Dodaj do ulubionych

Problem z wypróżnianiem

03.03.10, 19:53
Mam pewien problem z wypróżnianiem. Często się
wypróżniam, niekiedy nawet powyżej 5 razy dziennie (ale zazwyczaj 3
razydziennie), kał mam różny, często mam jakieś kamyczki, czasami mam
bardzo rzadki kał, czasami bardzo gęsty. Mam jeszcze niemiły zapach z
ust. Jaka dieta mogłaby mi pomóc? Błonnik ponoć przyspiesza przemianę
materii i jest dobry na zaparcia, a to co ja mam to wręcz odwrotność
zaparć.
Obserwuj wątek
    • gku25 Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 04.03.10, 12:57

• konrado5 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 04.03.10, 13:09
        Byłem i mam mieć przeprowadzone badania krwi. Poza tym niektórzy
        lekarze mi mówili, że to normalne jest.
        • gku25 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 04.03.10, 13:29
          Zadałam to pytanie, gdyż mój mąż miał podobne objawy plus czasem bóle brzucha.
          Skończyło się na 2 kolonoskopiach, tomografii całej jamy brzusznej i jeszcze ma
          zaklepany pobyt w klinice w kwietniu. Dotychczasowa diagnoza to:glistnica i
          mikroskopowe zapalenie jelita. Oczywiście nie musisz mieć tego, objawy są
          podobne w wielu schorzeniach, a może rzeczywiście taka Twoja uroda. Ale i tak
          bym przebadała dokładniej jelita-dla pewności. A później pomyślałabym o
          ewentualnej diecie.
          • konrado5 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 04.03.10, 17:30
            A może to nadczynność tarczycy albo Zespół Jelita Nadwrażliwego?
            • konrado5 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 04.03.10, 18:01
              Czy twój mąż miał rano duży kał, a później często małe? Bo ja tak mam.
              • gku25 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 04.03.10, 18:37
                U niego było różnie, a na tarczycę też będzie się badał. Jelito nadwrażliwe
                wykluczono, ale jak pisałam będzie jeszcze konsultowany w klinice.
          • konrado5 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 06.03.10, 20:04
            Ani glistnica ani mikroskopowe zapalenie jelita nie pasuje do moich objawów.
            Dziwne.
            • gku25 Re: Byłeś może u lekarza z tymi objawami? 06.03.10, 20:30
              Napisałam jak była diagnoza (i to wstępna, bo jeszcze długo będzie badany) u
              mojego męża. W każdym razie jedno jest pewne-nikt przez internet nie postawi ci
              diagnozy.
    • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 15:00
      masz pewnie zespół jelita nadwrażliwego. Jesli wyproznianie wiażesz z posilkiem,
      tzn. po posilku, kilka godz. po to zapewne ta choroba. Od jakiegi czasu masz
      taki problem? Czy biegunki wystepują w nocy? jakiej konsystencji, koloru, czy
      nie masz krwi w stolcu? Czy bierzesz jakies leki na te stolce, czy same
      ustepują? Ile masz lat? Jakas historie chorob jelit w rodzinie? NAjlepiej
      zrezygnuj z uczulających produktów ostrych przypraw, czekolady, cytrusów, owoców
      morza,kawy, papierosów itp.itd
      • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 15:34
        No właśnie mam wypróżnianie najczęściej kilka godzin po posiłku, najczęściej
        mały kał. Jeszcze częściej mi się to zdarza jak spożyję dużo błonnika. Kiedyś
        często miałem biegunki w nocy, jak jadłem często chipsy, słodycze itp. Teraz w
        nocy nic mi się nie dzieje, ale za to w dzień ciągle się wypróżniam. Nie wiem
        czy to nadczynność tarczycy czy może zespoł jelita nadwrażliwego? Objawy na co
        bardziej wskazują? Podobno w nadczynności tarczycy jest częste wypróżnianie się
        i wrażenie gorąca, a mi za ciepło jest w temperaturze 21 stopni w t-shircie,
        pomimo tego, że innym w swetrach wtedy w sam raz, a nawet za zimno.
        • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 15:44
          Mam 22 lata i problemy mam od ponad 5 lat.
        • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 17:20
          a czy zauwazyles ze schudles w krotkim czasie mimo normalnego jedzenia> Ile ? w
          jakim?
          Jesli nie masz krwi w stolcu, sa one zwiazane z posilkiem i nie zauwazyles
          gwaltownego schudniecia, to moze jesdnak zespol jelita nadwrazliwego i
          kolonoskopia nic nie wykaze.
          Nadczynnosc tarczycy wchodzi w gre, a odczuwasz kolatanie serca? jakie masz
          tętno? Najlepiej idz do lekarza rodzinnego i spytaj sie czy da Ci skierowanie na
          TSH to sobie wykluczysz nadczynnosc.
          W gre wchodzi jeszcze nietolerancja laktozy. Czy pijesz mleko? jak reagujesz?
          Ewentualnie jest jeszcze celiakia-czyli nietolerancja glutenu, ale na smoliste
          stolce cuchnace maziste nie narzekasz chyba. MAsz alergie?
          • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 19:23
            Nie zauważyłem schudnięcia w krótkim czasie, raczej w dłuższym trochę schudłem,
            kiedyś byłem chyba grubszy. W każdym razie ktoś mi powiedział, że jestem za
            chudy na swój wiek i wzrost, ale nie mam pojęcia ile ważę, dawniej jak mnie
            lekarze ważyli to nie interesowałem się tym. Tętno mam podobno bardzo niskie,
            tak mi mówił tata jak mi mierzył ciśnienie. No i po zmianie nawyków żywieniowych
            (bardzo mało soli, więcej warzyw, rybi tran, płatki owsiane, otręby pszenne)
            spadło mi ciśnienie ze 135/90 do 120/80.
          • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 19:25
            Lekarz rodzinny dał mi skierowanie na badnia krwi (między innymi TSH) i moczu.
            Wyniki dopiero będę znał w przyszłym tygodniu. Co do mleka, to nie zauważyłem by
            była jakakolwiek różnica między dniem w którym wypiję mleko, a dniem w którym
            nie wypiję mleka. W każdym razie jak więcej błonnika spożyję to częściej się
            wypróżniam.
            • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 20:49
              co do blonnika to normalne. Po prostu błonnik ulatwia pasaż kału przez przewód
              pokarmowy. Mozesz jesc go mniej jak za czesto oodajeszc stolce. Owoce, miod i
              soki owocowe tez moga sprzyjać czestszemu wyproznianiu, wiec mozesz troche
              ograniczyc. ale bez przesady. Cisnienie masz dobre. Moze po prostu masz jelita
              nadwrazliwe i wtedy to nic strasznego. Musisz unikac potraw ktore nasilaja
              dolegliwosci. Pewnie juz Ty wiesz co najbardziej. Poczekaj na wyniki, ale poki
              co to nie przejmuj sie za wczesnie:)
            • gku25 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 20:50
              Może być to jelito nadwrażliwe, może być Crohn-Leśniewski, może być jelito
              wrzodziejące, mogą być zaburzenia czynnościowe. A może być że po prostu tak masz
              (choć to dziwne). Radzę postarać się o skierowania na kolonoskopię i podobne
              badania celem wykluczenia zmian. Aha, i na krew utajoną również. A dopiero potem
              pomyśleć o diecie.
              • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 21:40
                jak mu wyjdzie niedokrwistosc to dopiero wtedy na krew utajona. Choroba Crohna
                przebiega ze stanami podgoraczkowymi, znaczna utrata masy ciala, biegunkami w
                nocy takimi ze mozna w pampersach siedziec czesto krwistymi, oslabieniem, bolami
                brzucha szczegolnie z lewej strony. A CU to krwiste biegunki. Nie straszcie
                kolegi za wczesnie. Moze to nic takiego. A gdy lekarz wykluczy NIEWYJASNIONA
                niedokwistosc inne zaburzenia to wtedy sobie mozna o kolonoskopii pomyslec
                • gku25 Re: Problem z wypróżnianiem 06.03.10, 08:23
                  Nie wszystkie choroby mają taki sam przebieg u każdego. Piszę to na podstawie
                  tego co miał i dalej ma mój mąż. I właśnie takie schorzenia u niego podejrzewali
                  (łącznie z nowotworem, choć morfologię miał jak koń). Dopiszę jeszcze że w
                  tomografii jamy brzusznej i okolic wyszedł mu guz nadnercza, być może również ma
                  to wpływ na jelita? Wyjdzie w specjalistycznej klinice. I nie piszę że autor na
                  pewno ma takie choroby, ja po prostu bym to zbadała.
                  • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 06.03.10, 11:55
                    Czy twój mąż ma również tak, że mu zbyt ciepło i łatwo się poci w
                    pomieszczeniach w których występują temperatury 21-22 stopnie w t-shircie, kiedy
                    innym jest w sam raz albo nawet za zimno?
                    • gku25 Re: Problem z wypróżnianiem 06.03.10, 14:25
                      Poci się bardzo intensywnie. A jak już się zdenerwuje to pot leci strugami.
    • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 05.03.10, 22:13
      No i jak jem warzywa takie jak pomidory, papryka to mam chyba częstsze oddawanie
      stolca. Dziwne, przecież warzywa są zdrowe.
      • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 06.03.10, 09:29
        warzywa tez sa bogatoresztkowe i wplywaja na poslizg. Sprobuj przetworów
        bezresztkowych, ale oczywiscie owoce i warzywa tez jedz. Nie przejmuj sie.
    • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 09.03.10, 19:58
      Mam już wyniki badań (w nawiasie wartości referencyjne):
      TSH 1.402 (0,270-4,700) Czyli chyba nie mam nadczynności tarczycy
      Glukoza w surowicy 3.7 (3.6-5.8)
      Cholesterol w surowicy 2.8 (<5.2)
      Cholesterol HDL 0.81 (>0.91)
      Cholesterol LDL 1.70 (<4.00)
      Billirubina całk. w surowicy 13 (3-22)
      ALT 28 (11-66)
      AST 18 (14-59)
      Amylaza w surowicy 58 (30-110)
      Sód w surowicy 141 (137-145)
      Potas w surowicy 4.1 (3.6-5.0)
      Morfologia krwi obwodowej:
      WBC 6.7 (4.0-10)
      RBC 4.40 (4.50-5.90)
      HGB 15.4 (13.5-18.0)
      HCT 47.9% (40-54.0)
      MCV 88.7 (78.0-100.0)
      MCH 28.5 (27.0-34.0)
      MCHC 32.2 (29.0-36.5)
      PLT 223 (140-440)
      LYM% 42.4% (20.0-45.0)
      MXD% 13.3% (1.0-14.0)
      NEU% 44.3% (45.0-70.0)
      LYM# 2.8
      MXD# 0.9
      NEU 3.0
      RDW 13.6% (11.0-15.0)
      PDW 17.4 (6.1-17.0)
      MPV 12.10 (6.80-12.00)
      P-LCR 41.7% (6.0-43.0)
      OB 2 (<8.0)

Ogólne badanie moczu:
      Barwa: żółta
      Przejrzystość: przeźroczysty
      Ciężar właściwy 1.015 g/ml (1.005-1.030)
      Leukocyty: negatywny
      Azotyny: negatywny
      PH 5.0 (5.0-7.0)
      Krew negatywny
      Białko negatywny
      Glukoza negatywny
      kwas askorbinowy negatywny
      ciała ketonowe negatywny
      Urobilinogen w normie
      Billirubina negatywny
      Nabłonki płaskie pojedyncze w prep.
      Leukocyty 0-2 wpw
      Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep.
      Bakterie nieliczne
      Śluz pojedyncze pasma
      • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 09.03.10, 20:00
        Trójglicerydy w surowicy 0.64 (<1.69)
        • gku25 Re: Problem z wypróżnianiem 09.03.10, 20:42
          Jednym słowem badania są dobre i z tego należy się cieszyć. Mimo to udałabym się
          jednak do jakiegoś gastroenterologa. Ale jak uważasz.
          • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 09.03.10, 21:35
            jestes zdrowiutki. Na to wyglada, ze masz zespol jelita nadwrazliwego. Spytaj
            sie o to lekarza co dal Ci skierowanie. GAstroskopia, kolonoskopia i inne
            badania uwazam ze sa zbedne. Morfologie masz super. Unikaj pokarmow ktore Ci
            szkodza. Zamiast surowych warzyw i owocow pij swieze soki. najlepiej z
            sokowirowki. Jesli za duzo sie wyprozniasz. A do diety dodaj bialy ryz,
            ziemniaki, kluski, pierogi. Troche mozesz po tym przybrac.
            • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 09.03.10, 22:10
              Ja jem dość często ziemniaki, kluski, pierogi, makarony, ale z tego co wiem to
              nie są zbyt zdrowe pokarmy, ale z drugiej strony jak spożywam dużo błonnika to
              często się wypróżniam.
              • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 10.03.10, 16:04
                jedz mniej blonnika jak sie chcesz wyprozniac rzadziej! MNIEJ warzyw i owocow!
                mniej otrebow, platkow owsianych. jak masz wzdecia to unikaj fasoli, brukselki
                kapusty.
    • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 10.03.10, 19:59
      Ciśnienie u lekarza mam 140/80. Co się dzieje? Przecież spożywam mało soli, mało
      tłuszczów nasyconych, dużo potasu (płatki owsiane, otręby pszenne, pomidory) i
      piję codziennie łyżeczkę oleju z wątroby dorsza (omega 3 obniża ciśnienie).
      • gku25 Re: Problem z wypróżnianiem 10.03.10, 21:05
        Póki dolne nie przekracza 90 to jeszcze nie jest źle.
    • konrado5 Re: Problem z wypróżnianiem 12.03.10, 00:02
      Dlaczego mam tak niski poziom dobrego cholesterolu 0.81? Powinienem mieć większy
      niż 0.91. Przecież jem mnóstwo rzeczy, które podwyższają poziom dobrego
      cholesterolu: rybi tran, płatki owsiane, otręby pszenne, kakao, pomidory.
      • misiek121319 Re: Problem z wypróżnianiem 12.03.10, 15:30
        po tych otrebach i warzywach za duzo sie wyprozniasz. jestes zdrowy i nie
        wymyslaj sobie chorob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka