17.10.13, 16:28
Ostatnio byłam na badaniu wzroku i okazało się, że mam krótkowzroczność -0,5 dioptrii. Wada ta jest dla mnie praktycznie nieodczuwalna i nie przeszkadza mi w pracy. Stąd moje pytanie- czy mimo wszystko powinnam nosić okulary ?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: okulary 17.10.13, 16:46
      Jeśli dobrze widzisz na odległość i nie masz z tym żadnych problemów [np. odczytanie nr autobusu czy tramwaju] to daj sobie spokój. Wada ta minie z wiekiem, jak będziesz musiała mieć okulary do czytania, czyli wartości plusowe di.
      W moim przypadku przy wartościach -1 nosiłam okulary, ponieważ z odległości m.w. 7-10 metrów nie rozpoznawałam twarzy ludzi. Z wiekiem to minęło, jak zaczęłam mieć problemy z czytaniem [co raz dalej musiałam odsuwać od siebie czytany tekst].
      • wadera3 Re: okulary 12.11.13, 20:02
        marbor1 napisała:

> Jeśli dobrze widzisz na odległość i nie masz z tym żadnych problemów [np. odczy
        > tanie nr autobusu czy tramwaju] to daj sobie spokój. Wada ta minie z wiekiem,
        > jak będziesz musiała mieć okulary do czytania, czyli wartości plusowe di.

Chyba żartujesz, ja w okolicach 40-tki z kawałkiem nabawiłam się wady, i od lat mam takie same okulary -0,75 i -0,5 jednocześnie otrzymując okulary do czytania +1,25 i +1,50.
        Od lat (blisko 20) nic mi się nie zmienia, i nie spodziewam się, że się zmieni.
        Po domu, owszem chodzę bez okularów, za to " w terenie", mimo niskich wartości mojej wady, widzę nieostro i bardzo mi ciężko byłoby egzystować bez nich.
        Na jakiej podstawie twierdzisz, że z wiekiem mała wada wzroku mija? przecież to nie katar.
    • aqua48 Re: okulary 17.10.13, 17:15
      gooosia95 napisała:

> Ostatnio byłam na badaniu wzroku i okazało się, że mam krótkowzroczność -0,5 di
      > optrii. Wada ta jest dla mnie praktycznie nieodczuwalna i nie przeszkadza mi w
      > pracy. Stąd moje pytanie- czy mimo wszystko powinnam nosić okulary ?

Byłaś na kompleksowym badaniu wzroku u lekarza okulisty? W zasadzie taka wada jest niewielka, i jeśli ktoś nie chce, to nie nosi przy niej okularów, ale tylko lekarz mógłby Ci powiedzieć czy powinnaś je nosić, czy spokojnie możesz z nich zrezygnować.
      • malami415 Re: okulary 06.02.14, 14:59
        Czasami wada jest na tyle mała, że właśnie nie trzeba okularów nosić. Ale oczywiście musisz chodzić na kontrole do okulisty, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się wada powiększy.
    • kol.3 Re: okulary 06.02.14, 20:15
      Jako wieloletnia okularnica wiem, że pierwsze okulary pacjent powinien otrzymać słabsze niż jego wada wzroku. Jeśli np. stwierdzono wadę - 0,5 dioptrii, to ew. okulary powinnaś otrzymać -0,25 (nawet nie wiem czy takie są). Myślę, że na razie warto kontrolować wzrok, a z okularami dać sobie spokój jeśli wada Tobie osobiście nie przeszkadza.
    • gemowa Re: okulary 25.03.14, 14:05
      Ja bym tego nie leczyła, to bardzo mała wada i oczy same powinny się podciagnąc. Kontroluj wzrok, jesli wada się pogłębi, wtedy zareaguj okularami.
    • mamalgosia Re: okulary 25.03.14, 16:50
      Gdybym byłą zadowolona z mojego wzroku, to bym nie nosiła. Lepsze jest wrogiem dobrego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka