Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o tym projekcie

09.09.05, 14:42
Chyba w końcu znalazłam projekt - GL204 w Studio Atrium. Proszę Was o opinie.
Jak sądzicie jaki będzi koszt budowy pod klucz (mniej więcej oczywiście)

www.studioatrium.pl
wystarczy wpisać numer projektu - 204

Planuję zrobić podpiwniczenie pod garażem, zmienić bezsensowne wejście do
kuchni, oraz zrobić wykusz w miejscu gdzie jest umiejscowiony stół. Dach
planuję pokryć dachówką ceramiczną. A może ktoś z Was już wybudował ten dom?
Obserwuj wątek
    • juka11 Re: Co sądzicie o tym projekcie 09.09.05, 23:23
      Podaję aktywny link (może teraz mi ktoś coś odpisze...)

www.studioatrium.pl/atrium.php?p=src&symbol=204&x=9&y=10
      • Gość: mif Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 23:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571
        PS
        Projekt GL 204 ROMEK jest "do kitu".
        • juka11 Re: Co sądzicie o tym projekcie 10.09.05, 19:27
          Muszę sprecyzować prośbę. Nie chodzi mi o "urodę" tego domu, ponieważ to
          subiektywne wrażenie. Prosiłabym o opinię fachowców, którzy przynajmniej
          pobieżnie ocenią czy jest to dom łatwy lub nie w budowie, ewentualnie zauważą
          jakieś jego wady. Dziękuję
          • Gość: mif Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 20:49
            Ależ ja scharakteryzowałem wnętrze, bo z wyglądem i gustami się nie dyskutuje.
            :)
      • Gość: cyk Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 22:40
        Pośrednio sama wpadłaś na rozwiązanie najlepsze - projekt indywidualny.
        Jeżeli znajdujesz projekt i od razu mówisz, że coś zmienisz, to znaczy, że nie
        znalazłaś tego, czego szukałaś.
        A zatem przejrzyj dużo projektów, poszukaj na tym forum różnych wypowiedzi
        mif'a, flotona i innych, może moich też i zamów projekt indywidualny.
        Jeżeli zamówisz taki projekt uwzględniający Twoje warunki zabudowy i materiały
        (np. wykończenie dachu i konstrukcja ścian), to będzie on TAŃSZY od gotowca.
        Każdy prawie gotowiec jest za ciężki, bo uniwersalny, pisałem o tym parokrotnie
        po analizie wydatków u mnie...

• Gość: monika Budujemy podobny IP: *.idea.pl 10.09.05, 23:05
          Jestem na etapie /wykop pod fundament/ projekt glx 53a+garaż z-5,obok mnie
          zbudowano 2 domy z projektu Gucio /b.fajny/;zbudowaliśmy też ze studia Atrium
          gl 63/okna bez podziału i balkon potrójne okno bez słupka/+fajny garaż,domy
          wyszły o niebo lepsze niż projekt,lubię budować z tej firmy.
        • Gość: floton Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 20:01
          Dzieki CYK, ale autorytet ze mnie żaden, sama szukam mozliwie optymalnego
          rozwiązania dal moich marzeń. A że upierdliwa ze mnie ucycielka, do szperam,
          marudze, dociekam czego sie da, by wybudować coś do granic mozliwości
          praktycznego, taniego, wygodnego i taniego w eksploatacji. Rzecz to trudna,
          biorąc pod uwage fakt, że dzieci dopiero juz zaczeły chodzic do szkoły, to
          własnie jesteśmy w okresie, gdy przystrzeń jest nam teraz najbardziej
          potrzeban, ale ja myslę o przyszlości. Kiedy zostaniemy sami, dzieci - studenci
          beda gośćmi, a utrzymanie domu będzie na naszych barkach. Trzeba tak
          zaprojektowac, by temu podołać. Stad z ogromnego parteru, zweryfikowalismy
          plany do mniejszego, z poddaszem, w którym znajda się dwie sypialnie, łazienka
          i garderoba. Chcę uniknąć okien dachowyc, może jedno w łazience. Dach zostanie
          dwuspadowy, podobno pod czterospadowym jest strasznie duszno- zbiera ciepło?
          Garaż(oktory walczy mój mąż)bedzie doklejony do budynku, na całej długości (no
          może z przodu) a przy nim, w części, pomieszczenie gospodarcze.Mąż jest
          elektronik, narzedzi ma sporo - gdzieś to musi trzymać.
          To są moje wnioski, które wypracowalam po lekturzy wypowiedzi na forum, Twoich
          właśnie i MIF-a. Na razie to wizja, która zaczyna mprzyjmować realne kształty,
          a ja wciąż czekam na podpowiedzi. Dziwne? Ale lubię uczyć sięna cudzych
          błędach - nie swoich.
          • Gość: mif Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 21:40
            Ja też podziękuję cyk'owi za uznanie, a Tobie za wsparcie (moje pisanie ktoś
            czyta i wyciąga wnioski :)

Gość portalu: floton napisał(a):

> marudze, dociekam czego sie da, by wybudować coś do granic mozliwości
            > praktycznego, taniego, wygodnego i taniego w eksploatacji. Rzecz to trudna,
            > biorąc pod uwage fakt, że dzieci dopiero juz zaczeły chodzic do szkoły, to
            > własnie jesteśmy w okresie, gdy przystrzeń jest nam teraz najbardziej
            > potrzeban, ale ja myslę o przyszlości..."

Nie buduj piętra. Na starość coraz trudniej wychodzi się po schodach. Można
            wyłączyć piętro z ogrzewania, można i kilka pokoi na parterze, a to jest
            największy koszt utrzymania domu.

Kiedy zostaniemy sami, dzieci - studenci
            >
            > beda gośćmi..."

To krótka faza przejściowa. Krótsza, niż czas kształcenia dzieci. Będziesz miała
            znowu małych domowników na głowie. Dla gości i po gościach trzeba posprzątać na
            górze i wiele razy podreptać po schodach :(

"...Dach zostanie
            > dwuspadowy, podobno pod czterospadowym jest strasznie duszno..."

Nieprawda. Kwestia wentylacji.

> Garaż(oktory walczy mój mąż)bedzie doklejony do budynku, na całej długości…”

Garaż przyklej na długości kotłowni, znajdującej się w frontowym narożniku. Nie
            potrzeba ocieplać ściany graniczącej, nie potrzeba ocieplać garażu z zewnątrz.
            Wyjście z garażu zrobiłbym z boku, tuż przy ścianie frontowej, żeby przejść
            suchą nogą, pod dachem do drzwi wejściowych. A może mąż zmieni zdanie? Kropla
            drąży skały 

• Gość: floton Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 20:12
        Jesli miałabym analizować ten projekt pod swoim kątem, to przyjęłabym góre,
        chociaż nie ma garderoby. Koszmar, upychać się za szmatami po kątach, deska do
        prasowania w sypialni jest wątpliwą ozdoba.Ale przynajmniej maxymalnie
        wykorzystano powierzchnie.
        Ale dół juz jest fataly- wejście do kuchni i salonu za schodami i
        pomieszczeniem gospodarczym - mało efektowne, jak zlikwidujesz wejście przez
        kotłownie , zostanie ci tylko przez salon...nie wyobrażam tego sobie.Ichyba
        łazienka na górzy jest w innym miejscu niż na dole - koszty instalacji. Kominek
        grzeja siedzacym przy stole w tyłek, dogrzewa kuchnie, w ktorej jest i tak
        zwykle ciepło, i kotłownie, która może byc spiżarką-co tam uchowasz.
        NIeeeeeeeee, poszperaj jeszcze, z takich doków widziałam o wiele sensowniejsze.
        I te okan jakoś tak chaotycznie rozmieszczone....
        • juka11 Re: Co sądzicie o tym projekcie 11.09.05, 21:24
          Teraz jestem już mocno zdezorientowana. Moim wcześniejszym projektem był Dom w
          dziewannie. Co w takim razie sądzicie o nim

archon.com.pl/index.php?act=12&sid=m4107a2c6e180b&intra=81c3e282c5e4a6e03bf25c0f44dab050&crc=2b04c87a583
          cfdcf3b71dbaf92b0a6c0&lang=pl
          • juka11 Re: Co sądzicie o tym projekcie 11.09.05, 21:26
            Przepraszam za niegrzeczne zachowanie. Oczywiście dziękuję wszystkim za
            odpowiedzi
          • Gość: mif Re: Co sądzicie o tym projekcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 22:07
            Dlaczego ARCHON? Projektują wg szablonu: mały wiatrołap, niski salon, schody
            mało wygodne, bez możliwości wydłużenia ich biegu i zrobienia spocznika, kominek
            w dziwnych miejscach, oderwany od innych ciągów wentylacyjnych i kominowych,
            wykusze w jadalni, balkony, duperele drewniane, jako ozdoby architektoniczne
            (szybko będą szarzeć, czernieć i gnić). Rozkład wewnątrz lepszy niż w Atrium.
            Garaż w jednym i drugim projekcie wygląda, jak przyklejona szopka. Po co
            budujesz w bryle domu?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=26249450&a=26828133
            Zamiast projektów, szukaj architektów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka