110 buuuuuu ;( Odpowiedz Link Zgłoś
maciejowy Re: ILE NA PRAWDE KOSZTUJA TELEFONY? 18.04.04, 20:42 Za nowy panel do 6310i Nokia chce 150zł ! ! ! a przecież to jest tylko kawałek plastiku 0 elektroniki. PS. Fajne są ceny w salonach Nokii np. za 3410 chcą ok. 900zł. To jest po prostu zmowa operatorów i producentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Nie IP: *.acn.pl 18.04.04, 21:10 To nie jest zadna zmowa tylko zwyczajne prawa rynku i handlu. Ceny wielu towarow sa zroznicowane na swiecie. W jednych krajach jest taniej (bo rzady dotuja, bo jest tania sila robocza) w innych drozej (bo dbaja o jakosc i kaza podpisywac certyfikaty niezawodnosci itp). U nas w kraju sprzet elektroniczny jest drogi. (nie tylko telefony, komputery tez- przeciez PC kosztuje 4000PLN). I tyle. Pozdrawiam! P.S. Czyzby ten watek mial cos wspolnego z HEYAH? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pidżej Re: Nie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.04.04, 23:34 Gość portalu: Peppers napisał(a): > To nie jest zadna zmowa tylko zwyczajne prawa rynku i handlu. Ceny wielu > towarow sa zroznicowane na swiecie. W jednych krajach jest taniej (bo rzady > dotuja, bo jest tania sila robocza) w innych drozej (bo dbaja o jakosc i kaza > podpisywac certyfikaty niezawodnosci itp). > I tyle. To pozwól że wrócę do mojej nokii 3100 z heathrow. Bez abonamentu w vodafone kosztuje cztery razy taniej niż w erze. Rozumiem tedy, że w anglii rządy dotuja i jest tania siła robocza, a u nas jest dbałość o jakość! Sam bym na to nie wpadł, dziękuje, Peppers! A tak naprawdę nie ma to nic wspólnego z rynkiem, bo nie ma żadnego rynku na nokie 3100 po 1600 zetów. (w idei - 1099, też cena sufitowa, ale o konkurencji nie ma mowy bo i przy tej cenie wielkość rynku jest mniej niż ziobro) pozdrawiam, PJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Bo taki jest nasz kraj IP: *.acn.pl 19.04.04, 15:40 Bo taki jest nasz kraj. Jestesmy obwarowani podatkami roznego rodzaju itp. Dlatego sprzet jest taki drogi. Jak pewnie zauwazyles aparat cyfrowy, PC, laptop, palmtop rowniez kosztuja w Anglii dwa lub nawet trzy razy mniej. I bynajmniej nie jest to brutalna zmowa firm i producentow tego rodzaju sprzetu przeciwko narodowi Polskiemu. Zwyczajnie mamy takie a nie inne realia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej D. Re: Bo taki jest nasz kraj IP: *.visp.energis.pl 19.04.04, 18:23 moja teoria jest taka, że między Nokią a operatorami jest zmowa! bo przecież nikt nie kupi wspomnianej 3410 za +-800/900zł jak w zestawie "na karte" jest za 450zł. Polega to natym, żeby ludzie myśleli że kupując kome na abonament, oszczędzają sporo kasy! Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Bo taki jest nasz kraj 19.04.04, 19:59 Myslisz, ze to tylko Nokia ma taka umowe? Wydaje mi sie, ze chyba inni producenci tez, bo trudno dostac aparat w salonie firmowym po cenie rownej lub nizszej niz w prepaid. Maciej: Kwota za aparat musi sie 'zmiescic' w abo nawet przy zerowej aktywnosci abonenta. Wezmy taka N3410 . W Erze w promocji 'Najlepszy start' kosztuje 1zl w najtanszym abonamencie Moja 25 Start (34.99zl). Umowa zawarta na 24miesiace daje Erze kwote 840,76zl. Czyli tyle ile mowisz, ze w salonie firmowym Nokii. Dziwna zbierznosc? Po prostu producentom nie oplaca sie wojowac na ceny z opami, bo to wlasnie oni sa najlepszymi klientami, a nie my:( Pozdrawiam, Olek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers To nie tak IP: *.acn.pl 19.04.04, 20:50 Operatorom wcale nie chodzi o to aby pokazac ludziom, ze najlepiej jest w abonamencie. W pre-paidach telefony sa drozsze, bo i ryzyko dla operatora jest wieksze. Skoro kupujacego zesta pre-paid nie obowiazuje zadna umowa moze on kupic zestaw, wyrzucic karte a telefon sprzedac. To sie zdarzalo i zdarzac sie bedzie. Dlatego operatorzy nie dotuja pre-paidow w 100%. Co inego abonament- tak gosc ma umowe i moze sobie sprzedac telefon ale siec i tak na nim zarobi, bo rachunki musi placic. JAk dla mnie jest to az nad to oczywiste i jesli to ja bylbym operatorem sieci robilbym dokladnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej D. Re: To nie tak IP: *.visp.energis.pl 20.04.04, 18:30 spójdzcie na cenniki opów ile chcą za nowa komorke bez umowy. Odpowiedz Link Zgłoś