kirstucha 31.07.06, 23:24 Witam, Mam kolejne głupie pytanko... Mam sciany wygładzone gpisarem. Co dalej? Czym je zagruntować? Jaką farbę polecacie? Ile razy malować?? Pomóżcie, bo każdy z mojego otoczenia doradza mi inaczej... pozdrawiam kirstucha Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kochzg Re: co na gpisar? IP: *.itc.pw.edu.pl 01.08.06, 09:41 Koniecznie przed malowaniem zagruntuj. Nie polecam gruntowania farbą białą (czasami fachowcy radzą rozcienczać z woda 50/50), bowiem przy malowaniu na kolor moze ci sie farba z gipsem zawijac na wałek. Lepiej zagruntuj normalnym gruntem lub specjalnymi farbami gruntującymi np Unicryl Dekorala. Ja w tamtym tygodniu jednak zagruntowałem gładź Unigruntem Atlasa, bez zadnego rozcieńczania. Najlepiej zorientuj sie na opakowaniu od farby jakiego unigruntu poleca dany producent, ale chyba nie ma tu znaczenia jakiego uzyjesz. Jedna rzecz co zauważyłem, że sufit (kolor biały) wymagał pomalowania 3 razy aż wszystko dobrze pokryło. Przy malowaniu ściany na kolor wystarczyło tylko 2 razy. I jeszcze jedna pozytywna strona gruntowania. Puszka farby 2.5l miała starczyć mi na 30m2, czyli tyle co miały ściany, a tu nie, puszka starcza mi na dwa razy malowania i jeszcze zostało. Istotna sprawa przy gruntowaniu żebyś nie stosowała żadnych pędzli, tylko wałek. Bowiem mozesz zostawić slady w postaci smug, co po malowaniu bedzie widoczne. Juz samo malowanie to w tym przypadku to przyjemność. Zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś