09.05.11, 11:03
Proszę o sugestie, bo lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny.
Moja mama ma 59 lat. O ponad roku miała podwyższone d-dimery wynik - ok. 2000 (przy normie 500). Rozpoczęlo sie poszukiwanie przyczyny. Badania ginekologiczne, kolonoskopia, gastrskopia, usg żył - wszytskie wyniki dobre, jedynie wykryto stan zapalny żołądka. Chruje na serce, jest pod stałą kontrolą lekarza, który twierdzi, że choroba nie ma wpływu na złe wyniki.
Przez ostatni miesiąc poziom d-dimerów wzrósł do 4 tys. - nadal nie wiadomo z jakiej przyczyny. Lekarz (podobno świetny specjslista w tej dziedzinie) każe obserwować.
Proszę o sugestie, porady, które pozowlą nam zdiagnozować przyczynę.
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: D-dimery 09.05.11, 13:28
      Wzrost ostatnio niekoniecznie musi wynikac z choroby. Zwiekszona diagnostyka to wiecej dziubania w zyly a z tego wlasnie wzrastaja D-dimery. Czyli proby diagnostyczne je byc moze zwiekszaja.

• naan_a Re: D-dimery 12.06.13, 17:11
      Podwyższone D-dimery mogą wynikać ze stanu zapalnego (stan zapalny żołądka?). Oznaczanie d-dimerów powinno się wykonywać tylko przy objawach zakrzepicy lub zatorowości aby je wykluczyć lub potwierdzić. W innych przypadkach to badanie jest bezużyteczne.
    • wiola111com Re: D-dimery 11.11.16, 14:01
      Mam 23lata po pierwszej cc dostałam zakrzepicy lewej zatoki espwatej po pól rocznym leczeniu wyszłam z tego 5lat minelo zaszlam w ciąży cala ciążę dedimery od 2do4tys brałam tylko aspirynę. Gdy urodzilam lekarze kazali mi brać tylko aspirynę po1.5 tygodniu zrobiłam dd. Wynosily10tys tak pojechalam do szpitala tam tomografia krew wszystko ok. Po wyjściu kazali brać kleksan 40caly polug po tym czasie dedimery zbilam do 3tys kazali brać tabletki polocard po tyg zrobiłam badanie dd wynosily5tys. I znów zastrzyki clecan 60 no zbili do 2tys i znów tabletki gdy zrobiłam ponownie wynosily juz 3.5tys i znowu clexan lekarE zalamuja ręce bo na usg zyl nic nie wyszlo tydzień temu robiłam dd 600wynosily super się ucieszyłam ale dwa dni przed wypilam cale wino??? Lekarz mowil ze może to pomoglo gdy odstawiłam clexan po 1tyg dd 2500 tys i co wy na to lekarz wyslal mnie do specjalisty bo nigdy takiego przypadku nie widział moje sie jak cholera co to może sie dziać??????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka