Dodaj do ulubionych

wyrwanie zeba - prosze o rade

28.10.12, 10:01
Dostalam skierowanie na wyrwanie zeba u chirurga. I dostalam rowniez dalacin bo zebrala sie ropa. Wyrwanie zeba ma byc we wtorek a ja wciaz czuje pod jezykiem malutka gorke ropna. I chyba posmak ropy w ustach, ale nie jestem pewna czy to jest to. Dalacin koncze brac w srode po poludniu z wyliczen. Mam rowniez inny zab do leczenia, ktory zaczal mnie delikatnie pobolewac od wczoraj. I co mam robic? Leczyc najpierw drugiego zeba czy tamtego najpierw wyrwac? A co jesli do wtorku ta ropa nie zejdzie? Czy jak mimo wszystko zab zostanie wyrwany to ten antybiotyk nadal bedzie mnie chronil? Czy jest jednak b. Duze ryzyko jakies zakazenia/posocznicy? Prosze o rade, bo nie wiem co robic. Jestem strasznie spanikowana.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: wyrwanie zeba - prosze o rade 28.10.12, 11:32
      Jak zostanie wyrwany, to reszta ropy wypłynie i będzie git. Tyle, że przy stanie zapalnym może nie działać znieczulenie i właśnie dlatego daje się antybiotyk. Nie o zakażenie tu chodzi.

Co do pobolewania drugiego zęba, to najpierw trzeba usunąć ten pierwszy. Bo może okazać się, że ból jest od tego pierwszego, nawet jak ze sobą nie sasiadują. Kiedyś tak miałam; ropa była pod dolną ósemką, a mnie bolała górna szóstka. Na szczęście dentystka była bystra i słusznie przypuszczała, że to może właśnie tak być. Nawiasem mówiąc, nie byłam wtedy spuchnięta, więc nie dostałam antybiotyku, a po usunięciu tej dolnej ósemki ropa polała się strumieniem. Więc nie panikuj.
    • nik.men Re: wyrwanie zeba - prosze o rade 28.10.12, 12:59
      Ja tak panikuje bo sie nasluchalam historii o wyrywaniu zebow z ropa a potem jakies sepse, zakazenia i inne cuda...

Ale ten dalacin bedzie mnie chronil nadal?

Poza tym sie zrazilam do jakichkolwiek zabiegos dentystycznych po tym jak dentystka naciela mi kieszonke zebowa i dostalam anginy...

Generalnie moga mi wszystko z tymy zebami robic, byle bym nie umarla...
      • kol.3 Re: wyrwanie zeba - prosze o rade 29.10.12, 19:01
        Wyrwij tego zęba jak najszybciej. Właśnie hodowanie stanów ropnych może spowodować powiklania, niekoniecznie od razu sepsę. Wg mnie po wyrwaniu powinnaś dostać następny antybiotyk. Jeśli miałaś ropę w dziąśle, dentystka słusznie je nacięła, żeby ropa znalazła ujście.
    • nik.men Re: wyrwanie zeba - prosze o rade 30.10.12, 10:07
      więc nie mam zęba.... znieczulenie zaczyna puszczać, skończyli wyrywać około 9.15. Mam nadzieję, że nie umrę, że nie dostanę jakiejś sepsy czy coś.... ;( prawą stronę mam opuchniętą (tam był ząb). Pod zębem była ropa. Chirurg stwierdziła, że w ogóle nie powinnam brać antybiotyku, że tego się nie leczy, tylko wyrywa. Póki co czuję się ok jak na wyrwanie.
      • kol.3 Re: wyrwanie zeba - prosze o rade 01.11.12, 07:32
        Dostałaś dalej antybiotyk?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka