Dodaj do ulubionych

jakim przewodem gniazdka

IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 10.02.05, 15:24
Robię mały remont. wymieniam instelektryczną. Będą 2 obwody ośw. i prądowy.
Mam przewód 3x1,5mm2 czy będzie dużym błędem jeżeli obw. gniazdowy wykonam
tym przewodem robiąc pętlę, czyli początek i koniec przewodu podłączę do
zabezpieczenia? Czy należy przyjąć, że w po takim podłączeniu Będzie przewód
zachowywał się jak 3x3mm2. Wiem, że powinien być 3x2,5mm2 ale mam jako
pozostałość dużą ilość 3x1,5mm2 i chcę go wykożystać. Można tak?
Obserwuj wątek
    • konrado80 Re: jakim przewodem gniazdka 10.02.05, 15:33
      nie robi sie tak
      to nie jest matematyka ze dodasz do siebie dwa przewody o przekroju 1,5
      powinien byc jeden przewod 3x2,5
      ale dla dobra Twojego i reszty uzytkownikow radze wezwac uprawnionego elektryka
      Pozdrawiam
      • andrzej51 Re: jakim przewodem gniazdka 10.02.05, 15:45
        w mojej firmie rozdzielnie połączone są też dwu stronnie żeby zwiększyć
        przekrój i jakoś jest dobrze. więc dlaczego by nie. w elekrtyce wszystko
        funkcjonuje na podstawie matematyki. tego nie zaprzeczysz. aco do kolegi to
        wytłumacz jemu dlaczego by nie a nie życasz suchymi przepisami.
        • Gość: Marek_53 Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 16:56
          Andrzej ma rację. Tu rządzą prawa matematyki i logiki.Jeśli zrobisz pętlę i
          obydwa końce połączysz pod to samo zabezpieczenie to tak jakbyś zdublował
          przekrój przewodu. Będziesz miał przewód 2x(3x1.5)mm2.
          • competer1 Re: jakim przewodem gniazdka 10.02.05, 17:19
            Tak wykonywano instalację w starych blokach z płyty, aby zminimalizować groźbę grzania sie przewodów aluminiowych.
          • konrado80 Re: jakim przewodem gniazdka 10.02.05, 18:32
            to niech zrobi sobie jak chce
            ja bym poszedl do sklepu i kupil przewod 3x2,5
            koszt takiego przewodu to sa smieszne pieniadze
            ale pewnosc dobrego funkcjonowania na dlugie lata
            Pozdrawiam
            • Gość: endriu Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 10.02.05, 20:02
              a przewodem 3x2,5 można łączyć w pętlę?. czy przy takim połączeniu będzie coś
              nie tak.
              • Gość: piotr Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.aster.pl 10.02.05, 20:23
                na pomieszczenia o małym zapotrzebowaniu na prąd wystarczy 3*1,5mm do pralki
                kuchenki i temu podobne urządzenia powinno się dawać 2,5 ale na pokoje mozesz
                dać 1,5mm .
              • Gość: Marek_53 Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:46
                Aby wyjaśnić schemat pętli.
                Wyobraż sobie że układasz w tej samej brużdzie podwójnie przewód 3x1,5 ,
                w ostatnim gniazdku go przecinasz i do każdego zacisku gniazdka podpinasz
                kolejno 2xfaza, 2x0 i 2xuziom. A teraz wyobraż sobie że każda ta para leci w
                jednej izolacji a nie każdy przewód osobno. Czyż nie to samo?
                Poza tym lepiej przewodzi prąd przewód składający się z wielu żył (nawet każda
                w osobnej izolacji) niż przewód jednożyłowy o tym samym przekroju.
                Pzdr.
                • Gość: endriu Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 10.02.05, 21:09
                  Serdeczne dzięki Piotr i Marek_53. Tak to właśnie sobie wykombinowałem i Mój
                  tok myślenia był taki sam a jestem laikiem.
                  Serdeczne dzięki.

Endriu
                  • Gość: teżlaik Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 21:14
                    Jak to zrobisz to potem napisz czy ci się przewody zmieściły w otworach i samych
                    gniazdach i czy czasem przy dokręcaniu nie wyskoczył któryś przewód.
                    • Gość: endriu Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 10.02.05, 21:16
                      spoko wszystko gra poszło jak po masełku.
                      • Gość: kaacka Re: jakim przewodem gniazdka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 08:05
                        to ja wam powiem tak... robie kontakty prewodem 2.5mm^2 - bo takie bylo
                        zalozenie - ale podpiecie tego w gniazdku to nic w porownaniu z tym zeby ten
                        kabel "ulozyc" wewnatrz puszki a jeszcze lepiej zeby przy mocowaniu sie nie
                        poluzowal... okropienstwo ;) 2.5 jest po prostu b.twardym przewodem wolalbym
                        ciagnac to podwojnie 1.5 jak to pisze gosc wyzej. pozdrawiam. pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka