Dodaj do ulubionych

finish parkiet

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:45
Czy może ktoś się orientuje jaki jest koszt położenia takiego finish parkietu
tzn chemia i "podkład". W nowym mieszkaniu chciałabym położyć taką podłogę,
będą tam wylewki-no i czy to wystarczy czu trzeba coś jeszcze robić z tym
podłożem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: ht Re: finish parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:12
      zależy od regionu, ceny wahają się 25-50 zł (robocizna). W porównaniu z
      parkietem tradycyjnym odchodzi cyklinowanie. Chemia - to zależy jaki klej, bo to
      on głównie decyduje o cenie, dobry klej to kwota ok. 40 zł/m2 (łącznie z
      gruntami, szpachlami ,lakierem itp.) Ale po co finish-parkiet???!! Przeciez to
      siara!
      • Gość: marta Re: finish parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:19
        czemu siara, a co mam położyć na podłogę.? rozważaliśmy parkiet ale troszkę za
        długo trwa od ułożenia do wprowadzenia zależy nam na czasie bo wynajmujemu
        mieszkanie i 2 m-ce użądzania mieszkania to 1900 zł w plecy za wynajem !
        A czy w nowych mieszkaniach trzeba robić pod ten finish parkiet wylewkę
        samopoziomującą ?
        pozdrawiam
        • Gość: ht Re: finish parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:37
          finish-parkiet cenowo zbliżony jest do ceny parkietu tradycyjnego. Egzotyk
          trochę droższy. Jak wiesz naturalnego drewna na klepce finish-parkietu jest ok.
          5mm, czyli po dwóch-trzech cyklinowaniach nadaje się do rozbiórki. Ale cóż skoro
          czas nagli...Ja u siebie założyłem merbau (egzotyk)olejowany. Cały proces- od
          ułożenia, schnięcie, cyklinowanie, olejowanie - ok.3-4tygodni. Odradzam też
          panele. Co do wylewki, to nie ma konieczności stosowania samopoziomującej jeśli
          jest to nowe mieszkanie. Chyba, że wylana przez wykonawców szlichta jest za
          słaba. Chodzi głównie o to, że może nie posiadać wymaganej wytrzymałości na
          ściskanie, co niestety niekiedy (rzadko) ma miejsce, kiedy np. zbyt szybko
          odparowuje z niej woda podczas wysychania. Fachowe firmy parkieciarskie przed
          ułożeniem parkietu badają wilgotność podłoża i są w stanie również określić
          parametry wytrzymałośćiowe szlichty. Wylewkę samopoz. trzeba robić również gdy
          szlichta jest nierówna, ale to raczej rzadkość w nowym budownictwie..
          • Gość: marta Re: finish parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:13
            no jak tak dobrze nam się gawędzi :) to jeszcze tylko zapytam o deskę
            barlinecką-też siara?
            a finish parkiet to
            -klej na wylewkę i przyklejamy
            -na wierzchu impregnujemy
            i już ! ?

• Gość: Robert Re: finish parkiet IP: 217.153.32.* 10.06.05, 15:18
            Witam .Układam finishparkiet.Jeżeli chodzi o wylewkę trzeba to ocenić czy
            podłoga jest nierówna,jeżeli jest to niewielka różnica nie ma potrzeby tego
            robić.Moja cena za ułożenie metra to 25 pln.Dodatkowo-jeżeli jest taka
            konieczność to 10 pln za metr wylewki(wykonanie bez ceny za samą wylewkę)i
            oczywiśćie ułożenie listew przy podłodze też jest dodatkowo płatne(od 3 do 5
            pln za metr bieżący listwy).Co się tyczy ceny chemi trzeba doliczyć około 20
            pln za każdy metr parkietu(grunt,klej,środek do konserwacii).Jeżeli jest pan(i)
            zainteresowana podam kontakowy telefon.
            • Gość: Robert Re: finish parkiet IP: 217.153.32.* 10.06.05, 15:26
              Jeszcze jedno -w tym parkiecie nic się nie szpachluję,bo nawet nie ma jak i nie
              ma po co.Dokładność wykonania jest bardzo dobra i nie ma żadnych szparek ,w
              które trzebaby nakładać szpachlę.Podłoga z finishparkietu nadaję się do
              komunikacji dosłownie na drugi dzień po jej złożeniu.
              • Gość: marta Re: finish parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:27
                Jeszcze się nie zdecydowałam, myślę... ale prosze o telefon kontaktowy, jestem
                z Warszawy.
                Pzdrawiam
                • Gość: Robert Re: finish parkiet IP: 217.153.32.* 10.06.05, 15:32
                  Jestem z pod Warszawy.Telefon kontaktowy 0-22 750 18 49 Piaseczno.Odpowiem na
                  każde pytanie.
                • Gość: marta Re: finish parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:33
                  Mam jeszcze pytanie: ile na grubość zajmuje finish parkiet tzn jak to wygląda z
                  łączeniem z wykładziną i z terakotą ?
                  • Gość: Robert Re: finish parkiet IP: 217.153.32.* 10.06.05, 16:04
                    Co do brubości samego finshparkietu to są trzy 11mm 14mm i 22mm.Łączenia z inną
                    podłogą czyli z terakota już istniejącą można maskować listwami i podobnie jest
                    z wykładzinami.Problem zaczyna się pojawiać kiedy te różnice są dość znaczne
                    kiedy trzeba zniwelować poziomy pierwotny i istniejący(wykładzina),ale można i
                    z tego wybrną stosując odpowiednią listwę.Różnica będzię widoczna ,ale raczej
                    nie zdecyduję się chyba nikt na zrywanie wykładiny ,zrobienie odpowiednio
                    wyższej wylewki po to żeby wyrównać poziomy.Bądz nie przyjdzie do głowy komuś
                    żeby podkuwać posadzkę pod parkiet żeby go błębiej wpuścić.Tak na prawdę można
                    to zrobić jeżeli trzeba będzię ,ale to podroży koszty.
                    • Gość: marta Re: finish parkiet IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.05, 11:24
                      W mojej sutuacji jest to nowe mieszkanie i wszędzie poza łazienką wylewka jest
                      jednakowa a ja chcę w w pokojach w których będą drzwi położyć wykładzsinę
                      dywanową a w przedpokoju i połączonym z nim pokoju położyć finish parkiet,
                      dodatkowo w tym pokoju będzie aneks kuchenny w którym będzie terakota i o takie
                      połączenie mi chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka