Dodaj do ulubionych

Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 21:05
szukam dobrego i skutecznego sposobu na pozbycia się korników, które
zadomowiły się w moim salonie. Będę wdzięczna za wszelkie rady.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.11.05, 21:14
      Najlepiej doradzi co zrobić z kornikami człowiek, który zajmuje się konserwacją
      mebli zabytkowych. Są takie preparaty, którymi nasącza się zainfekowane
      kornikami drewno, a ponieważ widziałem o tym program na BBC, to nie wiem czy u
      nas w Polsce stosuje się podobne. Ale gość od konserwacji i renowacji mebli
      będzie najbardziej kompetentny.
      • magdajeden Re: Kołatki!!!!! 24.11.05, 22:09
        błagam kołatkami a nie kornikami!!!
        • jarecki_2 Re: Kołatki!!!!! 25.11.05, 09:51
          nie wiem czy chwytam? To co zwykli śmiertelnicy nazywają "kornik", w
          żeczywistości nazywa się "Kołatek"? Jeśli tak to nie wiedziałem. Za to wiem
          sporo o Wierzbie Lapońskiej, splei i introdukcji.
          • magdajeden Re: Kołatki!!!!! 25.11.05, 09:57
            no to super, ja nie wiem o czym piszesz.
            korniki mieszkają w żywych drzewach, a w meblach itp - kołatki i jeszcze parę
            innych gatunków "gryzoni"
            • jarecki_2 Re: Kołatki!!!!! 25.11.05, 10:35
              kumam
    • jkrukar Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.11.05, 16:21
      Napisz gdzie konkretnie w salonie sa kolatki (podloga, meble itp.)pomoge
      doradzic bo znam ten temat. Pozdrawiam
      • Gość: Bożena Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 17:51
        KOŁATKI zjadają mi listwy przypodłogowe, drewnianą obudowę kaloryferów, oraz
        Futrynę. Będę wdzięczna za pomocv
        • Gość: ek Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 25.11.05, 18:34
          Szukasz dzięcioła . Dzięcioł Ci pomoze za opiekę i jadło ale tylko do lata
          potem będzie raczej zajęty.
        • Gość: mif Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 20:33
          Oglądnij "plecy" , nogi i spody (od spodu) mebli w salonie.
          • magdajeden Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 25.11.05, 23:50
            odezwij sie do pracowni konserwacji mebli, nawet telefonicznie - oni powiedzą
            jakich użyć preparatów
    • framberg Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 00:05
      Spoko.
      To co możesz wymontować przenieś do jakiegoś garażu czy innego, nie używanego
      pomieszczenia i potraktuj preparatem Hylotox (do dostania w naszych sklepach
      chemicznych, czasami w tych z farbami). Nie śmierdzi, prawie nie paruje, jest
      na bazie olejowej.
      Zrób tak (nieco inaczej niż w instrukcji): wymontowany element posmaruj
      pędzlem, połóż na dużej folii na to drugi, następny ... . Później zagnij folię
      do góry i szczelnie ją zlep skoczem. Niech się bydlaki zagazują. Nie musisz
      stosować żadnych urządzeń ochronnych przy malowaniu ale oczywiście tego nie
      pij ;-))) Po tygodniu wszystki korniki (tak, tak, -kołatki) będą martwe, i nic
      się tam nie zalęgnie. Wywietrz przez dwa dni i zmontuj.
      Jeśli nie możesz rozmontować to kup terpentynę (czystą, ze sklepu z
      materiałałmi artystycznymi dla malarzy) i olej lniany (też z tego sklepu).
      Zmieszaj 3 części terpentyny na jedną oleju. Strzykawką z cienką igłą wstrzykuj
      odrobinę w otworki i zalepiaj je woskiem (wosk [prawdziwy] musisz dość długo
      pougniatać lub lekko podgrzać żey był platyczny). I tyle, wycieraj od razu
      szmatką to co pocieknie, wyrzuć szmatkę i wywietrz mieszkanie bo pachnie lekko
      terpentyną. Ja lubię ten zapach bo kojarzy mi się z remontowanymi meblami i z
      malarstwem.
      Kilka dziurek możesz potraktować Hylotoxem również w mieszkaniu - kilka, nie
      więcej. Te dziurki też trzeba zalepić woskiem i wytrzeć to co wyciekło.
      Pzdr
      • Gość: mif Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 09:23
        framberg napisał:
        > Jeśli nie możesz rozmontować to kup terpentynę ... i olej lniany > Zmieszaj 3
        części terpentyny na jedną oleju.
        > szmatką to co pocieknie, wyrzuć szmatkę i wywietrz mieszkanie bo pachnie
        lekko

Uważaj. Szmata nasączona tą mieszanką jest samozapalna. Nie od razu i nie
        zawsze, ale pozostawiona dłużej w śmieciach... Różnie bywa?
        • framberg Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 10:57
          Nie jest bardzo palna. Bardziej jak nafta a nie benzyna. Pisząc wyrzuć ją
          myślałem o zsypie, o wyniesieniu na zewnątrz a nie o śmieciach w domu. I to nie
          ze względu na palność ale ze względu zapach.
          • Gość: mif Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:18
            Zapalaczem jest olej lniany, nie terpentyna.
            • framberg Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 23:55
              No coś ty? ;-)))
              Maluję obrazy olejem (bo przeważnie nie mam kasy na akryl) i czasami zapalam
              sobie lampke oliwną. To się bez knota wogóle nie chce palić. Używam lnianego
              awaryjnie bo znacznie lepszy do palenia jest parafinowy do lamp naftowych
              (kupowany w Macro). Na pewno myślałeś o oleju lnianym? Mimo, że uważam
              terpentynę za bezpieczną to jednak ona jest bardziej palna od oleju. Myślę, że
              ze wzgledu na większą lotność.
              • Gość: mif Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 09:41
                Sam olej lniany jest bezpieczny, ale nasączona nim szmata, może zapalić się
                przez samozapłon. Miałem 2 takie przypadki na stolarni, w ciągu 4 lat.
    • Gość: cynik Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.82.* 26.11.05, 07:56
      myslalem ze chcesz je leczyc
      to bylby klopot
      jest duzo srodkow na amatorow drewna
      pytaj o nie w sklepach z farbami
      szczegolnie polecam preparaty na bazie terpentyny lub benzyny
      bo swietnie penetruja
      jeszce tylko strzykawka i do boju

pzdr.
    • jkrukar Re: Korniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.11.05, 16:29
      Zastosuj metode zwalczania owadow wg framerga, dodam tylko ze najlepiej listwy
      przypodlogowe wymontuj z podlogi i najlepiej wyrzuc i sprawdz czy nie ma owadow
      juz w podlodze ba napewno weszly i ratuj podloge. Najlepiej srodek chemiczny
      wprowadzic do otworow strzykawka a nastepnie zatkac otworki woskiem lub kitem ,
      bo wtedy srodek nie odparuje tylko wejdzie w wglab i zatruje owady.
      Zycze powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka