Dodaj do ulubionych

nawiewniki Aereco

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 21:08
ze wzgledu na złą wentylację w nowym domu zaproponowano mi zamontowanie
nawieników Aereco. Czy macie doświadczenia w użytkowaniu tych nawiewników,
czy rozwiążą one problem wentylacji, jak to macie rozwiązane u siebie w
domach. Pozdrawiam. Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: nawiewniki Aereco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 00:36
      Witam , tak uzywam ich osobiscie od kliku lat i jestem zadowolony. Polecam
      poszukaj w internecie , mona je dostac w niektorych sklepach np www.simgo.pl .
      Polecam model EMM 707
      • Gość: piotr mam u siebie cały system aereco IP: *.aster.pl 01.01.06, 17:02
        i namawiam do zastosowania w komplecie tj. nawiewniki i kratki higrosterowane -
        wtedy działa to naprawdę dobrze.
        • rispetto Re: mam u siebie cały system aereco 01.01.06, 19:54
          napisałeś "higrosterowalne". Rozumiem, że są sterowane w oparciu o jakiś
          czujnik wilgotności? Czy istnieje możliwość sterowania tego jeszcze w dodatkowy
          sposób, np w oparciu o programator czasowy?
          • ekipa.wawa Re: mam u siebie cały system aereco 02.01.06, 08:33
            Czy istnieje możliwość sterowania tego jeszcze w dodatkowy
            > sposób, np w oparciu o programator czasowy?

Paweł tak istnieje użyjesz paluszkow własnych rąk np co godzina mierzysz
            wilgotność powietrza i zamykasz bąź otwierasz kratkę .
            Rozwiązanie w sam raz , dla twych zdolności Paweł

Tak z ciekawości zapytam , ile kosztyje taka "higrosterowalna" nawiewka.
          • Gość: Jacek Re: mam u siebie cały system aereco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:02
            W nawiewnikach aereco higrosterowanie oparte jest na zasadzie wydłużania się i
            skracania specjalnej taśmy poliamidowej. Ruch ten "przekładany" jest na ruch
            przepustnicy powietrza.
            Nie jest to żaden elektroniczny system więc nie można go sprzęgać z żadnymi
            sterownikami.
            • Gość: ekipa.wawa Re: mam u siebie cały system aereco IP: *.chello.pl 02.01.06, 12:10
              Ile to to , nawiewnika aereco higrosterowana kosztuje brutto.
              • Gość: Jacek Re: mam u siebie cały system aereco IP: *.bn.com.pl / *.bn.com.pl 02.01.06, 23:37
                aereco.com.pl/cennik.php
                • Gość: ekipa Re: mam u siebie cały system aereco IP: *.chello.pl 03.01.06, 06:54
                  Takie tanie to to to nie jest troszkę plastiku porteżny bajer i cena
                  A jaki kit przy okazji sprzedają , ,, Tłumienie hałasu 40 dB
                  To tyle tłumienia dB co ścian 25 cm z Ytonga
                  ha , ha ha , Czego to ci markietingowcy nie napiszą aby sprzedać
                  ( choć sam pomysł nawiewki pożyteczny to ta cena zbija popyt )
                  ceny z internetu , chyba 40 % ceny , to narzuty pośrednika

EHA607 zestaw: nawiewnik okienny higrosterowany akustyczny z możliwością
                  przymknięcia wraz z łącznikiem akustycznym i okapem standardowym. Tłumienie
                  hałasu do 39 dB biały 5 - 35 177,10 zł 216,06 zł

EHA608 zestaw: nawiewnik okienny higrosterowany akustyczny z możliwością
                  przymknięcia wraz okapem akustycznym. Tłumienie hałasu do 40 dB biały 5 -
                  35 189,42 zł 231,09 zł

EMM717 nawiewnik okienny higrosterowany z możliwością przymknięcia
                  kasztanowy (ciemny brąz) 5 - 35 127,05 zł 155,00 zł

EMM830 nawiewnik okienny higrosterowany z możliwością przymknięcia dębowy
                  (jasny brąz) 5 - 35 127,05 zł 155,00 zł

EMM705 nawiewnik okienny higrosterowany bez możliwości przymknięcia
                  biały 5 - 35 110,88 zł 135,27 zł

EMM751 nawiewnik okienny higrosterowany bez możliwości przymknięcia
                  biały 10 - 35 121,66 zł 148,43 zł

EMM856 nawiewnik okienny higrosterowany bez możliwości przymknięcia
                  kasztanowy (ciemny brąz) 5 - 35 121,66 zł 148,43 zł

• Gość: Jacek Re: mam u siebie cały system aereco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:00
                    Niestety Panie ekipa, żeby o czymś pisać trzeba się na tym znać...
                    Akustyka nie jest taka prosta i podejrzewam, że nie wiesz dokładnie nawet co to
                    znaczy tłumienie ściany z Ytonga...
                    W przypadku nawiewników sytuacja wygląda trochę inaczej niż przy ścianach.
                    Jako elementy o powierzchni nie przekraczająej 1m2 są opisane innym
                    wskanikiem izolacyjnoci akustycznej. Jest to Dn,e,w, (dB) czyli wskaźnik
                    elementarnej znormalizowanej rónicy poziomów. Wzór na obliczanie takiego
                    wskaźnika jest dość skomplikowany. Nie ma sensu pisać tego na stronie bo dla
                    zwykłego Kowalskiego jest to nic nie znaczący "bełkot". Dn,e,w to jedyny
                    parametr, który opisuje akustykę takich małych elementów.

Jak widzisz sprawy nie są tylko białe lub czarne i zanim zaczniesz coś
                    krytykować upewnij się, że masz podstawy...

A ceny? Rzecz gustu - ale większa cena w czasie inwestycji dosyć szybko zwróci
                    się poprzez mniejsze koszty ogrzewania powietrza dostającego się do
                    pomieszczenia więc jest to aspekt dość istotny.

• Gość: Anna Re: nawiewniki Aereco IP: *.aster.pl 02.01.06, 00:38
      znalazłam art na ten temat w serwisie www.e-instalacje.pl polecam
      • Gość: Piotr Re: cena - nawiewniki Aereco IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.01.06, 20:34
        ceny najlepiej sprawdzić na stronie producenta - są różne rodzaje, albo
        przedzwoanić (zwykle to działa:)
    • Gość: Ania Re: nawiewniki Aereco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 12:54
      Słuchajcie napiszcie jak sprawują się u was te nawiewniki i jakie macie
      doświadczenia.Ja właśnie przegładma strony na ten temat.Mam wymienione
      okna,które parują i skrapla się na nich woda.Sądze że to efekt szczelności,bo
      zaczęło się to po wymianie okien.Czy te nawiewniki zakłada się we wszystkich
      oknach?
      • Gość: ekipa Re: nawiewniki Aereco IP: *.chello.pl 04.01.06, 13:14
        Tak najlepiej na dole i na górze okna . Lepszy wtedy przepływ cyrkulacja
        powietrrza jest Pozdro ekipa.
      • Gość: Tomasz Re: nawiewniki Aereco IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.06, 14:38
        Witam , nawiewnik mam zainstalowane u siebie w domu i działaja bardzo dobrze ,
        problem wilgoci i zaparowanych okien w koncu zniknal - znalazlem sklep
        internetowy z nawiewnikami www.simgo.pl
        • Gość: ekipa Re: nawiewniki Aereco IP: *.chello.pl 04.01.06, 14:46
          www.simgo.pl/index.php/cPath/21_26
          Trohęlepsze cny niż cześniej z kawalontek plastiku ( nawiewki )

Zestaw nawiewnik okienny ciśnieniowy - AMO Z+okap
          50,00zł
          Zestaw nawiewnik okienny ciśnieniowy - AMU +okap
          76,00zł
          Zestaw nawiewnik okienny ciśnieniowy - AMO +okap
          42,00zł

Zestaw - akustyczny nawiewnik okienny ciśnieniowy - AMI+ okap
          75,79zł
          Zestaw -akustyczny nawiewnik okienny ciśnieniowy - AMA +okap
          136,00zł

• Gość: Jacek Re: nawiewniki Aereco IP: 80.51.2.* 04.01.06, 22:09
            Znowu ekipa wykazał się znajomością tematu...

Te trochę lepsze ceny wynikają z tego, że AMO, AMI i AMU to nie są nawiewniki
            higrosterowane a ciśnieniowe, czyli o stałym przepływie.

Higro są droższe ale w końcowym rozrachunku zyskujemy na kosztach ogrzewania
            więc przedstawianie takiego nawiewnika, jako kawałka plastiku jest śmieszne. Te
            urządzenia mają swoje charakterystyki, odpowiednie do wilgotności przepływy
            optymalne dla danych warunków.
            Gdyby "taki kawałek plastiku" był tak prosty w wykonaniu, to już dawno zalałaby
            nas fala chińskiej tandety...
            • ekipa.wwa Re: nawiewniki Aereco 04.01.06, 22:10
              EEE tam,nie madruj sie cwaniaku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka