Dodaj do ulubionych

grubość styropianu - ściany

23.10.08, 21:22
jaka powinna być grubość styropianu do ocieplenia ścian zbudowanych
z pustaków unipor? Widziałam niedawno program o domach
energooszczędnych, w których ściany izolowali 30cm styropianem. To
chyba już przesada?
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: grubość styropianu - ściany IP: *.spray.pl 23.10.08, 22:56
      ja mam beton komórkowy + 18 cm styropianu
    • Gość: martinka Re: grubość styropianu - ściany IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.08, 00:04
      Ściany mamy z Porotherm'a grubości 30 cm + 14 cm styropian.
      • Gość: kilo Re: grubość styropianu - ściany IP: *.limes.com.pl 25.10.08, 14:53
        czytałem,ze ocieplemie styropian po wyżej 15 sie nie oplaca a to z powodu ze
        np. 10 cm styropianu kosztuje X zł i ma przenikliwość ciepła Y. czyli koszt
        ogrzania metra domu wynosi X-Y.Co w przypadku styropianu o grubość 15 cm i
        więsej nie opłaca się bo sytropian jest dużo droższy i w efekcie nadpłaca się
        kupę szmalu na ocieplenie a zwrot kosztów ocieplenia będzie dopiero po 20 -25
        latach.
        Nie podaję tu celowo cen ani żadnych współczynnikowi bo zaraz znajda się tacy co
        zaraz zrobią afere jeżeli coś nie tak napisłem .
        MOJE ZDANIE JEST TAKIE ZE TO IDZIE WYLICZYĆ , PRZEKALKULOWAĆ i dowiedzieć sie
        ile styropianu nam trzeba. Oczywiście jak by mie było stać to bym nie liczył
        tylko zakładał styropian i nie patrzał na koszta ale niestety ja tak nie mam i
        kazdy grosz oszczędzm.TAKIE JEST MOJE ZDANIE ...nie wszyscy muszą się z nim zgadzać.
        • kolega_murzynka Re: grubość styropianu - ściany 27.10.08, 09:54
          Im wieksza grubosc materialu tym wiekszy opór cieplny a w konsekwencji mniejszy
          wspolczynnik przenikania ciepla (fizycznie ujmujac mniejsze straty ciepla).
    • pacynka27 Re: grubość styropianu - ściany 27.10.08, 10:54
      Ja mam 20 cm. Różnica w cenie styropianu między 15 a 20 cm była niewielka.
      • Gość: kokonoko Re: grubość styropianu - ściany IP: *.chello.pl 05.11.08, 22:08
        >Ja mam 20 cm. Różnica w cenie styropianu między 15 a 20 cm była niewielka.
        tak niewielka tylko w paczce 15'ki są cztery płatki a 20'ki trzy czyli 2m2 i 1,5m2
    • pudht Re: grubość styropianu - ściany 27.10.08, 13:09
      powiem ci tak, mam sciany z pustaka 30cm, styropian 12cm, tynk
      wewnatrz 1,5cm zewnatrz 1cm
      daje to wspolczynnik przenikania ciepla U=0,211 W/m²*K, przy moim
      domu zapotrzebowanie w energie cieplna wynosi 9,7 kW.
      ta sama sciana tylko z 20cm styropianem miala by U=0,142 W/m²*K, co
      zmniejsza zapotrzebowanie do 9,4 kW. zysk tylko 300 watt.

policz sobie ile wyniesie cie wiecej material.
      • Gość: gosc Re: grubość styropianu - ściany IP: 62.29.136.* 27.10.08, 13:39
        Po cholere taka gruba izolacja jak i tak cieplo ucieknie wam przez okna,
        wentylacje grawitacyjna, itd?!?!?!?!
        • Gość: gość Re: grubość styropianu - ściany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.08, 14:01
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> Po cholere taka gruba izolacja jak i tak cieplo ucieknie wam przez
          okna,
          > wentylacje grawitacyjna, itd?!?!?!?!

Całkowicie zgadzam się z tą opinią. Ja się na tym nie znam, ale np.
          w ocieplonych solidnie blokach gdzie mieszkania ogrzewają się
          nawzajem ze wszystkich stron, /za wyjątkiem mieszkań ze ścianą
          szczytową/ i mają szczelne okna pcv to w razie awarii z dostawą
          ciepła po jednej dobie wszyscy włączają grzejniki na prąd, do
          łazienki chodzą w kufajkach i dostają zapalenia płuc. To co z tym
          ociepleniem? gdzie uciekło ciepło?
        • martajoanna1 Re: grubość styropianu - ściany 27.10.08, 20:40
          A kto z piszących dodał, że ma zwykłe okna i wentylację grawitacyjną? Bo ja w
          żadnym z postów nie widzę.
          • Gość: Tomek-Dortmund Re: grubość styropianu - ściany IP: *.versanet.de 27.10.08, 23:22
            Ocieplic nowo wybudowany budynek ze wzgledu na oszczednosc kasy na opal jest tak
            nie dokonca prawda, bo powiedzmy 40% opalu idzie na ogrzanie domu, 40% na
            ogrzanie wody a 20% ucieka przez okno, czyli jesli wydajesz rocznie 8000 na olej
            czy gaz to 3200 ida na ogrzewanie.
            Z tego wynika ze ocieplajac budynek oszczedza sie 50% energii, to te 50% z
            3200 jest rowne 1600zl, czyli w skali rocznej bys oszczedzala 1600zl, a
            ocieplenie cie kosztowalo powiedzmy 32tys, to po 20 latach sie zaczyna amortyzacja.
            Wiec skonczcie z tymi styropianami 20cm grubosci bo naprawde sie osmieszacie,
            1cm styropianu to izoluje jak 80cm betonu i nawet w klimacie podkarpackim bym
            dal max 10cm.
            • Gość: miluś Re: grubość styropianu - ściany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.08, 10:39
              Tomku chyba troszkę się zagalopowałeś. Z Twoich wyliczeń można wyciągnąć
              wnioski, że 32 tyś. kosztuje mnie różnica między ociepleniem 20 cm a 10 cm
              styropianem.
              Tymczasem koszty ocieplenia to materiał, położenie styropianu i tynków. Te
              koszty pozostają takie same niezależnie od grubości ocieplenia. Koszt dodatkowy
              to tylko cena styropianu. Różnica między 10 a 20cm w przypadku mojego domu to
              zaledwie 2000 zł.
              Jeśli oszczędzę tak jak napisałeś 1600 rocznie to znaczy że inwestycja się opłaci.
            • bartoo Re: grubość styropianu - ściany 04.11.08, 18:54
              Ot cała prawda o styropianie. Kiedyś liczyłem coś takiego na studiach i w
              konkretnym rozważanym przypadku wyszło, że 8 cm jest optymalnie.
              • Gość: cromwell Re: grubość styropianu - ściany IP: *.48.jawnet.pl 04.11.08, 19:07
                bartoo napisał:

> Ot cała prawda o styropianie. Kiedyś liczyłem coś takiego na studiach i w
                > konkretnym rozważanym przypadku wyszło, że 8 cm jest optymalnie.

przeczytaj sie jeszcze raz
                napisz co chciales powiedziec
                bo ni cholery zrozumiec nie moge
                w kontretnym jakim wyszlo 8 cm?
                gdzie studiowales w hanoi?

pzdr.
          • pudht Re: grubość styropianu - ściany 28.10.08, 07:02
            ja mam okna drewniane z szyba o wspolczynniku 1,0 a wentylacje
            grawitacyjna zastapilem mechaniczna z rekuperatorem
            • Gość: gosc Re: grubość styropianu - ściany IP: *.eranet.pl 28.10.08, 09:07
              martajoanna1,

a kto pisal, ze ma? bo ja tez nie widze
              do wszystkiego trzeba podchodzic racjonalnie...takze do ocieplenie budynku

pozdrawiam,
            • cynick1 Re: grubość styropianu - ściany 28.10.08, 18:19
              pudht napisał:

> ja mam okna drewniane z szyba o wspolczynniku 1,0 a wentylacje
              > grawitacyjna zastapilem mechaniczna z rekuperatorem

i tu jest pies pogrzebany
              kolega pudht zamienil wentylacje dla dobrego samopoczucia
              bez prob szczelnosci
              bez audytu energetycznego
              mysli ze zaoszczedzi
              podobnie jak na instalacji kominkowej z buforem
              ze zbiornikiem akumulacyjnym
              pora przetrzec oczeta
              wdupiles pudht kupe forsy bez pomyslunku
              pol biedy jesli sie uczysz na wlasnych bledach
              doswiadczenie jest potrzebne wsrod instalatorow
              niekoniecznie zdobywane na ludzkiej krzywdzie
              jezeli nadal bedziesz sie upieral przy kosztownych nowinkach
              nie zwazajac na pulapki i koszty radze odpuscic
              zginiesz chlopie marnie;)

pzdr.
              • pudht Re: grubość styropianu - ściany 29.10.08, 06:30
                spoko, nie martw sie o mnie wiem co robie, martw sie o innych
              • martajoanna1 Re: grubość styropianu - ściany 29.10.08, 23:12
                ja też mam wentylację mechaniczną i nie robioną po to by oszczędzić, ale po to
                by nie oddychać własnym smrodem.
                • Gość: cromwell Re: grubość styropianu - ściany IP: *.48.jawnet.pl 30.10.08, 17:02
                  srodki na wzdecia dostepne sa w kazdej aptece
                  taniej wyjdzie od wentylacji mechanicznej

pzdr.
                  • Gość: piotr Re: grubość styropianu - ściany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 21:45
                    Gdzieś czytałem że przy styropianie powyżej 15 cm palić w piecu już nie trzeba . I to mi się podoba .
                  • martajoanna1 Re: grubość styropianu - ściany 30.10.08, 22:21
                    Szkoda, że na prostactwo i głupotę nie ma ich w każdej aptece. Mógłbyś wówczas
                    skorzystać.
                    • Gość: feliks Re: grubość styropianu - ściany IP: *.limes.com.pl 31.10.08, 08:33
                      po przzeczytaniutych postów wychodzi na to że wszyscy się znają najlepiej i
                      każdy inny ma złą izolacje tylko JA mam dobrą i tylko Ja się znam na tym
                      najbardziej i najwięcej zaoszczędzę w zimę na ogrzewaniu.
                      A tak trochę powarzniej to chyba nikt tu się nie zna i próbuje zarazić do swojej
                      racji innych...
                      Ja też przeczytałem kilka porad w " muratorze" i innych potralach ale to nie
                      znaczy ze się na tym znam .
                      p.s. ja mam 12cm styropianu i w dupie mam wyliczenia czy i jak to rocznie
                      wychodzi ... Ja mam. pozdrawiam
                      • kate_29 Re: grubość styropianu - ściany 31.10.08, 13:16
                        Nie znam się na wyliczeniach. Wiem jedno, jak okiem sięgnąć, każdy
                        nowy dom jest ocieplany, więc coś w tym ociepleniu musi być. Kogo
                        stać to ociepla, a kogo nie stać to obraża innych na forum.
                    • Gość: cromwell Re: grubość styropianu - ściany IP: *.48.jawnet.pl 31.10.08, 13:53
                      przepraszam
                      trza bylo mi dac jakis maly znak ze jestes osoba subtelna:P

pzdr.
                      • Gość: Gościu ECH !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.08, 22:29
                        Teoretycy, laicy i inni oblatani po forach internetowych jak świński
                        ryj po korycie...
                        Ludzie na boga, po co się liczy średnią przepuszczalność ciepła na
                        dany materiał, straty cieplne przez okna, wentylacje, drzwi?
                        Czemu ludzie używają również specjalnej wełny na zewnątrz budynku?
                        Po co robi sie podwójną ścianę a w środek styropian lub pusta
                        przestrzeń?
                        Kto chce to liczy i uśrednia wartości, kto chce wstawia okna z
                        podwójnymi szybami, potrójnymi lub okna podwójne z podwójnymi
                        szybami, ma ktoś chęci to wstawia podwójne drzwi, a jak jeszcze inny
                        ma kasę to wali wełnę na ścianę i stawia jeszcze jedną ścianę na
                        wierzch wełny np. z klinkieru.
                        Za wszystkim przemawia KASA!!
                        Jak kogoś stać to daje styropian 30cm a jak nie to 15cm, i tak i tak
                        jest dobrze ale wiadome jest to, że strata ciepła będzie mniejsza
                        przy grubszym ociepleniu.
                        Wentylacja być musi, niestety człowiek to taka istota, że oddycha,
                        pierze, gotuje i tu tworzy się para wodna, a jak z domu mamy termos,
                        za niedługi czas mamy w domu grzyb i stęchliznę.
                        Na co kogo stać tak robi i tyle.
                        Czasami lepiej dołożyć i mieć pewność, że nie grzejemy poza naszym
                        domem, placu i reszty osiedla
                        W domkach jednorodzinnych zawsze stawia się na ocieplenie stropu i
                        dachu, bo to jest sprawa priorytetowa - tu kłania się fizyka, "Praw
                        fizyki Pan nie zmienisz nie bądź pan głąb"
                        Między styropianem 20 czy 30 przepuszczalność cieplna to już miejsca
                        po przecinku, więc nie potrzeba tak bardzo szaleć, więcej odda szyba
                        w oknie niż ściana ocieplona 20 czy 30!
                        Teraz ktoś napisze, że się wymądrzam...
                        Pompa ciepła wraz z instalacją na gotowo wychodzi w granicach 50
                        tys. PLN a jednak ludzie je montują, czemu?? Bo miesięczny koszt
                        ogrzania domu i dostarczenia ciągłej ciepłej wody to wydatek, za
                        całe umedialnienie domku bez instalacji gazowej, której z reguły już
                        się nie montuje, w granicach 120 - 150 PLN w zależności ile gotujemy
                        i pieczemy w kuchence elektrycznej. A można zejść niżej inwestując w
                        żarówki energooszczędne, to też nieopłacalny wydatek???
                        A tak ile kosztuje sezon grzewczy za sam gas przy piecu gazowym?
                        2000-3000? a gdzie prąd ?
                        Dla tego uważam, że jak ktoś inwestuje w dom to nie po to, aby potem
                        płacić więcej tylko mniej...
                        Może warto pomyśleć i po prostu przekalkulować czy nie warto dołożyć
                        2zł-5zł za metr sześcienny styropianu i kupić zamiast 10 to 12 czy
                        15?
                        Zdrowa i czysta kalkulacja, to, na co mnie stać to kupuje a nie
                        postaw sie i zastaw sie!!
                        Dziękuję za uwagę!!
                        • Gość: cromwell Re: ECH !!! IP: *.48.jawnet.pl 04.11.08, 19:08
                          jakies wnioski na koniec?

pzdr.
                        • Gość: filozof Re: ECH !!! IP: *.limes.com.pl 05.11.08, 08:29
                          o właśnie to byn napisał \ powiedział gdybym to potrafił tk ładnie w słowa
                          ubrać . Masz chłopie rację . pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka