Dodaj do ulubionych

sprawy kobiece

IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 01.07.04, 12:52
Hej dziewczyny! mam pytanie do Was, czy któraś miała może łyżeczkowanie
macicy? Po ostatniej wizycie dowiedziałam się że mam nadżerkę. Przed okresem
miałam plamienia i dostałam Orgametril na wyregulowanie.Niestety w półtora
tygodnia po okresie zaczęłam plamić, zadzwoniłam do lekarza i kazał mi wziąść
wcześniej tabletki(miałam dopiero za dwa dni).Powiedział, że jeśli mi nie
przejdzie w ciągu 3 miesięcy po tabletkach to musi mnie wyłyżeczkować.Jestem
cała w strachu, w sumie miałam czyszczenie po porodzie, ale to nie to samo,
przecież wtedy miałam wszystko rozszeżone a teraz...Mam nadzieję, że to nie
boli i jest robione w znieczuleniu(tylko ciekawe jakim).Napiszcie, czy
miałyscie a może macie podobny problem i jak sobie radzicie z nim, co
powiedział Wasz lekarz?Pozdrawiam:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: sprawy kobiece IP: *.net.pl 01.07.04, 13:05
      Lepiej spytaj sie o to na forum "Zdrowie Kobiety"
    • Gość: Anka Re: sprawy kobiece IP: *.agh.edu.pl 01.07.04, 14:24
      Łyżeczkowanie robi się w krótkotrwałym znieczuleniu ogólnym.
    • mandaryn_a Re: sprawy kobiece 01.07.04, 19:24
      Nic się nie bój. Łyżeczkowanie odbywa się w znieczuleniu ogólnym i cały zabieg
      trwa kilkanaście minut. Po narkozie będziesz nieco otępiała, więc na pewno
      zostawią Cię na obserwacji. Trochę będzie Cię boleć podbrzusze, więc od razu
      bez skrępowania poproś o zastrzyk przeciwbólowy. Ból odchodzi jak ręką odjął i
      nie wraca. Nie powinno być żadnych komplikacjo. Ewntualnie później mogą pojawić
      się zrosty, ale występują one razdko. Ja po łyżeczkowaniu brałam zwykłą
      aspirynę, która powoduje że krew staje się rzadsza. Zrosty nie powinny się
      zrobić.

A co nadżerki. Nie rozumiem dlaczego musisz mieć łyżeczkowanie przy tym
      schorzeniu. Na ludzki rozum jest to w ogóle nie potrzebne. Nadżerka buduje się
      na szyjce, a nie wewnątrz macicy. Więc łyżeczkowanie jest tu zupełnie nie
      uzasadnione. Porozmawiaj z lekarzem - dlaczego Ci zleca to łyżeczkowanie?
      Najlepszym zabiegiem na nadżerkę jest zamrożenie. Leczyłam się na nią kilka
      lat - żadne leki mi nie pomogły. W końcu zdecydowałam się na zamrożenie i mam
      spokój - odpukać. Cytologia w normie.

Zabieg zamrożenia jest całkowicie bezbolesny. Trwa kilka minut. Tylko jak
      wstajesz z fotela robi się nagle parszywie gorąco. Oblewa Cię potem. To podobno
      wyrównanie temperatury. A później czujesz lekki ból - jakby przed okresem, ale
      to trwa - góra 3 dni. No i najgorsze: przez ponad miesiąc straszne upławy -
      bezbarwne, wodniste - wodospad Niagara - jak t określał mój ginekolog. To
      prawda. Niestety wciąż trzeba chodzić w podpaskach (tampony zakazane). No i
      Zero sexu:)))

pozdrawiam serdecznie
      • Gość: monia Re: sprawy kobiece IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 01.07.04, 19:57
        Dzięki za obszerną informację:) nie należę do osób odważnych:( a ta dzisiejsza
        wiadomość od lekarza o wyłyżeczkowaniu mnie dobiła. Sama zastanawiam się
        dlaczego mi tak powiedział, przecież skoro mam nadżerkę i w połowie cyklu
        dostałam plamienia ,to pewnie od niej. Dziś wzięłam orgametril i mam nadzieje,
        że plamienia przejdzie, zrobię na spokojnie cytologię i uporam sie z nadżerką.
        A wyłyżeczkowanie pójdzie w niepamięć.Pozdrawiam:)
        • Gość: mandaryn_a Re: sprawy kobiece IP: *.icpnet.pl 01.07.04, 20:58
          A propos plamień!!! Rzeczywiście mogą być skutkiem nadżerki. Nadżerka krwawi po
          podrażnienieniu (często po stosunku) a nawet bez niego. Zdecyduj się prędko na
          zabieg zamrażania. To najskuteczniejsza forma wyleczenia.

I naprawdę to łyżeczkowanie mija się z celem.
          pozdrawiam
    • Gość: iga5 Re: sprawy kobiece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 21:29
      Łyżeczkowanie robią chyba diagnostycznie przy różnych dziwnych tworach w
      okolicy macicy, potem to idzie na histopatologię.Mnie łyżeczkowali przy okazji
      usuwania polipa z szyjki macicy.Robią w narkozie, potem nic nie bolało, miałam
      tylko lekkie plamienie przez ok. trzy dni.
    • Gość: Veen Re: sprawy kobiece IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 22:37
      Łyżeczkowanie z powodu nadżerki...
      Współczuję temu lekarzowi traumy, jaką zapewne było bycie najgorszym studentem
      na roku i kończenie wakacji w sierpniu, a nie we wrześniu
      • Gość: monia Re: sprawy kobiece IP: *.telpol.net.pl / *.telpol.net.pl 02.07.04, 13:43
        Dziewczyny, powiem Wam, że od wczoraj wzięłam 3 tabletki orgametrilu i
        plamienie ustało, a przez tego lekarza nabawiłam się tylko niepotrzebnie nerwów
        i strachu. Napewno nie pójdę do niego więcej na wizytę, poszukam kogoś pewnie
        prywatnie, zrobię cytologię i jeśli nadżerka będzie nie do wyleczenia to ją
        zamrożę lub wypalę.Dzięki za Wasze opinie, naprawdę takie forum daje dużo:)
        Całuski!!
    • ula_s Re: sprawy kobiece 02.07.04, 18:11
      Plamienie moze byc spowodowane nadzerka ale ja bym raczej obstawiala polipa
      ..... Nadzerke jesli rodzilas to lepiej usunac.

Jesli jednak masz polipa(y), co zgaduje bo dostalas orgametril, to wtedy nie
      trzeba robic pelnego lyzeczkowania ale po prostu usuwa sie polipa(y). Wszystko
      zalezy od tego jak sytuacja wyglada.
      Poniewaz dostalas orgametril to najpewniej polip jest na szyjce i w dodatku
      raczej maly. Gdyby byl duzy albo na macicy to bys nie dostala zadnych lekow bo
      nie skutkuja. Dlatego u ciebie raczej nie trzeba robic pelnego lyzeczkowania a
      histeroskopie zabiegowa z usunieciem polipa. W jakims sensie to pokrewne nazwy
      ale jednak skala troche inna. Zreszta byc moze orgametril zadziala.
      Niestety polipy lubia sie odnawiac....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka