Dodaj do ulubionych

Lustro wlkejone w plytki

10.04.05, 13:10
Witam,

Powiedzcie w jaki sposob wkeic lustro w plytki. Tzn galura jest juz polozona
i zostalo miejsce na lustro. Czym najlepiej przykleic lustro do tynku? Czy
musze je jakos izolowac? Lustro nie jest duze (ok 62 na 42 cm).

Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: vilejka Re: Lustro wlkejone w plytki IP: *.proton.net.pl / *.proton.net.pl 10.04.05, 13:28
      Ja mam normalnie przyklejone,chyba nawet na atlasie ale tego nie jestem pewna.
      To juz moja druga łazienka z takim lustrem i wszystko jest ok:)
    • wamrosada Re: Lustro wlkejone w plytki 10.04.05, 15:07
      W KAŻDYM markecie budowlanym można kupić odpowiedni klej w tubie.Najważniejsze
      jest jednak czy ściana nma idealną płaszczyznę.
      Pozdrowienia
      • marek_53 Re: Lustro wlkejone w plytki 10.04.05, 16:55
        Najlepiej zrobić to silikonem specjalnym do wklejania luster aby był neutralny
        w stosunku do tylnej powłoki lustra . Na lustro tego wymiaru wystarczy w
        zupełności 1 tuba . Trzeba też mieć pistolet (wyciskacz tub).
        Na lustro wyciskamy punktowo dość gęsto silikon przykładamy do miejsca wklejenia
        odpowiednio dociskamy aby licowało z powierzchnią płytek i ustawiamy szczeliny
        za pomocą klinów do glazury. Na następny dzień wystarczy tylko wypełnić
        szczeliny wokół lustra zaprawą do fugowania . Przed tą operacją ścianę należy
        dokładnie odpylić i dla pewności zagruntować .
        Pzdr.

• bujnow Re: Lustro wlkejone w plytki 12.04.05, 12:21
          Bardzo wam wszystkim dziekuje:)))

• pawelwojcik111 Re: Lustro wlkejone w plytki 12.04.05, 13:23
            Do wypowiedzi Marka mogę tylko dodać, że porób na lustrze takie placki co ok.
            10 cm, pozwoli Ci to dokładnie ułożyć takie lustro we wnęce. No i pamiętaj o
            kołeczkach lustro powinno wisieć na kleju, a nie opierać się na płytkach.
    • klubiale1 A lustro nalkejane na plytki? 12.04.05, 14:08
      Widzę,że tu sporo fachowców, więc dołączam się do pytania w nieco innej formie.

Poradźcie proszę jak nakleić lustro na płytki w łazience?

Lustro jest spore 170x70cm i dość ciężkie. Jaki klej użyć, czym odtłuścić tylną
      powierzchnię przez posmarowanie klejem? W jaki sposób nanieść klej- placki, czy
      dookoła? I jak zabezpieczyć lustro zanim klej zwiąże - czym podeprzeć , bo
      przecież nie da się stać i podpierać przez dłuższy czas.
      pozdr
      • tynkiozdobne.pl Re: A lustro nalkejane na plytki? 12.04.05, 15:53
        Witaj. Mój sposób jest taki: odtłuścić i wyczyścić płytki. Ołówkiem narysuj na płytkach linie, które wyznaczą krawędź boczną i dolną lub górną(potem usuniesz kreski). Na lustro naklejasz kilka pionowych pasków taśmy klejącej dwustronnej.Klej do luste Soudal lub Dan Breven nanosisz w postaci szlaczka z lekko ścietej końcówki tuby, pomiedzy pasy taśmy. W narożach nanosisz punktowo klej, ale nie za blisko krawędzi. Przygotuj sobie coś do podparcia tak dużego lustra. Ja używam pociętej równo płyty g-k. Po przyklejeniu lustra na wszelki wypadek przyklej je jeszcze do płytek taśmą malarską. Po 24 godzinach możesz usunąć zbędne elementy. Pozdrawiam, Piotr.
        • klubiale1 Re: A lustro nalkejane na plytki? 12.04.05, 21:55
          Dzięki, metoda wygląda nieźle.
          Mam tylko drobną wątpliwość. Czy taśma dwustronna, która jest cieniutka w
          porównaniu do warstwy kleju, ma szanse złapać i faktycznie przykleić lustro do
          ściany?
          Czy są do tego jakieś specjalne taśmy dwustronne, czy taka normalna nie
          spowoduje potem jakiś plam na lustrze, nie wejdzie za jakiś czas w reakcję ze
          srebrem z lustra?
          pozdr
      • Gość: Jarek Re: A lustro naklejane na plytki? IP: *.crowley.pl 13.04.05, 14:10
        na płytki najlepiej przyklejać nie klejem a specjalną taśmą dwustronnie
        przylepną "do luster" (!!!! żadna inna! musi byc specjalna do luster!),
        produkuje taką np. Soudal, jest do kupienia w hipermarketach budowlanych.
        W porównaniu z klejem ma ona tą wielką zaletę, że nie trzeba podpierać lustra
        na czas schnięcia, taśma trzyma w zasadzie od razu. Zaleta ta jest też wadą:
        lusto trzeba do ściany przyłożyć od razu dobrze, żadne poprawki już nie będą
        możliwe. Powierzchnię płytek przed naklejeniem taśmy oczywiście umyć, odtłuścić
        i wysuszyć. Taśma jest bardzo mocna, więc nie trzeba nią tapetować całego
        lustra, parę pasków równomiernie rozmieszczonych na płaszczyźnie lustra
        wystarczy.

J.
        • Gość: estrellita Re: A lustro naklejane na plytki? IP: *.kinres.com.pl 15.04.05, 11:38
          Popieram,

Ja ostatnio w ten sposób pzrykleiłam 2 lustra (w tym jedno 120 X 120).
          Kupiłam tę 'grubą' taśmę do luster (zapłaciłam ok 40 zł za większą rolkę), 1
          rolka wystarczyła mi aby lustro pooklejać paskami na całej długości co 1.5 cm (a
          więc bardzo gęsto).
          Starczyło też na to, aby przykleić do ściany drewniane lampki nad lustrem
          (wolałam uniknąć wiercenia w kaflach) Lampki przykleiłam krzywo i musiałam
          poprawiać i powiem szczerze że strasznie namordowałam się z odklejeniem tego
          cholerstwa, więc trzyma fest ;-)
          Pozdrawiam
          Joanna
          • klubiale1 Re: A lustro naklejane na plytki? 15.04.05, 12:40
            Dziękuję wszystkim za rady. Jak widać co kilka głów, to nie jedna. Teraz już
            wiem, czego mam szukać w sklepie.
            Pozdr
    • Gość: awro Re: Lustro wlkejone w plytki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 13:56
      oczyścić miejsce na lustro wygładzić jeżeli jest chropowate (papierem ściernym
      gruboziarnistym) w zakładach szklarskich można kupić specjalny klej do luster
      nanieść punktowo i docisnąć i to wszystko skutek pewny, sam sprawdziłem mam tak
      zamontowane 2 duże lustra w łazience. Inne kleje moga uszkadzać spodnią
      powierzchnię lustra i wtedy pojawiają się ciemne plamy na lustrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka