Dodaj do ulubionych

maszyna do pieczenia chleba

08.11.14, 11:58
witam dziewczyny

tak jak w opisie mam maszyne do pieczenia chleba ale..
chleb nie wychodzi taki jakbym sie spodziewala
moze dlatego ze uzywam mieszanek?
jest jakis taki gumowaty no taki nie do konca jakbym chciala

moze macie jakies sprawdzone przepisy ? nie koniecznie z mieszanek
bo ty chyba dlatego ten chleb nie wychodzi taki jakbym chciala ;)

dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • liley11 Re: maszyna do pieczenia chleba 09.11.14, 09:53
      Na www Doroty: moje wypieki znajdziesz duzo dobrych przepisow, w tym na chleb z maszyny.
      • heraa Re: maszyna do pieczenia chleba 09.11.14, 19:50
        dzieki a masz moze linka?
        czy to ta dorota od pysznych ciast?
        • wiwi1 Re: maszyna do pieczenia chleba 10.11.14, 11:38
          Jaka masz maszyne? Ja uzywalam panasonic, bylam bardzo zadowolona, ale chleby robilam dokladnie wedlug instrukcji dolaczonej do maszyny, mieszanek nie uzywalam. Jak zdarl mi sie teflon to chcialam maszyne wymienic na nowa, ale te nowe modele sa z pylem diamentowym (pewnie, zeby teflon tak nie odchodzil) a ten pyl jest w formie nano, wiec sie nie zdecydowalam. Kupuje teraz chleb na zakwasie w Abel and Cole, chociaz brakuje mi wlasnie takiej maszyny jak sie chleb skonczy, zeby cos sobie upiec.
          Pozdrawiam:)
          • espionka Re: maszyna do pieczenia chleba 10.11.14, 15:12
            wiwi a masz pewnosc ze Abel and Cole uzywaja materialow do wypieku pieczywa np. blachy, przechowywania zakwasu itp. bezpiecznych, nieteflonowych?
            • wiwi1 Re: maszyna do pieczenia chleba 10.11.14, 18:47
              A nie, oczywiscie, ze tego nie wiadomo, ale chleb lubie i cos jesc trzeba, wiec jesli juz kupuje to chociaz niech bedzie smaczny i bez ulepszaczy. Ja kupuje ten:
              www.abelandcole.co.uk/sourdough-rye-800g
              Maszyna do chleba oczywiscie byla bardzo wygodna, ale ten pyl diamentowy w postaci nano troche mi nie pasuje., W poprzedniej wersji ten pojemnik byl teflonowy rowniez i jakos to przelknelam. Moze poszukam jakiejs innej maszyny, bo jednak brakuje mi tego urzadzenia.
              • espionka Re: maszyna do pieczenia chleba 11.11.14, 10:32
                no tak ale piekac sama chleb masz wieksza kontrole nad skladnikami, ktore uzywasz do wypieku. Nanotechnologia obejmuje tez pakowanie zywnosci.
              • lucasa Re: maszyna do pieczenia chleba 14.11.14, 21:09
                Wiwi1 odszukaj na MP przepis mrs.t na chleb razowy. Jest przepyszny. Ja go zmodyfikowalam, zakwas (nazywam go Stefan, bo trzeba go pilnowac i karmic 😄) zrobilam w marcu i juz zdazyl wyemigrowac do 3 miast w PL i do Francji 😄. Innego chleba teraz nie jem...
        • liley11 Re: maszyna do pieczenia chleba 10.11.14, 21:10
          Tak, to ta:)))
          www.mojewypieki.com
          • cherrie Re: maszyna do pieczenia chleba 11.11.14, 22:42
            Ja mam maszyne (z sredniej polki) i o dziwo juz troche ten chleb pieke...
            Moje spostrzezenia:
            - mnie przeszkadzala w chlebie dziura po mieszadle, a chleb byl troche malo ksztaltny
            - wiec...teraz w maszynie wyrabiam ciasto (troche wiecej niz na 1 chleb maszynowy), i po pierwszym wyrosnieciu przekladam do 3 wysmarowanych foremek. Pozostawiam ok 45 min do wyrosniecia, smaruje mlekiem i posypuje makiem czy sezamem
            - chleb pieke w piekarniku, od czasu do czasu spryskujac woda
            - jest w ten sposob duzo smaczniejszy niz z maszyny! No i mam 3 bochenki na raz, gdzie 2 zamraam na pozniej;-)
            A...i nigdy mieszanek nie uzywalam.
            • espionka Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.14, 10:28
              Pieklam w piekarniku chleb z przepisu bez wyrabiania ciasta ale i tak zaprzestalam bo jak dla mnie za duzo zabawy, czasu i mycia. W maszynie mozna tez upiec na zakwasie.
        • lucasa Re: maszyna do pieczenia chleba 14.11.14, 21:16
          Heraa, ja jak robilam chleb w maszynie to trzymalam sie takich proporcji:
          500g maki (ciemnej, chlebowej itd ale z samej razowej nie wyjdzie)
          350g cieplej wody
          1saszetka drozdzy
          2 lyzki mleka w proszku (skimmed)
          1 lyzka cukru
          1 lyzeczka soli
          Garsc nasion lub/i platkow owsianych

Ustawialam na program do wyrabiania i rosniecia (dough) potem przekladalam do keksowek a jak wyroslo to do goracego piekarnika 200st na pol godz
    • heraa Re: maszyna do pieczenia chleba 12.11.14, 21:54
      dzieki dziewczyny

ja wlasnie chcialabym w piekarniku ale chyba mam dwie lewe rece
      moze jednak zaczne
      jeszcze raz dzieki
      • wiwi1 Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.14, 14:18
        A jakie maszyny macie? Ja bylam z Panasonica bardzo zadowolona, mysle znowu nad kupnem (pod wplywem tego co espionka napisalas, ze sama kontroluje skladniki). Zastanawiam sie czy kupic Panasonic czy kenwood
        www.johnlewis.com/kenwood-bm450-rapid-bake-bread-maker-stainless-steel/p230843359?sku=230843359&kpid=230843359&kpid=230843359
        • cherrie Re: maszyna do pieczenia chleba 13.11.14, 21:42
          Ja taka oto:
          www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/1082759.htm
        • lucasa Re: maszyna do pieczenia chleba 14.11.14, 21:18
          Ja mialam panasonica i byl ok. Teraz mam jakis non-name i tez jest ok
    • espionka Re: maszyna do pieczenia chleba 16.11.14, 17:06
      ja sie moja maszyna nie bede chwalic bo ta zalinkowana z panasonica wyglada sto razy lepiej :D Moja jest obudowana plastikiem ktory smierdzial niemilosiernie na poczatku pieczenia i te opary przedostawaly sie do pieczywa zapewne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka